ANTIBIOTSKA MAST ZA RANE: NAZIVI I PRIMJENA - ZDRAVLJE (2024)

Share

Pin

Tweet

Send

Share

Send

Za uklanjanje upale i gnojnih lezija koriste se različiti lijekovi s antibiotikom. Razmotrite popularne masti koje su učinkovite za lezije kože rana.

Od ranog djetinjstva susrećemo se s raznim lezijama kože. Kako bi se proces zacjeljivanja odvijao brzo i ne bi izazivao razne komplikacije, koriste se sredstva za zacjeljivanje rana. Manje posjekotine, ogrebotine i ogrebotine ne zahtijevaju poseban tretman, ali ako rana pokriva veliku površinu kože, tada je potrebna antibiotska mast.

Lokalni antibakterijski agensi potrebni su za zarazne lezije kada je počelo gnojenje. Imaju širok spektar djelovanja, uništavaju patogene. Najbolja opcija liječenja je antibiotska mast za zacjeljivanje rana. Pomaže u liječenju ekcema, kemijskih i temperaturnih opeklina, upalnih i gnojnih bolesti. I također s bakterijskom infekcijom nakon operacije.

Prilikom odabira lijeka, mora se imati na umu da su klasificirani prema etiologiji i stadiju procesa rane. Dakle, u upalnom procesu koriste se antiseptici i antimikrobne masti. Za duboke rane prikazani su antibakterijski lijekovi s anestetičkim učinkom.

Indikacije za korištenje antibiotskih masti za rane

Koža je organ koji obavlja zaštitne funkcije i sprječava prodiranje patogenih virusa, bakterija i infekcija u tijelo. Indikacije za korištenje antibiotskih masti za rane temelje se na kršenju integriteta dermisa. Razmotrite u kojim slučajevima je potrebno koristiti lijek:

  • Duboke posjekotine i ogrebotine.
  • Gnojne rane.
  • Abrazije.
  • Opekline različite etiologije.
  • Ispucala koža s nagnječenjem (prsti, pete, laktovi).
  • Trofični ulkusi.
  • Čirevi.
  • Erozija.
  • Kronične dermatoze.

Antibiotske masti mogu sadržavati tvari za zacjeljivanje rana koje ubrzavaju proces regeneracije tkiva. Bolje je koristiti lijek prema liječničkom receptu, osobito ako su rane duboke i postoji opasnost od njihovog gnojenja.

Farmakodinamika

Koliko je učinkovit određeni lijek možete saznati po njegovoj farmakodinamici. Razmotrite mehanizam djelovanja antibiotskih masti za rane iz različitih farmakoloških skupina: tetraciklini i kloramfenikol.

  • Tetraciklinska mast

Bakteriostatski učinak lijeka temelji se na kršenju kompleksiranja između ribosoma infektivne stanice i transportne RNA, što dovodi do inhibicije sinteze proteina. Pokazuje izraženu aktivnost kod infektivnih lezija epiderme uzrokovanih gram-pozitivnim, gram-negativnim mikroorganizmima. Ne pokazuje farmakološku aktivnost protiv većine sojeva Bacteroides spp., beta-hemolitičkih streptokoka skupine A, gljivica i virusa zbog utvrđene rezistencije ovih patogena na djelatne tvari lijeka.

  • Levomekol

Kombinirano sredstvo s antibiotikom - kloramfenikolom i imunostimulirajućom tvari - metiluracilom. Djeluje protiv mnogih bakterija, klamidije, rikecija i spiroheta. Njegov bakteriostatski učinak uzrokovan je inhibicijom biosinteze proteina u bakterijskoj stanici.

Učinkovito protiv gram-pozitivnih aerobnih i anaerobnih bakterija, gram-negativnih mikroorganizama. Posebnost ovog lijeka je da je razvoj otp*rnosti štetnih mikroorganizama na njegovo djelovanje spor. Utječe na regeneraciju tkiva, ima protuupalna svojstva.

Farmakokinetika

Ljekovita svojstva lokalnih pripravaka ne ovise samo o njihovom aktivnom sastavu, već i o njihovoj farmakokinetici. Većina masti, nakon nanošenja na kožu, brzo se upija i djeluje ljekovito.

U pravilu, lijekovi nemaju sustavnu apsorpciju, stoga ne prodiru u krvotok, pružajući lokalni učinak. Dugotrajna uporaba može uzrokovati otp*rnost štetnih mikroorganizama. U tom slučaju potrebno je promijeniti lijek.

