RETINOL EN VITAMINE C IN JOUW SKINCARE ROUTINE (2024)

Verschillende huidverzorgingsingrediënten hebben verschillende eigenschappen. Zo is de één sterker is combinatie met een ander ingrediënt, de ander is sterk genoeg om in zijn eentje al voordeel te bieden voor de huid. Retinol en Vitamine C zijn ingrediënten die behoren tot beide categorieën.

Retinol is op zichzelf erg effectief voor het stimuleren van de collageenproductie, het tegengaan van acne, het strakker en zachter maken van de huid en het in balans brengen van de huidpigmentatie. Vitamine C kan zonder hulp van andere ingrediënten de huid ophelderen, hyperpigmentatie tegengaan, ontstekingen en roodheden verminderen en de huid beschermen tegen zonlicht en luchtvervuiling.

Wanneer de twee ingrediënten los van elkaar worden gebruikt kunnen ze een oplossing bieden voor specifieke huidklachten, maar samen creëren ze een ultiem duo voor ieder huidtype. Voordat we de voordelen van dit krachtig duo benoemen, vertellen we je eerst hoe en waarom de ingrediënten individueel zo goed werken.

"Een krachtig duo voor het herstellen en vernieuwen van de huid! Onze/skin regimen/ Vitamin C Booster is uniek op veel vlakken. Versterkt met ons bekende Longevity Complex, creëert het een nog krachtigere antioxidant en ontstekingsremmende formule. Bij vitamine C in het specifiek is het cruciaal dat het een effectiviteitsgraad van 100% heeft. Het product is ontwikkeld deze te waarborgen door het zelf te moeten activeren na aankoop. Onze/skin regimen/ Retinol Booster is samengesteld met een toevoeging van sylibine, een soort retinoïde extract van de mariadistel. Zo wordt de effectiviteit van retinol versterkt, maar ook enigszins gedempt om het verdraagbaarder te maken voor je huid."-Elizabeth Nehme,gecertificeerd estheticus en [ comfort zone ] Master Educator

HOe werkt RETINOL?

Retinol, een vorm van vitamine A, helpt de huid bij celvernieuwing, het biologische proces waarbij ons lichaam wordt aangezet tot het loslaten en vormen van huidcellen. Het proces is verantwoordelijk voor het verwijderen van oude en dode huidcellen en deze te vervangen voor nieuwe, stralende en sterke huidcellen.

De huidcellen aan de oppervlakte maken veel mee. Elke dag krijgen ze te maken met allerlei soorten vervuiling. Factoren die de huidcellen droog, schilferig, verkleurd en alles behalve gewenst achterlaten. Bewezen is dat luchtvervuiling direct verbonden staat met huidklachten als eczeem, huidveroudering, acne, dermatitis en psoriasis.

Door deze beschadigde huidcellen af te voeren en nieuwe huidcellen aan te maken, kan het celvernieuwingsproces (gestimuleerd door Retinol) onze huid herstellen en een nieuw leven inblazen voor een jeugdige en gezonde huid.

HOe werkt VITAMINE C?

Vitamine C is een antioxidant. Antioxidanten neutraliseren vrije radicalen. Dit zijn onstabiele moleculen die niet alleen huidcellen, maar ook andere cellen beschadigen. Van vrije radicalen is bekend dat ze kanker, diabetes, oogziekten en andere aandoeningen kunnen veroorzaken. De moleculen zijn van nature onstabiel, door het gemis van een elektron. Om goed te functioneren moet elk molecuul een gekoppeld elektron hebben. Een ongekoppeld elektron valt een gekoppeld elektron aan en steelt het elektron weg, zorgend voor onbalans bij de voorheen stabiele molecuul. Dit herhaalt zich en vormt zich tot een kettingreactie.

Het is dus belangrijk dat we deze vrije radicalen neutraliseren voordat ze een kettingreactie aan celschade kunnen aanrichten. Dat is waar antioxidanten (en in het specifiek vitamine C) van belang zijn. Vitamine C bestrijd de vrije radicalen door ze te voorzien van het missende elektron. Hierdoor wordt het schadelijke molecuul met succes geneutraliseerd.

Vitamine C is het belangrijkste ingrediënt met ophelderende werking voor in je huidverzorgingsroutine. Het is in staat hyperpigmentatie en pigmentvlekken op te lichten, een doffe huid te verhelderen en fijne lijntjes en rimpels op te vullen. Allemaal bijdragend aan een jeugdig uitziende huid.

HOe werken RETINOL en VITAMIN C samen?

