Grote energieslurpers (2024)

Grote energieslurpers op een rij

Milieu Centraal zet voor een aantal grote stroomverbruikers op een rij hoeveel stroom ze verbruiken en wat dit je in euro's kost. We rekenen steeds met 25 cent per kilowattuur als stroomprijs. Dit is de prijs die verwacht wordt op lange termijn. Als jouw stroomprijs hoger is dan 25 cent, kun je ook meer besparen dan de besparingen die op deze pagina worden genoemd. De gemiddelde stroomprijs is momenteel 37 cent.

Elektrische boiler

Een elektrische boiler (groter dan 20 liter) verbruikt in een gemiddeld huishouden bijna 1.800 kWh per jaar. Dat is € 450 met de stroomprijs op de lange Voor dit jaar is de stroomprijs hoger en komt er nog de helft bij.

Een zonneboiler is een alternatief voor de elektrische boiler. Lees meer hierover op Zonneboiler.

Tuinvijverpomp

De vermogens van vijverpompen lopen uiteen, afhankelijk van de capaciteit. Een gemiddelde vijverpomp heeft een vermogen van 20 watt. Als zo'n pomp continu aan blijft staan, verbruikt hij 180 kWh per jaar (dat is € 50 met de stroomprijs op de lange termijn. Voor dit jaar is de stroomprijs hoger en komt er nog de helft bij). Bij zwaardere vijverpompen kan het vermogen oplopen tot meer dan 200 watt. Als zo'n pomp altijd aan blijft staan, kost dat 1.750 kWh per jaar (dat is € 440 met de stroomprijs op de lange termijn. Voor dit jaar is de stroomprijs hoger en komt er nog de helft bij).

Aquarium

Hoeveel elektriciteit een gemiddeld aquarium thuis vraagt, hangt erg af van de inhoud van de bak, de watertemperatuur, het soort verlichting en de vraag of het aquarium is afgedekt. Een aquarium van 60 liter kan ongeveer 300 kWh per jaar verbruiken (dat is € 80 met de stroomprijs op de lange termijn. Voor dit jaar is de stroomprijs hoger en komt er nog de helft bij). Maar een flink tropisch aquarium met pomp kan wel 1.000 kWh per jaar verbruiken (dat is € 250 met de stroomprijs op de lange termijn. Voor dit jaar is de stroomprijs hoger en komt er nog de helft bij).

Elektrische kachel

Vooral elektrische kachels zonder thermostaat kunnen veel stroom verbruiken. Ze blijven namelijk de hele tijd dat ze aanstaan op vol vermogen werken. Kachels met thermostaat gebruiken een lager vermogen of gaan uit als de ruimte de gevraagde temperatuur heeft.

Stel dat je een elektrische kachel (1.000 watt) zonder thermostaat 500 uur per jaar gebruikt, dan is het verbruik 500 kWh (dat is € 130 met de stroomprijs op de lange termijn. Voor dit jaar is de stroomprijs hoger en komt er nog de helft bij). Bij 100 uur per jaar is dat 100 kWh (dat is € 30 met de stroomprijs op de lange termijn. Voor dit jaar is de stroomprijs hoger en komt er nog de helft bij). Een veel zuiniger alternatief is een infraroodpaneel.

Waterbed

De hoeveelheid elektriciteit die nodig is om het water op temperatuur te houden varieert tussen verschillende typen waterbedden. Een waterbed kan een verbruik hebben van 300kWh per jaar (dat is € 80 met de stroomprijs op de lange termijn. Voor dit jaar is de stroomprijs hoger en komt er nog de helft bij), maar een oud onzuinig model kan wel 1200 kWh per jaar verbruiken (dat is € 300 met de stroomprijs op de lange termijn. Voor dit jaar is de stroomprijs hoger en komt er nog de helft bij).

Voor waterbeddeneigenaars is het vaak de grootste energieverbruiker in huis.

Pomp vloerverwarming

Heb je vloerverwarming met een wat oudere pomp, kijk dan of er een pompschakelaar tussen de pomp en het stopcontact zit. Zonder schakelaar draait de pomp voortdurend, mét schakelaar alleen als het nodig is. Een oude pomp zonder schakelaar gebruikt zo'n 700 kWh per jaar (dat is € 180 met de stroomprijs op de lange termijn. Voor dit jaar is de stroomprijs hoger en komt er nog de helft bij), terwijl diezelfde pomp mét schakelaar maar zo’n 130 kWh per jaar gebruikt (dat is € 30 met de stroomprijs op de lange termijn. Voor dit jaar is de stroomprijs hoger en komt er nog de helft bij).

Een pompschakelaar kost rond de 50 euro. Dat bedrag heb je snel terugverdiend. De schakelaar is makkelijk zelf te plaatsen, of vraag het de aan de monteur als die langskomt voor het jaarlijkse onderhoud van de cv-ketel.

Tweede koelkast / vriezer

Oude koelkasten of vriezers gebruiken aanzienlijk meer energie dan de nieuwe modellen. Een 15 jaar oude koelvriescombinatie verbruikt ongeveer 350 kWh per jaar, dat is zo'n 90 euro per jaar.

Ter vergelijking: een nieuwe koelvriescombi met (het nieuwe) energielabel C verbruikt nog maar zo'n 160 kWh: zo'n € 40 met de stroomprijs op de lange termijn. Voor dit jaar is de stroomprijs hoger en komt er nog de helft bij.

Een oud klein model wat als tweede koelkast wordt gebruikt en altijd aan staat, verbruikt ongeveer 140 kWh per jaar. Dat komt neer op zo'n 40 euro per jaar met de stroomprijs op de lange termijn. Voor dit jaar is de stroomprijs hoger en komt er nog de helft bij.

Kijk voor meer informatie op Koelkasten en vriezers.

Groot televisiescherm

Vooral het formaat van het televisiescherm zorgt voor stroomverbruik. Verder hangt het stroomverbruik af van het type scherm, de resolutie van het scherm en de helderheidsinstellingen. Heb jij nog een plasmatelevisie? Een plasmascherm van 50 inch verbruikt zo 340 kWh (dat is € 90 met de stroomprijs op de lange termijn. Voor dit jaar is de stroomprijs hoger en komt er nog de helft bij) per jaar aan stroom. Een grote moderne led-televisie verbruikt ongeveer 170 kWh per jaar (dat is € 40 met de stroomprijs op de lange termijn. Voor dit jaar is de stroomprijs hoger en komt er nog de helft bij), terwijl een kleinere led-televisie met jaarlijks 40 kWh (dat is € 10 met de stroomprijs op de lange termijn. Voor dit jaar is de stroomprijs hoger en komt er nog de helft bij) aan elektriciteit toe kan.

Ook het 'tv-kastje' (de decoder of mediabox) kan veel stroom verbruiken.Lees meer op Televisie.

Grote energieslurpers (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jerrold Considine

Last Updated:

Views: 5672

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jerrold Considine

Birthday: 1993-11-03

Address: Suite 447 3463 Marybelle Circles, New Marlin, AL 20765

Phone: +5816749283868

Job: Sales Executive

Hobby: Air sports, Sand art, Electronics, LARPing, Baseball, Book restoration, Puzzles

Introduction: My name is Jerrold Considine, I am a combative, cheerful, encouraging, happy, enthusiastic, funny, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.