Bol u lijevoj ruci: 6 mogućih uzroka (i što učiniti?) | Bol u leđima populariziran od strane zdravstvenih radnika (2024)

Pojava a bol u lijevoj ruci je općenito izvor tjeskobe i velike brige, jer je općenito povezan s užasnim stanjem: infarktom miokarda, obično zvanim " srčani udar ".

Srećom, bol u lijevoj ruci nije uvijek sinonim za srčani udar. Mnoge patologije mogu biti uzrok.

U svakom slučaju, bitno je mišljenje liječnika ispred svake boli u lijevoj ruci kako ne bi propustili ozbiljnu patologiju.

Sadržaj

Bol u lijevoj ruci: definicija

U anatomiji mislimo na "ruka" dio gornjeg uda koji se proteže od ramena do lakta. Svaka bol koja se nalazi na ovoj razini je stoga označena sa "bol u ruci".

Važno je precizirati karakteristike ove boli, jer to će pomoći liječniku da pita ispravna dijagnoza. Da biste to učinili, potrebno je pažljivo ispitivanje, potpuni fizički pregled (koji nije ograničen na lijevu ruku) i svi dodatni pregledi.

Dakle, klinički i paraklinički podaci omogućit će određivanje vrste boli:

  • Bol lokalizirana u lijevoj ruci ili proširena na cijeli gornji ud.
  • Akutna ili kronična bol.
  • Oštar bol koji se pojavio nakon traume.
  • Bol povezana s deformacijom ili oticanjem ruke.
  • Bol se pojavila nakon hiper-moljenja ruke.
  • Bol koja se pogoršava pri naprezanju ruke.
  • Električna bol.
  • Bol praćena trncima ili peckanjem.
  • Bol povezana s nedostatkom daha, bol u prsima i čeljusti koji se ne predaju odmoru u kontekstu opće bolesti.

Naravno, u medicini ne liječimo simptom nego pacijenta! Stoga je bitno poznavati osobnu i obiteljsku anamnezu potonjeg, precizirati kontekst njegove boli u lijevoj ruci, njezine okidačke čimbenike…

Na primjer, a bol u lijevoj ruci povezano s bol u prsima kod starijeg bolesnika s kardiovaskularnom anamnezom uputit će nas prije svega na a infarkt miokarda. Teren je vrlo bitan u ovakvim situacijama.

6 mogućih uzroka boli u lijevoj ruci

Bol u lijevoj ruci može biti uzrokovan:

  1. Srčani (infarkt miokarda).
  2. Tendinitis (tendinitis dugog bicepsa).
  3. Kost (prijelom humerusa).
  4. nervozan (cervico brahijalnu neuralgiju).
  5. Zglobni (reumatoidni artritis).
  6. mišićav (fibromialgija).

1- Infarkt miokarda (srčani udar)

Infarkt miokarda, poznatiji kao " srčani udar ", je stanje karakterizirano uništenjem više ili manje opsežnog dijela miokarda (srčanog mišića) nakon opstrukcije (djelomične ili potpune) jedne ili više arterija srca.

Klinički se infarkt miokarda očituje bol torakalni brutalno retrosternalno, općenito prilikom napora, ne prepuštajući se odmoru, zračeći u lijevu ruku (ili čak dva gornja uda) i čeljust.

Ponekad se infarkt miokarda očituje atipičnim simptomima kao što su probavne smetnje (bol u želucu, mučnina, povraćanje i sl.), izolirani bol u lijevoj ruci odnosno čeljusti.

Stoga bol u lijevoj ruci, čak i izoliranu, nikada ne treba shvatiti olako, jer može biti znak srčanog udara, smrtonosnog stanja ako se ne liječi što je prije moguće. Dakle, pri najmanjoj sumnji, idi na hitnu ili nazovite hitnu pomoć (15)!

2- Tendinitis dugog bicepsa

La tendonitis dugog bicepsaIli tendonitis biceps brachii, čest je uzrok boli u ruci. Manifestira se bolovima u prednjem dijelu ramena i dolje do ruke.

