Online betalen: Welke methodes zijn er? | Consumentenbond (2023)

iDEAL

iDEAL is het meest aangeboden én gebruikte betaalmiddel in Nederland. In 2020 werd 69% van alle online aankopen bij Nederlandse webshops ermee betaald. Maar let op: betalen met iDeal of de zichtbaarheid van het logo zegt niets over de betrouwbaarheid van de webwinkel. Ook niet over de service.

iDeal is een betaalmethode, waarbij je je aankoop in een webwinkel afrekent via je eigen bank. Met iDeal betaal je meestal vooraf. En de betaling is niet terug te draaien. Ontvang je je pakket niet of blijkt het om een nepshop te gaan? Dan ben je in veel gevallen je geld kwijt. Sommige andere betaalmethoden bieden op dat vlak meer zekerheid.

Hoe werkt iDEAL?

Als je iets koopt via een webwinkel, dan kies je 'bij de kassa' voor iDEAL. Daarna selecteer je je eigen bank. Je wordt danautomatisch doorgeleid naar het inlogscherm van de internetbankieromgeving of mobiel bankierenapp van je bank. Dan log je in en bevestig je de betaling.

Het nadeel van iDEAL is dat je meestal vooraf betaalt en geen aankoopbescherming hebt.

Controleer webadres voordat je iDEAL gebruikt

Kies je (toch) voor iDEALtijdens het bestellen, bijvoorbeeld omdat je vaker iets op die website hebt besteld? Controleer het webadres van de webwinkel. Zo voorkomje dat je op een nepsite zit die de naam en het logo van een bekende partij misbruikt. En let met het invoeren van je beveiligingscodes op dat er niemand meekijkt. Als je deze en de andere regels voor veilig bankieren volgt, is iDEALzelf een veilig betaalmiddel.

Achteraf met iDEAL betalen

Achteraf betalen viaiDEAL komt ook steeds vaker voor. Dan kies je in de webwinkel dus niet voor iDEAL. Maar voor een manier om achteraf te betalen. De nota die je achteraf krijgt, meestal per e-mail, betaal je dan met iDEAL.

Creditcard

Creditcards worden veel gebruikt voor online betalingen aan buitenlandse webwinkels. Ze kennen een zogeheten chargeback-regeling. Je kunt hier een beroep op doen als:

  • Je een bestelling niet hebt gekregen.
  • Een product beschadigd is bij aankomst.
  • Als je iets krijgt wat je niet besteld hebt.

De creditcardmaatschappij vordert het geld terug bij de verkoper en geeft het aan de kaarthouder terug.

Zowel PayPal (zie hieronder) als creditcardmaatschappijen leggen de bewijslast bij de verkoper. Kan de verkoper bijvoorbeeld niet bewijzen dat hij een bepaald product geleverd heeft? Dan kan de consument zijn geld terugkrijgen.

Aankopen die je met je creditcard of PayPal doet zijn bovendien vaak verzekerd tegen diefstal, vermissing of beschadiging.

Extra beveiliging

Een nadeel van creditcards is dat je gegevens in verkeerde handen kunnen vallen. Oplichters konden tot kortgeleden bij een deel van de webwinkels een bestelling doen met deze gegevens. Ze hadden alleen een creditcardnummer, vervaldatum en CVC-code nodig. Een CVC-code is een 3- of 4-cijferige code op de achterkant van de creditcard.

Sinds januari 2021 is dat in de meeste gevallen niet meer mogelijk. De herziene richtlijn voor betaaldiensten (PSD2) verplichtStrong Costumer Authentication (SCA). In Nederland heeft dit vooral gevolgen voor betalingen met een creditcard.

Een van de grootste creditcarduitgevers in Nederland is ICS. Voor creditcards van ICS moet je een betaling nu vaak met een extra stap bevestigen. Dit kan met de ICS-app of met een wachtwoord en een sms. Je hebt dus een mobiele telefoon (dit hoeft geen smartphone te zijn) nodig om te betalen met je ICS-creditcard.

