Dingen die je kunt zeggen tegen iemand in rouw: zes tips (2024)

Eerder kon je in het artikel Dingen die je beter niet kunt zeggen tegen iemand in de rouw lezen welke uitspraken je beter kunt vermijden bij het troosten van iemand die een dierbare verloren is. Maar wat kun je dan wèl zeggen? Geen paniek, wij helpen je hierbij! Bedenk in ieder geval dat het belangrijk is om íets te zeggen. Al zeg je dat je niet goed weet wat je moet zeggen. Helemaal niets zeggen kan soms veel pijnlijker zijn. Zolang je echt vanuit je hart spreekt, ben je al een heel eind. Om je verder op weg te helpen hebben we hieronder zes dingen die je kunt zeggen tegen iemand in rouw voor je op een rijtje gezet.

'Ik ben er voor je'

Het is belangrijk om de rouwende te laten weten dat hij of zij er niet alleen voor staat. In deze periode verliest de rouwende namelijk houvast; iemand die er eerst wel was, is er nu opeens niet meer. Voor de rouwende is het fijn om de aanwezigheid en warmte van andere dierbaren op dat moment te voelen. Dit zorgt voor nieuwe houvast. Laat blijken dat je er echt voor diegene wilt zijn. In plaats van het vaak gebruikte "je bent altijd welkom om er over te praten", kun je ook zelf even langsgaan bij de rouwende of de telefoon oppakken om te vragen hoe het gaat. Met andere woorden: maak je beloftes ook waar.

'Ik sta voor je klaar, ook voor de praktische hulp die je kan gebruiken'

Naast hulp in de vorm van aandacht en afleiding is het ook goed om werk uit handen van de nabestaanden te nemen. In deze periode van verdriet en vaak ook verwarring is het altijd fijn als de rouwende niet alles alleen hoeft te doen. Het rouwen op zich kost al veel energie. Help mee bij het ontvangen van visite, koken, het schrijven van rouwkaarten en neem telefoontjes op. Maar ook na de uitvaart kun je jouw hulp aanbieden, help bijvoorbeeld mee met het opruimen van de spullen van de overledene.

'Als je wat nodig hebt, twijfel niet om het te vragen'

Het is moeilijk om te achterhalen wat een rouwende nodig heeft in deze moeilijke periode. Het ene moment is er de behoefte om te praten en soms wil de rouwende juist even rust hebben. Het is daarom goed om regelmatig te vragen of de rouwende wat nodig heeft. Soms is het ook fijn om zelf met ideeën te komen om de rouwende even af te leiden van het verdriet. Bied bijvoorbeeld aan om een wandeling te maken om tot rust te komen of om even te praten.

'Neem je tijd, er bestaat geen tijdslimiet om te rouwen'

Rouwen heeft geen vaste tijdsduur en iedereen rouwt op zijn eigen manier. Er wordt na een bepaalde periode wel eens door de omgeving gezegd dat het nu tijd is om verder te gaan, omdat het leven gewoon door gaat. Dit is iets wat de rouwende op zijn eigen tempo moet doen. Voor sommigen duurt dit enkele maanden en voor de ander kan dit zelfs jaren duren. Laat de rouwende weten dat hij of zij rustig de tijd mag nemen om alles weer op te pakken. Probeer ook altijd een luisterend oor te bieden als hij of zij erover wilt praten, ook al heb je het verhaal al heel vaak gehoord.

'Het is begrijpelijk dat je boos en verdrietig bent'

We weten allemaal dat het niet goed is om emoties voor jezelf te houden, vooral niet in een rouwproces. De rouwende moet zijn of haar gevoelens kunnen uiten en niet het gevoel hebben dat hij zich moet beheersen. Geef de rouwende de ruimte om te huilen en zo nodig te schreeuwen om zo alle gevoelens en emoties er uit te gooien.

'Ik weet niet precies hoe je je voelt'

Een zin die vaak wordt gebruikt in een periode van pijn en verdriet is: "ik weet hoe je je voelt". Je hebt het zelf waarschijnlijk ook wel eens gebruikt, maar dit is niet de beste manier om je steun te uiten. Je begrijpt waarom diegene verdrietig is, je hebt het wellicht zelf ook al eens meegemaakt, maar je weet niet met welke gevoelens hij of zij rondloopt. Gevoel is namelijk iets persoonlijks. Door te zeggen dat je niet weet hoe hij of zij zich precies voelt en aan te geven dat hij of zij altijd zijn hart mag luchten, laat je wel weten dat je begrijpt dat diegene in een sombere periode zit en dat je klaar staat om er eventueel over te praten.

Dus... weg met de cliché uitspraken!

Zet je woorden om in daden. Laat de rouwende niet alleen weten dat je klaarstaat, maar laat dit ook zien door bijvoorbeeld te helpen bij praktische zaken. Laat de cliché uitspraken zoals "hij of zij is nu op een betere plek" achterwege en gebruik troostwoorden waar de rouwende écht wat aan heeft.

Dingen die je kunt zeggen tegen iemand in rouw; extra tips?

Dit waren zes dingen die je kunt zeggen tegen iemand in rouw. Uiteraard zijn er nog veel meer goede dingen die je kunt zeggen om iemand te laten weten dat je meeleeft. Weet jij wellicht uit ervaring nog andere dingen die fijn zijn om te zeggen of juist om te horen? Laat het ons dan weten in de comments.

