Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (2023)

U ovom tekstu vam dajem predloge gde možete sa decom provesti kvalitetno vreme u Beogradu. Nadam se da ćete naći dosta korisnih informacija i ideja. Uživajte u zabavi!


Izleti blizu Beograda: Predlozi zan...

1. Mali Dunav

Ovo mesto je za mene bilo pravo otkriće kada sam ga prvi put posetila! Reč je o "Malom Dunavu", a zapravo se radi o Centru za ribarstvo i primenjenu hidrobiologiju Poljoprivrednog fakulteta. Odmah ću vam reći da će se ovde podjednako dobro zabaviti i edukovati i deca i roditelji. Idealno je mesto za porodični izlet. Prostrano je, ima puno različitog sadržaja, tako da ako rešite da dođete, odvojite bar 4h za obilazak i uživanje.

Kompleks je podeljen u nekoliko delova. Možete videti postavku života praistorijskog ribara, akvarijum sa dunavskim ribama (među kojima ima i retkih i gotovo izumrlih riba), ZOO vrt sa vodenim pticama (patke, guske, labudovi, njihova jaja), zečeve, paunove. Mnoge životinje slobodno šetaju, i ako budete imali sreće, ostaviće vam neko perce za uspomenu. Videćete oazu barskih kornjača, alasku kolibu - muzej ribarstva, sojenicu, mnoštvo visećih mostova, uređene vidikovce... Za decu je na raspolaganju igralište napravljeno u formi drvenog broda. Kad god odem vidim po neki nov sadržaj.

Meni najimpresivnije je Ostrvo evolucije, koje duž spiralne staze prikazuje put nastanka čoveka. Na vrhu su "on i ona", dve stolice i flaša vina, da zajedno nazdrave životu. Da vam ne pišem koliko je divan pogled s vrha! Priroda je nestvarno lepa, pejzaž je bajkovit, a vetar koji stalno pirka i žubor vode čine boravak po suncu prijatnijim.

Cena ulaznice je 300 dinara, ali ako dolazite sa decom koja plaćaju onda je 200 dinara po osobi. Ukoliko želite da se bavite sportskim ribolovom, onda je ulaznica 500 dinara. Deca mogu da pecaju besplatno, uz plaćenu ulaznicu. U ponudi je i iznajmljivanje čamca (100 dinara je 15ak minuta, po osobi). Ima dosta izletničkih klupa u hladovini, pa možete poneti svoju hranu i piće (slobodno smete da unesete) i biti ovde ceo dan. Svuda su postavljene korpe za smeće, a na raspolaganju vam je i toalet. Na ulazu možete kupiti vodu, kafu. Osoblje je vrlo ljubazno.

Do njih se dolazi Smederevskim putem, kada prođete kroz kapiju pored hotela "Radmilovac" idete do kraja, pa skrenete desno i tu je parking. Radno vreme je od 8-16h radnim danima, a vikendom od 8-18h. Radnim danima su manje gužve, a vikendom bude prilično puno. Zimi je zatvoreno, tako da ih možete posetiti negde od kraja aprila, pa do novembra. Aktuelne informacije o ulaznicama i radnom vremenu ćete naći na ovom linku.


Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (1)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (2)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (3)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (4)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (5)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (6)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (7)

2. Predlog jedne beogradske šetnje

Sada vam predlažem jednu od najlepših beogradskih šetnji. Posebno je lepo leti krenuti oko 18h, da biste u jednom delu sačekali zalazak sunca. U jednom smeru dužina staze je oko 3.5 km i treba vam oko 45 minuta hoda. Ako idete sa bebom, možete i kolicima svuda proći. Možete parkirati kola na parkingu koji se plaća po satu, kod sportskog centra "Milan Gale Muškatirović" (bivši "25. maj"), odakle i počinje pešačka (i biciklistička) staza.

Odavde krenite u pravcu kule Nebojša. Usput imate nekoliko kafića, splavova i restorana, a među najlepšim je splav "Viva" (probajte pileće štapiće) i grčki restoran "Ploio" (probajte saganaki). Kada stignete do kule Nebojša, staza dalje vodi pored ušća Save u Dunav, sve do pristaništa i popularne Beton hale. Beton hala je preuređena u niz modernih restorana, svi sa pogledom na reku. Odličan je "Toro" (šta god da probate je neobično i ukusno), ali u restoranima na ovom potezu možete probati i tursku kuhinju, pa čak posetiti i kabare. Na ovom delu je izgrađena pasarela, pa njom možete za pet minuta otići i do Kalemegdana.

Staza se dalje nastavlja do šetališta Sava Promenada, duž koga imate i nekoliko lepih, modernih igrališta za decu, a tu su i dva dobra restorana: "Savanova" (probajte ćevape) i "Miradouro", u kome možete probati portugalsku hranu (preporučujem portugalsku sablju). Za kraj dana, svratite na mirisni zeleni čaj sa jasminom u "Buddha bar". I za kraj, ostanite ovde do zalaska sunca i posmatrajte neverovatan prizor sa neke od terasa na reci.


Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (8)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (9)

3. Ada Ciganlija

Kada su letnje vrućine, možete dan provesti na Adi Ciganliji - moru Beograda, kako je popularno zovu. Sadržaja na Adi ima za svakoga. Ako volite da šetate, oko jezera možete uređenom stazom uz plažu napraviti oko 8 km (treba vam oko 1h šetnje). Gotovo paralelno sa obalom je biciklistička staza takođe oko 8 km dužine. U jednom delu, kod sportskih terena, možete zauzeti izletničke stolove i mesta za roštiljanje.

Ako želite da odmorite od spremanja hrane, uz celu obalu imate zaista ogroman izbor restorana. Neki od najlepših su restoran „Sunset“ i "Time out". Imaju odličnu hranu, divnu baštu na plaži, baštu u hladu, zabavu za decu - igraonice i peščanike ("Time out" ima čak i jahanje konja).

Za decu je verovatno najinteresantniji vozić, koji vozi krug oko Ade. Krug traje nešto duže od pola sata, a usput imate stanice na kojima možete izaći. Početna stanica je kod rampe i vozići polaze na otprilike pola sata. Cena vožnje je 150 dinara, a kartu naplaćuje vozač kada sednete u vozić. Dosta trucka, pa ako ste npr. trudnica, nemojte kretati. Na samom izletištu ima veliki broj igrališta za decu, obala je načičkana restoranima sa ležaljkama i suncobranima, i većina ima i igralište za decu.

Tokom vikenda ima baš dosta ljudi i dečijih rođendana u prirodi. Dosta se radi i na uređenju, pa tako postoji nov sadržaj u vidu kompleksa sportskih terena. Imate na raspolaganju i jednu posebnu pogodnost - uz plaćenu parking kartu možete besplatno iznajmiti bicikl (jedna karta - dva bicikla). Cena parkinga za ceo dan je 150 dinara.

Ovo sigurno nije konačan spisak aktivnosti šta sve možete raditi na Adi, ali se nadam da ste bar stekli utisak da ovde možete provesti jedan sadržajan dan u gradu. Imajte samo u vidu da je pun kapacitet i sve otvoreno samo kada je aktuelna sezona.


Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (10)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (11)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (12)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (13)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (14)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (15)

4. Botanička bašta "Jevremovac"

Japanski vrtovi - nešto što me uvek fascinira, tako jednostavni, a tako jedinstveni! Odražavaju lepotu prirode, harmonijom tri elementa: vode, biljaka i kamena. Kamen je sveti objekat, koji balansira energiju i simbolizuje nebo, zemlju i čoveka. Voda podseća na stalne promene u prirodi. Biljke obogaćuju prostor i nose određenu simboliku: bor - dugovečnost i ljubav, trešnjino drvo - večita mladost i proleće, javor - ciklus života i smrti. Jedan ovakav japanski vrt možete videti u Beogradu, u Botaničkoj bašti "Jevremovac".

Ovo je jedno od najlepših mesta za šetnju sa decom u Beogradu. Treba da znate da mama (ili drugi pratilac) i beba do godinu dana imaju besplatan ulaz. Za ostale je ulaz 300 dinara. Otvorena je od 9-17h. Mi smo došli nešto posle 9h i bili smo prvi i bar naredna dva sata i jedini posetioci. Kasnije je došlo nekoliko porodica sa decom. Tako da je ovo idealno mesto sa osamljivanje u prirodi, a u strogom centru grada. Pored uživanja u prirodi, možete posetiti i impresivnu staklenu baštu, koja se nalazi u okviru parka.


Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (16)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (17)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (18)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (19)

5. Topčiderski park

Vikend destinacija za šetnju, mesto na kome se možete upoznati sa istorijom i kulturom ili omiljeno foto odredište mladenaca - sve ovo u jednom, to je Topčiderski park.

Topčiderski park je mesto na koje možete otići kada želite da pobegnete od gradske gužve. Ovaj velepni park u stilu engleskih vrtova, zapravo je nekadašnji dvorski park. Iako ima ogromnu kulturno-istorijsku vrednost, ulaz je besplatan. Tokom leta, vikendom, često se organizuju razni programi za decu.

Najupečatljiviji objekat u parku je svakako Konak kneza Miloša, koji je izgrađen u 19. veku, kao njegova zvanična rezidencija, nastala kombinovanjem balkanskih i srednjoevropskih arhitektonskih elemenata. Danas ima muzejsku svrhu i u njemu možete posetiti izložbu koja prikazuje život u Srbiji u 19. veku. Cena ulaznice je 200 dinara, a utorkom je ulaz besplatan. Ispred Konaka, svakako ćete videti vrlo neobično drvo. Reč je o jednom od najvećih i najstarijih platana u Evropi. Pretpostavlja se da je zasađen 1868. godine, u vreme gradnje Konaka.

Ovaj dvorski kompleks čini i jedna crkva, poznata kao Topčiderska crkva, ili crkva Svetih apostola Petra i Pavla. Nekada je bila dvorska crkva, i predstavlja zadužbinu kneza Miloša. Ima neku posebnu mističnu notu.


Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (20)

6. Doručak bez granica u "Eko parku"

Ako vam i sam naslov ovog predloga zvuči interesantno, onda morate jednog jutra da poranite i uputite se ka Belom Potoku, tačnije, ka ekološkom imanju i raju za porodice sa decom - Eko parku. Vikendom je ovde prepuno porodica sa decom. To i ne čudi, jer zaista ima sadržaja da se ovde zadržite bar 4h.

Naslov ovog predloga je upravo i naziv doručka koji preporučujem. Cena doručka je fiksna za odrasle i za decu. Piće se dodatno plaća. Služi se svakog dana od 9-11:30. Zašto je bez granica? Zato što pored svega što dobijete, a bude zaista prepun sto, možete tražiti da dodaju sve ono što vam se posebno dopalo. Mada mislim da nema potrebe za dopunom, jer je sve što dobijete toliko da ostane.

Dok pijuckate jutarnju kafu, čaj ili sokić, na vaš sto stižu razne domaće đakonije: suvomesnato sa sirevima, kačamak sa kajmakom i prženom slaninicom, uštipci, paradajz, domaći hleb, kajgana i pržene naljute kobasice, domaća gibanica sa sirom i pita sa suvim mesom sa domaćim korama, četiri namaza - pavlaka, džem, eurokrem i ajvar. Gibanica je izvrsna, a prava poslastica su uštipci sa domaćim džemom ili eurokemom.

Kada je lepo vreme doručkovaćete na terasi s pogledom na imanje, okruženi prirodom i na čistom vazduhu. Mesto može da se nađe, ali je vikendom bolje da rezervišete (čak i za doručak), jer često imaju proslave rođendana, pa neke od sala budu van funkcije. Uz salu na terasi imate i igraonicu za decu na otvorenom.


Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (21)

Beograd: Moja najlepša iskustva

U ovom tekstu ćete pronaći iskustava koja, po mom mišljenju, ne bi trebalo propustiti, ako odlučite da posetite Beograd. Naći ćete dovoljno aktivnosti kojima možete da upotpunite jedan vikend boravak u Beogradu, a koje će vam pomoći da vidite mesta koja čine dušu Beograda i koja su među omiljenima kako turistima, tako i stanovnicima grada.

Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (22)

Beograd: Najlepši praznični događaji

Beograd, glavni grad Srbije, često nazivaju “kapijom Balkana” ili “vratima srednje Evrope”. On je mesto okupljanja, centralnih manifestacija i zabavnih aktivnosti. Kao i drugi evropski gradovi, i Beograd ima svoje praznične događaje i običaje, koji se u određenoj meri razlikuju od tradicionalnih evropskih božićnih vašara.

Dođite na doručak i ostanite celo pre podne, kako biste iskoristili sve sadržaje koje ovo imanje nudi. Nakon jela se možete uputiti i u šetnju jednom od nekoliko uređenih staza (uzbrdo-nizbrdo) oko imanja. Na stazama su postavljene i klupice na kojima možete uživati u pogledu i vazduhu.

Na ulazu u imanje je jezerce, nakon koga se ređa nekoliko lepo uređenih igrališta za decu, uz koje su postavljeni barovi u kojima možete naručiti piće i pijuckati dok se deca igraju. Kod jezera takođe ćete naći restoran, ali više tipa brze hrane i radi samo kada je lepo vreme. Stazom se stiže do kaveza sa patkama, guskama, paunima, fazanima... Preko puta su konjići (moguće je jahanje konja), a u istom objektu iznad štala je smeštena etno postavka starih predmeta. Na raspolaganju je i gađanje strelama. Dalje staza kroz imanje vodi do visećeg mosta, koji nije baš naivno preći, ali je super iskustvo, posebno za decu. Sve ove aktivnosti za decu na otvorenom su aktivne otprilike do 16-17h, pa to imajte u vidu. Ulaz se ne naplaćuje.

Preko mosta se stiže do bašte restorana, u koji možete svratiti na laganu večeru, tokom toplih letnjih dana. Probali smo i njihov mezetluk - razne vrste domaćih suvomesnatih proizvoda, sireva, izvrsna gibanica i uštipci. Ako su dani hladniji, ovde možete doći na ručak, ali obavezno rezervišite mesto, posebno vikendom kada su česte i proslave rođendana. Pre ručka probajte, uz vruć hleb, njihove domaće namaze na bazi putera - vrganj, ajvar, bosiljak. Probajte ćevape i miks kobasica. Teleća čorba im je odlična, kao i domaća zelena salata.

Svaka restoranska sala ima mali kutak za igru dece, tako da će i njima biti zanimljivo. Meni je favorit nepušački deo - i zbog dima, i zbog svetle igraonice sa prelepim pogledom. Ljubazni su i usluga je brza. Sve je domaće i vrlo ukusno. Ako želite, možete kupiti domaće sokove, džemove, slatko, jaja za vaš dom.

(Video) EMINA JAHOVIC & ACO PEJOVIC - RANO JE (OFFICIAL VIDEO)

Kada krenete kući, ispratiće vas nestvaran zalazak sunca iznad Avale.


Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (23)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (24)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (25)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (26)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (27)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (28)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (29)

7. Beogradski ZOO vrt

Jedan topli porodičan dan možete provesti u beogradskom ZOO vrtu. Lepo ćete se prošetati i videti pingvine, najnovije stanovnike ZOO vrta. Može da bude gužva i da se čeka u redu 15ak minuta samo da se kupe karte, posebno vikendom i kada je lepo vreme. Do samog zatvaranja, ZOO je prepun posetilaca, među kojima je najviše dece. Nemojte propustiti da u 12h vikendom pogledate hranjenje foka, u kome učestvuju i deca, tako što dobiju ribice kojima mogu nahraniti ove životinje.

Deci je zanimljiv i baby ZOO vrt, u kome mogu da se druže sa kozicama, zečevima i ostalim sitnim životinjicama, koje se slobodno kreću po ovom ograđenom delu ZOO vrta. U sklopu ovog dela se nalazi i kafe, kao i avantura park i vrlo lepo igralište za decu. Pogledajte i zasebnu prostoriju sa gmizavcima, ali i uvek zabavne majmune. Svaki put kad odem vidim nešto novo, tako da se stiče utisak da se stalno ulaže u sadržaj i ponudu.

Oduševilo me je koliko je ZOO vrt uređeniji i koliko ima dosta novih sadržaja. Uredno je i kante za otpatke su na svakom ćošku. Unutra se na nekoliko mesta prodaju razne grickalice i kokice, a unutar kompleksa se nalazi i suvenirnica, kao i sobica za presvlačenje beba. Cena ulaznice je 550 dinara za odrasle, za decu od 3-15 godina je 350 dinara, a za decu do tri godine je besplatan ulaz. Radno vreme je svakog dana od 9-20h. Sadržaja ima dovoljno da ovde provedete ceo dan i zaista je odlično mesto za zabavu porodica sa decom. Aktuelne informacije o ulaznicama i radnom vremenu ćete naći na ovom linku.

Preko puta ZOO vrta se nalazi luna park, koji sam primetila da je obnovljen i dodate su neke nove vožnje. Vožnji ima za različite starosne strukture, od najmlađe dece, pa i do odraslih. Karta za jednu vožnju je 120 dinara, a ako kupite pet karata, jednu dobijate besplatno. Na vožnje namenjene za mlađu decu, sa njima može ići i pratilac.

Iznad luna parka se nalazi igralište za decu sa neobičnim spravama i peskom. Celo igralište je sa mekom podlogom, a okolo su klupe. Svakako možete i prošetati po Kalemegdanu i posmatrati panoramu Beograda - na ušću dve reke.

Ako se duže zadržite i želite da ručate u okolini, predlažem da razmotrite restoran "Vapiano", koji se nalazi u tržnom centru Rajićeva. Ono što mi se posebno dopada je što je ceo lokal isključivo nepušački (za pušače je namenjena samo terasa). Ako odaberete da sedite na terasi, uživaćete u prelepom pogledu na centar grada. Vrlo su ljubazni, a porodice sa decom propuštaju na posebne šaltere za naručivanje. Za decu imaju dečiji meni, u kome možete tražiti rezance u obliku aviončića.

Posle ručka možete da se zasladite u obližnjoj sladoledžinici "Luff gelato". Imaju zaista vrhunske sladolede, a ono što je posebno je uvek nekoliko ukusa sladoleda i bez šećera. Od klasičnih je uvek tu mlečna čokolada, a od ovih bez šećera, moj favorit je malina. Jedan ukus je nešto manje od 200 dinara, a imate opciju da kupite porcije i sa više ukusa. Malo niže niz ulicu je i "Crna ovca" sa takođe vrhunskim sladoledima, pa možete svratiti i do njih.


Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (30)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (31)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (32)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (33)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (34)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (35)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (36)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (37)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (38)

8. Hipodrom

Verovatno mi ovo mesto ne bi palo na pamet kao dobra ideja za kratak vikend izlet za porodice sa decom, da nam komšija nije rekao da se upravo tamo uputio sa svojom unukom. Tako nas je put naveo ka hipodromu.

Pored parka u kome deca mogu da se igraju, igraonice na otvorenom i staza za jahanje, ako želite ovde da ručate, na raspolaganju vam je i nekoliko restorana. Probajte vruću jagnjetinu u restoranu "Uzelac". Svakako obavezno dođite kada je lepo vreme, jer je sav sadržaj na otvorenom.

Ispred ulaza je parking, a ulaz se ne naplaćuje. Kada smo stigli oko 14h, na stazama je bilo baš dosta jahača na svojim konjima, tako da je imalo šta da se vidi. Inače, hipodrom kod "Careve ćuprije" je najstariji sportski objekat u Beogradu, na kome su 1921. godine održane prve trke grada Beograda. Volim da posećujem mesta koja osim onoga što danas vidimo imaju i istoriji, i koja su prva u nečemu. Ovo mesto ima nekoliko takvih epiteta.


Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (39)

9. Bojčinska šuma

Za mene je Bojčinska šuma uvek lepo mesto za porodični vikend izlet. Lepo je za decu, porodice, parove, mlade, stare, ljubitelje prirode, životinja, hrane... Međutim, iako se tako zove, samo izletište nije "samo" šuma i ništa više. Ovo je čitav kompleks u prirodi, sa raznim interesantnim sadržajima. Da biste prošetali vam treba bar 3h, a možete se zadržati i ceo dan. Kroz šumu je napravljena trim staza, sa nekoliko sprava za vežbanje i tablama sa preporukama kako bi trening na stazi trebalo da vam izgleda. To mi je posebno bilo interesantno.

Definitivno najinteresantniji deo mi je "Porodilište za mangulice". U ovoj šumi se odgaja posebna vrsta svinja, mangulice, čije masti i meso kažu da su mnogo zdravije od običnog svinjskog mesa. Deo u kome se one kreću jeste ograđen, ali ogroman. Interesantno je i za decu. Deci će biti možda još interesantniji konji, koje mogu da posmatraju čak i iz bašte restorana, dok roditelji ručaju, mogu ih jahati, a za starije je na raspolaganju i škola jahanja. Postoji i nekoliko bungalova za smeštaj, a ovo je mesto na kome se održava poznata lokalna manifestacija "Bojčinsko kulturno leto".

U okviru kompleksa postoji i restoran "Bojčinska koleba". Ako imate nameru da dođete vikendom, obavezno rezervišite mesto bar dan unapred. Ambijent u kome se restoran nalazi je nestvaran! Bujna šuma, u koju su uklopljeni izolovani drveni paviljoni. Ovde kuhinja "naginje" ka vojvođanskoj, a glavni adut su specijaliteti od mesa mangulice. Imaju u ponudi komplet vojvođanski ručak, ali i dnevnu ponudu zanimljivih jela.

Ako želite da napravite celodnevni izlet, pre ili nakon posete Bojčinskoj šumi, možete svratiti do manastira Fenek, koji se nalazi u Jakovu. Manastir ima lepo dvorište po kome možete prošetati, a imaju i životinjice. Postoji i manastirska prodavnica sa bogatim izborom.


Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (40)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (41)

10. Hajd park

U potrazi za beogradskim parkom u kome bismo malo prošetali i udahnuli čistiji vazduh, slučajno smo posetili Hajd park. Bila sam prijatno iznenađena izolovanošću od gradske buke, s obzirom na to da se nalazi vrlo blizu centra grada. Brojne staze za šetnju među krošnjama drveća u žutoj, narandžastoj i crvenkastoj boji (tokom jeseni), čine da se osetite kao da ste se našli u dubini neke čudesne šume.

Što se tiče sadržaja, ima dečije igralište, trim stazu u dužini od 1.400 m, teretanu na otvorenom, osvetljeno šetalište između drvoreda platana. Duž staze ima i nekoliko izletničkih drvenih klupa. Jedino je problematičniji parking, jer mesto morate naći u nekoj od okolnih ulica.

Ako ovde želite da provedete ceo dan, možete posetiti Kuću cveća u okviru Muzeja Jugoslavije (informacije o radnom vremenu i ulaznicama možete pogledati na linku), do koje možete peške otići, a možete ručati u jednom od najfotogeničnijih beogradskih restorana "Hyde park". Nedaleko se nalazi i Legat Petra Lubarde, Muzej afričke umetnosti (informacije o radnom vremenu i ulaznicama možete pogledati na linku) i Kuća Kralja Petra (informacije o radnom vremenu i ulaznicama možete pogledati na linku), pa eto ideja za obilaske. Obavezno ponesite bicikle/tricikle i lepo raspoloženje.


Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (42)

11. Ada Safari

Kada je u Beogradu prilično toplo, možete se uputiti na Adu Ciganliju, da biste se malo rashladili. Tamo možete proštati do Ada Safarija, jednog potpuno mirnog i ušuškanog dela ovog popularnog beogradskog izletišta. Ako želite da dođete do Ada Safarija, od početne stanice vozića ne idete levo ka kupalištu, već desno prema luci, prođete stazicom kroz debelu hladovinu šume, i stižete.

Ono što me je oduševilo još dok sam prilazila je koliko je lepo sređeno. Danas je to jedan vrlo lep restoran, na samoj vodi, sa baštom u hladu velikog oraha, u čijoj krošnji se kriju graciozni paunovi. Da, oni slobodno šetaju po kompleksu i druže se sa gostima.

Deo kompleksa je i dečije igralište sa raznim zanimacijama, kao i jedan kavez sa domaćim životinjama. U sklopu restorana se nalazi i akvarijum sa ribicama. Imaju i kucu koja čuva posed i vrlo je prijateljski raspoložena prema gostima. Ono što je posebno dobro za porodice sa decom je to što ima dosta stolova u hladu koji su blizu igrališta, tako da možete na miru popiti piće, dok sve vreme imate decu na oku.

Ceo kompleks je uređen kao malo etno-eko selo, pa tako imaju i svoju bašticu, sačuvane stare objekte i predmete, koje su oplemenili cvećem, nekoliko drvenih dokova na kojima možete pecati ili samo sedeti u hladu trešnje i gledati patkice koje plivaju po jezeru. Što se tiče cena u restoranu, koliko sam bacila pogled na meni, u rangu su beogradskih. Po onome što sam videla, mogu reći da sledeći put dolazim na ćevape i pitu šljivaru. Imajte samo u vidu da oko 19h počinju da napadaju komarci, pa isplanirajte da dođete ranije.


Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (43)

12. Dušanovo carstvo

Da li ste znali da se u Zvezdarskoj šumi sakrio jedan restoran idealan za porodice sa decom? Ovo mesto bih ukratko nazvala - dečija šumska bajka. Nalazi se sakriveno u bujnoj prirodi Zvezdarske šume, na 10ak minuta vožnje od centra Beograda. Vrlo je jednostavno uređen - drveni stolovi i klupe, a tako savršeno uklopljen u ambijent. Nije veliki, ali je lepo ušuškan. Romantično je večerati pod svetlima koja izviru iz bujnih krošnja drveća, dok osećate samo mirise prirode i odlične hrane koja pristiže za vaš sto. Usluga je brza i izuzetno su ljubazni. Jedino ugođaj kvare rojevi komaraca, koji kreću već oko 19h.

U sklopu restorana, odmah uz stolove, nalazi se igralište za decu sa zaista mnogo igračaka za njih. Pored igrališta se nalazi nekoliko kaveza sa pticama. Gotovo da je uvek gužva, tako da preporučujem da mesto rezervišete unapred. Za decu imaju odličnu pileću supicu sa domaćim knedlama, a vama preporučujem rižoto sa piletinom ili Cezar salatu. Videla sam da mnogi poručuju Karađorđevu šniclu i zaista lepo izgleda. Porcije su velike, hrana preukusna, a cene standardne beogradske. Imajte u vidu da im često prekida komunikacija sa aparatom za plaćanje karticama, pa ponesite keš.


Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (44)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (45)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (46)

13. Tašmajdanski park

Za decu je predivan i Tašmajdanski park. Ima veliki broj staza za šetnju, tako da možete da koračate sigurno pola sata, a da ne prođete istim stazama. Staze su odlične i pogodne za kolica za bebu. Ko voli, može Tašmajdanom i da džogira, jer je za ovu svrhu napravljena posebna kružna staza. Veličanstvenost crkve Svetog Marka, izgrađene po uzoru na Gračanicu, će vas sigurno zadiviti. Unutrašnjost je ukrašena velelepnim mozaicima, a unutar crkve se nalazi i sarkofag sa moštima cara Dušana, dok su u kripti sahranjeni kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga Mašin. Spomenik koji zatičete na ulazu u park - posvećen patrijarhu Pavlu, nekadašnjem vrhovnom poglavaru Srpske pravoslavne crkve, jednoj od najcenjenijih i najpoštovanijih ličnosti u srpskoj istoriji, takođe ne smete zaobići.

Primetićete i crvene ruže puzavice na kapiji Ruske crkve. Izgrađena je na temelju u koji je položen grumen zemlje iz Rusije, a u njoj je sahranjen ruski general Vrangel. Prepoznaćete je po tipičnoj ruskoj sakralnoj arhitekturi. Tu je i Malo pozorište "Duško Radović", pamtim ga iz detinjstva, kada smo sa školom dolazili na dečije predstave. Kada se umorite od šetnje, dobro će doći čaj ili limunada u "Poslednjoj šansi". Sve do 1982. godine, ovo je bila jedina kafana u gradu koja je radila i noću, i u koju su dolazili stari gradski boemi. Otuda ovaj naziv koji je aktuelan i danas. Na Tašu se nalazi i nekoliko igrališta za decu, od onih za najmlađe, do onih za nešto stariju decu, održavani i sa ispravnim spravama za igru.


Srodni tekstovi

Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (47)

Beograd: Moja najlepša iskustva

U ovom tekstu ćete pronaći iskustava koja, po mom mišljenju, ne bi trebalo propustiti, ako odlučite da posetite Beograd. Naći ćete dovoljno aktivnosti kojima možete da upotpunite jedan vikend boravak u Beogradu, a koje će vam pomoći da vidite mesta koja čine dušu Beograda i koja su među omiljenima kako turistima, tako i stanovnicima grada.

Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (48)

Beograd: Najlepši praznični događaji

Beograd, glavni grad Srbije, često nazivaju “kapijom Balkana” ili “vratima srednje Evrope”. On je mesto okupljanja, centralnih manifestacija i zabavnih aktivnosti. Kao i drugi evropski gradovi, i Beograd ima svoje praznične događaje i običaje, koji se u određenoj meri razlikuju od tradicionalnih evropskih božićnih vašara.

Ovde ćete probati i jedine kokice bez soli koje sam imala priliku da kupim na beogradskim ulicama, koje se ovako pripremaju posebno zbog dece. Zaintrigiraće vas i tajanstvenost podzemnih pećina Tašmajdana. Da li ste znali da podzemni deo parka krije splet pećinskih prolaza, u kojima je, između ostalog, bio komandni štab generala Aleksandra fon Lera? Nemojte propustiti ni prelepe zalaske sunca iznad crkve Svetog Marka. Njima nije potreban opis.