PayPal

PayPal is na iDEAL en de creditcard een populair middel om online te betalen. Anders dan iDEAL biedt PayPal aankoopbescherming. PayPal is in dat opzicht als betaalmethode te vergelijken met creditcards.

Heb je een product dat je met PayPal hebt betaald niet ontvangen? Dan zorgt PayPal dat je je geld terugkrijgt. Ook als het product tijdens verzending beschadigt of sterk afwijkt van de beschrijving, krijg je je geld terug. Je moet dan wel zelf een claim indienen.

Ook voor betalingen met PayPal is Strong Costumer Authentication (SCA)verplicht. Je logt in met je e-mailadres en wachtwoord. Als dit vanaf een apparaat is dat je vaker gebruikt, is een extra verificatiestap meestal niet nodig. Kan PayPal je identiteit niet controleren, dan moet je een extra code invoeren. Die krijg je per sms toegestuurd. Vóór de invoering van SCA kon je al zelf tweestapsverificatie instellen. Voor wie dat al had ingesteld, verandert er niets.

Eenmalige machtiging

Bij verschillende webwinkels kun je betalen door een eenmalige incassomachtiging af te geven. Dat kan door een formuliertje te printen, te ondertekenen en op te sturen. Maar in veel webwinkels kun je ook zonder handtekening online een eenmalige incassomachtiging afgeven.

Zo'n machtiging (zonder handtekening) is niet rechtsgeldig, maar wordt door banken wel uitgevoerd. Iemand die kwaad wil, kan zo gemakkelijk op andermans kosten shoppen.Sinds juni 2015 kun je ook een (eenmalige) digitale incassomachtiging afgeven. Deze online machtiging is wel rechtsgeldig.

Het voordeel is dat je een incasso binnen 56 dagen kunt terugboeken. Let op: een eventueel betalingsverplichting blijft wel bestaan. Dus neem ook altijd contact op met de webwinkel.

Achteraf betalen

Pas betalen als je je bestelling hebt ontvangen? Dat kan handig en veilig zijn.Een webwinkel moet ten minste één betaaloptie aanbieden waarbij je minstens de helft achteraf kunt betalen.

Veel bedrijven, zoals Bol.Com, Wehkamp en Zalandobieden deze mogelijkheid om'op rekening' te betalen. Bij deze winkels betaal je via de winkel zelf achteraf. Bij sommige webwinkels kun je voor een partij kiezen die de betaling regelt. De bekendste zijn AfterPay en Klarna.

AfterPay

Bij sommige winkels kun je met AfterPay achteraf betalen. Na ontvangst van je bestelling ontvang je per mail een betaaloverzicht. Je betaalt via overschrijving of via de iDEAL-knop in de digitale factuur.Je hebt in principe 2 weken de tijd om het openstaande bedrag te voldoen.

Als je eenbestelling (deels) retourneert, kun je dit doorgeven via de app van Afterpay. Afterpay wacht dan tot je retour is verwerkt.

AfterPay bemoeit zich verder niet met het leveringsproces. De webshop is hier verantwoordelijk voor.

Sommige webshops brengen ook kosten in rekening voor betalen via AfterPay. Dit is toegestaan, maar deze mogen nooit hoger zijn dan de werkelijke kosten die de webwinkel maakt. Eindeloos bestellen kan niet. Bij de eerste aankoop word je geregistreerd en er geldt een maximaal bestelbedrag.

Klarna

Met Klarna kun je aankopen achteraf betalen. Na verzending van je bestelling moet je binnen 14 dagen betalen. Je ontvangt de Klarna-factuur tegelijk met je bestelling. Je kunt betalen via een bankoverschrijving of met iDEAL als je inlogt op 'Mijn Klarna'.Je kunt de eerste betaaltermijn van 14 dagen verschuiven naar 30dagen na verzending.

