Je kunt een soa in je keel krijgen door pijpen of beffen. Weet jij welke 6 soa’s dit zijn? (2024)

Inleiding: Soa’s door pijpen

6 soa’s die je kunt krijgen van pijpen of beffen

  • Ja, je kunt een soa in je keel of mond krijgen
  • Dat kan als je iemand pijpt of beft
  • Chlamydia in je keel kan, maar dit komt bijna niet voor
  • Je kunt van pijpen of beffen ook hiv krijgen
  • Wil je geen soa in je keel of mond? Gebruik een condoom bijpijpen of beffen

Welke soa’s?

Welke soa’s kun je in je keel of mond krijgen?

Je kunt een soa in je keel krijgen als je iemand pijpt of beft. Dat heet orale seks. De kans is wel kleiner dan wanneer de piemel in de vagin* of kont (anus) gaat. Soa’s die je kunt krijgen door orale seks:

  • Chlamydia (dit gebeurtbijna nooit)
  • Gonorroe
  • Herpes
  • Syfilis
  • HPV
  • Hiv: dit zit niet in je keel of mond. Maar je kunt het wel krijgen door pijpen

Chlamydia

1. Chlamydia in je keel

Chlamydia in de keel gebeurt bijna nooit. Je hebt ook bijna nooit klachten als deze soa in je keel zit.


Lees meer over chlamydia

Gonorroe

2. Gonorroe in je keel

Je kunt door pijpen of beffen gonorroe in je keel krijgen. Je merkt dit vaak niet. Klachten van gonorroe heb je meestal bij je vagin* of piemel. Of bij het poepen.

Mannen die seks hebben met mannen hebben vaker gonorroe.

Lees meer over gonorroe

Herpes

3. Herpes door wondjes op de mond

Iemand die herpes heeft, kan wondjes hebben bij de piemel of vagin*. Pijp of bef je iemand die herpes bij de piemel of vagin* heeft? Dan kun je deze soa bij je mond krijgen. Dat heet een koortslip.

Heb je een koortslip? Dan kun je ook beter niet iemand pijpen of beffen. Je kunt zo herpes ook weer doorgeven aan de ander.

Lees meer over herpes

Syfilis

4. Syfilis door zweertjes op de mond

Iemand die syfilis heeft, kan zweertjes hebben bij de piemel of vagin*. Pijp of bef je iemand die syfilis heeft? Dan kun je deze soa krijgen als je met je mond de zweertjes aanraakt.

Heb je zelf syfilis en heb je zweertjes in je mond? Dan kun je beter niet pijpen of beffen. Je kunt syfilis zo ook weer doorgeven aan de ander.

Lees meer over syfilis

HPV

5. HPV door pijpen

HPV is een soa die je makkelijk kunt krijgen. Ook wanneer je iemand pijpt of beft. De meeste mensen die seks hebben, hebben weleens een HPV-virus gekregen.

Meestal is HPV niet gevaarlijk en gaat het weer over zonder dat je dat merkt. Soms kun je wel ziek worden of genitale wratten krijgen. Je kunt jaren later baarmoederhalskan*er, anuskan*er of keelkanker krijgen.

Lees meer over HPV

Hiv

6. Hiv door sperma in je mond

De kans dat je hiv krijgt door iemand te pijpen is erg klein. De meeste mensen die hiv hebben worden goed behandeld. En kunnen hiv niet aan een ander geven.

Pijp je iemand met hiv die daar niet goed voor behandeld wordt? En komt die persoon klaar in je mond? Dan kun je hiv krijgen. Het virus kan namelijk in sperma zitten.

Hiv is een virus dat in je lichaam zit. Het zit dus niet alleen in je mond of keel.

Je krijgt geen hiv door beffen.

Lees meer over hiv

Hoe krijg je een soa?

Hoe krijg je een soa?

Alles op een rij

Hoe kun je een soa krijgen en hoe niet? Hoe zit het met pijpen, beffen, aftrekken en vingeren? Kun je zonder condoom naakt op elkaar liggen? Wij vertellen hoe het zit.

Hoe krijg je een soa en hoe niet?

Soa-test

Soa-test nodig?

Heb je iemand gepijpt of gebeft zonder condoom? Dan kun je een soa hebben. De kans is wel veel kleiner dan wanneer de piemel in de vagin* of kont (anus) gaat. Het hangt ook af van wie je gepijpt of gebeft hebt. En of die meer kans heeft op een soa. Je hebt meer kans op een soa:

  • Als je man bent en seks hebtmet mannen
  • Als je uit een land komtwaar meer mensen een soahebben. Dit is vooral in Azië, Afrika, delen van Zuid en Midden-Amerika, Oost-Europa en Rusland
  • Als seks je werk is

Heb je geen klachten en heb je alleen gepijpt of gebeft zonder condoom? Dan hoef je geen soa-test te doen.