Dingen die je kunt zeggen tegen iemand in rouw: zes tips (2024)

FAQs

Dingen die je kunt zeggen tegen iemand in rouw: zes tips? ›

Zeg niet: "Dat heb ik ook meegemaakt"

Plotseling gaat het over jouw ervaringen en wordt de ander niet erkend in zijn verdriet. Zeg ook niet "Ik weet hoe het voelt" ook al heb je iets vergelijksbaars mee gemaakt. Verdriet is niet met verdriet te vergelijken. iedereen ervaart rouw en verlies op zijn eigen manier.

Wat zeg je tegen iemand die in de rouw is? ›

Zeg niet: "Dat heb ik ook meegemaakt"

Plotseling gaat het over jouw ervaringen en wordt de ander niet erkend in zijn verdriet. Zeg ook niet "Ik weet hoe het voelt" ook al heb je iets vergelijksbaars mee gemaakt. Verdriet is niet met verdriet te vergelijken. iedereen ervaart rouw en verlies op zijn eigen manier.

Wat zeg je tegen iemand die iemand heeft verloren? ›

Deel een korte herinnering of anekdote.

In plaats van te praten over de dood of het gemis, kun je ook ingaan op het leven van de overledene. Deel bijvoorbeeld een mooie herinnering of anekdote en sluit het af met de woorden: 'Hans was een goede vent, ik denk heel graag aan hem terug.

Wat zeg je tegen iemand die komt te overlijden? ›

Wat kan ik dan wel zeggen als iemand overleden is?
  • Sterkte. ...
  • Ik ben er stil van. ...
  • Achter elke traan van verdriet, schuilt een glimlach vol herinneringen.
  • Ik wil je laten weten dat ik aan je denk.
  • Het is onmogelijk om iemand te vergeten, die zoveel gaf om te herinneren.
  • Nooit meer hier, maar altijd in ons hart.

Wat zeg je tegen iemand die overleden is? ›

Ten eerste is het passend om simpelweg te zeggen: “Gecondoleerd” of “Veel sterkte“. Dit zijn basisuitdrukkingen die de nabestaanden laten weten dat je aan hen denkt tijdens deze moeilijke periode. Voel je vrij om jouw eigen woorden toe te voegen als je een persoonlijke band hebt met de overledene of de nabestaanden.

Wat zeg je in plaats van veel sterkte? ›

Maar er zijn warme alternatieven om iemand te condoleren met een verlies: Gecondoleerd met je (moeder/vader/broer/zus) Gecondoleerd met dit verlies en enorm veel kracht toegewenst. Voor dit verdriet zijn geen woorden.

Hoe steun je iemand in rouw? ›

Er is een fout opgetreden.
  • Vraag wat die nodig heeft. Durf te vragen waar die persoon nood aan heeft. ...
  • Durf te praten over de persoon die is gestorven. Vaak wil jouw vriend(in) wel praten over de persoon die die is verloren. ...
  • Zorg voor afleiding en plezier. ...
  • Help met praktische zaken. ...
  • Vermijd clichés. ...
  • Gedraag je niet anders.

Wat kun je zeggen om iemand te troosten? ›

Laat gewoon weten dat je er voor een zieke bent door te zeggen: 'Wat fijn om je te zien'. En is de situatie zo uitzichtloos of verdrietig dat je er geen raad mee weet, vertel dan waarmee je zit en zeg: 'Ik vind het heel erg en ik weet niet wat ik moet zeggen, maar ik wil wel graag bij je zijn. '

Hoe kan ik iemand troosten met woorden? ›

  • Troostende woorden.
  • Troostende woorden.
  • Ik blijf altijd aan je denken: hoe je liep en hoe je lachte, hoe je keek. Ook je naam blijft altijd bij me want van jou is er geen tweede. ...
  • Yvonne Van Emmerik.

Wat schrijf je aan iemand die een dierbare heeft verloren? ›

Ik wens je veel sterkte met dit grote verlies. Woorden schieten tekort om jullie te troosten in dit grote verlies. Wij wensen jullie heel veel sterkte en kracht toe voor de komende tijd. Wat een intens verdriet en gemis, in onze gedachten zijn we bij jullie.

Wat schrijf je aan iemand wiens man is overleden? ›

Voorbeeld condoleance teksten
  • Met innige deelneming.
  • Gecondoleerd met dit enorme verlies.
  • Heel veel sterkte gewenst in deze moeilijke tijd.
  • Ik wens je veel kracht bij het verwerken van dit verdriet.

Wat zeg je tegen iemand die iemand heeft verloren islam? ›

Zodra iemand is doodverklaard, zegt men 'Inna Lillahi wa inna ilayhi raji'un'; wij behoren tot Allah en tot Hem zullen we terugkeren. Nadat de dood is bevestigd door een deskundige, wordt aanbevolen de overledene snel klaar te maken voor de begrafenis en zo snel mogelijk te begraven.

Hoe zeg je oprechte deelneming? ›

Als u de persoon in kwestie niet goed gekend hebt, zijn “gecondoleerd (met uw verlies)” , “sterkte”, “innige deelneming” of “oprechte deelneming” de meest gebruikte uitdrukkingen van medeleven. Heb je de overledene in kwestie wél goed gekend, dan is een persoonlijke boodschap op zijn plaats.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Virgilio Hermann JD

Last Updated:

Views: 6097

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Virgilio Hermann JD

Birthday: 1997-12-21

Address: 6946 Schoen Cove, Sipesshire, MO 55944

Phone: +3763365785260

Job: Accounting Engineer

Hobby: Web surfing, Rafting, Dowsing, Stand-up comedy, Ghost hunting, Swimming, Amateur radio

Introduction: My name is Virgilio Hermann JD, I am a fine, gifted, beautiful, encouraging, kind, talented, zealous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.