Korištenje antibiotskih masti za rane tijekom trudnoće

Nitko nije imun od oštećenja kože. Ako se to dogodi kod budućih majki i postoji rizik od infekcije, tada je potrebno odabrati najučinkovitiji i istodobno siguran lijek.

Korištenje antibiotskih masti za rane tijekom trudnoće moguće je samo u medicinske svrhe. To je zbog činjenice da većina lijekova nema pouzdane informacije o sigurnosti njihove uporabe u ovom razdoblju. Neki lijekovi kombiniranog djelovanja mogu ući u sustavnu cirkulaciju, što negativno utječe na razvoj djetetova tijela. Najčešće se ženama propisuje tetraciklinska mast i Levomekol.

Kontraindikacije za uporabu

Ne mogu se sve antibakterijske masti za rane koristiti same. Brz i trajni terapijski učinak moguć je ako je pacijent zatražio liječničku pomoć i dobio preporuku ili termin. Inače, lijek može uzrokovati ozbiljne komplikacije i pogoršati stanje. To je zbog činjenice da bilo koje farmakološko sredstvo ima kontraindikacije za uporabu.

Antibiotske masti se ne smiju koristiti u slučaju preosjetljivosti na aktivne sastojke. Neki su kontraindicirani za trudnice, dojilje, pedijatrijske bolesnike i s poviješću alergijskih reakcija. Brojni pripravci za zacjeljivanje rana ne koriste se na koži s kroničnom infekcijom.

Nuspojave antibiotskih masti za rane

Produljena uporaba ili nepoštivanje liječničkih preporuka za uporabu lijeka može izazvati neželjene simptome. Nuspojave antibiotskih masti za rane očituju se u obliku alergijskih reakcija na mjestu primjene:

  • Gori
  • Svrab
  • Hiperemija
  • Iritacija
  • Preosjetljivost na ultraljubičasto zračenje (fotoosjetljivost)
  • Kontaktni dermatitis
  • Intoksikacija

Za uklanjanje ovih simptoma potrebno je smanjiti učestalost nanošenja proizvoda na kožu ili potpuno prekinuti liječenje. U tom slučaju svakako potražite liječničku pomoć.

Nazivi antibiotske masti za rane

Razne lezije kože su problem koji svi znaju. Danas postoji mnogo lijekova za liječenje rana i ogrebotina. Preporuča se korištenje antibiotskih masti kako bi se spriječila infekcija i ubrzalo ozdravljenje. Izbor lijeka ovisi o stupnju oštećenja: rane na koži, oštećenja potkožnog tkiva, duboka oštećenja (površinska fascija, mišići, fascijalne strukture).

Liječnik mora propisati lijek. Budući da njegova učinkovitost ovisi o etiologiji infekcije rane. Najčešće se susreću s takvim patogenima: stafilokoki, nefermentirajuće gram-negativne bakterije, hemolitičke i nehemolitičke streptokoke, obvezni anaerobni mikroorganizmi koji ne stvaraju spore i drugi.

Razmotrite popularne nazive antibiotskih masti za rane, njihovu klasifikaciju i upute za uporabu:

Aminoglikozidi

  1. Baneocin

Kombinirano antimikrobno sredstvo za vanjsku upotrebu. Sadrži antibiotike (neomicin sulfat, bacitracin) sa sinergističkim svojstvima koja ubijaju bakterije. Aktivan je protiv većine gram-pozitivnih i gram-negativnih mikroorganizama, fuzobakterija i aktinomicita.

ANTIBIOTSKA MAST ZA RANE: NAZIVI I PRIMJENA - ZDRAVLJE (1)

Sprječava razvoj preosjetljivosti na lijek i pruža terapeutski učinak od prvih dana uporabe.

  • Indikacije za uporabu: liječenje i prevencija oštećenja i bolesti kože, površinskih rana, opeklina, bakterijskih infekcija, sekundarnih infekcija. Učinkovito u postoperativnom razdoblju, u otorinolaringologiji i u pedijatrijskoj praksi s pelenskim dermatitisom.
  • Prije nanošenja na kožu poželjno je provjeriti reakciju osjetljivosti. Sredstvo se nanosi i na zahvaćeno područje kože i ispod zavoja, jer povećava njegovu učinkovitost, u tankom sloju 2-3 puta dnevno.
  • Baneocin je kontraindiciran za primjenu u slučaju preosjetljivosti na djelatne tvari, teškog oštećenja dermisa, poremećene funkcije izlučivanja bubrega (pri riziku od sistemske apsorpcije). Propisuje se s velikim oprezom tijekom trudnoće i alergijskih reakcija u anamnezi.
  • Nuspojave su rijetke. Bolesnici osjećaju crvenilo i suhoću kože, osip i svrbež na mjestu primjene. Alergijske nuspojave se javljaju kao neuro-alergijska upala. Visoke doze uzrokuju apsorpciju i sustavne nuspojave. Najčešće je to razvoj superinfekcije.
  1. Gentamicin sulfat

Lijek sa širokim spektrom antimikrobnog djelovanja, inhibira rast mnogih gram-pozitivnih i gram-negativnih mikroorganizama.

