Hoeveel gas verbruik je met douchen? (2024)

02 Mei 2022

Het gasverbruik bij douchen tijdens een gemiddelde douchebeurt van vijf minuten bedraagt 0,2 m³. Er is voor een douchebeurt van vijf minuten namelijk vijftig liter warm water nodig. Heb je een gezin en stapt iedereen dagelijks onder de douche dan loopt het gasverbruik al snel op. Het gemiddelde jaarverbruik bij een douchebeurt van vijf minuten per gezin komt ongeveer uit op 292 m³. Het is echter zo dat veel mensen langer onder de douche staan dan vijf minuten, zodat het aantal m³ gas eveneens oploopt. De gasprijs is tegenwoordig enorm hoog en besparen op de kosten van het gasverbruik voor douchen is dan ook de moeite waard. Dat is onder meer mogelijk door voor een waterbesparende doucheset te kiezen of door de hoofddouche te vervangen.

Hoeveel gas verbruik je met douchen? (1)Hoeveel gas verbruik je met douchen? (2)

Top 6: beste producten om mee te besparen

. Elektrische radiatoren

. Electrische vloerverwarming

. Quooker – kokend waterkraan

. Maak je normale radiator elektrisch

. Elektrisch verwarmde bubbelbaden

. Bespaar met ledverlichting

Gas besparen met de elektrische producten van Douchezaak

Op zoek naar manieren om geld te besparen op je gasrekening? Bekijk de elektrische badkamerproducten van Douchezaak die je kunnen helpen je energiekosten te verlagen! Een elektrische radiator is een effectieve manier om je badkamer warm te houden zonder gas te gebruiken. Elektrische vloerverwarming is een andere goede optie voor wie wil besparen op zijn energierekening. En als je al een gewone radiator in je badkamer hebt, kun je die gemakkelijk ombouwen naar elektrisch.

Overstappen op elektrische badkamerproducten is een geweldige manier om geld en energie te besparen. Dus waarom zou je het niet eens proberen? Je zult verrast zijn hoeveel je kunt besparen!

Hoeveel gas verbruik je met douchen? (3)Hoeveel gas verbruik je met douchen? (4)
Hoeveel gas verbruik je met douchen? (5)Hoeveel gas verbruik je met douchen? (6)

Verlaag het gasverbruik met waterbesparende douche

Een simpele manier om op de kosten van het gasverbruik bij douchen te besparen, is door voor een waterbesparende douche te kiezen. Tegenwoordig zijn veel douches al uitgevoerd met een waterbesparende douchekop en bespaar je daarmee automatisch water. Dat geldt voor allerlei douches, van inbouw regendouches tot handdouches. Overigens geldt voor regendouches dat deze in verhouding meer water verbruiken. Je kan toch rekening houden met het warm waterverbruik door bij de aankoop bijvoorbeeld op de volumestroom te letten. Het gaat hierbij om een volumestroom die minder bedraagt dan twintig liter per minuut. In dat geval is het waterverbruik namelijk niet meer dan bij een reguliere douchekop.

Besparen met een thermostatische kraan

Heb je nog geen thermostatische douchekraan? Het is wel handig om deze te hebben als je de temperatuur op een bepaalde stand wilt instellen. Door de temperatuur lager in te stellen, verbruik je tijdens het douchen ook minder gas, omdat het water sneller warm is en op temperatuur blijft. Een thermostaatkraan levert op jaarbasis ook nog eens een besparing op van duizend liter water en bespaart op het gasverbruik.

Hoeveel gas verbruik je met douchen? (7)Hoeveel gas verbruik je met douchen? (8)

Al gedacht aan een douchetimer?

Er zijn natuurlijk nog veel meer tips om op de dagelijkse kosten van gas voor het douchen te besparen. Door goed op de tijd te letten, is er eveneens op een simpele manier te besparen op de kosten. Door bijvoorbeeld in plaats van negen minuten te douchen dat nog maar vijf minuten te doen, valt de gasrekening op jaarbasis al veel lager uit. Milieu Centraal heeft uitgerekend dat je 60 m³ per jaar minder verbruikt als je in plaats van negen minuten de douchetijd verkort naar vijf minuten. Milieu Centraal stelt eveneens dat je 44 m³ gas bespaart als je gebruikmaakt van een waterbesparende douchekop. Zo kan je dubbel besparen. Om de tijd te verkorten, is het handig om van een douchetimer gebruik te maken. Daar zijn allerlei manieren voor, variërend van het instellen van een kookwekker tot de wekker op je smartphone.