Da li ste znali da pored Tašmajdana postoji i Mali Taš? Ako niste, onda samo pređite ulicu i naći ćete se u još jednom parku. Ovde imate klasično dečije igralište sa peščanikom, ali i mali luna park sa dosta zabave za decu. Ima nekoliko autića na žetone, avantura park, autiće na akumulator, tramboline, kao i tjubing stazu. U okviru luna parka ima dosta klupa na kojima se možete odmarati dok se deca igraju, a možete i poneti svoju hranu i piće.


Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (49)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (50)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (51)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (52)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (53)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (54)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (55)

14. Javni akvarijum i tropikarijum

Ako nemate ideju kako sa decom provesti vikend u Beogradu, predlažem da ih odvedete u Javni akvarijum i tropikarijum, koji se nalazi na Dedinju. Smešten je u staroj zgradi i skriven u jednoj manjoj uličici, ali se vrlo lako nalazi i ima putokaza. Ako dolazite kolima, imajte u vidu da nemaju svoj parking, već se morate snaći u okolnim ulicama.

Kada uđete na vrata koja čuva jedan morski konjić, imaćete utisak kao da ste zakoračili u drugu dimenziju. Oko vas su svuda akvarijumi najrazličitijih oblika, u kojima se čuvaju vodene životinje, raspoređene po grupama. Tako ćete u glavnoj prostoriji videti najatraktivnije vrste. Obići ćete još dve sobe - jedna sa uglavnom slatkovodnim ribama, a druga koja zapravo predstavlja tropikarijum - razne vrste zmija, paukova, kornjača i raznih drugih gmizavaca. Ovde ćete prisustvovati i performansu kustoskinje koja se igra sa zmijom i drži je na ruci. Nakon obilaska prizemlja, možete se popeti na malu galeriju, na kojoj ćete videti još neke morske vrste.

Nakon posete unutrašnjeg dela, izađite iz objekta i pratite putokaz do bašte, u kojoj ćete videti nekoliko riba, kornjača, kao i malu baštu bonsai drveća.

Iako je bio jako topao dan, unutra je bilo vrlo prijatno. Ako dođete radnim danom, bićete verovatno jedini posetioci. Cena ulaznice za odrasle je 400 dinara, za decu od 5-15 godina je 200 dinara, a deca mlađa od 5 godina ne plaćaju ulaz. Imaju i opciju kupovine porodične karte (za najmanje tri člana porodice), za koju važi 20% popusta. Trudnice imaju besplatan ulaz. Imaju i akcije radnim danima, pa tako je ulaz ponedeljkom besplatan za penzionere, utorkom za srednjoškolce, sredom za studente, četvrtkom za osnovce i petkom za predškolce. Radnim danima rade od 12-20h, a vikendom od 9-16h.

Ako planirate dečiji rođendan, imajte u vidu da se ovde organizuju i takvi događaji. Svakako posetite ovo mesto, jer ima mnogo toga da ponudi, vrlo zanimljive životinjske vrste, za čiji život su potrebni posebni uslovi. Informacije o aktuelnom radnom vremenu i ulaznicama možete pogledati na linku.

(Video) VOYAGE - TANGO (OFFICIAL VIDEO)


Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (56)

15. Ranč "Legenda"

Da li ste znali da posle kupanja na Adi možete da posetite i jedan ranč? Ako imate decu, znate koliko je za njih bitno da kada odlučite da odete negde na ručak/večeru ima i neka zabava. Na Adi Ciganliji, na makiškoj strani, kada prođete onaj "zvanični" deo za kupanje, sa nizom kafića, dolazite do jednog ranča na samoj obali reke.

Jedno popodne smo posetili ranč "Legenda", simpatično mestašce, lepo za porodice sa decom. Nemojte očekivati ništa fensi i luksuzno. Vrlo je skromno sređeno, ali je lep ambijent i prostor. Za decu imaju igralište, mali ZOO vrt sa domaćim životinjama, a ako žele mogu da jašu ponija (100 dinara je jedan krug).

Najzanimljiviji deo ove posete je bila večera, u kojoj nam je društvo pravio poni. Približio se stolu, primakao uz nas i čekao posluženje. Reče nam konobar, jednom prilikom je čak pojeo čorbu sa stola, dok je gost bio u toaletu.

Kada je u pitanju hrana, mi smo ovde došli na laganu večeru. Poručili smo oval sa suhomesnatim proizvodima, oval sa sirevima i lepinje. Imajte u vidu da im kuhinja radi samo do 20h.


Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (57)

16. Muzej vazduhoplovstva

Još jedan predlog gde možete tokom vikenda otići je Muzej vazduhoplovstva, koji potiče čak iz 1957. godine. Mi smo došli u najlepše doba dana, kada se boje zalazećeg sunca prelivaju po staklenoj fasadi jedne od najzanimljivijih zgrada u Beogradu, ali ipak preporučujem da dođete ranije, kako biste imali više vremena za obilazak.

Muzej prikazuje razvoj avijacije na prostoru bivše Jugoslavije od pionirskog perioda do modernog doba, dok je i sama zgrada u kojoj se nalazi izuzetno arhitektonsko delo. Oko zgrade je postavljeno preko 50 originalnih aviona, hidroaviona, helikoptera i jedrilica, pa nakon obilaska unutrašnjosti, prošetajte i po dvorištu.

Unutrašnjost je zaista prebogata eksponatima i ljubitelji tehnike će ovde uživati, ali naravno i deca. Inače, ovo mesto važi za jedan od 10 vodećih muzeja avijacije u svetu, po broju i vrednosti eksponata. Možete videti preko 200 vazduhoplova, 130 avio-motora, radare, rakete, vazduhoplovnu opremu, knjige i fotografije. Izložen je i nevidljivi američki bombarder, kao i bespilotne letelice oborene tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine. Jedan avion je otvoren da u njega može da se uđe (ima i delova koji se pomeraju kad se koriste komande), što je posebno zanimljivo deci.

U okviru muzeja postoje uređene i specijalne postavke posvećene srpskoj avijatici u periodu od 1912-1918. godine, vazduhoplovstvu u Aprilskom ratu 1941. godine, kao i intervenciji NATO-a na Jugoslaviju 1999. godine.

Što se tiče informacija o poseti, muzej je otvoren od utorka do nedelje od 9-17h (poslednji ulazak je u 16:30). Ponedeljak je neradan dan. Nalazi se pored beogradskog aerodroma "Nikola Tesla". Cena ulaznice za odrasle je 350 dinara, a deca do sedam godina ne plaćaju ulaz. Nema gužve i možete zaista uživati u obilasku. Možete se parkirati besplatno ispred objekta.


Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (58)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (59)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (60)

17. Muzej nauke i tehnike

Ako ste u potrazi za mestima u Beogradu gde je moguće provesti kvalitetno vreme sa decom, kada nema uslova za izlete i igru napolju, onda je ovo predlog za vas. Mesto koje predlažem je Muzej nauke i tehnike na Dorćolu. Najpre smo obišli stalnu postavku, u okviru koje deca mogu da vide kako su nekada izgledali predmeti koji nas okružuju u svakodnevnom životu: foto aparati, kompjuteri, klaviri, bojleri, televizori, šporeti, itd. Izložena je i prva veštačka šaka, nalik ljudskoj, u odnosu na koju su u svetu razvijane šake robota.

Potom smo kroz svetlosne iluzije došli u dečiji svet, mesto gde deca kroz igru uče o nauci. Dečiji muzej ima dve celine - Muzej igračaka i Naučna igraonica. Kroz Muzej igračaka smo protrčali. Mali je, ali simpatičan i nostalgičan. Najviše vremena smo proveli u Naučnoj igraonici. Ulazili smo u krivu sobu, upoznavali se sa silom rotacije, ređali Hanojsku kulu, kotrljali kuglice u gravotacionom bunaru, slagali tangram, itd. Sjajno smo se proveli! Videla sam i da se ovde organizuju proslave dečijih rođendana, što je sigurno interesantno iskustvo.

Došli smo odmah po otvaranju i bili među retkim posetiocima, iako je bila nedelja. Nakon sat vremena je već bilo dosta porodica, jer su u igraonicu sišla i deca sa naučne radionice, koja se održavala u prostoriji iznad. Posetioci su uglavnom porodice sa decom.

Odvojite bar 2,5h za obilazak muzeja i zabavu u naučnoj igraonici. Za decu do sedam godina je besplatan ulaz, za odrasle je cena ulaznice 200 dinara, a možete kupiti i porodičnu ulaznicu (roditelji i deca) za 400 dinara. Radno vreme je od 10-18h, a ponedeljak je neradan dan. Aktuelne informacije o ulaznicama i radnom vremenu ćete naći na ovom linku.


Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (61)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (62)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (63)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (64)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (65)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (66)

18. Muzej čokolade

Ako nemate ideju gde sa decom kada vreme i nije baš najlepše za aktivnosti napolju, moja preporuka je da porodično posetite Muzej čokolade. Iako deluje da je ovo mesto za decu, ovde se zapravo cela porodica zabavlja. Ako razmišljate da li da izdvojite više novca za ulaznicu sa pravljenjem čokolade - bez sumnje kažem DA! Poseta ovom mestu nije potpuna bez ove aktivnosti, a mališani će biti presrećni jer iz ovog muzeja mogu da ponesu svojih ruku delo.

Sam muzej nije veliki. Ima tri sobe kroz koje je ispričana istorija čokolade - od prvobitnih načina upotrebe kakaa, preko njegovog donošenja iz Afrike u Evropu, a potom i istorija čokolade u Srbiji. Da li ste znali da se prva fabrika čokolade nalazila na Dorćolu i zvala se "Šonda"?

Poseta je u velikoj meri interaktivna. U svakoj sobi ćete imati po nekoliko aktivnosti. Probaćete zrno kakaa (gorko-kiselkasto), izvlačiti svoj kolačić sudbine, okretati točak sreće (možete dobiti i popust na sledeću posetu), probati crnu, belu i rubi čokoladu (roze čokolada, koja se dobija kada se crnoj čokoladi doda limunska kiselina), popiti toplu čokoladu dok slušate ljubaznog kustosa kako objašnjava detalje.