Retourneer je eenbestelling (deels)? Dan kun je dit doorgeven via de website of de app van Klarna. Melddit ook bij de website waar je hebt besteld. Je betaling wordt dan gepauzeerd.

Je kunt niet eindeloos bestellen via Klarna. Klarna kan een aankoop afkeuren en kijkt naar verschillende factoren zoals adresgegevens en betaalgeschiedenis.

Klarna biedt de mogelijkheid om in delen te betalen. Ze noemen dit 'Financiering'. Dit betekent wel dat Klarna jouw financiële gegevens deelt met hetBKR (Bureau Krediet Registratie). Dit kan jetoekomstige kredietwaardigheid beïnvloeden.

Let op! We kwamen bij een praktijkproefje achter dat Klarna onvoldoende bescherming biedt tegen identiteitsfraude. We konden heel eenvoudig bestellen en betalen via Klarna met de gegevens van iemand anders.

Pas nadat we in een tv-uitzending van Kassa onze bevindingen deelden, zegt Klarna toe maatregelen te treffen.Heb je een Klarna-account, houddan toch je mail, spam-box en Klarna app goed in de gaten.

Is jouw Klarna account misbruikt? Melddit dan in onze community topic: Oproep aan Klarnaklanten.

Billink

Sommige webshops bieden Billink aan als achteraf betaalmethode. Je bestelt een product in de webshop en je geeft aan dat je via Billink wilt betalen. Billink voert eerst een kredietwaardigheidscheck uit. Als jij door de kredietcheck komt, wordt de bestelling geaccepteerd.

Na het ontvangen van je bestelling heb je 14 dagen bedenktijd. Bevalt de bestelling of een deel van je bestelling niet? Dan volg je de retourprocedure van de webshop.

Na een paar dagen ontvang je per e-mail je factuur. Je hebt daarna 14 dagen de tijd om de factuur te betalen. Je kunt de factuur alleen met een online overboeking, iDeal-betaling of reguliere overboeking via je bank betalen.

Heb je problemen met je bestelling of retouraanvraag en reageertde webshop niet op je berichten? Neem dan contact op met Billink voor een oplossing.

Acceptgiro's (papier en digitaal)

De papieren acceptgiro wordt steeds minder gebruikt. En wie hem nog ontvangt, maakt het bedrag vervolgens meestal over via internetbankieren of mobiel bankieren. Het voordeel is dat je achteraf betaalt.

Er zijn wel digitale alternatieven. Veel bedrijven sturen een factuur of betaalverzoek pere-mail, een soort digitale acceptgiro. Voorbeelden zijn:

  • DigiAccept
  • AcceptEmail

Je betaalt dus achteraf, meestal via iDEAL.

Overige online betaalmethoden

Er zijn ook nieuwere onlinebetaalmethoden, zoals:

  • Overboeking: bij sommige webwinkels kun je het bedrag zelf overschrijven via internetbankieren of de mobiel bankieren-app. Doe dit alleen als je de webwinkel kent en vertrouwt. Een overboeking is niet terug te draaien.
  • Tikkie: de populaire app om geld terug te vragen aan familie, collega’s en vrienden. Je kunt sinds 22 november 2018 ook online aankopen afrekenen. Je kunt kiezen voor een betaalverzoek van de webwinkel via sms, WhatsApp, e-mail of social media. De eerste 3 webwinkels die Tikkie gebruiken zijn Ivol.nl, Johnbeerens.com en MyJewelly.com.
  • In3: je betaalt de online aankoop in 3 termijnen via iDeal. De eerste termijn direct, de tweede na 30 dagen en de derde na 60 dagen. In tegenstelling tot andere vormen van gespreid betalen, wordt er geen rente in rekening gebracht. In3 doet wel een kredietcheck.
  • Apple Pay: sommige webwinkels accepteren Apple Pay. Je moet wel je betaalpas of creditcard gekoppeld hebben. Dit kan met betaalpasssen van ABN Amro, Bunq, ING, Monese, N26, Openbank, Rabobank en Revolut. Of een creditcard van American Express, Mastercard of Visa.
  • Paysafecard:dit is een prepaidkaart waarmee je anoniem online kunt betalen. De kaart is online te koop en fysiek bij onder andere tankstations, kiosken en supermarkten. Je kunt ermee betalen op websites die bijvoorbeeld muziek, film en games aanbieden. Afrekenen met Paysafecard doe je met een 16-cijferige pincode. Let op: het gebruik van de kaart is aanvankelijk gratis. Maar vanaf de zevende maand betaal je €3 per maand aan administratiekosten.