ANTIBIOTSKA MAST ZA RANE: NAZIVI I PRIMJENA - ZDRAVLJE (2)

Nakon nanošenja na kožu brzo se upija i ima učinak zacjeljivanja rana.

  • Koristi se za kožne lezije različite težine i etiologije. Pomaže kod kirurških infekcija, gnojnih rana, infekcija, dermatitisa, trofičnih ulkusa, opeklina. Sredstvo se nanosi na zahvaćena područja 2-3 puta dnevno, tijek liječenja je 7-14 dana.
  • Kontraindicirano u slučaju netolerancije na aktivne sastojke. Nuspojave su rijetke i očituju se kao alergijske kožne reakcije.

Levomicetin

  1. Fulevil

Pogodno za liječenje rana različite težine, upalnih lezija kože, dekubitusa, opeklina I-II stupnja i rektalnih fisura. Sredstvo se nanosi u tankom sloju na sterilnu salvetu i nanosi na prethodno obrađenu ranu. Oblozi se mijenjaju svaka 24 sata. Trajanje liječenja je 7-21 dan. Fulevil se ne preporučuje za primjenu u slučaju preosjetljivosti na kloramfenikol. Može uzrokovati prolazno pečenje i crvenilo.

  1. Levomekol

Kombinirano sredstvo s imunostimulirajućom tvari - metiluracilom i antibiotikom - kloramfenikolom. Mast je učinkovita protiv većine bakterija, spiroheta, rikecija, klamidije, gram-pozitivnih i gram-negativnih, anaerobnih i aerobnih mikroorganizama.

ANTIBIOTSKA MAST ZA RANE: NAZIVI I PRIMJENA - ZDRAVLJE (3)

Bakteriostatski učinak temelji se na inhibiciji biosinteze proteina u bakterijskoj stanici. Ako u rani postoji gnoj, onda to ne smanjuje antimikrobni učinak antibiotika. Ubrzava proces regeneracije, ima dehidrirajuća svojstva.

  • Lijek je učinkovit za gnojne rane, opekline, gnojno-upalne dermatološke bolesti, trofične čireve, čireve. Lijek se nanosi na sterilne salvete i nanosi na rane ili se štrcaljkom ubrizgava izravno u gnojne šupljine.
  • Zabranjeno je koristiti s netolerancijom na aktivne sastojke, tijekom trudnoće, dojenja. Može uzrokovati alergijske reakcije na koži koje ne zahtijevaju liječenje, jer prolaze same.

Linkozamidi

  1. Linkomicin mast

Antibiotik s aktivnom tvari - linkomicin. Ima antimikrobni učinak. Koristi se za gnojne rane i pustularne bolesti kože/mekih tkiva. Prije nanošenja, potrebno je očistiti ranu od gnoja i nekrotičnih sadržaja. Proizvod se nanosi u tankom sloju na kožu 1-2 puta dnevno.

ANTIBIOTSKA MAST ZA RANE: NAZIVI I PRIMJENA - ZDRAVLJE (4)

Kontraindicirana je za uporabu u bolestima bubrega i jetre, uz izuzetan oprez u bolesnika s alergijskim reakcijama u anamnezi. Dugotrajna uporaba može uzrokovati nuspojave: osip na koži, svrbež, crvenilo. Da biste ih uklonili, morate prekinuti liječenje i potražiti liječničku pomoć.

Makrolidi

  1. Eritromicinska mast

Učinkovit lijek za liječenje inficiranih rana, pustularnih lezija kože i mekih tkiva, dekubitusa, infekcija sluznica, opeklina II i III stupnja, sporo zacjeljujućih nedostataka kože. Koristiti 2-3 puta dnevno, nanijeti i na ranu i ispod zavoja.

ANTIBIOTSKA MAST ZA RANE: NAZIVI I PRIMJENA - ZDRAVLJE (5)

Trajanje liječenja je od 2-3 tjedna do 4 mjeseca. Nuspojave su rijetke i pojavljuju se kao blaga iritacija.