Definitivno najzabavnija aktivnost je pravljenje čokolade. Dobijete kecelje, kapice, za decu imaju stepenice na koje mogu da stanu da bi dohvatili sto. Možete praviti crnu, belu ili miks ove dve vrste čokolade. Deci je posebno zabavno da čokoladu ukrašavaju raznim bombonama, suvim voćem, perlicama, koje usput smeju i da grickaju. Kad se ohladi, pakuju čokoladu i ponesu, a dobiju i diplomu.

Ture traju oko 1h, a kreću na svaki pun sat, od 10-20h svakog dana osim ponedeljka. Ture se ne zakazuju, samo dođete pred pun sat. Ulaznica sa pravljenjem čokolade je 1.200 dinara za odrasle (900 dinara za decu). Deca do pet godina ne plaćaju. Plaćate onoliko ulaznica za pravljenje čokolade koliko ćete čokolada praviti. Za posetioce koji ne prave čokoladu, platite kartu bez pravljenja čokolade. Na primer, za roditelje i dvoje dece, platite dve karte sa pravljenjem čokolade za decu i dve karte za roditelje bez pravljenja čokolade. Aktuelne informacije o ulaznicama i radnom vremenu ćete naći na ovom linku.


Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (67)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (68)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (69)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (70)

19. Dino park

Ako se često pitate kako zabaviti decu u Beogradu, a nemate mogučnosti da se vozite van grada, treba vam samo dobra organizacija da u centru grada provedete jedan sadržajan dan. Ako je lepo vreme, preporučujem da se prošetate do Kalemegdana i uđete u Dino park. Unutra ćete prošetati pored 10ak replika dinosaurusa (jedan od njih se pokreće i ima zvučne efekte). Možete se fotografisati, ali ih ne smete dodirivati. Unutar Dino parka se nalazi kafe, u čijoj bašti možete popiti piće dok se deca igraju, zip line, kao i lepo sređeno igralište za mlađu decu. U okviru parka je i bazen sa peskom, u kome deca mogu da iskopavaju skelete dinosaurusa.

Ulaznica u Dino park je 350 dinara za odrasle, a 250 dinara za decu. Radno vreme je od 10-20h. Aktuelne informacije o ulaznicama i radnom vremenu ćete naći na ovom linku.

Posle obilaska možete prošetati Kalemegdanom i provozati se vozićem (u sezoni).


Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (71)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (72)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (73)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (74)

20. Igraonica "Starland"

Ako vaša deca vole igraonice u zatvorenom prostoru, možete otići do ogromne igraonice na Beogradskom sajmu. Sama igraonica ima tri celine: deo sa peskom, deo sa lopticama i mnoštvom tobogana i zanimacija, kao i deo sa stazom za vožnju autića. Puno je tobogana, kućica, vrlo lepo opremljeno. Gužva je, ali je i prostor ogroman. Unutra ima mnogo sprava za zabavu na žetone (hvataljke, vozić, bager sa lopticama, karusel...). Žeton se kupuje na automatu i košta 50 dinara. Za neke sprave se ubacuje jedan, a za neke dva žetona.


Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (75)

Beograd: Moja najlepša iskustva

U ovom tekstu ćete pronaći iskustava koja, po mom mišljenju, ne bi trebalo propustiti, ako odlučite da posetite Beograd. Naći ćete dovoljno aktivnosti kojima možete da upotpunite jedan vikend boravak u Beogradu, a koje će vam pomoći da vidite mesta koja čine dušu Beograda i koja su među omiljenima kako turistima, tako i stanovnicima grada.

Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (76)

Beograd: Najlepši praznični događaji

Beograd, glavni grad Srbije, često nazivaju “kapijom Balkana” ili “vratima srednje Evrope”. On je mesto okupljanja, centralnih manifestacija i zabavnih aktivnosti. Kao i drugi evropski gradovi, i Beograd ima svoje praznične događaje i običaje, koji se u određenoj meri razlikuju od tradicionalnih evropskih božićnih vašara.

Unutar igraonice se nalazi i kafe, u kome se može kupiti piće, kokice, pomfrit. Izvan kafea takođe ima gde da se sedi, baš dosta je postavljeno klupa za roditelje. Svakako je ovo jedna od najvećih igraonica u kojima sam bila.

Auto se parkira na parkingu beogradskog sajma. Ako dolazite kolima, parkiranje će biti besplatno, ako prilikom izlaska iz igraonice na pultu uzmete pečat za parking. Ulaznica za igraonicu je 600 dinara po detetu, za ceo dan, a mogu ući sa njim oba roditelja. Vikendom je radno vreme od 13-20h.


Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (77)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (78)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (79)

21. Park "Šumice"

Ako biste hteli decu da izvedete u prirodu, a gde ćete imati sadržaj da provedete par sati, preporučujem da posetite Šumice. Možete se parkirati kod ulaza u sportski centar "Šumice". Ne postoji organizovan parking (parkiranje je besplatno) i vrlo često je gužva, ali se nađe mesto.

Odmah preko puta ulaza u sportski centar, videćete stepenice, kojima se penjete do ogromnog i vrlo lepo uređenog i sadržajnog dečijeg igrališta (tobogan, penjalice, zip-line...). Sam park Šumice je veliki i ima nekoliko staza kojima možete šetati između krošnji drveća - neke su asfaltirane, a neke samo utabane. Može da se vozi bicikl, tricikl, trotinet. Vrlo je lepo sređeno i održavano. Kada ima ljudi, prodaju se i baloni i kokice. Unutar parka ima nekoliko letnjikovaca i klupa.

Ako se ovde dovoljno zadržite i bude već vreme ručka ili večere, možete na obrok svratiti u kafe-restoran "Forest", koji se nalazi odmah iza sportskog centra. Ambijent je vrlo prijatan, u prirodi je, i uvek ima puno ljudi. Imaju fine karbonare i pice (probajte picu "Forest"). Kada je lepo vreme aktivna im je bašta, a inače je na raspolaganju i zatvoren deo restorana, u kome uveče bude lepo i romantično. Cene su vrlo pristojne.


Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (80)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (81)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (82)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (83)

22. Igraonica "Džumbus"

Beograd ima brojne staze za šetnju, a jedna od najlepših je ona koja se proteže od "25. maja", pa sve do Kalemegdana, a odatle i do beogradskog pristaništa, pa čak i do Ade Ciganlije. Celokupna staza je predviđena za vožnju bicikla, ali se njom možete i prošetati. Staza ima oko 8 km, a da biste je peške prešli, treba vam oko 2h (računajte isto toliko i nazad). Deci će biti zanimljivo da ovuda voze bicikle, tricikle, trotinete, rolere, pa ih nemojte zaboraviti. Parking se nalazi kod sportskog centra "Milan Gale Muškatirović" (bivši "25. maj") i naplaćuje se po satu.

Ako želite negde da sednete na piće sa decom, predlažem da svratite u kafe-igraonicu "Džumbus", koja se nalazi neposredno uz parking, u jednom prolazu kod sportskog centra. Prostor je baš veliki, kako napolju, tako i unutra. Imajte samo u vidu da se često organizuju i rođendani, i tada unutrašnji deo igraonice bude zatvoren za posetioce. Napolju imaju veliku baštu u kojoj možete popiti piće, dok se deca zabavljaju na igralištu.

Unutrašnji deo takođe ima veliki broj stolova gde možete popiti piće, dok se deca igraju u igraonici, koja se naplaćuje 300 dinara po satu. Aktuelne cene ćete naći na ovom linku. Ima i nekoliko aparata na žetone, kako unutra, tako i napolju. Roditelji mogu da se igraju sa decom u igraonici, a svakako moraju biti uz decu ako su starosti do tri godine. Hranu nemaju, ali je do njih "Monument Nutritive" sa vrlo interesantnim - zdravijim menijem, u kome možete poručiti hranu i doneti da ovde klopate.

U blizini se prodaju kokice, kao i mini krofnice, koje mame mirisom dok im se približavate. I ono što ne bi trebalo da propustite ako se odlučite za jedan ovakav izlet po Beogradu, jeste da na šetalištu "25. maj" dočekate zalazak sunca. Doživećete neverovatnu eksploziju boja zalazećeg sunca, koja sve pred vama boji u jarko narandžastu boju, dok reka daje plavi kontrast, sa belim labudovima koji zajedno sa vama posmatraju neverovatan prizor.


Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (84)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (85)

23. Doručak u "Kafeterijici"

Možete otići i na doručak u najlepšu gradsku kafeteriju, ali u izdanju za najmlađe. Da li ste znali da se na poslednjem spratu čuvene Kafeterije Magazin 1907 nalazi igraonica za decu, u kojoj cela porodica uživa u igri, toplim jutarnjim napitcima i kvalitetnom doručku?

Pored kvalitetnih kafa po kojima je ovo mesto poznato, meni je posebno zanimljiva i istorija koje se krije u svakom kutku ovog objekta. Naime, ova kafeterija je otvorena u nekadašnjoj prvoj pravoj robnoj kući (koje su se nekada nazivale magazin) 1907. godine. Robna kuća je bila u vlasništvu braće Jevreja Benciona i Huga Bulija i kao takva danas pruža neverovatan ambijent za jednu pravu gradsku kafeteriju. Nalazi se u ulici Kralja Petra, na korak od Saborne crkve i u srcu istorijskog dela Beograda.

Iako bih preporučila da ovde svakako svratite na kafu sa prjateljima, ako ste u Beogradu sa decom, preporučila bih vam da liftom odete do trećeg sprata, jer vas tamo čeka pravi mali raj za decu - dečija igraonica sa velikim brojem sprava i igračaka, vrlo uredna i pedantna. Sadržajno je i lepo sređeno, a sadržaj je uglavnom prilagođem mlađoj deci. Stolovi su odmah uz igraonicu, tako da imate decu na oku konstantno. Uz igraonicu je i toalet posebno prilagođen deci.