Denk je dat je een soa hebt? Maak dan een afspraak bij je huisarts of de GGD voor een soa-test.Twijfel je of een soa-test nodig is? Doe dan de soa-check.

Zoek een GGD bij jou in de buurt

Behandeling

Heb je medicijnen nodig als je een soa hebt?

Blijkt uit de test dat je een soa hebt? Dan heb je soms een behandeling nodig. Sommige soa’s door pijpen gaan vanzelf over. Andere soa’s niet. Daarvoor heb je wel een behandeling nodig.

Chlamydia in je keel

Chlamydia in je keel gaat meestal vanzelf over. Je hebt ook meestal geen klachten. Heb je chlamydia in je keel? Dan krijg je van de dokter een medicijnen. Je kunt de week nadat je de medicijnen hebt genomen beter geen seks hebben.

Hoe behandel je chlamydia

Gonorroe in je keel

Gonorroe in je keel gaat meestal vanzelf over. Je kunt het makkelijk doorgeven, dus het is belangrijk dat je je laat behandelen. Je kunt van je huisarts een prik met medicijnen krijgen. Je kunt de week na de prik beter geen seks hebben.

Hoe behandel je gonorroe

Herpes

De klachten van herpes gaan meestal na een tijd vanzelf over. Je hebt geen medicijnen nodig. Heb je er last van? Dan kun je soms wel medicijnen krijgen.

Het herpes-virus blijft altijd in je lichaam. Ook als je herpes behandelt.

Hoe behandel je herpes

Syfilis

Blijkt uit de soa-test dat je syfilis hebt? Dan krijg je een paar prikken met medicijnen van je dokter. Hierdoor gaan je klachten weg. Of worden ze minder. Doe je niks aan syfilis? Dan kun je erge klachten krijgen.

Hoe behandel je syfilis

Hiv

Blijkt uit de soa-test dat je hiv hebt? Laat je dan zo snel mogelijk behandelen. Neem je altijd medicijnen? Dan kun je hiv niet doorgeven aan anderen. Ook niet als je gepijpt wordt zonder condoom.


Hoe behandel je hiv

HPV

HPV kun je niet laten behandelen. Je kunt je soms wel laten vaccineren. Je hebt dan minder kans op HPV waar je kanker van kunt krijgen.

Lees meer over HPV-vaccinatie

Genitale wratten

Heb je genitale wratten door HPV? Die gaan meestal vanzelf over. Heb je er last van? Dan kun je ze laten behandelen. De behandeling werkt niet altijd. En soms komen de wratten terug.

Hoe behandel je genitale wratten

Voorkomen

Hoe zorg je dat je geen soa in je keel of mond krijgt?

Doe je een condoom om de piemel tijdens het pijpen? Dan heb je minder kans op een soa in je keel of mond. Wil je beffen? Dan kun je het condoom openknippen en op de vagin* leggen.

  • Een condoom helptgoed tegen chlamydia, hiv en syfilis
  • Een condoom helptniet helemaal tegen gonorroe en herpes
  • Een condoom helptniet goed tegen HPV

Heeft de persoon die je wilt pijpen of beffen wondjes op de piemel of vagin*? Of heb je zelf een koortslip? Dan kun je beter wachten tot dit over is voordat je gaat pijpen of beffen.

Heb je seks met 1 persoon? Dan kun je allebei een soa-test doen voordat je orale seks hebt. Blijkt uit de test dat jullie geen soa hebben? Dan kun je pijpen of beffen zonder condoom.

Welk condoom is goed voor mij

Vragen over soa's en seks?

Maandag t/m vrijdag:
13:30 tot 17:30 uur

Je kunt ook bellen op
0900 - 204 2040
ma - wo: 9:30 tot 15:30 uur
do - vrij: 13:30 tot 15:30 uur
10 cent p.m. plus eventueel kosten van je provider

Of stuur je vraag naar:infolijn@soaaids.nl
Je krijgt binnen 2 werkdagen antwoord.

Voor professionals

Informatie voor professionals:

  • Soa's testen en behandelen

  • Richtlijnen en tools voor je soa-consult

  • Tips voor een gesprek over seks en soa's

  • Trainingen en e-learnings

  • Seksoa magazine

Deze pagina is bijgewerkt op 1 juni 2023. De medische informatie op deze pagina is gecheckt door Hanna Bos, arts infectieziektebestrijding bij Soa Aids Nederland.