Tetraciklini

  1. Tetraciklinska mast 3%

Antibiotik za vanjsku primjenu, aktivan protiv mnogih patogena. Suzbija rast i reprodukciju bakterijskih stanica.

ANTIBIOTSKA MAST ZA RANE: NAZIVI I PRIMJENA - ZDRAVLJE (6)

Pokazuje izraženu farmakološku aktivnost kod infektivnih lezija epiderme uzrokovanih gram-pozitivnim i gram-negativnim mikroorganizmima.

  • Indikacije za uporabu: infektivne i upalne lezije kože i potkožnog tkiva, duboke i dugo zacjeljujuće rane, ekcem, folikulitis, furunkuloza, akne, infekcije s produktivnim gnojnim izlučivanjem.
  • Lijek se nanosi u tankom sloju na zahvaćena područja, hvatajući dio zdravog tkiva. Prijave se rade 1-2 puta dnevno ili se stavlja zavoj 12-24 sata. Tijek terapije ovisi o težini rane i može trajati od 1-2 dana do 2-3 tjedna.
  • Nuspojave se očituju kao kožne alergijske reakcije: svrbež, peckanje, hiperemija. Ne koristi se kod preosjetljivosti na aktivne sastojke. Uz izuzetan oprez, propisuje se za liječenje rana u pedijatrijskih bolesnika i trudnica.

Antibiotici drugih skupina

  1. Bactroban

Antimikrobno sredstvo s aktivnim sastojkom - mupirocin, antibiotik širokog spektra. Inhibira sintezu bakterijskih stanica, ima bakteriostatski učinak, a povećane doze su baktericidne.

ANTIBIOTSKA MAST ZA RANE: NAZIVI I PRIMJENA - ZDRAVLJE (7)

Lijek je aktivan protiv Streptococus spp., Staphyloccocus aureus, Staphyloccocus epidermidis i drugih štetnih mikroorganizama.

  • Bactroban se propisuje kao lokalna terapija za pacijente s bakterijskim infekcijama mekih tkiva i kože. Sa sekundarno zaraženim ranama, furunculozom, folikulitisom i drugim dermatološkim patologijama.
  • Budući da je lijek indiciran za lokalnu primjenu, sistemska apsorpcija je zanemariva. Kada se mast nanese na tlačne zavoje, povećava se terapeutski učinak, jer se pojačava prodiranje aktivne komponente u tkiva. Lijek se nanosi u tankom sloju na kožu do 3 puta dnevno. Preporučeno trajanje liječenja je 7-10 dana.
  • Pacijenti dobro podnose lijek. U nekim slučajevima postoje neželjeni učinci u obliku svrbeža, peckanja, urtikarije, suhe kože, ekcema, hiperemije, eritema. Mogući su napadi mučnine, alergijske reakcije i glavobolje.
  • Ne koristiti u slučaju preosjetljivosti na komponente, za liječenje djece mlađe od 2 godine. Ako se proizvod slučajno proguta, potrebno je isprati želudac, uzeti enterosorbente i potražiti liječničku pomoć.
  1. heliomicin

Antibiotik s vazokonstriktornim učinkom. Djeluje protiv gram-pozitivnih mikroorganizama i virusa, niske toksičnosti. Koristi se za opsežne rane, gnojne upale kože, inficirane ekceme. Pogodno za liječenje odraslih i dojenčadi.

Prije uporabe preporuča se utvrditi osjetljivost na aktivne tvari. Nanesite u tankom sloju na zahvaćena područja 1-2 puta dnevno tijekom 5-7 dana. Sredstvo se nanosi i na površinu rane i ispod zavoja.

  1. Tyrozur

Lokalno antimikrobno sredstvo. Antibakterijsko djelovanje temelji se na cikličkim i linearnim polipeptidima koji tvore endotoksin. Aktivni sastojak je tirotricin. Lijek je učinkovit protiv gram-pozitivnih i gram-negativnih mikroorganizama, patogena gonoreje, gljivica kvasca, trichom*onasa.

ANTIBIOTSKA MAST ZA RANE: NAZIVI I PRIMJENA - ZDRAVLJE (8)

Tirotricin uništava bakterijske stijenke, mijenja propusnost citoplazmatske membrane, inhibira diobu i rast stanica.