(Video) Beograd na vodi - NEKAD I SADA - ogromna razlika koju je uneo Beograd na vodi - februar 2022

Imajte u vidu da je vikendom potrebno doći što ranije da biste uopšte i našli mesto, jer oko 11h već bude velika gužva i traži se mesto više. Vikendom kafeterija radi od 8h, ali igraonica počinje sa radom od 9h. Odlično je mesto za doručak, koji spremaju od vrlo kvalitetnih sastojaka (npr. organska jaja). Probajte neki od domaćih neobičnih čajeva - na primer, beli čaj - gorčastog ukusa, čuvene kafe, sendviče, paste ili benedikt - vrlo ukusan doručak sa poširanim jajima. Za decu imaju poseban meni, ali i zabavu u vidu raznih mozgalica i bojanki.


Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (86)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (87)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (88)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (89)

24. Igraonica "Cosmo Kids"

Listu predloga nastavljam sa jednom od najvećih igraonica u gradu, koja se nalazi na poslednjem spratu tržnog centra "Galerija". Parking u tržnom centru je besplatan i možete se zadržati koliko god želite.

Kada je u pitanju sama igraonica, ovde ima toliko različitih zanimacija, da deca neće želeti da odu. Podseća na svetske igraonice koje možemo videti na internetu.

Namenjena je za decu do sedam godina, pa su i sprave prilagođene tim uzrastima. Ono što je posebno dobro je to što roditelji mogu da se igraju zajedno sa decom. Blizu ove su još dve igraonice "Cosmo Jump" i "Cosmo Fun", ali su one za stariju decu.

Roditelji mogu popiti piće dok se deca igraju, bilo u spoljašnjem kafiću ispred ili u malom kafiću unutar igraonice. Deca mlađa od tri godine ne smeju boraviti u igraonici bez prisustva roditelja. Na ulazu ostavljate obuću, možete kupiti i posebne čarape, a ako se klinci oznoje nakon igre, imate na raspolaganju fen. Unutar igraonice se nalazi i toalet prilagođen deci.

Radno vreme je od 10-22h svakog dana, ali se pre polaska raspitajte da li imaju tog dana neki rođendan. Ulaznica je 800 dinara vikendom (po detetu), dok je radnim danima nešto jeftinija. Ulaznica važi za 1h igranja.

Igraonica je nedavno renovirana i ubačeno je dosta novih penjalica za decu sa toboganima, lopticama, raznim neobičnim prolazima. Novost je i deo sa peskom, za koji se dodatno plaća ulaz 200 dinara.

Ovo je jedan od tržnih centara sa najboljom lokacijom u gradu, pa tako nakon zabave u igraonici možete prošetati Sava Promenadom, koja je izuzetno lepo uređena. Duž šetališta se nalaze restorani, nekoliko savremenih igrališta za decu različitog uzrasta, mnoštvo klupa sa kojih možete posmatrati reku. Prizor oko zalaska sunca je božanstven!


Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (90)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (91)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (92)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (93)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (94)

25. Kamp Košutnjak

Znate da je Košutnjak uvek dobra opcija ako nemate ideju gde možete prošetati po čistom vazduhu. A da li ste znali da se na Košutnjaku nalazi zaista velika igraonica za decu, i to na otvorenom?

Reč je o igraonici u sklopu kompleksa "Kamp Košutnjak". Nije baš uočljivo skretanje, ali ćete ih najlakše naći ako skrenete ka školi "Ruđer Bošković" i nastavite pravo do parkinga (besplatan je). Osoblje je veoma ljubazno i uvek ima dežurnih koji brinu o deci i igraju se sa njima kada je manja gužva. Roditelji ulaze sa decom (za decu do tri godine je obavezno prisustvo roditelja), a unutra se nalazi i nekoliko stolova, gde možete sesti i poručiti piće ili hranu iz restorana, koji se nalazi pored igrališta. Lepo je sređeno i okruženo prirodom.

U igraonici ima sedam zamaka na naduvavanje, različitih veličina, tako da deca različitog uzrasta mogu naći zabavu. Ima i dve tramboline, nekoliko plastičnih kućica, guralice, lopte. Cena dnevne karte je 500 dinara, a korišćenje je neograničeno. Radno vreme je vikendom od 10-21:30, dok radnim danima rade od 15-21:30. Ima dosta dece, ali se gužva ne oseti, jer je veliki prostor.

Restoran je smešten u hladu kestena i ispred njega se nalazi veliki travnjak, na kome su postavljeni golovi za mali fudbal, tako da se deca i tu mogu zabaviti. Možete poneti i lopte, badmington, frizbi. Samim tim, ovo je jedno od omiljenih mesta za porodice sa decom, koje čine i većinu posetilaca. Bilo da sednete u baštu restorana ili nosite hranu u igraonicu, probajte njihove izvrsne palačinke (dve u porciji) - moj favorit su definitivno sa eurokremom i višnjama.

Za kraj lepo provedenog dana, sačekajte na travnjaku ispred restorana zalazak sunca.


Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (95)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (96)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (97)

26. Ušće i Zemunski kej

Još jedna ideja gde sa decom u Beogradu je šetnja Zemunskim kejom. Zapravo, ovu šetnju možete organizovati tako da bude i mnogo duža i sadržajnija. Pritom, možete odabrati i opciju da trasu koju ću opisati pređete i biciklom, jer je dobrim delom prati biciklistička staza.

Ako dolazite kolima, možete se parkirati kod Ušća, odakle kreće staza. Prođite najpre šetalištem uz samu reku i divite se pogledu na Kalemegdan, sa neke od brojnih klupa uz šetalište. Dalje krenite prema Muzeju savremene umetnosti, čija će vam zgrada svakako "zapasti za oko". Odavde kreće sledeći deo staze, koji vodi ka hotelu "Jugoslavija". Usput ima nekoliko igrališta za decu, među kojima i nekoliko neobičnih. Meni je najzanimljivije muzičko igralište, sa spravama koje oponašaju muzičke instrumente.

Od hotela "Jugoslavija" nastavak staze vodi ka Zemunskom keju. Na ovom delu staze ćete naići na veliki broj restorana i splavova, na kojima možete napraviti pauzu i nešto prezalogajiti. Ako se odlučite na pauzu uz palačinke, svratite na splav "Keops". Ako ste već dovoljno ogladneli za klasičan ručak, možete svratiti na splav "New Marinero" ili uživati u bašti i klopi splava "Monca".

Ako tražite mesta gde će deci biti zanimljivo, jedna od opcija za piće je splav "Gusar 007", na kome se za decu nalazi dvorac na naduvavanje (radi od oko 11h). Jedno od najposećenijih mesta kada su porodice sa decom u pitanju je kafe "Miris Dunava", koji se nalazi kod balona za mali fudbal i ima igralište na otvorenom, na samoj obali i sa lepim pogledom ka reci. Dok se deca igraju, možete popiti piće.

Na Zemunskom keju se nalazi i luna park, koji radi već od 8h. Uz luna park ima i tri zamaka na naduvavanje, ali su oni aktivni dosta kasnije, tek oko podneva. Ispred luna parka možete se počastiti trdelnikom (punjeni odžak kolač), za koji se uvek čeka u redu. Usput se prodaju igračkice za decu, baloni, šećerna vuna, kokice.


Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (98)

27. Muzej automobila

Mesto koje će deci biti sigurno zanimljivo, posebno dečacima, jeste privatna kolekcija starih automobila Bratislava Petkovića, koji je najmlađi tehnički muzej u Srbiji. Smešten je u zgradi koja je zaštićena kao kulturno dobro i tehnički spomenik svog doba, a znate je verovatno pod nazivom Moderna garaža, u kojoj su se do nedavno igrale i pozorišne predstave. Ovo je zapravo prva javna garaža u centru Beograda, u kojoj su bili smešteni automobili učesnika prve beogradske međunarodne automobilske i motociklističke trke 1939. godine.


Srodni tekstovi

Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (99)

Beograd: Najlepši praznični događaji

Beograd, glavni grad Srbije, često nazivaju “kapijom Balkana” ili “vratima srednje Evrope”. On je mesto okupljanja, centralnih manifestacija i zabavnih aktivnosti. Kao i drugi evropski gradovi, i Beograd ima svoje praznične događaje i običaje, koji se u određenoj meri razlikuju od tradicionalnih evropskih božićnih vašara.

Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (100)

Beograd: Moja najlepša iskustva

U ovom tekstu ćete pronaći iskustava koja, po mom mišljenju, ne bi trebalo propustiti, ako odlučite da posetite Beograd. Naći ćete dovoljno aktivnosti kojima možete da upotpunite jedan vikend boravak u Beogradu, a koje će vam pomoći da vidite mesta koja čine dušu Beograda i koja su među omiljenima kako turistima, tako i stanovnicima grada.

Dok šetate kroz ovu riznicu eksponata, videćete razne retke i veoma stare automobile - ima ih oko 50. Najstariji automobil u kolekciji je Maro Gardom iz 1897. godine. Videćete i francuski Charron iz 1908. godine, ali i Ford T iz 1925. godine, koji je prvi automobil proizveden u velikoj seriji, na montažnoj traci. Pored impresivne kolekcije automobila, u muzeju ćete videti i razne uređaje (na primer, starinski uređaj za naplatu parkiranja), vozačke dozvole, znakove, tablice, sve što je u vezi sa istorijom automobilizma kod nas. Videćete i lične stvari Sretena Kostića, prvog šofera u Srbiji.

U muzeju je postavljeno nekoliko klupa, na kojima možete odmoriti tokom šetnje. Na ulazu se nalazi mala prodavnica suvenira. Veoma su ljubazni. Radno vreme je svakog dana od 9:30-20h, a cena ulaznice je 200 dinara. Aktuelne informacije u vezi sa posetom možete naći na ovom linku.


Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (101)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (102)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (103)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (104)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (105)

28. Muzej Vuka i Dositeja

Jedan od beogradskih muzeja koji je prilagođen deci je svakako muzej koji prikazuje lik i delo Dositeja i Vuka. Posvećen je dvojici srpskih velikana - prosvetitelju i prvom srpskom ministru prosvete Dositeju Obradoviću i reformatoru srpskog jezika, tvorcu srpskog književnog jezika Vuku Karadžiću. Vukova zbirka je sadržajnija i starija. Oformljena je u 19. veku, poklonom Mine Karadžić (Vukove ćerke) njegove celokupne zaostavštine. Tako danas možete videti Vukove lične stvari (fes, lula, drvena noga, štap), umetnička dela, prva izdanja njegovih knjiga.