Ova bol se pokreće tijekom uznemirene fleksije (protiv otpora) podlaktice na ruci. Može se pojaviti i kod istezanja dvoglavog mišića, pa ga neki i zovu "sindrom novčanika" (pojava boli kada stavite ruku na stražnji džep hlača kako biste uzeli novčanik, jer to uzrokuje istezanje mišića bicepsa i njegove tetive).

Drugi mogući simptomi tendinitisa dugog bicepsa su oticanje, crvenilo i slabost mišića u ramenu (upalni znakovi) sa smanjenom pokretljivošću.

Tendonitis dugog bicepsa može se pojaviti u bilo kojoj dobi. Njegovi uzroci su različiti:

  1. Hiperuporaba ou prekomjerna upotreba: pretjerana upotreba mišića biceps brachii je najčešći uzrok tendinitisa bicepsa longusa. Često se nalazi kod sportaša, radnika (lančani rad sa stereotipnim gestama)...
  2. Priključak za velika opterećenja: tendonitis dugog bicepsa često se viđa u području bodybuildinga (bodybuilding, bodybuilding, dizanje utega itd.), kod pokretača, građevinskih radnika itd.
  3. Trauma ramena: na primjer, pad s doskokom na prednju stranu ramena. Ovo je prilično rijedak uzrok tendinitisa dugog bicepsa.

Liječenje tendonitisa dugog bicepsa u osnovi se temelji na odmor mišića oboljelih, uzimanje nesteroidnih protuupalnih lijekova, prilaganje ledenih obloga na bolno područje i ciljane vježbe za jačanje zahvaćenog područja. Preporuča se konzultirati a fizioterapeut (fizioterapeut) ili osteopat za bolju njegu.

Uobičajeno je da se tendonitis ponovno pojavi nekoliko tjedana/mjeseci nakon izlječenja. Stoga je potrebno spriječiti recidive promjenom profesionalnih ili sportskih navika (izbjegavajte ponavljajuće pokrete i nošenje preteških tereta, pravite pauze tijekom dugotrajnih napora i sl.).

3- Prijelom nadlaktične kosti

Prijelom ruke očituje se, naravno, bolom! To nije uvijek vidljivo jer se bol ne mora odmah osjetiti (ponekad zbog adrenalina koji se luči u velikim količinama tijekom nasilne traume).

Znakovi koji govore u prilog prijeloma nadlaktične kosti su:

  • Evokativni kontekst (pojam nesreće, pada ili druge traume, temelj krhkosti kostiju kao što jeosteoporoza...).
  • Osjećaj pucanja u ruci tijekom traume.
  • Funkcionalna impotencija (poteškoće ili nemogućnost mobilizacije ruke) s Desaultovim stavom (zdravi ekstremitet podupire ozlijeđeni ekstremitet).
  • Jaka bol u ruci, koja se može reproducirati pritiskom na ozlijeđeno područje.
  • Deformacija ili skraćenje ruke.
  • Otok (edem), crvenilo (ekhimoza ili hematom) u ruci ili patrljku ramena.

Dijagnoza prijeloma humerusa temelji se na kliničkim podacima dopunjenim a radiografija standard ruke (snimke lica i profila). Potonje će omogućiti potvrdu dijagnoze i specificiranje karakteristika prijeloma, kako bi se prilagodila njega.

Liječenje prijeloma humerusa sastoji se od repozicije koštanih fragmenata i zatim imobilizacije gornjeg uda pomoću žbuka prsni koš-brahijalni (ili pomoću udlage u položaju "lakat uz tijelo").

Ponekad, suočen s usitnjenim prijelomom (složenim, s nekoliko fragmenata) ili vrlo nestabilnim (značajan pomak itd.), kirurgija ostaje tretman izbora (osteosinteza, zakivanje, itd.).

4- Cervikobrahijalna neuralgija

La cervico brahijalnu neuralgiju je bol – poput električnog udara, peckanja ili sličnog osjećaja – neurološkog podrijetla koja počinje u cervikalnoj regiji i završava u jednom ili više prstiju šake, prolazeći kroz ruka i podlaktica.

