Tilkendelse af førtidspension (2024)

Kommunen træffer afgørelse om tilkendelse af førtidspension. Førtidspension kan tilkendes personer i alderen fra 40 år og til folkepensionsalderen, med en varig og væsentlig nedsat arbejdsevne. Dog kan personer i alderen 18-39 tilkendes førtidspension i særlige tilfælde.

Det er kommunen, der træffer afgørelse om tilkendelse af førtidspension. Førtidspension kan tilkendes, hvis arbejdsevnen er varigt nedsat i et sådant omfang, at den pågældende ikke vil være i stand til at forsørge sig selv ved et indtægtsgivende arbejde, herunder i et fleksjob.

Påbegyndelse af sag om førtidspension

Kommunen skal behandle en henvendelse om førtidspension i forhold til alle de muligheder, der findes for at yde hjælp efter den sociale lovgivning. En ansøgning om hjælp skal behandles bredt ud fra en samlet vurdering af borgerens situation efter reglerne i retssikkerhedsloven.

Personer, der er i risiko for førtidspension og som er under 60 år, skal have en helhedsorienteret og sammenhængende indsats i form af deltagelse i et individuelt tilrettelagt ressourceforløb eller jobafklaringsforløb. Ressourceforløbene vil ofte bestå af en kombination af beskæftigelsestilbud, socialt tilbud og sundhedsmæssige tilbud. Forløbene kan vare op til tre år og skal i form, indehold og varighed tilpasses den enkeltes mål og behov.

Påbegyndelse af en sag om førtidspension forudsætter som hovedregel, at alle relevante aktiverings-, revaliderings- og behandlingsmæssige samt øvrige foranstaltninger – skal være prøvet, herunder deltagelse i ressourceforløb eller jobafklaringsforløb, og det skal være dokumenteret, at den pågældendes arbejdsevne er varigt nedsat i forhold til ethvert erhverv.

En førtidspensionssag er påbegyndt den dato, hvor kommunen træffer afgørelse om, at sagen overgår til behandling efter reglerne om førtidspension. Det er som udgangspunkt en betingelse for, at en sag kan overgå til behandling efter reglerne for førtidspension, at sagen har været forelagt kommunens rehabiliteringsteam. Kommunen kan dog vælge at behandle følgende sager om førtidspension uden forelæggelse for rehabiliteringsteamet:
1.ansøgningssager om førtidspension på det foreliggende grundlag, når kommunen vurderer, at det er utvivlsomt, at borgeren ikke opfylder betingelserne for tilkendelse af førtidspension og
2.sager om tilkendelse af førtidspension, når kommunen vurderer, at personen er så syg eller har så betydelig funktionsnedsættelser, at det er helt åbenbart formålsløst at forsøge at udvikle arbejdsevnen.

Download skema til brug for åbenbare sager uden forelæggelse for rehabiliteringsteamet (nyt vindue)

Tidspunktet for sagens overgang til behandling som en førtidspensionssag skal klart fremgå af sagen, og tidspunktet skal meddeles borgeren, da denne dato kan få betydning bl.a. for tidspunktet hvorfra pensionen kan udbetales.

Rehabiliteringsplan

Førtidspension kan som hovedregel først tilkendes, efter at borgeren har deltaget i et individuelt tilrettelagt ressourceforløb eller jobafklaringsforløb. Forløbene bygger på en rehabiliteringsplan, som er udarbejdet i et samarbejde med den enkelte borger, borgerens sagsbehandler og kommunens rehabiliteringsteam.

Der er fastsat regler for, hvordan en borgers rehabiliteringsplan skal udarbejdes. En rehabiliteringsplan består af en forberedende del og en indsats del. Den forberedende del skal udarbejdes for alle, der skal have truffet afgørelse om førtidspension, og alle der skal have deres sag behandlet i et rehabiliteringsteam. indsatsdelen skal udarbejdes for personer, der visiteres til et ressourceforløb eller jobafklaringsforløb.

Den forberedende del af rehabiliteringsplanen skal udarbejdes i samarbejde med borgeren og med udgangspunkt i borgerens beskæftigelses- og uddannelsesmål og i borgerens ressourcer og samlede situation.

Beskrivelsen af dokumentationen i rehabiliteringsplanens forberedende del skal indgå i grundlaget for rehabiliteringsteamets indstilling om ressourceforløb, fleksjob, tilskud til selvstændigt erhvervsdrivende og førtidspension.

Indstilling om førtidspension

Alle sager om førtidspension skal som udgangspunkt behandles af kommunens rehabiliteringsteam. Rehabiliteringsteamet er et tværfa*gligt team med repræsentanter fra relevante dele af kommunen og regionen: beskæftigelsesområdet, socialområdet, herunder socialpsykiatrien, sundhedsområdet og i visse sager undervisningsområdet.

Borgeren og dennes sagsbehandler deltager i mødet, hvor borgerens sag behandles.

Hvis rehabiliteringsteamet indstiller, at en sag skal overgå til behandling efter reglerne om førtidspension, skal det fremgå af teamets indstilling, hvilke beskæftigelsesmæssige, social og helbredsmæssige forhold teamet har lagt vægt på. Teamet skal i denne forbindelse udarbejde en fa*glig forklaring, der begrunder, hvorfor borgerens arbejdsevne anses for væsentligt nedsat, og hvorfor en eventuel arbejdsevne ikke lader sig anvende til selvforsørgelse uanset mulighederne for støtte efter den sociale eller anden lovgivning.