Door verschillende pH-waarden bestaan er veel onzekerheden bij het gecombineerd gebruiken van retinol en vitamine C.

Om vitamine C te absorberen heeft je huid een lage pH-waarde nodig (ongeveer tussen de 0 en 3,5). Retinol vereist een hogere pH-waarde (van ongeveer 5,5 tot 6). Wanneer de twee worden gemengd, stijgt de pH van vitamine C en daalt die van retinol. Het is daarom dat men gelooft dat de twee ingrediënten elkaar ineffectief maken. Het tegengestelde is waar, want vitamine C en retinol vormen samen een krachtig duo. Uit onderzoek blijkt dat de combinatie van retinol en vitamine C zeer effectief is in het terugdraaien van zowel natuurlijke veroudering als veroudering door de zon. Bovendien staat vitamine C er om bekend retinol te stabiliseren, waardoor de effectiviteit ervan toeneemt. Het duo vormt samen een barrière die de huid beschermt tegen omgevingsfactoren die huidschade en veroudering veroorzaken.

RETINOL EN VITAMINE C IN JOUW SKINCARE ROUTINE (7)

RETINOL EN VITAMINE C IN JOUW SKINCARE ROUTINE (9)

de voordelen van retinol en vitamine c

Retinol en vitamine C lijken wel gemaakt om veroudering tegen te gaan. Retinol stimuleert de collageenproductie, een eiwit dat onze huid stevig en soepel houdt, terwijl vitamine C de huidcellen voorziet van lijm wanneer collageen wordt aangemaakt. In combinatie ondersteunen ze de collageenproductie om ons een jeugdige huid te geven met weinig last van fijne lijntjes, rimpels en donkere vlekjes.

De voordelen van het consistent gebruik maken van retinol en vitamine C op een rijtje:

🧬 Ophelderen van de huid

🧬 Egaliseren van de huid

🧬 Verstevigen en strakker maken van de huid

🧬 Behandelen van acne en littekens ervan

🧬 Verlichten van hyperpigmentatie

🧬 Ontstekingsremmend effect

🧬 Verouderingsremmend effect

TIPS voor RETINOL en VITAMINE C

✅ RUSTIG OPBOUWEN

Zoals met alle huidverzorgingsproducten en -ingrediënten, bouw het rustig op. Introduceer je huid geleidelijk aan nieuwe ingrediënten en kijk hoe jouw huid hierop reageert. Dit is vooral handig bij krachtige ingrediënten, zoals vitamine A (retinol), en vitamine C.

Retinol en vitamine C zijn zeer effectieve behandelingen, maar ze kunnen vrij intensief zijn. Afhankelijk van jouw huidtype en tolerantie, kan je de ingrediënten uiteindelijk 3 keer per week gebruiken. Het kan ook voorkomen dat jouw huid het elke dag van de week prima kan verdragen. Gun je huid in ieder geval de tijd om aan deze nieuwe ingrediënten te wennen voor je volledig overstapt. Bij een te snelle introductie kan jouw huid reageren met droge plekken, schilfertjes of roodheden.

De tolerantie voor retinol en vitamine C kunnen per persoon erg verschillen, daarom is het verstandig om te beginnen met een routine van 1 keer per week. Wanneer je geen negatieve reactie opmerkt, kan je de ingrediënten 2 of 3 avonden per week in jouw routine opnemen. Houd de reactie van je huid in de gaten om de juiste gebruiksfrequentie te bepalen.

✅ DRAAG ALTIJD ZONNEBRAND

Ieder zijn huidverzorgingsroutine is anders naargelang de behoeftes van de huid, maar zonnebrandcrème zou altijd deel uit moeten maken van jouw routine. Niet alleen is blootstelling aan de zonverantwoordelijkvoor 90% van de huidveroudering, maar ook staat ongeveer 90% van de niet-melanome huidkankersoorten in verband met blootstelling aan UV-stralen van de zon.

Vitamine A verdunt onze huidbarrière en verhoogd de gevoeligheid voor UV-staling. Retinol en retinoïden versterken het effect van de zon op de huid dus ook, daarom is het belangrijk om zonnebrandcrème te gebruiken. Hoewel de antioxiderende eigenschappen van vitamine C de huidbarrière juist opbouwt en weerstand biedt tegen UV-stralen, is het alsnog verstandig een laagje zonnebrandcrème aan te brengen om jouw huid te beschermen tegen schade door de zon. De American Academy of Dermatology adviseert een dagelijks gebruik van zonnebrand, hoe bewolkt of regenachtig het weer ook is.