Tips veilig online betalen

  • Fraude bij online kopen komt vaakvoor. Veel fraudemeldingen gaan over niet ontvangen bestellingen. In veel gevallen zijn slachtoffers hun geld kwijt. Dit laatste kun je voorkomen door achteraf te betalen. Of door met je creditcard of PayPal af te rekenen.
  • Als je de webwinkel niet kent: kijk of er online klachten en/of reviews te vinden zijn.
  • Betaal achteraf, met creditcard of PayPal als je een webwinkel niet kent.
  • Probeer na te gaan of je niet meteen nepwebwinkel te maken hebt.
  • Check of de webwinkel een keurmerk heeft. Let op: sommige (nep)webwinkels gebruiken alleen het logo en zijn niet echt lid. Controleer dus of een webwinkel echt aangesloten is.
  • Controleer je bij- en afschrijvingen van je betaalrekening en creditcard regelmatig.
  • Doe aangifte vanonline oplichting bij de politie.
  • Geld overgeboekt naar een oplichter? Meld dit bij je bank. Die benadert de oplichter om het geld terug te storten. Gebeurt dat laatste niet binnen 21 dagen? Dan verstrekt de bank op verzoek van het slachtoffer de naam- en adresgegevens. Die kan dan met die gegevens een civiele procedure starten.

FAQs

Online betalen: Welke methodes zijn er? | Consumentenbond? ›

Online betalen: Welke methodes zijn er?
  • iDEAL.
  • Creditcard.
  • PayPal.
  • Eenmalige machtiging.

Welke manieren van betalen zijn er? ›

Enkele voorbeelden van betaalmethoden zijn:
  • iDEAL.
  • Creditcard.
  • AfterPay.
  • Klarna.
  • MiniTix.
  • PingPing.
  • Bancontact/Mister Cash.
  • PayPal.

Wat is de veiligste manier van online betalen? ›

De veiligste manier van betalen is via Ideal, of zelf overmaken van het bedrag op de rekening van de verkoper. Andere wijzen van betalen zijn veilig als ze verlopen via een beveiligde verbinding.

Wat zijn de betalingsmogelijkheden? ›

De meestgebruikte creditcards zijn MasterCard en Visa. U betaalt een klein percentage voor iedere creditcardbetaling. U mag uw klanten hier niet aan mee laten betalen. Uitzonderingen op die regel zijn zakelijke creditcards van American Express en Diners Club.

Hoe kun je je aankopen betalen? ›

  1. iDEAL is het meest aangeboden én gebruikte betaalmiddel in Nederland. In 2020 werd 69% van alle online aankopen bij Nederlandse webshops ermee betaald. ...
  2. Creditcards worden veel gebruikt voor online betalingen aan buitenlandse webwinkels. ...
  3. PayPal is na iDEAL en de creditcard een populair middel om online te betalen.

Hoe werkt een betaling? ›

Het proces van een elektronische betaling verloopt via een aantal spelers, waaronder Bancontact. Vooreerst is er uiteraard de bank, maar ook de terminalleverancier, de payment service provider, de acquirer en het betaalschema, zoals Bancontact, spelen een rol.