Osim ove boli koja ima karakterističan put, cerviko-brahijalnu neuralgiju prati poremećaji osjetljivosti kao što su trnci u prstima ili osjećaj poput daske kada se predmet dotakne.

U uznapredovalim slučajevima pojavljuju se poteškoće u izvođenju pojedinih jednostavnih gesta (pisanje, zakopčavanje košulje i sl.), te grčevi u mišićima, propadanje mišića, povlačenje prstiju iu završnoj fazi paraliza.

Cervikobrahijalnu neuralgiju uzrokuje kompresija jednog ili više korijena živaca unutar ili izvan Spinalni kanal.

Ova kompresija živca može biti uzrokovana:

  • Une cervikalna diskus hernija: dehiscencija stražnje stijenke a intervertebralni disk vrat i izbacivanje dijela potonjeg koji komprimira spinalni živac. Ovaj disko-radikularni udar je ishodište štipanja korijena, što se klinički prevodi u bol duž cijelog puta potonjeg.
  • Une cervikalna spondiloza ou cervikartroza : degeneracija kostiju i ligamenata zbog starenja dovodi do smanjenja rupa kroz koje izlaze spinalni živci. Zbog toga im se korijen pri prolasku kroz te uske rupe zdrobi, što iritira živce i izaziva cerviko-brahijalnu neuralgiju.
  • Tumor ou prijelom kostiju: mnogo rjeđi uzrok cerviko-brahijalne neuralgije.

Liječenje cerviko-brahijalne neuralgije ovisi o nekoliko parametara, posebno o uzroku, stupnju razvoja i kliničko-radiološkoj procjeni.

Evo nekih terapeutskih oružja koja imamo za liječenje ovog stanja:

  • Medicinska komponentaou “konzervativno liječenje” : namijenjeni su samo za ublažavanje boli:
    • Mirovanje / imobilizacija cervikalnim ovratnikom.
    • Analgetici (od paracetamola do morfija).
    • Steroidni i nesteroidni protuupalni lijekovi.
    • Cervikalna infiltracija od kortizona.
    • Fizioterapija (masaže, nježno jačanje mišića).
  • Kirurška komponenta: u slučaju neuspjeha dobro provedenog liječenja. Svrha kirurškog zahvata je dekompresija korijena živaca uklanjanjem fragmenta hernije diska i postavljanjem proteze na njegovo mjesto ili spajanjem dva kralježaka susjedni. Postoje i druge kirurške tehnike ovisno o točnom uzroku kompresije.

Da biste znali sve o cerviko-brahijalnoj neuralgiji, pogledajte sljedeći članak.

5- Zglobno podrijetlo

Ponekad bol u lijevoj ruci dolazi od oštećenja zglobova ramena ili lakta. Evo nekih zglobnih patologija koje mogu uzrokovati bol u lijevoj (ili desnoj) ruci:

  • Reumatoidni artritis (autoimuna bolest koja uglavnom zahvaća male zglobove).
  • Septični artritis (infekcija zgloba).
  • Lajmska bolest (prenosi se ubodom krpelja).
  • Giht (moguće oštećenje lakta, ali relativno rijetko).
  • Psorijatični artritis.

6- Fibromialgija

Fibromialgija je stanje koje karakterizira raširena bol po cijelom tijelu razvija se u kontekstu duboke astenije (jakog umora) i poremećaja spavanja.

Njegov precizan mehanizam ostaje neshvaćeno ovih dana. Postavljeno je nekoliko hipoteza, a posebno o hormonalnim poremećajima, povišenom pragu percepcije boli, anomalijama u funkcioniranju živčanog sustava, uključenosti genetskih čimbenika itd.

Bol obično počinje u vratu i ramenima. Zatim se šire do leđa, prsnog koša, s obje ruke i noge. U nekim slučajevima, jednostavan dodir kože može izazvati bol u cijelom tijelu. Ova pojava se zove alodinija ".

Što učiniti ispred boli u lijevoj ruci?