Meer geld besparen door de hoge gasprijs

Het leuke van besparen op het gasverbruik bij douchen is dat er extra veel te winnen valt bij een hoge gasprijs. Je ziet dan nog sneller resultaat als je rekening houdt met de bovenstaande tips van een waterbesparende douche, thermostatische kraan en gebruik van een douchetimer. Je hebt dus extra voordeel als je op dit moment een hoge gasprijs betaalt, want de besparing is dan ook hoger. Bij een prijs van bijvoorbeeld € 1,74 per m³ bespaar je met het opvolgen van de tips al snel € 130 op jaarbasis.

Hoeveel gas verbruik je met douchen? (9)Hoeveel gas verbruik je met douchen? (10)
Hoeveel gas verbruik je met douchen? (11)Hoeveel gas verbruik je met douchen? (12)

Denk ook aan je cv-ketel

Heb je een cv-ketel in huis dan is het slim om deze op de eco-stand in te stellen. De comfortstand is bij de cv-ketels doorgaans de standaard stand voor warm water. Het water wordt sneller warm, maar het kost wel meer energie en dus meer geld. Je bespaart op gasverbruik door de cv-ketel op de eco-stand te zetten. In dit geval vindt er pas verwarming van het water plaats op het moment dat je de douchekraan opent.

Koud douchen

Het is niet voor iedereen weggelegd, maar koud douchen bespaart uiteraard eveneens fors op het gasverbruik. Het kost gas om water te verwarmen en door minder heet, minder warm of zelfs koud te douchen, bespaar je geld. Bovendien ben je sneller onder een koude douche vandaan dan onder een warme douche. Het is ook goed voor je bloedsomloop om koud te douchen en daarom krijg je het na het douchen ook minder snel koud. De verwarming kan dan ook een graadje lager om nog meer op gas te besparen. Vind je helemaal koud douchen net wat te ver gaan? Douche dan eerst drie minuten warm en laat daarna het koude water stromen. Ook dan bespaar je op het gasverbruik met douchen.

Hoeveel gas verbruik je met douchen? (13)Hoeveel gas verbruik je met douchen? (14)

Vorige Badkamertrends 2022

Volgende Solid Surface

Waarom Douchezaak?

free-shipping Gratis verzending vanaf 150 euro heroicons/solid/phone Op afspraak bezorgd cart Gespreid betalen (tot 36 maanden) fast-delivery Snelle levering store 600 m2 Showroom Klantbeoordeling: 8,3

Klantbeoordelingen

10 / 10 Ella

Tevreden, kraan na ruim een jaar al beschadigd. Goed opgelost en een nieuwe kraan ontvangen....

10 / 10 Redejo

Zeer prettige en nette afwikkeling van zaken nadat ik niet het juiste product had besteld. Zeer tevreden....

Belverzoek achterlaten

Geef uw telefoonnummer op en onze specialist belt u zo spoedig mogelijk terug.

'; }, validateEmail: function (value) { return (/^\w+([\.-]?\w+)*@\w+([\.-]?\w+)*(\.\w{2,3})+$/.test(value)); }, validateForm: function () { this.error = false; let requiredElements = document.getElementsByClassName('required-entry'); let selectorsByName = []; for (let i=0; i

0 && requiredElements[i].value.length < min) { const errorMessage = '* minimum amount of {max} characters required'; this.errorMessage(requiredElements[i], errorMessage.replace('{max}', max)); continue; } if (max > 0 && requiredElements[i].value.length > max) { const errorMessage = '* maximum amount of {max} characters exceeded'; this.errorMessage(requiredElements[i], errorMessage.replace('{max}', max)); continue; } } if (requiredElements[i].classList.contains('validate-email') && !this.validateEmail(requiredElements[i].value)) { this.errorMessage(requiredElements[i], '* Vul een geldig e-mailadres in'); continue; } if (requiredElements[i].classList.contains('validate-one-required-by-name') && !selectorsByName[requiredElements[i].getAttribute('name')]) { let checked = false; const elements = document.getElementsByName(requiredElements[i].getAttribute('name')); for (let a=0; a 0) { const files = form.querySelector('input[type="file"]'); for (let i = 0; i < files.length; ++i) { if(files[i].value === "") { formData.delete(files[i]); } } } fetch('https://douchezaak.nl/formbuilderSubmitForm/', { "headers": { "data-type": "json", "X-Requested-With": "XMLHttpRequest" }, "body": formData, "method": "POST", "mode": "cors", "credentials": "include" }).then(function (response) { self.sendingForm = false; if(response && (typeof(response.status) !== "undefined") && (response.status === 200)) { window.location.href = '/'; } }).then(function (response) { if (!response) { return false; } }); } } }
Hoeveel gas verbruik je met douchen? (2024)