Dositejeva kolekcija je manjeg obima, jer je deo uništen u požaru dok je postavka bila u Narodnom muzeju, a među najznačajnijim eksponatima ćete videti prva izdanja nekih od njegovih dela.

U sam muzej se ulazi prolaskom kroz simpatično dvorište. Imate utisak kao da ste pobegli daleko od grada. Tako je mirno i svo u zelenilu. Kuća je sa elementima orijentalnog uticaja. Predstavlja najstariju sačuvanu stambenu zgradu u Beogradu. U celini sa obližnjom Bajrakli džamijom i Šeih-Mustafinim turbetom je svedok prisustva turske vladavine u jednom od najstarijih delova Beograda, tadašnjem Zejreku. Tako ćete ovde videti jednu vrstu divanhana, oko koga se nižu sobe sa različitim postavkama. Među sobama je i jedna posebno namenjena deci. Oni tu mogu da slažu slova na tabli, da crtaju, da uče o našoj kulturi i jeziku.

Inače, objekat u kome je danas smešten muzej je između 1809. i 1813. godine bila Velika škola, čiji je osnivač bio Dositej Obradović, a Vuk Karadžić jedan od prvih učenika. Ova škola je predstavljala prvu višu prosvetnu ustanovu u Srbiji, koja se kasnije razvila u univerzitet.

Cena ulaznice je 200 dinara za odrasle, 100 dinara za školarce, dok deca do sedam godina ne plaćaju ulaz. Ponedeljak je neradan dan. Radno vreme utorkom, sredom, petkom i nedeljom je od 10-18h, dok četvrtkom i subotom rade od 12-20h. Aktuelne informacije u vezi sa posetom možete naći na ovom linku. Imajte u vidu da bi trebalo da stvari, posebno jakne i veće torbe/rančeve ostavite na ulazu, na mesto posebno predviđeno za to.

Kada završite obilazak muzeja, u blizini možete svratiti na jedne od najboljih krofni u gradu, koje će vas privući ne samo ukusom nego i savršenim izgledom. Posebno su interesantne deci, tako da nemojte zaobići Slatkoteku u Višnjićevoj ulici. Iako ima par mesta za sedenje, preporučujem da uzmete za poneti i krofne pojedete u obližnjem Akademskom parku. Radno vreme je svakog dana od 10-21h.


Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (106)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (107)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (108)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (109)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (110)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (111)

29. Igraonica "LOL" Paunov breg

Ova velika i vrlo prijatna igraonica je odličan izbor za kišne dane i hladnije vreme. Nalazi se u naselju Paunov breg (zapravo, kompleks novih zgrada) na Banjici. Iako na putu postoji reklama za igraonicu, nije označeno skretanje, pa može da se desi da kružite dok je na nađete. Najlakše ćete stići ako pratite putokaz za prodavnicu "DM" u naselju Paunov breg. DM je u suterenu, a igraonica iznad nje, u istoj zgradi.

Cena dnevne karte po detetu je 400 dinara (ne može se plaćati na sat). Pored vrlo lepo sređene igraonice za decu, imaju i veliki prostor u kome roditelji mogu popiti piće, dok se deca igraju. Ako žele, i roditelji se mogu igrati sa decom i koristiti sav sadržaj namenjen deci. Ako ipak odlučite da se osvežite, piće je vrlo prihvatljivih cena. Kada je lepo vreme, imaju i stolove za piće napolju, ispred igraonice.

Imajte u vidu da su im često rođendani (kako vikendom, tako i radnim danima). Međutim, igraonica je otvorenog tipa i nezavisno od rođendana, možete doći na igranje. Atmosfera će samo biti još lepša, uz muziku i igre koje organizuju animatori. Svakako, biće i veća gužva nego inače.

U jednom delu igraonice imaju i razne autiće na žetone (kupuje se na automatu), ali i 20ak aparata sa lopticama u kojima se krije neka igračkica. Deci je ovo posebno zanimljiva zanimacija na žetone (kupuju se na ulaznom pultu).

Ako dolazite kolima, imajte u vidu da igraonica nema svoj parking, već parking morate tražiti u naselju, u kome se parkiraju i meštani.


Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (112)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (113)

30. Igraonica "Čarobnica"

Ovu igraonicu smo sasvim slučajno otkrili, tražeći zabavu na Voždovcu. Nedaleko od sportskog centra Šumice naišli smo na igraonicu, koja spolja nije delovala veliko. Međutim, tek kada uđete na vrata u suterenu, pred vama se otvara veliki prostor - najpre deo u kome roditelji mogu da popiju piće dok se deca igraju, a onda i vrlo sadržajna igraonica, koja ima sasvim dovoljno zabave, iako prostor nije ogroman.

Sat vremenja igranja u igraonici košta 200 dinara, a u ovu cenu je uračunata i aktivnost odlične animatorke, koja se deci baš dopada. Čisto je i lepo održavano. Ima puno igračaka i raznih sprava za zabavu. Cene pića su vrlo pristojne.

(Video) Najlepsa muzika za uz kafu nas kanal je preseljen ovde https://dzen.ru/id/640af6969e7a1906dc34a76e

Igraonica se nalazi u jednoj stambenoj ulici u Šumicama. Parking morate tražiti na ulici (nije zonsko parkiranje). Ponedeljkom igraonica ne radi, a ostalim radnim danima je radno vreme od 14-21h. Vikendom rade od 10-21h.


Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (114)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (115)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (116)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (117)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (118)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (119)

31. Restoran "Dilema" na Ada Huji

Ovo mesto preporučujem kao odlično da sa decom odete na doručak i sačekate da prvi zraci sunca počnu da ulaze kroz staklene zidove ovog zaista lepog restorana. Nalazi se na Adi Huji i ima predivan pogled na Dunav. Vrlo je prijatno mesto, sa lepom atmosferom, posebno opušteno ako dođete ujutru, kada još uvek nema gužve.

Za decu imaju baš lepo igralište, koje se sastoji od dva spleta tobogana i još par sprava. Unutrašnji deo je prostran, pun biljaka, vrlo je lepo sređeno. Ako dolazite sa decom, odmah kod ulaza imaju nekoliko niskih stolova, koji su idealni za decu. Nalaze se u delu natkrivene bašte, koja se otvara i zatvara, i koja je moj favorit kada je izbor mesta u pitanju.

Osoblje je vrlo ljubazno. Imaju svoj parking. Cene su u rangu boljih beogradskih restorana.


Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (120)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (121)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (122)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (123)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (124)

32. Igraonica "Extreme kids"

Ovo je jedno od mesta, koje je za nas dugo bilo nepoznato, a zapravo se nalazi u samom srcu Dorćola, gotovo u strogom centru grada. Samim tim, računajte da nemaju svoj parking, već ćete isti morati da nađete u okolnim, zoniranim ulicama. Igraonica se nalazi na drugom spratu zgrade, u kojoj je smeštena i teretana i vrtić istog naziva.

Ono što ćete prvo videti je da je prostor vrlo veliki, komotan, prostran i svetao. Boje su onakve kakve i treba da budu za decu, vesele, raznovrsne i jarke. Ima zaista puno zabave, uglavnom za mlađu decu. Deci je na raspolaganju koš, tobogani sa penjalicama, bazen sa lopticama, igračkice, stolovi za crtanje, ali ono što nas je oduševilo je zamak na naduvavanje! Unutar igraonice u zatvorenom prostoru. To sam samo ovde imala priliku da vidim, a zaista je odlična zabava za decu.

Gde god da odlučite da sednete da popijete piće, decu ćete konstantno videti, jer je deo za igranje pregrađen staklom. Pored raznih igračaka i sprava, deci budu zanimljive i vožnje na žetone. Dok se deca igraju, mame mogu da se masiraju na stolici za masažu. Vrlo su ljubazni. Sve je čisto i uredno, a radnim danima nema uopšte gužve. Vikendom su uglavnom rođendani, pa bolje proverite pre polaska da li su otvoreni za igru.

Što se tiče cena, sat vremena igranja je 300 dinara, dok je celodnevna karta 500 dinara. Sa celodnevnom kartom možete u toku dana neograničeni broj puta ulaziti i izlaziti, sve dok čuvate račun.


Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (125)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (126)

33. Kuglana "Žabac"

Ako želite da organizujete nesvakidašnju, a aktivnu zabavu, predlažem kuglanje, koje je zanimljivo i starijima, i mlađima, i deci. U zemunskom "Pinkiju" se nalazi jedna od najvećih kuglana kod nas, u kojoj se sa prijateljima i porodicom možete oprobati u ovoj veštini.

Termini se zakazuju unapred i standardno trajanje termina je sat vremena, za koje možete odigrati sve partije, tako da dođete do pobednika. Da bude zanimljivije, možete poneti neku sitnicu koju će pobednik "osvojiti".

Na ulazu dobijate par posebnih kuglaških cipela, koje ste u obavezi da nosite na stazi, i naravno, vratite po završetku termina. Uz staze se nalaze stolovi sa foteljama, tako da možete dok čekate svoj red da pijuckate piće koje poručujete iz bara.


Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (127)

34. Pozorištance "Puž"

Ovo je jedno od najlepših mesta na koja u Beogradu možete odvesti decu, posebno kada je napolju hladno i nemate ideju za zabavu na otvorenom. Moj predlog je da nekoliko dana unapred rezervišete karte za neku od fenomenalnih dečijih predstava koje se prikazuju u ovom dečijem pozorištu.

Koju god predstavu da odaberete, nećete pogrešiti, jer su sve interaktivne, vesele, sa lepom poukom i prepune muzike, pesme, igre i smeha. Sve su one delo čuvenog Branka Kockice (koga se mi malo stariji sećamo iz detinjstva), koji je kreirao ovaj raj za decu, u kome se oni zabavljaju i edukuju. Dan danas, Branko Kockica glumi u predstavama i zabavlja decu pesmama i šalama, uz koje smo mi stariji odrastali.