  • Učinkovito ublažava bol, ne stvara masni film na koži, smanjuje količinu gnoja i eksudata koji se odvaja od rane. Zahvaljujući tome poboljšava se njegovo čišćenje od fibrina i pospješuju procesi regeneracije.
  • Indikacije za uporabu: rane, infektivne i upalne lezije mekih tkiva i kože uzrokovane mikrobima osjetljivim na djelatnu tvar. Pomaže kod erozija, čira, opeklina, gnojnih upala, inficiranih ekcema.
  • Mast se koristi izvana, nanošenjem tankog sloja na promijenjena područja kože 2-3 puta dnevno, može se nanositi pod zavojem. Dobro se podnosi, u rijetkim slučajevima javljaju se lokalne alergijske reakcije (blago peckanje, crvenilo), koje prolaze same od sebe. Kontraindicirana je za korištenje u slučaju preosjetljivosti na komponente, tijekom trudnoće i dojenja.
  1. Fusiderm

Antibakterijski lijek s aktivnim sastojkom - fusidinskom kiselinom. Aktivan je protiv korinobakterija, bakterioida, sojeva Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, meningokoka i drugih infektivnih patogena.

ANTIBIOTSKA MAST ZA RANE: NAZIVI I PRIMJENA - ZDRAVLJE (9)

Ima izražen protuupalni, antialergijski, antipiretički i antieksudativni učinak. Nakon nanošenja na kožu, brzo prodire u duboke slojeve dermisa, sustavna apsorpcija je minimalna.

  • Propisuje se za rane i zarazne promjene na koži. Učinkovito kod primarnih i sekundarnih patoloških procesa, folikulitisa, dermatitisa, akni, impetiga, opeklina. Nanesite u tankom sloju u razmacima od 8-12 sati. Trajanje liječenja je 7-10 dana. Može se koristiti ispod okluzivnih zavoja.
  • Kontraindicirana je za korištenje kod netolerancije na fusidinsku kiselinu, infektivnih promjena kože uzrokovanih mikroorganizmima koji nisu osjetljivi na lijek. Ne koristi se tijekom trudnoće i dojenja.
  • Nuspojave se očituju u obliku peckanja, svrbeža, trnaca i eritema na mjestu primjene. Moguće su alergijske promjene kao što su ekcem, dermatitis, razvoj atrofičnih promjena na koži.

Antibiotska mast za zacjeljivanje rana

Ljudska koža vrlo često izlaže sve vrste ozljeda, ostavljajući rane, ogrebotine, posjekotine i druge nedostatke. U nekim slučajevima za njihovo liječenje se moraju koristiti lijekovi. Antibiotska mast za zacjeljivanje rana ubrzava regeneraciju i sprječava razvoj zaraznih procesa. U većini slučajeva takvi agensi imaju kombinirani sastav, stoga imaju protuupalno, antimikrobno i analgetsko djelovanje.

Lijek se odabire na temelju težine oštećenja. Sljedeći lijekovi imaju dobra antimikrobna i ljekovita svojstva:

  1. Nitacid

Lokalno sredstvo s izraženim antimikrobnim svojstvima. Sadrži antibakterijsku tvar nitazol i sulfanilamid. Komponente su aktivne protiv širokog spektra gram-pozitivnih i gram-negativnih bakterija, multirezistentnih sojeva. Djeluje protuupalno, isušuje i čisti, upija gnojno-nekrotične mase. Prodire u duboke slojeve dermisa, smanjujući rizik od sekundarne infekcije.

  • Indikacije za uporabu: liječenje inficiranih rana bilo koje težine, gnojno-upalnih bolesti mekih tkiva i kože. Alat je učinkovit za duboke opekline II-IV stupnja. Prije nanošenja na kožu, preporuča se tretiranje površine rane vodikovim peroksidom. Može se nanositi i na ranu i ispod zavoja 1-2 puta dnevno. Trajanje liječenja ovisi o rezultatima postignutim u prvim danima terapije.
  • Nuspojave se javljaju kod netolerancije na aktivne tvari. Najčešće se pacijenti suočavaju s alergijskim reakcijama: urtikarija, kontaktni dermatitis, hiperemija, svrbež, Quinckeov edem. Za njihovo uklanjanje koristi se simptomatska terapija.
  • Produljena primjena Nitacida može izazvati simptome predoziranja. Slične se reakcije javljaju kada se lijek koristi na velikim površinama uz kršenje njihova integriteta. Zbog sustavne apsorpcije pojavljuju se svrbež, peckanje i znakovi intoksikacije.
  1. Spasilac

Kombinirani pripravak sa sinergijskim svojstvima. Djeluje regenerativno, emolijentno, analgetsko, protuupalno i antiseptičko. Zaustavlja upalni proces, ima snažan antibakterijski učinak.