FAQs

Hoeveel gas verbruik je met douchen? ›

Tijdens een gemiddelde douchebeurt van 5 minuten verbruik je 50 liter water. Om dit water te verwarmen is ongeveer 0,2 m3 gas nodig. Als jijzelf en bijvoorbeeld 3 gezinsleden dagelijks 5 minuten douchen, betekent dit dat er per dag 0,8 m3 gas nodig is om het douchewater te verwarmen.

Hoeveel gas verbruik je als je 10 minuten douchen? ›

Bij een douchebeurt van gemiddeld 10 minuten verbruik je dan met je gezin zo'n 584 m³ gas, wat neerkomt op meer dan €1.000,- per jaar.

Is 3 kuub gas per dag veel? ›

Een gemiddeld gezin verbruikt per dag ongeveer 3 kubieke meter (m³) gas. Dit gas wordt onder meer gebruikt voor het verwarmen van de woning, het koken en het gebruik van warm water.

Wat kost het meeste gas in huis? ›

Ongeveer 75% van het totale gasverbruik komt door de verwarming van het huis. De rest wordt verbruikt voor verwarming van het water in huis (20%) en voor koken (5%). Reden genoeg om eens kritisch naar het gasverbruik te kijken, want er valt veel te besparen op gas.

Wat kost meer gas koken of douchen? ›

Het verwarmen van de woning kost naar verhouding het meeste gas: zo'n 80 procent van het totale gasverbruik gaat hieraan op. De resterende 20 procent wordt voornamelijk gebruikt voor warm water uit de douche of kraan. Slechts een klein gedeelte van deze 20 procent gaat op aan koken op een gasstel.

Wat kost koken op gas per uur? ›

Koken op gas: het verbruik van een gaskookplaat

Uitgaande van een fornuis met aardgas waarop u drie branders gebruikt (5 kW + 3kW + 3 kW gedurende één uur) komt het verbruik van koken op gas neer op 27 euro per maand*. Een uur koken op gas kost namelijk nog geen 1 euro.

Wat verbruikt een CV ketel aan gas per uur? ›

Gemiddeld genomen verbruikt een cv-ketel tussen de 0,6 en 1,5 kubieke meter gas per uur. Dit is gebaseerd op een gemiddeld vermogen van 24 kW en een gemiddelde efficiëntie van 90%. Maar het kan natuurlijk meer of minder zijn, afhankelijk van de factoren die ik hierboven noemde.

Wat kost een dag stoken op gas? ›

Het gemiddelde verbruik per dag ligt tussen de 3,28 en 3,29 kuub (1.200 gedeeld door 365). Maal 1,45 euro maakt dit een dagelijkse kostenpost van ongeveer 4,77 euro aan gasverbruik.

Hoeveel m3 gas per dag is normaal? ›

Gemiddeld verbruikt een Nederlands huishouden 1470 kubieke meter aardgas per jaar. Dit betekent dat het gemiddelde dagelijkse verbruik van aardgas iets meer dan 4 kubieke meter bedraagt. Maar er is een groot verschil tussen een gezin dat woont in een huis en een gezin dat woont in een appartement.

Hoeveel m3 gas per dag is normaal in de winter? ›

Voor een gemiddelde woning geldt een gasverbruik tussen de 4 en 6 m3 per dag, oftewel 40 tot 60 kWh per dag. Zoals je ziet is dit veel meer dan het gewone elektrische verbruik en houd er rekening mee dat dit een gemiddelde is, in de winter kan het verbruik wel 10 m3 (= 100 kWh) per dag zijn.