Wat is het verschil tussen Klarna en AfterPay? ›

Over het algemeen gelden bij Klarna dezelfde nadelen als bij AfterPay. Betaal dus op tijd en ga er verantwoord mee om. Je kunt hier naast 'Betalen in drie termijnen' (alleen met een creditcard) ook kiezen voor 'Betalen in delen'.

Waarom kan ik niet meer achteraf betalen? ›

Controleer of je nog openstaande bestellingen hebt. Misschien is het totaalbedrag van je openstaande orders te hoog. Probeer in dit geval eerst een van je openstaande betaaloverzichten te voldoen. Het kan zijn dat een openstaande order is overgedragen aan een incassobureau.

Waar kan ik betalen met CreditClick? ›

Waar kan je CreditClick gebruiken? Je kunt met CreditClick online betalen in alle winkels die CreditClick accepteren en het CreditClick-logo laten zien op hun website.

Wat is een veilige betaalmethode? ›

Mastercard en Visa zijn wereldwijd de meest geaccepteerde en gebruikte creditcards. Je kunt er online veilig mee betalen. Zeker sinds de verbeterde beveiliging, 3D Secure, die door zowel Mastercard (Mastercard® Securcode™) als Visa (Verified by Visa) is ingevoerd. Met Paypal kun je heel makkelijk online geld overmaken.

Is een Betaallink veilig? ›

Een betaallink is onbetrouwbaar als die niet uitkomt bij de website van het incasserende bedrijf. Als u zo'n mail krijgt, kunt u beter niet klikken op de link maar zelf naar die website gaan en daar inloggen. Bij zorgverzekeraars kan dat via DigiD, maar bij andere bedrijven moet dat via een wachtwoord.

Wat is beter iDEAL of PayPal? ›

PayPal biedt een zeer uitgebreide kopersbescherming in vergelijking met iDeal. In het geval van bijvoorbeeld klachten of mogelijke fraude wordt er een onderzoek ingesteld door PayPal. Daardoor is betalen via PayPal relatief veilig en risicovrij te noemen.

Wat is het betaalmiddel? ›

o. (en), middel waarmee betalingen verricht kunnen worden: bankpapier is wettig sommige volken hebben schelpen als betaalmiddel. Het zijn van betaalmiddel is een van de functies van het geld, al zijn er betaalmiddelen (b.v. cheques, betaalcheques, wissels) die niet tot de geld hoeveelheid worden gerekend.

Welke betalingsmogelijkheden zijn er in Suriname? ›

Neem verschillende betaalmiddelen mee en bewaar ze apart: een bankpas, een creditcard en voldoende contant geld, bij voorkeur in euro's. Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank, per bankpas en per creditcard.

Hoe werkt betaalmethode bankoverschrijving? ›

Wanneer je klanten kiezen voor een SEPA overschrijving in je webshop, dan worden ze doorverwezen naar het betaalscherm van Pay. Op dit betaalscherm staat alle informatie die nodig is om de aankoop direct via bijvoorbeeld iDEAL te betalen. Je klant kan er ook voor kiezen om de betaling op een later moment uit te voeren.

Hoe betalen met betaalkaart? ›

Een betaalkaart geeft je de mogelijkheid om:
  1. Elektronisch te betalen. Je steekt de kaart in een betaalterminal en je bevestigt de betaling met je persoonlijke pincode. ...
  2. Je kan ook met je betaalkaart terecht aan een bankautomaat om er cash geld van je rekening te halen. Je bank beslist of ze je een betaalkaart geeft.
Feb 1, 2022

Hoe betalen zonder kaartlezer? ›

U kiest of u betaalt met uw bankkaart, Mastercard of Visa.
...
U koopt via uw pc of tablet
  1. Open de app op uw smartphone.
  2. Kies 'mobiel betalen' op het beginscherm en scan de QR-code.
  3. Check de betalingsgegevens en klik op 'bevestigen'.
  4. Bevestig met uw paswoord.