Je kunt een soa in je keel krijgen door pijpen of beffen. Weet jij welke 6 soa’s dit zijn? (2024)

FAQs

Je kunt een soa in je keel krijgen door pijpen of beffen. Weet jij welke 6 soa’s dit zijn? ›

Slijmvliezen zitten in je vagin*, penis, anus, keel en mond. Deze soa's komen via je slijmvliezen je lichaam binnen: chlamydia, gonorroe, trichom*onas, hiv, syfilis, hepatitis B en mycoplasma. Sommige soa's komen via je huid je lichaam binnen.

Welke soa in keel? ›

Chlamydia en gonorroe kunnen lange tijd zonder klachten in de keel aanwezig zijn. Als er wel klachten zijn, gaat het meestal om keelpijn en opgezette lymfeklieren in de hals.

Hoe merk je een soa in je mond? ›

Symptomen van orale soa's

Orale soa's veroorzaken vaak geen symptomen. Als er wel symptomen optreden, kunnen ze bestaan uit rode bultjes op de tong, keelpijn, moeite met slikken en vergrote lymfeklieren. Als je een van de bovenstaande symptomen hebt ervaren, raden we je aan contact op te nemen met je arts of de GGD.

Kan je chlamydia krijgen van orale seks? ›

Besmetting en preventie

De chlamydiabacterie kan zitten in de slijmvliezen van de vagin*, urinebuis, anus en keel, en je kunt je partner besmetten tijdens onveilige seks. De kans dat je chlamydia krijgt van orale seks is erg klein.

Hoe snel merk je een SOA in je keel? ›

De incubatietijd van chlamydia in de keel is 1-3 weken, zo lang kan het duren voordat je klachten krijgt. Je kan betrouwbaar testen vanaf 2 weken na het seksuele contact. Net zoals bij chlamydia van je geslachtsdelen, geeft ook chlamydia in je keel niet altijd klachten.

Is SOA in keel gevaarlijk? ›

Gonorroe in je keel gaat meestal vanzelf over. Je kunt het makkelijk doorgeven, dus het is belangrijk dat je je laat behandelen. Je kunt van je huisarts een prik met medicijnen krijgen. Je kunt de week na de prik beter geen seks hebben.

Hoe herken je chlamydia in je keel? ›

Een gemiste chlamydia infectie in de keel kan een genitale infectie veroorzaken bij een volgend seksueel contact waarbij je zowel orale als genitale seks hebt. De meeste mensen die chlamydia in de keel hebben, ervaren weinig tot geen klachten. De enige genoemde klacht is: Keelpijn.

Kan chlamydia uit zichzelf weggaan? ›

Chlamydia kan vanzelf overgaan. Ook als je geen medicijnen slikt. Je kunt wel erge klachten krijgen. Bijvoorbeeld ontstekingen die niet meer overgaan, waardoor je pijn in je buik houdt.

Welke antibiotica bij chlamydia in keel? ›

Azitromycine remt de groei van bacteriën (antibioticum). Werkt binnen enkele dagen. Bij luchtweginfecties, zoals infecties van longen, luchtpijp, keel, bijholtes en middenoor. En bij huidinfecties, geslachtsziekten (gonorroe en chlamydia), Lymeziekte (tekenbeetziekte) en reizigersdiarree.

Kan gonorroe in je keel zitten? ›

Je kunt gonorroe vooral krijgen door onveilige seks. De bacterie kan zitten in de slijmvliezen van de vagin*, urinebuis, anus en keel.

Kun je chlamydia in je keel krijgen? ›

Chlamydia van de keel komt niet vaak voor . Een persoon kan echter chlamydia van de keel oplopen als gevolg van orale seks met een persoon die chlamydia heeft. Mensen kunnen chlamydia en andere soa's voorkomen door tijdens alle vormen van seksuele activiteit een barrièremethode te gebruiken, zoals een condoom of een beflapje.

Hoe merk je dat je chlamydia hebt? ›

pijn of branderig gevoel bij het plassen; afscheiding uit de plasbuis, vooral 's morgens; pijn in de balzak; irritatie of jeuk bij de anus, (bloederige) afscheiding bij de ontlasting en diarree.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Delena Feil

Last Updated:

Views: 6305

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Delena Feil

Birthday: 1998-08-29

Address: 747 Lubowitz Run, Sidmouth, HI 90646-5543

Phone: +99513241752844

Job: Design Supervisor

Hobby: Digital arts, Lacemaking, Air sports, Running, Scouting, Shooting, Puzzles

Introduction: My name is Delena Feil, I am a clean, splendid, calm, fancy, jolly, bright, faithful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.