ANTIBIOTSKA MAST ZA RANE: NAZIVI I PRIMJENA - ZDRAVLJE (10)

Potiče čišćenje površine rane i prirodnu obnovu oštećenog dermisa. Klinički učinak javlja se nekoliko sati nakon uporabe.

  • Indikacije za uporabu: liječenje površinskih i dubokih rana, ogrebotina, hematoma, pukotina, oštećenja potkožnog tkiva, opeklina, pelenski osip, dermatitis različitog porijekla, upale sluznice i kože, sekundarne infekcije.
  • Prije nanošenja Rescuera na ranu, mora se isprati i osušiti. Mala količina proizvoda ravnomjerno se raspoređuje na kožu i prekriva zavojem kako bi se pojačao njegov učinak. Povremeno, ranu je potrebno otvoriti za kisik. Oblozi se mijenjaju 1-2 puta dnevno.
  • Kontraindicirana je za uporabu u slučaju individualne netolerancije na aktivne sastojke. Nuspojave se očituju u obliku peckanja, svrbeža, crvenila, otekline na mjestu primjene. Osim toga, moguće je pogoršanje upalnog procesa kada se primjenjuje na kronična oštećenja s kršenjem trofizma.
  1. Actovegin

Lijek za ubrzavanje regeneracije tkiva i poboljšanje trofizma.

ANTIBIOTSKA MAST ZA RANE: NAZIVI I PRIMJENA - ZDRAVLJE (11)

Aktivni sastojak je deproteinizirani hemoderivat iz krvi teladi. Antihipoksant ubrzava metabolizam kisika i glukoze, što povećava energetski metabolizam i ubrzava proces ozdravljenja.

  • Propisuje se za rane i upalne bolesti kože, sluznice. Pomaže kod opeklina (kemijskih, termičkih, solarnih), ogrebotina, pukotina i ogrebotina. Može se koristiti za rane od proleža, lezije kože zračenjem, kao i čireve koje plaču.
  • Trajanje liječenja je 10-12 dana, sredstvo se nanosi na kožu 2 ili više puta dnevno. Mogu se koristiti obloge i brisevi od gaze. Dugotrajna terapija ili uporaba visokih doza izaziva nuspojave - alergijske reakcije na koži.

Sve navedene antibiotske masti za zacjeljivanje rana izdaju se bez liječničkog recepta. Ali prije kupnje takvog lijeka, morate razumjeti da je kućno liječenje moguće s malim ranama, ogrebotinama, ogrebotinama, posjekotinama ili manjim opeklinama. Veće ozljede zahtijevaju liječničku pomoć.

Brzina ozdravljenja ovisi o regenerativnim karakteristikama bolesnikova tijela. Neke bolesti mogu uzrokovati dugo vrijeme ozdravljenja. Na primjer, s visokim šećerom u krvi ili poremećenim metabolizmom, liječenje će biti dugo. Zato lijekove treba odabrati liječnik, pojedinačno za svakog pacijenta.

Antibiotske masti za gnojne rane

Gnojna rana je oštećenje kože i mekih tkiva koji su uključeni u zarazni proces s razvojem patogenih mikroorganizama. Bakterije izazivaju iscjedak gnojnih masa, nekrozu, oticanje, bol i intoksikaciju tijela. Slično patološko stanje može biti komplikacija zaražene rane ili proboj unutarnjeg apscesa. Rizik od njegovog razvoja značajno se povećava sa somatskim bolestima (dijabetes melitus) iu toploj sezoni.

Gnojni proces se razvija zbog infekcije rane streptokokom, stafilokokom, Escherichia coli ili bilo kojom drugom bakterijom. Mikrobi ulaze u ranu iz prljavih ruku, zemlje, što ukazuje na primarnu infekciju. Ako je došlo do nepoštivanja pravila odijevanja, tada štetni mikroorganizmi mogu ući u tijelo, uzrokujući žarišta suppurationa - sekundarnu infekciju.

Ako se na bilo kojem dijelu tijela otkriju gnojne rane, odmah treba započeti liječenje. Neadekvatna ili kasna terapija može uzrokovati ozbiljne komplikacije (sepsa, periostitis, osteomijelitis) ili razvoj kroničnog procesa. Liječenje treba biti sveobuhvatno i sastojati se od sljedećih faza:

  • Uklanjanje nekrotičnog tkiva i gnoja
  • Uklanjanje upalnog procesa i otekline
  • Uklanjanje patogene mikroflore
  • Poticanje regeneracije
  • Detoksikacija i imunokorektivne mjere

Početak gnojnog procesa karakterizira oslobađanje eksudata iz rane. Ova tekućina sadrži stanične elemente i bakterije. Liječenje se temelji na stalnom ispiranju, drenaži i primjeni antibakterijskih lijekova koji ubrzavaju regeneraciju kože.