✅ LET OP BIJ HET COMBINEREN

Het actieve ingrediënt in retinol is retinoïdezuur en die van vitamine C is L-ascorbinezuur. Deze actieve ingrediënten zijn erg goed voor de huid, maar kunnen ook voor irritatie of ontstekingen zorgen bij overmatig gebruik. Een ingrediënt wordt pas gezien als actief wanneer het biologisch actief is, dit betekent dat het de celstructuur verandert en herprogrammeert om zich op een bepaalde manier te gedragen. Actieve ingrediënten dringen de huid binnen en herstellen de huid op cellulair niveau.

Veel mensen combineren BHA's en AHA's met retinol en vitamine C om maximaal voordeel te halen uit hun huidverzorgingsroutine. AHA's (waar onder andere melkzuren en glycozuren mee worden omvat) en BHA's (waar onder andere salicylzuur mee wordt omvat) zijn afgeleid van natuurlijke stoffen en fungeren als natuurlijke exfolianten voor de huid.

Al deze actieve ingrediënten (retinol, vitamine C, BHA's en AHA's) verhogen de gevoeligheid van de huid. Wanneer deze allemaal tegelijk worden gebruikt wordt de huid overladen en dit kan irritatie veroorzaken. Een oplossing kan zijn om in de ochtend BHA of AHA op je huid aan te brengen en 's avonds een natuurlijk retinol serum te gebruiken, om te voorkomen dat de huid te gevoelig wordt voor blootstelling aan de zon. Een gespreide aanpak kan ook werken, waar je de ene avond een BHA gebruikt en de volgende avond retinol. Voor vitamine C geldt hetzelfde; vitamine C kan worden afgewisseld met BHA's of AHA's om huidirritatie te voorkomen.

✅ BLIJVEN HYDRATEREN

De huid verlangt naar vocht en regelmatige hydratatie om goed te functioneren. Een gezonde en stevige huid kan niet worden behaald zonder het juiste vochtgehalte.

Retinol kan een uitdrogend effect hebben op de huid, vooral wanneer het ingrediënt recentelijk in de huidverzorgingsroutine is geïntroduceerd. Terwijl de huid went aan dit krachtige ingrediënt kan het reageren met droge en schilferige huidcellen. Ook zuivert retinol de huid van oude huidcellen om plaats te maken voor de nieuwe, wat ervoor zorgt dat de oude huidcellen aan de oppervlakte beginnen af te schilferen. Ongeacht het huidtype (droog, vet, gevoelig of gecombineerd) kan iedereen dit uitdrogende neveneffect ervaren.

Vitamine C is een natuurlijk vochtinbrenger die het vochtverlies van onze huid verminderd. Ondanks dat is extra vocht toevoegen in je routine nog steeds goed. Hyaluronzuur is een zeer effectieve vochtinbrenger die wonderen verricht in combinatie met vitamine C en retinol. 'S ochtends na het aanbrengen van een vitamine C serum kan een laagje hyaluronzuur worden aangebracht. 'S avonds kan hyaluronzuur worden aangebracht vóór retinol, zodat de effectiviteit van retinol wordt verhoogd en het vocht wordt ingesloten voor maximale hydratatie. Na het aanbrengen van retinol breng je een vochtinbrengende crème aan om de onderliggende ingrediënten in te sluiten.

MANIEREN OM RETINOL EN VITAMINE C TE COMBINEREN

Net zoals het combineren van BHA's en AHA's met deze ingrediënten, kunnen retinol en vitamine C voor een intense ervaring zorgen wanneer ze samen worden gebruikt. Om huidirritatie en verhoogde gevoeligheid te voorkomen moeten vitamine C en retinol gescheiden blijven in de routine. Dit kan door ze op verschillende momenten op de dag aan te brengen, of door je huid de vitamine C eerst helemaal te laten absorberen voor je retinol aanbrengt.

IN DE OCHTEND VITAMINE C EN IN DE AVOND RETINOL

Met het ophelderende effect van vitamine C is het ingrediënt optimaal om in de ochtend aan te brengen. En wie wil de dag nou niet beginnen met een mooie, heldere huid? Ook creëert het een beschermende barrière tegen intense UV-straling en de onaangename verouderingseffecten die ze veroorzaken.

Door een Vitamin C serum gevolgd door een zonnebrandcrème (met minimaal SPF 30) aan te brengen in de morgen blijft de jeugdigheid van de huid bewaard en worden donkere vlekken verminderd. Dermatologen adviseren om een retinol booster 's avonds te gebruiken, omdat het de gevoeligheid van de huid verhoogt.