Stav koji treba imati prema boli u lijevoj ruci ovisi naravno o uzrocima. Najvažnije je znati prepoznati hitnost apsolutni predstavljen infarktom miokarda. U najmanjoj nedoumici otiđite što prije liječniku kako bi vam dobro došao elektrokardiogram i odgovarajuća njega.

U slučaju traume (pad, lažni pokret i sl.), umjerena bol u ruci može se ublažiti mirovanjem ruke, uzimanjem jednostavnih analgetika (paracetamol), nesteroidnih protuupalnih lijekova (tablete, kapsule ili masti) i primjena hladnoće na bolno mjesto. Fizioterapeut (fizioterapeut) ili osteopat mogu uvelike pomoći u ublažavanju simptoma.

Ako ove mjere nisu dovoljne za smirivanje boli, te ako ona traje predugo (nekoliko dana) ili se pojačava, najbolje je obratite se svom liječniku. Potonji će potražiti točan uzrok boli i specifično ga liječiti.

Što je s prirodnim lijekovima?

Iako nisu potkrijepljeni čvrstim znanstvenim dokazima, nekoliko prirodnih proizvoda a bakini lijekovi koriste se za liječenje bolova u lijevoj ruci, posebno zbog njihove protuupalne moći. Obavezno se prethodno posavjetujte s liječnikom, prvenstveno kako biste izbjegli interakcije lijekova i nuspojave.

Ovdje je neiscrpan popis biljaka i eteričnih ulja koji su učinkoviti u kontroli boli i upale. Proizvodi su dostupni na stranici Kalae. Koristite promo kod LOMBAFIT15 ako želite nabaviti jedan od sljedećih proizvoda ili bilo koji lijek za ublažavanje simptoma i poboljšanje kvalitete života:

  • kurkuma. Zahvaljujući svojoj antioksidativna i protuupalna svojstva Vrlo moćna, kurkuma je jedna od najčešće korištenih biljaka u kulinarskom i terapeutskom kontekstu. Sastav kurkume u osnovi čine eterična ulja, vitamini (B1, B2, B6, C, E, K) i elementi u tragovima. No dugujemo im upravo njegovom sastavu bogatom kurkuminom i kurkuminoidima protuupalna svojstva ovog začina.
  • đumbir. Osim posebnog okusa koji unosi u kuhinju i afrodizijačkih svojstava, đumbir je korijen poznat po svojim protuupalnim svojstvima. the gingerol daje protuupalno djelovanje. To je aktivna komponenta koja djeluje na upalna bol povezane s kroničnim upalnim bolestima zglobova, uključujući reumatoidni artritis, lupus, reumatske bolesti itd. Dokazano je da ovaj aktivni element također učinkovito djeluje na upale povezane s artritisom i išijatičan. Đumbir ima i druge prednosti zahvaljujući visokom sadržaju kalija i bogatstvu elemenata u tragovima (kalcij, magnezij, fosfor, natrij) i vitamina (provitamin i vitamin B9).
  • Omega-3. Omega-3 su višestruko nezasićene masne kiseline koje imaju vrlo važnu ulogu u funkcioniranju našeg tijela. Hranom se dobivaju u tri prirodna oblika: dokozaheksaenska kiselina (DHA), alfa linolenska kiselina (ALA) i eikosapentaenska kiselina (EPA). Osim njihovog djelovanja na mozak i kardiovaskularni sustav, omega-3 dokazuju vrlo učinkovit protiv upala. Doista, oni imaju sposobnost djelovati na upalne mehanizme kod osteoartritisa usporavanje razaranja hrskavice, čime smanjuju intenzitet boli osteoartritisa. Išijas, koji je najčešće povezan s upalom sekundarnom a hernija diska, također može reagirati na omega-3 pod uvjetom da se redovito konzumira.
  • limunski eukaliptus.Eukaliptus je biljka koja se najčešće koristi u obliku biljnog čaja ili eteričnog ulja. Ona bi protuupalno djelovanje koji mu daju mogućnost djelovanja na bolovi u kostima i zglobovima općenito i bolove kod išijasa posebno.
  • zimnica. Wintergreen je grm iz kojeg se dobiva vrlo zanimljivo eterično ulje. Jedno je od najčešće korištenih eteričnih ulja u aromaterapiji. Ovo ulje dobiveno iz istoimenog grma koristi se za masažu ublažiti išijas i ponašati se kao a analgetik. Doista, pruža učinak zagrijavanja zahvaljujući svojoj sposobnosti dalokalno aktivirati cirkulaciju krvi.

