Mag je niacinamide en vitamine C wel combineren? (2024)

Niacinamide en vitamine C kun je prima samen gebruiken in je huidverzorging. Maar soms lees je van niet. Twee redenen: de ‘losse’ ingrediënten zouden niet meer werken als je ze samen aanbrengt; ook zou de combinatie roodheid op de huid veroorzaken. Gelukkig gebeurt dat pas bij hoge uitzondering ... Ik leg het je uit.

1. Vermindert de werking?

Wat gebeurt er precies?

Als je vitamine C en niacinamide combineert, ontstaat er onder bepaalde omstandigheden soms een nieuwe stof: Niacinamide Ascorbate. De bewering is dat die combinatie ervoor zorgt dat vitamine C en niacinamide hun positieve werking op de huid verliezen. De ingrediënten zouden dan bijvoorbeeld geen pigmentvlekken meer kunnen oplichten, niet meer kunnen helpen bij puistjes of kunnen beschermen tegen huidveroudering.

De pH-waarde maakt uit

Maar de stof Niacinamide Ascorbate vormt zich niet altijd. Daarvoor moet de pH-waarde (zuurgraad) van de crème precies goed zijn. Niacinamide Ascorbate ontstaat namelijk het gemakkelijkste bij een pH van 3.8. En als dit stofje zich heeft gevormd is dat niet altijd blijvend. Zodra de pH-waarde niet meer rond die 3.8 zit, dan valt Niacinamide Ascorbate uit elkaar en heb je weer ‘gewoon’ vitamine C en niacinamide. En ook al zijn ze even een nieuwe stof geweest, ze kunnen dan ieder nog steeds een positieve werking hebben op je huid.

Wat is de pH-waarde of zuurgraad precies? Dat lees je in deze blog.

Maar niet bij alle soorten vitamine C

Omdat Niacinamide Ascorbate zich alleen vormt bij een pH van rond de 3,8 maakt het uit wat voor soort vitamine C er in je huidverzorgingsproduct zit. Want verschillende vormen van vitamine C werken bij verschillende pH-waardes. Bij de vitamine C-vorm Ascorbic Acid kunnen vitamine C en niacinamide samensmelten tot Niacinamide Ascorbate, omdat Ascorbic Acid in een lagere pH (zoals 3,8) werkt. Maar andere vormen van vitamine C, zoals Ascorbyl Tetraisopalmitate – die ik gebruik in mijn Moisturizers – kunnen ook nog effectief zijn bij een hogere pH. Ook is de structuur van Ascorbyl Tetraisopalmitate anders dan Ascorbic Acid, waardoor Niacinamide Ascorbate minder makkelijk of hoogstwaarschijnlijk helemaal niet kan ontstaan.

Doet Niacinamide Ascorbate dan echt niets meer voor je huid?

Een onderzoek laat zien dat óók Niacinamide Ascorbate iets voor je huid kan doen. Zo lijkt deze stof de productie van melanine door de zon te kunnen verminderen.

2. Kan je huid rood worden?

Hoe ontstaat die roodheid?

Vitamine C kan ervoor zorgen dat niacinamide zich vormt tot Niacin. Niacin kan de vaatjes in je huid wat verwijden en daardoor roodheid en tintelingen geven op de huid.

Niacin ontstaat bij veel hitte

In niacinamide zit eigenlijk ook altijd wel wat Niacin. En in kleine hoeveelheden merk je daar helemaal niets van. Om grotere hoeveelheden Niacin te vormen zijn er hoge temperaturen en veel tijd nodig. Zo is er bij 45 graden maximaal 2 procent Niacin ontstaan na zes weken. Dan moet je je product dus erg heet bewaren. Zelfs in je badkamer is het niet zó warm. Toch is het verstandig om een vitamine C-product koel weg te zetten, niet vanwege de vorming van Niacin, maar omdat vitamine C slecht tegen warmte kan en de werking erdoor kan afnemen.

Dikte van het product

De vorming van Niacin wordt ook nog eens vertraagd door hoe dik het product is. Gelukkig zijn huidverzorgingsproducten eigenlijk altijd wel een beetje verdikt om de crème of het serum prettig smeerbaar te maken. Dus over het ontstaan van veel Niacin in je product hoef je je echt niet druk te maken.

Hoe combineer je ze?

De conclusie? Niacinamide en vitamine C kun je prima samen gebruiken. Gelukkig maar, want zowel niacinamide als vitamine C zijn ingrediënten die je graag terugziet in je huidverzorging. Als in je product zowel niacinamide als de vitamine C-vorm Ascorbic Acid zit, dan zou dat ervoor kunnen zorgen dat het product minder goed werkt door de mogelijke vorming van Niacinamide Ascorbate. Kies dus liever voor een crème of serum met een andere soort vitamine C of gebruik twee losse producten. Ik adviseer dan wel om tussen het aanbrengen van deze twee producten even tien minuten te wachten.

Mag je niacinamide en vitamine C wel combineren? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fr. Dewey Fisher

Last Updated:

Views: 6040

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fr. Dewey Fisher

Birthday: 1993-03-26

Address: 917 Hyun Views, Rogahnmouth, KY 91013-8827

Phone: +5938540192553

Job: Administration Developer

Hobby: Embroidery, Horseback riding, Juggling, Urban exploration, Skiing, Cycling, Handball

Introduction: My name is Fr. Dewey Fisher, I am a powerful, open, faithful, combative, spotless, faithful, fair person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.