Door 's nachts een natuurlijk retinol serum te gebruiken wordt de huid strakker en worden rimpels en fijne lijntjes vermindert terwijl je slaapt.

Dus, wanneer je 's ochtends vitamine C serum gebruikt en 's avonds een retinol booster aanbrengt, krijgt je huid de ultieme verhelderende en verstevigende behandeling.

VITAMINE C EN RETINOL PER AVOND AFWISSELEN

Om van zowel retinol als vitamine C de voordelen te ervaren en huidirritatie of ontstekingen te voorkomen, kan het een oplossing zijn de ingrediënten af te wisselen per avond. Wanneer jij het 's avonds aanbrengen van vitamine C verkiest boven 's ochtends, geeft deze routine jouw huid genoeg tijd om weer terug te keren naar zijn natuurlijke pH-waarde voor het aanbrengen van retinol. Bij het consistent toepassen van deze routine zal jouw huid er na een tijdje stralender en steviger uitzien.

30 MINUTEN WACHTEN TUSSEN HET AANBRENGEN VAN VITAMINE C EN RETINOL

Met deze techniek wacht je 30 minuten voor het aanbrengen van retinol, nadat je vitamine C hebt aangebracht. Het is beter te beginnen met vitamine C, omdat de pH-waarde van vitamine C lager is dan die van retinol.

Wanneer het vitamine C serum in je huid is ingetrokken zal je huid na ongeveer 30 minuten weer teruggaan naar zijn natuurlijke pH-waarde. (Je wilt dat je huid eerst weer zijn natuurlijke pH-waarde gaat, omdat anders de retinol de pH-waarde van de vitamine C kan verlagen.) Je kan het retinol serum aanbrengen wanneer de pH-waarde van je huid is gestabiliseerd. Deze techniek geeft jou de mogelijkheid de voordelen te ervaren van zowel vitamine C als retinol, zonder jouw huid te overladen.

Wanneer het om je huidverzorgingsroutine gaat, is het altijd verstandig even extra goed na te denken over het combineren van vitamine C en retinol. De ingrediënten kunnen een enorme toevoeging zijn, dus het is het waard om jezelf in te lezen over de gebruiksmethoden en te ontdekken welke het beste bij jou past.

IN HET KORT

Bij het introduceren van nieuwe ingrediënten in je huidverzorgingsroutine is geduld een schone zaak. Velen geven te snel op wanneer ze nieuwe producten gebruiken, maar het zien van resultaat kost veel tijd. Geef je huid de tijd om te wennen aan nieuwe ingrediënten voor je ze weer uit je routine haalt. Het kan zo een week tot wel meerdere maanden duren voordat resultaten zichtbaar worden. Volgens dermatologen heeft je huid tot wel 3 maanden nodig om maximaal voordeel te halen uit ingrediënten die de celstructuur aanpassen, zoals vitamine C en retinol.

Gebruik huidverzorgingsproducten regelmatig, maar niet overmatig. Verspreid de ingrediënten op verschillende momenten om irritatie en gevoeligheid te voorkomen. Ieders huid is uniek, dus kijk goed naar hoe jouw huid reageert en bepaal hieruit de ingrediënten die voor jou het beste werken.

RETINOL EN VITAMINE C IN JOUW SKINCARE ROUTINE (2024)

FAQs

Can you use retinol and vitamin C in the same skincare routine? ›

The answer is a resounding YES! The combination of Vitamin C and Retinol in a skincare regimen can help you achieve glowing, healthy-looking skin, while improving the look of dark spots and uneven skin tone, as well as visibly improving signs of skin aging including fine lines, wrinkles and loss of firmness.

Is retinol and vitamin C enough? ›

Both Dr. Engelman and Dr. Mraz Robinson say yes, retinol and vitamin C should both absolutely be a part of your skincare routine. Having retinol and vitamin C in your skincare regimen is a great idea since both are powerful anti-agers that address skin appearance as well as skin health.

How do you use Cerave retinol and vitamin C? ›

Applying a vitamin C serum in the morning helps provide the skin with skin-brightening benefits and antioxidant protection against environmental aggressors. Applying a retinol serum in the evening can help refine the appearance of fine lines, wrinkles, skin texture, pores and post-acne marks.

How long does it take to see results from retinol? ›

Some people will start to notice changes right away, while others will need more patience. However, most people will see their skin getting clearer and smoother after 2-4 months of using retinol. It's a good idea to take photos of your skin before you start using retinol.