Zapamtite da ovi proizvodi ne zamjenjuju liječenje. Ne ustručavajte se konzultirati za podršku prilagođenu vašem stanju.

Tražite li rješenja za ublažavanje boli?

Otkrijte mišljenje našeg tima zdravstvenih djelatnika o raznim proizvodima dostupnim na tržištu (držanje, spavanje, fizička bol), kao i naše preporuke.

DODATNA OPREMA I PROIZVODI

Reference

[1] L. Bontoux, B. Fouquet, J. Laulan, G. Raimbeau, Y. Roquelaure i I. Vannier, “Okrugli stol o mjestu operacije kod kronične boli gornjih udova”, Chir. Ruka, let. 28, bro 4, str. 207-218, 2009.

[2] G. Lamraski, D. Toussaint i J. Bremen, “Kirurško liječenje prijeloma donjeg ekstremiteta femura ekstramedularnom osteosintezom”, Acta Orthop. belg., let. 67, bro 1, str. 32-41, 2001.

[3] FCEM AP℡ i F. Cail, “Musculoskeletal disorders of the upper limb”, INRS IZD, sv. 957, 2007.

[4] X. Banse i F. Lecouvet, “ Cervikalna diskus hernija ' UCL škola ortopedije, 2015.

[5] J.-M. Vital, B. Lavignolle, V. Pointillart, O. Gille i M. De Sèze, “Uobičajena cervikalgija i cervikobrahijalna neuralgija”, EMC-Rhumatol.-Orthop., let. 1, bro 3, str. 196-217, 2004.

Je li vam ovaj članak bio od pomoći?

Označite koliko cijenite članak

Ocjena čitatelja 1 / 5. Broj glasova 1

Ako ste imali koristi od ovog članka...

Pratite nas na Youtubeu i Facebooku

Žao nam je što niste mogli pronaći odgovor na svoja pitanja!

Pomozite nam poboljšati ovaj članak!

Kako možemo poboljšati članak?

Bol u lijevoj ruci: 6 mogućih uzroka (i što učiniti?) | Bol u leđima populariziran od strane zdravstvenih radnika (1)

Katia( Web urednik )

Moje ime je Katia, imam 27 godina i web-autorica sam specijalizirana za pisanje medicinskih članaka. Budući da sam zaljubljenik u medicinu i pisanje, postavio sam si cilj učiniti medicinske informacije dostupnima što većem broju ljudi, zahvaljujući popularizaciji još složenijih znanstvenih pojmova.

Link na moju uslugu pisanja.

100% BESPLATAN TRENING

Bol u lijevoj ruci: 6 mogućih uzroka (i što učiniti?) | Bol u leđima populariziran od strane zdravstvenih radnika (2)

Otkrijte a jedinstvena metoda omogućujući vam (KONAČNO!) da okončaj svoju fizičku bol...

Bol u lijevoj ruci: 6 mogućih uzroka (i što učiniti?) | Bol u leđima populariziran od strane zdravstvenih radnika (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Madonna Wisozk

Last Updated:

Views: 6416

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Madonna Wisozk

Birthday: 2001-02-23

Address: 656 Gerhold Summit, Sidneyberg, FL 78179-2512

Phone: +6742282696652

Job: Customer Banking Liaison

Hobby: Flower arranging, Yo-yoing, Tai chi, Rowing, Macrame, Urban exploration, Knife making

Introduction: My name is Madonna Wisozk, I am a attractive, healthy, thoughtful, faithful, open, vivacious, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.