Antibiotska mast za gnojne rane zaustavlja razmnožavanje bakterija, potiskuje upalni proces, uklanja eksudat i obnavlja oštećena tkiva. Postoje lijekovi lokalnog i sustavnog djelovanja, odabiru se ovisno o težini lezije. Budući da na početku liječenja nije poznat uzročnik infekcije, koriste se lijekovi širokog spektra djelovanja: penicilini, tetraciklini, cefalosporini.

Način primjene i doziranje

Budući da je mast topikalni proizvod, to znači da ju je potrebno nanositi na oštećena područja kože. Način primjene i doze ovise o težini i stadiju procesa rane. U pravilu se lijek koristi 1-3 puta dnevno.

Lijek se nanosi u tankom sloju na oštećenu kožu, natopljen gazom, polaže u duboke rane ili stavlja pod zavoj. Trajanje terapije određuje liječnik i ovisi o individualnim regenerativnim karakteristikama tijela. U prosjeku se lijek koristi 7-20 dana, s dubokim i složenim ranama 4-6 mjeseci.

Predoziranje antibiotskim mastima za rane

Povećane doze bilo kojeg lijeka uzrokuju štetne simptome. Predoziranje antibiotskim mastima za rane očituje se u obliku lokalnih alergijskih reakcija. Ova je simptomatologija slična nuspojavama. Najčešće pacijenti osjećaju svrbež, peckanje, crvenilo i bol na mjestu uporabe.

Kako bi se uklonili simptomi predoziranja, preporuča se prekinuti liječenje i potražiti liječničku pomoć. Liječnik će prilagoditi dozu ili propisati drugi lijek.

Interakcija s drugim lijekovima

Za učinkovito liječenje rana indicirana je kompleksna terapija. To uključuje korištenje nekoliko lijekova u isto vrijeme. Interakcije s drugim lijekovima propisuje liječnik. Usredotočujući se na stadij lezije rane i prirodu patološkog procesa, liječnik odabire lijekove koji se razlikuju po obliku oslobađanja i djelovanju. Time ćete izbjeći nuspojave i simptome predoziranja.

Vrlo često se antibakterijske masti kombiniraju s oralnim antibioticima, imunostimulansima i vitaminima. Ako u rani ima gnoja, za izvlačenje se koriste posebne masti, najčešće na biljnoj bazi. Kako bi se ubrzao popravak tkiva, propisuju se lijekovi za zacjeljivanje rana. Glavni uvjet za interakciju s drugim lijekovima je usklađenost s vremenskim intervalom i odsutnost kontraindikacija.

Uvjeti skladištenja

Kako bi lijek zadržao svoja farmakološka svojstva tijekom cijelog roka trajanja, vrlo je važno poštivati ​​uvjete skladištenja. Mast treba biti u originalnom pakiranju, zaštićena od sunčeve svjetlosti, vlage i izvan dohvata djece. Preporučena temperatura je 15-25°C.

Česte promjene temperature i svjetlosti negativno utječu na kvalitetu lijeka. Dakle, povećanje temperature smanjuje aktivnost antibiotika. Osim toga, moguća je delaminacija i gubitak hom*ogenosti baze masti.

Rok trajanja

Antibiotska mast za rane, kao i svaki drugi lijek, ima rok trajanja. U pravilu se antibakterijski lijekovi odobravaju za uporabu u roku od 24-36 mjeseci od datuma proizvodnje. Po isteku tog razdoblja, tuba s lijekom mora se zbrinuti. Primjena lijekova s ​​isteklim rokom trajanja na mjestima rane može izazvati komplikacije i uzrokovati patološke simptome koji zahtijevaju liječničku pomoć.

Učinkovite antibiotske masti za gnojne rane

  1. Levosin

Antibakterijski, lokalni anestetik. Aktivni sastojci su kloramfenikol, metiluracil, sulfadimetoksin, trimekain. Kombinirani sastav ima antimikrobno, analgetsko, regenerativno, nekrolitičko i protuupalno djelovanje. Aktivan je protiv anaeroba, gram-pozitivnih i gram-negativnih mikroorganizama.

ANTIBIOTSKA MAST ZA RANE: NAZIVI I PRIMJENA - ZDRAVLJE (12)

Nakon nanošenja na kožu, brzo prodire u tkiva prenoseći aktivne sastojke. Zbog svojih hidratacijskih svojstava, u roku od 2-3 dana uklanja perifokalni edem, čisti ranu, ubrzava njezino cijeljenje i potiče stanične obrambene čimbenike. Ne kumulira i nema lokalno nadražujuće djelovanje.