Ulaznice se kupuju putem sajta pozorišta, na kome se nalazi i kompletan repertoar. Kada ulaznice platite, imate opciju da karte stižu na mobilni telefon, tako da ih na ulazu samo očitate. Mogu se kupiti i na blagajni. Cena ulaznice je 800 dinara. Pred praznike i za rođendan pozorišta, imaju posebne predstave, sa mnogo zabave za decu. Preporuka za novogodišnju predstavu "Čarobni prašak za Deda Mraza".

Ako dolazite na novogodišnju predstavu, ponesite paketić koji želite da nakon predstave Deda Mraz uruči detetu. Sjajno je organizovano, scenografija je kao iz bajke, tako da će dete imati prelepu uspomenu i fotografiju sa Deda Mrazom.

Predstave traju oko sat vremena. Mesta su raspoređena u parteru i na balkonu. Pozorište se nalazi na Vračaru, a prepoznaćete ga po dva puža koja vas čekaju na ulazu. Svakako, deca će uživati, a vi stariji ćete se na tih sat vremena ponovo osećati kao deca.


Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (128)

35. Topolska 18

Ako ste gledali domaću seriju "Srećni ljudi", a sigurna sam da ste bar neku epizodu odgledali, onda vam je poznata adresa Topolska 18, gde se odigrava deo radnje ove serije. Upravo na toj lokaciji se danas nalazi jedan mali i ušuškani kafić, smešten u starinskoj kući, koja je obnovljena za potrebe kafića i igraonice.

Čim prođete kroz kapiju čuvene Topolska 18, prvo ćete videti ušuškanu bašticu punu zelenila, koja je idealna za prvu jutarnju kaficu. Izolovano od buke, a iznad vas zrele kajsije, gotovo u centru grada. Nije veliko, ali je šarmantno i ušuškano.

U unutrašnjem delu takođe ima nekoliko stolova za piće, ali i jedna soba koja je namenjena samo deci. Ljubazni su, uslužni, atmosfera je prijatna i rade već od 8h. U igraonici je animatorka, ali tek kasnije, oko podneva vikendom. Imajte samo u vidu da je parkiranje u 3. zoni i da ume da bude gužva.

Ovde možete i doručkovati, jer u ponudi imaju nekoliko vrsta sendviča, ceđene sokove, razne vrste kafa i vrlo neobične čajeve. Cene su prosečne beogradske.


Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (129)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (130)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (131)

36. Igraonica "Leut"

Sledi predlog za prvu tematsku igraonicu u kojoj sam bila. Tema je more i brodovi i sva je u tom nekom morskom fazonu, plava, sa ribicama, slikama morskih prizora, neobičnim okruglim prolazima. Oduševilo me je kako izgleda! Vrlo originalan i nesvakidašnji koncept. Otvorena je 2022. godine. Imaju i baš lepu domaću muziku za decu, koja je stalno puštena.

Nalaze se u Timočkoj ulici na Vračaru. Nemaju svoj parking, ali se može naći mesto u 3. zoni. Veoma se vodi računa o higijeni (za decu obavezno ponesite čarapice). Vi možete biti sa njima u igraonici, ali i popiti piće, u samoj igraonici ili na spratu iznad. Veoma su ljubazni.

Prepuno je igračaka, a deci je na raspolaganju prodavnica, kuhinja, frizerski salon, splet penjalica sa toboganom. Uz decu je stalno animatorka. Radno vreme radnim danima je od 16-21h, a vikendom od 11-21h.


Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (132)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (133)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (134)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (135)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (136)

37. Igraonica "Ostrvo sa blagom"

Ako tražite komotnu i zabavnu igraonicu na novobeogradskoj strani grada, možete otići do "Ostrva sa blagom", igraonice koja se nalazi nedaleko od Bežanijske kose, u okviru jednog tržnog centra. Imajte samo u vidu da se ulazi sa spoljašnje strane (ulaz skroz levo), a na isti ulaz kao i za tržni centar. Prednost što se nalazi u okviru tržnog centra je što ima parking.

Unutra je vrlo lepo sređeno, sa temom koja asocira na naziv igraonice. Deo gde se deca igraju je lepo osvetljen, dok je deo u kome možete popiti piće malo prigušeniji i sa romantičnom rasvetom. Ceo koncept je interesantan, a kako su stolovi bara odmah uz igralište, decu imate stalno na oku. Pored velike i prostrane igraonice sa penjalicama, toboganima, lopticama, trambolinama, imaju i deo sa vozilima i igrama na žetone.

Za dete se plaća dnevna karta za igranje, koja košta 400 dinara. Ima gužve vikendom, posebno ako je u toku i neki rođendan. Imaju toalet posebno prilagođen deci.


38. "Momo" bar and play

U srcu Vračara, na par koraka od Hrama svetog Save, u jednoj modernoj i otmenoj vračarskoj zgradi, naći ćete bar i igraonicu "Momo". Vrlo je lepo sređena, a ono što mi se jako dopalo je to što je puna svetlosti. Najmanje možete platiti 90 minuta igranja i to će vas koštati 300 dinara. U igraonici su i animatori, ali ako je dete mlađe od tri godine, morate biti sa njim u igraonici.

Rade ujutru od 9h, a dobra je opcija ovde doći i na doručak. Iako nemaju posebnu ponudu doručka, u sklopu igraonice se nalazi "Mandarina" cake shop, u kome možete naručiti izvrsne kroasane - prazne, slane ili slatke. Probajte kroasan sa pršutom, izvrstan je! Uz kroasane poručite neki od čajeva, a služe one iz odlične "Kuće čaja".

Dok doručkujete i gledate decu kako se igraju kroz staklene zidove, slušaćete prijatnu muziku i uživati u vrlo otmenom ambijentu. Kada deci dosadi da se igraju unutra, u dvorištu (koje je kompletno ograđeno) takođe ima stolova za piće i mala igraonica. Odmah ujutru nema gužve, ali već oko 11h se dosta napuni, posebno ako imaju i neki rođendan.

Nemaju svoj parking, već isti možete naći u ulicama oko Hrama. Uglavnom je 3. zona, a nedeljom se parking ne plaća. Oduševilo me je i kako je opremljen ženski toalet - sa svim što vam može pasti na pamet da vam može zatrebati za bebe i decu.


Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (137)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (138)

39. Igraonica "Hajdi"

Ako tražite igraonicu na relaciji Zvezdara-Vračar, predlažem da jednom odete u igraonicu "Hajdi", koja postoji od 2019. godine, ali izgleda tako čisto, uredno i održavano kao da je nova. Nalazi se u jednoj mirnoj ulici, nedaleko od Đeram pijace. Imaju sjajnu animatorku, vrlo nežnu i posvećenu, koja će zabavljati vašu decu dok vi ispijate piće u kafe baru, koji se nalazi u prizemlju. Igraonica je u u nivou ispod.

Igraonica nije velika, ali je vrlo komotna i sadržajna, prepuna igračaka i sa lepim lavirintom i toboganima. Svi su jako ljubazni. Kafe bar je vrlo moderno i elegantno uređen.

Za sada nemaju hranu, ali se planira da nedeljom bude jutarnji igranjac uz doručak na bazi švedskog stola.

Radnim danima rade od 12-21h, a vikendom od 9-21h. Cene su vrlo pristojne. Parking nemaju svoj, već se parkirate u 3. zoni.


Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (139)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (140)
Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (141)

40. Muzej iluzija

Još jedan od nesvakidašnjih predloga, kada je u pitanju ideja kako sa decom provesti hladan i kišovit dan, jeste i Muzej iluzija. Nalazi se u samom centru grada, u jednom prolazu nedaleko od Terazija.

Nakon plaćanja ulaznice koja košta 750 dinara za odrasle i 450 dinara za decu (za decu do pet godina se ne plaća ulaz), pred vama se otvaraju dva sprata krajnje neobične, edukativne zabave. Videćete da mnogo toga nije onako kako izgleda na prvi pogled, a oprobaćete i svoje veštine i logiku u slaganju raznoraznih kockica i piramida.

Mnogo toga ćete naučiti, a mnogo toga će vas ostaviti u dubokom razmišljanju. Videćete razne holograme, napraviti sjajne fotografije u krivoj sobi, gledati kroz kaleidoskop, izgubiti orijentaciju u beskonačnoj sobi prepunoj ogledala, doživeti vrtoglavicu u Vortex tunelu, i još mnogo toga.

Imajte u vidu da je mesto veoma posećeno, pa ako se napravi gužva morate malo sačekati, jer unutra može biti samo određeni broj ljudi. Na ulazu možete ostaviti garderobu, ali i kupiti zanimljive suvenire. Zanimljivo je da ovde možete organizovati i proslavu rođendana, a radno vreme je svakog dana od 9-22h.


Beograd sa decom: Predlozi mesta za zabavu (142)

Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Beograd: Najlepši praznični događaji

Beograd: Moja najlepša iskustva

(Video) Krabi - tajlandski raj

Autor teksta i fotografija: Bojana J.

Videos

1. Šta treba da znate ako prvi put putujete avionom (+ gornja granica za posao stjuardese i tetovaže)
(Vesela Hristy)
2. AVANTURA NA BRODU
(Zaga & Filip)
3. Vrbovanje dece za nocni provod u skolama - Zivot u Americi
(Natasa NLM Zivot u Americi)
4. Unboxing IPhone XS MAX 512GB GOLD & Apple Wireless Charger
(Luna)
5. Galerija Beograd na vodi 2022., 4K rezolucija
(Relax Serbia)
6. URANAK1 | Da li bi svi u Beograd? | Marko Bogdanović i Marko Stojanović
(K1 Televizija)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Stevie Stamm

Last Updated: 01/05/2023

Views: 5942

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Stevie Stamm

Birthday: 1996-06-22

Address: Apt. 419 4200 Sipes Estate, East Delmerview, WY 05617

Phone: +342332224300

Job: Future Advertising Analyst

Hobby: Leather crafting, Puzzles, Leather crafting, scrapbook, Urban exploration, Cabaret, Skateboarding

Introduction: My name is Stevie Stamm, I am a colorful, sparkling, splendid, vast, open, hilarious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.