Hoe betaal ik met Bancontact? ›

Hoe werkt Bancontact? Een betaling met Bancontact is vergelijkbaar met die van een iDEAL-betaling. Het online betaalproces verloopt via een beveiligde verbinding met de vertrouwde internetbankieromgeving van de koper. De betaling wordt voltooid en vanuit Buckaroo wordt real-time de status van de transactie doorgegeven.

Hoe werkt betalen met je mobiel? ›

Dit werkt als volgt:
  1. open de mobiel betalen app/wallet op uw telefoon.
  2. toets uw mPIN in op uw mobiele telefoon (na het intoetsen van de mPIN heeft u 30 seconden de tijd om te betalen)
  3. controleer het bedrag en houd uw mobiele telefoon kort tegen het scherm of de zijkant van de betaalautomaat.

Kunnen Nederlanders betalen met Bancontact? ›

Bekende betaalschema's zijn Visa en Mastercard en in Nederland betalen we veel met Maestro. Bij Belgische betaalpassen staat er dus vaak Bancontact op de pas. Dit betekend dat Bancontact niet alleen zoals iDeal online betalingen kan afhandelen maar ook fysieke betalingen afhandelt in bijvoorbeeld winkels.

Hoe lang duurt een betaling via Bancontact? ›

Via bancontact of overschrijving worden deze de volgende werkdag verwerkt.

Is achteraf betalen met Klarna veilig? ›

Achteraf betalen met Klarna is veilig en eenvoudig. De betalingsgegevens van je aankoop vind je terug op de rekening die je van ons ontvangt. Natuurlijk kun je de betalingsgegevens ook altijd opzoeken door in te loggen in de Klarna App of bovenaan deze pagina.

Hoe werkt AfterPay Klarna? ›

De betaaltermijn van 30 dagen start zodra de aankoop verzonden wordt. Dit betekent dat je de tijd kan nemen om je aankoop uit te proberen. Je betaalt dus alleen voor wat je houdt.

Wat is achteraf betalen met AfterPay? ›

Met AfterPay shop je eerst en betaal je later. Plaats je bestelling en kijk uit naar het thuis ontvangen. Bekijk, voel en probeer alles en betaal pas later. Met simpele retouren en flexibele betaalopties voor gemak en meer vrijheid.

Wat is het betaalmiddel? ›

o. (en), middel waarmee betalingen verricht kunnen worden: bankpapier is wettig sommige volken hebben schelpen als betaalmiddel. Het zijn van betaalmiddel is een van de functies van het geld, al zijn er betaalmiddelen (b.v. cheques, betaalcheques, wissels) die niet tot de geld hoeveelheid worden gerekend.

Wat is betalen per factuur? ›

Betalen achteraf

Zakelijke klanten die kiezen voor betaling per factuur betalen automatisch achteraf. Consumenten kunnen niet achteraf betalen, de bestelling dient direct via iDeal betaald te worden.

Wat is beter iDeal of PayPal? ›

PayPal biedt een zeer uitgebreide kopersbescherming in vergelijking met iDeal. In het geval van bijvoorbeeld klachten of mogelijke fraude wordt er een onderzoek ingesteld door PayPal. Daardoor is betalen via PayPal relatief veilig en risicovrij te noemen.

Is een bankoverschrijving veilig? ›

Betaling per bankoverschrijving is een veilige en handige oplossing. Dit populaire betaalmiddel maakt het mogelijk om op handelssites te kopen, maar niet alleen dit. Het kan ook worden gebruikt voor rekening-naar-rekening transacties.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nathanael Baumbach

Last Updated: 25/09/2023

Views: 6183

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nathanael Baumbach

Birthday: 1998-12-02

Address: Apt. 829 751 Glover View, West Orlando, IN 22436

Phone: +901025288581

Job: Internal IT Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Motor sports, Flying, Skiing, Hooping, Lego building, Ice skating

Introduction: My name is Nathanael Baumbach, I am a fantastic, nice, victorious, brave, healthy, cute, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.