  • Indikacije za uporabu: gnojne rane s inficiranom miješanom mikroflorom, opekline, teško zacjeljivi čirevi. Ne koristi se u slučaju netolerancije na aktivne sastojke, tijekom trudnoće. Nuspojave se očituju u obliku alergijskih kožnih reakcija.
  • Lijek se nanosi na sterilne flastere od gaze i rana se puni njima. Lijek se može ubrizgati u gnojnu šupljinu pomoću katetera, štrcaljke ili drenažne cijevi. Ako rane nisu duboke, tada se mast nanosi u tankom sloju na oštećena područja i prekriva zavojem. Previjanje treba raditi svakodnevno, sve dok se rana potpuno ne očisti od gnoja.
  1. Levonosin

Antimikrobno, protuupalno sredstvo s analgetskim svojstvima. Aktivni sastojci: sulfadimetoksin, metiluracil, polietilen oksid i trimekain. Propisuje se za liječenje gnojnih rana u prvoj fazi ranog procesa. Kontraindicirana je za uporabu u slučaju individualne netolerancije na aktivne tvari.

Prije nanošenja lijeka na kožu, preporuča se utvrditi osjetljivost mikroflore koja je izazvala patološki proces na nju. Sredstvo se nanosi izravno na kožu i ispod zavoja, natopljeno ubrusima od gaze i ispunjeno njima u ranu. Obloge se rade svakodnevno dok se rana potpuno ne očisti.

  1. Dioksin (dioksidin)

Antibakterijsko farmakološko sredstvo, derivat kinoksalina. Posjeduje širok spektar djelovanja, aktivan je protiv mnogih štetnih mikroorganizama.

ANTIBIOTSKA MAST ZA RANE: NAZIVI I PRIMJENA - ZDRAVLJE (13)

Nema lokalno nadražujuće djelovanje, ali može uzrokovati otp*rnost bakterija na lijekove.

  • Indikacije za uporabu: rane s dubokim gnojnim šupljinama, pustularne kožne bolesti, infekcije rana i opeklina različite lokalizacije i složenosti, dugotrajno nezacjeljujuće rane i trofični ulkusi.
  • Lijek se nanosi u tankom sloju na kožu očišćenu od gnojno-nekrotičnih masa, možete koristiti maramice s mašću ili zavoje. Duboke rane se tamponiraju. Trajanje terapije je 14-20 dana. Nije indicirano za liječenje trudnica i novorođenčadi.
  • Kontraindicirana je za korištenje u slučaju preosjetljivosti na djelatne tvari. Nuspojave se očituju u obliku iritacije kože i alergija.

Za liječenje suppurationa naširoko se koriste višekomponentne masti. Takva sredstva imaju protuupalni učinak, poboljšavaju lokalnu cirkulaciju krvi i potiču obnovu kože: Oxycyclosol, Oksison, Vishnevsky balsamic liniment, Mafenit acetat, Levomethoxin. Posebnu pozornost treba posvetiti lokalnim pripravcima za izvlačenje gnoja: Ichthyol, Syntomycin, Streptocide mast, Levomekol.

Pažnja!

Radi lakše percepcije informacija, ove upute za uporabu lijeka "Antibiotska mast za rane" prevedeno i prezentirano u posebnom obliku na temelju službenih uputa za medicinsku uporabu lijeka. Prije uporabe pročitajte napomenu priloženu izravno uz lijek.

Opis je dat samo u informativne svrhe i nije vodič za samoliječenje. Potrebu za korištenjem ovog lijeka, imenovanje režima liječenja, metode i dozu lijeka određuje isključivo liječnik. Samoliječenje je opasno za vaše zdravlje.

Share

Pin

Tweet

Send

Share

Send

ANTIBIOTSKA MAST ZA RANE: NAZIVI I PRIMJENA - ZDRAVLJE (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Amb. Frankie Simonis

Last Updated:

Views: 5977

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Amb. Frankie Simonis

Birthday: 1998-02-19

Address: 64841 Delmar Isle, North Wiley, OR 74073

Phone: +17844167847676

Job: Forward IT Agent

Hobby: LARPing, Kitesurfing, Sewing, Digital arts, Sand art, Gardening, Dance

Introduction: My name is Amb. Frankie Simonis, I am a hilarious, enchanting, energetic, cooperative, innocent, cute, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.