Is 5 kuub gas per dag veel? ›

Hoeveel gas verbruik je per dag? Een Nederlands huishouden verbruikt volgens het Nibud elk jaar gemiddeld 1.200 kuub (m3) gas. Deel je dat door 365 dagen, dan verbruik je gemiddeld 3,29 m3 gas per dag. Een groot deel van je gasverbruik heeft te maken met verwarmen.

Wat zijn de grootste gasverbruikers? ›

De drie belangrijkste gasslurpers zijn:
  1. Verwarming. Het meest voor de hand ligt natuurlijk de cv-ketel. ...
  2. Bad en douche. Een tweede gasverbruiker in huis is de douche, of eigenlijk de ketel die water verwarmt. ...
  3. Gasfornuis. Relatief gezien gaat slechts een klein deel van het gasverbruik naar het gasfornuis.
Apr 4, 2023

Hoeveel kuub gas per maand is normaal? ›

Gemiddeld gasverbruik per soort woning in m3
Type woningGemiddeld gasverbruik per jaarGemiddeld gasverbruik per maand
Tussenwoning1.350 m3112,5 m3
Hoekwoning1.600 m3133,3 m3
2 onder 1 kap1.650 m3137,5 m3
Vrijstaande woning2.200 m3183,3 m3
1 more row

Wat is goedkoper constante temperatuur of niet? ›

Als je 's nachts die temperatuur aanhoudt, zal je jaarlijks 200 € besparen op je energiefactuur. Als je minder wil verbruiken, zal je de temperatuur zo constant mogelijk moeten houden. Pas de thermostaat dus niet om het halfuur aan. Verlaag de temperatuur overdag, wanneer je op het werk bent, naar 16°C.

Is douchen met een boiler goedkoper dan gas? ›

Over het algemeen is douchen met een boiler op elektriciteit vaak duurder dan douchen met gas. Dit heeft te maken met de efficiëntie van de energieomzetting en de kosten per eenheid energie.

Hoe kan het dat je gas verbruikt als je niet thuis bent? ›

Waarom u toch gas verbruikt als u weg bent

In sommige gevallen is het mogelijk dat er tijdens uw afwezigheid toch een beetje gas gebruikt wordt. Als de cv-ketel op de comfortstand staat, wordt er continu een kleine hoeveelheid water warm gehouden zodat er sneller warm water uit de kraan komt. En dit kost gas.

Hoeveel gas kost 5 minuten douchen? ›

Tijdens een gemiddelde douchebeurt van 5 minuten verbruik je 50 liter water. Om dit water te verwarmen is ongeveer 0,2 m3 gas nodig. Als jijzelf en bijvoorbeeld 3 gezinsleden dagelijks 5 minuten douchen, betekent dit dat er per dag 0,8 m3 gas nodig is om het douchewater te verwarmen.

Hoeveel gas verbruik je met 15 minuten douchen? ›

Gemiddeld genomen verbruikt een persoon ongeveer 0,15 tot 0,25 m3 gas per minuut tijdens het douchen. Om een ruwe schatting te maken van het gasverbruik tijdens het douchen, kun je de gemiddelde douchetijd vermenigvuldigen met het gemiddelde gasverbruik per minuut.

Wat kost 10 minuten douchen aan water? ›

Overzicht gemiddeld waterverbruik
DuurNormale doucheRegendouche
1 minuut6 liter15 liter
5 minuten30 liter75 liter
10 minuten60 liter150 liter
30 minuten180 liter450 liter

Hoeveel gas kost 30 minuten douchen? ›

Het gasverbruik bij douchen tijdens een gemiddelde douchebeurt van vijf minuten bedraagt 0,2 m³. Er is voor een douchebeurt van vijf minuten namelijk vijftig liter warm water nodig.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Moshe Kshlerin

Last Updated:

Views: 5550

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Moshe Kshlerin

Birthday: 1994-01-25

Address: Suite 609 315 Lupita Unions, Ronnieburgh, MI 62697

Phone: +2424755286529

Job: District Education Designer

Hobby: Yoga, Gunsmithing, Singing, 3D printing, Nordic skating, Soapmaking, Juggling

Introduction: My name is Moshe Kshlerin, I am a gleaming, attractive, outstanding, pleasant, delightful, outstanding, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.