Do you put vitamin C serum or retinol first? ›

Apply Vitamin C first because it is water-soluble and has a lower pH than retinol, allowing it to absorb fully into the skin for 30 minutes. After 30 minutes, your skin will return to its natural pH level-this is vital so that the Vitamin C doesn't lower the pH of the retinol and lessen its effect.

Do vitamin C and retinol cancel each other out? ›

Retinol and vitamin C work together incredibly well to not only protect your skin, but also help reduce signs of premature skin aging, like fine lines, wrinkles and hyperpigmentation, says Dr. Hartman.

Why not mix retinol with vitamin C? ›

Experts usually advise against using retinol and vitamin C together. This is because the different PH requirements of the two ingredients usually end up rendering each other ineffective. However, this only happens if you use retinol and vitamin C at the same time — not in the same routine.

What happens if you mix retinol and vitamin C? ›

Additionally, combining vitamin C and retinol in your skin care routine improves the skin barrier, protecting the skin from the harmful environmental factors that cause skin damage and premature skin aging. Consistent and proper use of Retinol and vitamin C can benefit your skin by: Brightening skin. Evening skin tone.

Which is better for dark spots, retinol or vitamin C? ›

First, vitamin C works to help improve the look of dark spots, fine lines, wrinkles and sagging skin. Then, retinol steps in to help improve skin's elasticity. The result is that retinol and other retinoids may help improve skin's texture while helping to minimize the look of fine lines.

Is it better to use CeraVe vitamin C at night or morning? ›

Apply CeraVe Skin Renewing Vitamin C Serum for skin brightening to freshly cleansed face, neck and chest daily. Vitamin C brightening serums are best used in the morning but can also be used at night.

What order to use retinol, vitamin C, and hyaluronic acid? ›

  1. Hyaluronic acid is the pillar of hydration, but many don't know when to use hyaluronic acid serum in routine for bouncy and plump skin. ...
  2. Vitamin C goes first so that hyaluronic acid helps preserve its stability. ...
  3. Retinol should be applied first, followed by hydroquinone in your nighttime regimen.
Aug 10, 2022

How can you tell if retinol is working? ›

You will be able to tell that Retinol is working if you start to see improvements in the texture and general appearance of your skin. Some people might be able to spot changes in their skin quite quickly, while others will have to be more patient.

Is retinol 3 times a week enough? ›

We recommend introducing these products to your skincare routine no more than three times per week and monitoring how your skin responds. If you experience no adverse reaction, you can increase use to every other day and then every day.

How soon do retinol uglies start? ›

You may have been warned about (or experienced for yourself) the dreaded retinol uglies. This term refers to the period of time in which your skin is getting acclimated to the new retinol product. This window could start within the first week of application and last as long as a month.

What products are not to use with retinol? ›

To be specific, you cannot mix retinol with AHAs (Glycolic Acid Toner, Alpha Hydroxy Acid, Lactic Acid, Mandelic Acid Treatment, Apple Cider Vinegar Acid Peel), BHAs (Beta Hydroxy Acid Serum, C-50 Blemish Night Treatment), PHA Toner.

What can I layer with retinol? ›

Do Layer Retinol with Hyaluronic Acid. Retinol and hyaluronic acid are safe and effective when layered and used together. Hyaluronic acid, found naturally in our bodies, is a powerful humectant, which means that it keeps skin hydrated and plump.

Is vitamin C or retinol better for wrinkles? ›

They both provide similar benefits which is why dermatologists have even given a go-ahead to use the two together. If you have dull and dry skin then you should try Vitamin C first. If your problem is fine lines and wrinkles then you should start incorporating Retinol into your daily skincare routine.

Do you put retinol or hyaluronic acid first? ›

Must-mention: let your hyaluronic acid serum dry before following with retinol as, if applied to damp skin, there's a higher risk of redness and dryness. Nevertheless, if your skin is already used to retinol, it is okay to apply your retinol serum first, then pat on your hyaluronic acid serum.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Foster Heidenreich CPA

Last Updated:

Views: 6360

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Foster Heidenreich CPA

Birthday: 1995-01-14

Address: 55021 Usha Garden, North Larisa, DE 19209

Phone: +6812240846623

Job: Corporate Healthcare Strategist

Hobby: Singing, Listening to music, Rafting, LARPing, Gardening, Quilting, Rappelling

Introduction: My name is Foster Heidenreich CPA, I am a delightful, quaint, glorious, quaint, faithful, enchanting, fine person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.