Rehabiliteringsplanens forberedende del skal indeholde:

  • dokumentation for, at personens ressourcer og udfordringer i forhold til uddannelse og beskæftigelse er fuldt afklaret
  • dokumentation for, at alle relevante indsatser i den beskæftigelsesrettede indsats, herunder deltagelse i ressourceforløb eller jobafklaringsforløb, er udtømt
  • den fa*glige forklaring på, hvorfor den pågældendes arbejdsevne anses for varigt nedsat
  • den fa*glige forklaring på, at arbejdsevnen ikke lader sig anvende til selvforsørgelse uanset mulighederne for støtte efter den sociale eller anden lovgivning eller
  • angivelse af en eller flere konkrete arbejdsfunktioner, den pågældende med sin nedsatte arbejdsevne anses for at kunne udføre

Ved arbejdsevne forstås borgerens evne til at kunne opfylde krav, der stilles på arbejdsmarkedet til at kunne udføre forskellige konkrete specificerede arbejdsopgaver med henblik på at opnå indtægt til hel eller delvis selvforsørgelse.

Samarbejde mellem borgeren og kommunen

Rehabiliteringsplanens forberedende del skal udarbejdes i et samarbejde mellem borgeren og kommunen. Det betyder, at arbejdet med rehabiliteringsplanen skal tage udgangspunkt i en eller flere samtaler med borgeren.

Formålsløst at udvikle arbejdsevnen i et ressourceforløb

I særlige tilfælde kan der påbegyndes en sag om førtidspensions uden, at mulighederne for at forbedre arbejdsevnen, herunder deltagelse i ressourceforløb eller jobafklaringsforløb, har været afprøvet i praksis. Det drejer sig om situationer, hvor deltagelse i ressourceforløb eller jobafklaringsforløb med henblik på udvikling af arbejdsevnen vil være åbenbar formålsløst eller vil kunne indebære risiko for, at personens tilstand forværres.

Som eksempler på tilfælde, hvor en udvikling af arbejdsevnen i et ressourceforløb kan anses for at være åbenbar formålsløs, kan nævnes borgere, der har en betydelig nedsat psykisk funktionsevne som følge af udviklingshæmning, personer med en alvorlig hjerneskade eller en alvorlig sindslidelse samt personer med alvorlige lidelser, hvor de medicinske behandlingsmuligheder er udtømte eller udsigtsløse, og hvor prognosen er kort levetid, eller at sygdommen skrider særligt hurtigt frem.

Afgørelse på det foreliggende grundlag

En borger har mulighed for at anmode kommunen om, at der kun tages stilling til spørgsmålet om førtidspension.

Kommunen træffer i disse tilfælde afgørelse om, at sagen overgår til behandling efter reglerne om førtidspension umiddelbart efter, at sagen har været forelagt kommunens rehabiliteringsteam. Sagen behandles på baggrund af den dokumentation, der allerede foreligger.

Sagen er påbegyndt den dato, hvor kommunen træffer afgørelse om, sagen skal behandles som en sag om førtidspension. Borgere skal have skriftlig meddelelse om datoen for sagens påbegyndelse og skal oplyses om, at behandlingen af sagen vil ske på grundlag af den dokumentation, der allerede foreligger. De foreliggende oplysninger anvendes til udarbejdelse af borgerens rehabiliteringsplan.

Tilkendelse af førtidspension (2024)

FAQs

Tilkendelse af førtidspension? ›

Førtidspension kan tilkendes personer i alderen fra 40 år og til folkepensionsalderen, med en varig og væsentlig nedsat arbejdsevne. Dog kan personer i alderen 18-39 tilkendes førtidspension i særlige tilfælde. Det er kommunen, der træffer afgørelse om tilkendelse af førtidspension.

Er det meget svært at få tilkendt førtidspension? ›

Det er meget vanskeligt at få tilkendt førtidspension på foreliggende grundlag, da der kun er få undtagelser for tilkendelse af førtidspension, uden at arbejdsevnen har været afprøvet - i praksis via en arbejdsprøvning, afklaringsforløb eller ressourceforløb.

Hvor lang tid tager det at få førtidspension? ›

Det tager i gennemsnit 19,5 uger at bevilge et fleksjob, 20,5 uger at bevilge et ressourceforløb og 23 uger at bevilge en førtidspension. De korteste sager varer 7,5 uge og lige under halvdelen af sagsbehandlingstiden bruges i forbe- redelsesfasen.

Hvilke diagnoser giver førtidspension? ›

  • Hoveddiagnose i alt.
  • Psykiske lidelser.
  • Sygdomme i knogler, muskler og bindevæv.
  • Hjerte- og karsygdomme.
  • Sygdomme i nervesystem og sanseorgan.
  • Kræftsygdomme.
  • Sygdomme i åndedrætsorganer.
  • Medfødte misdannelser.
Feb 7, 2024

Hvad er kriterierne for at få førtidspension? ›

Du kan søge om førtidspension, hvis du er mellem 18 år og folkepensionsalderen, og hvis:
  • Din arbejdsevne er varigt og væsentligt nedsat.
  • Din arbejdsevne er nedsat, så du ikke er i stand til at forsørge dig selv – heller ikke i fleksjob.
  • Alle muligheder for at forbedre din arbejdsevne er afprøvet.
Jan 12, 2024

Hvor mange får afslag på førtidspension? ›

En større andel får afslag

I perioden 2003-2008 er 5-8 procent af alle tilkendelser truffet på det foreliggende grundlag. I modsætning til det er en stor del af alle afslag truffet på det foreliggende grundlag. Siden 2006 er 70 procent af alle afslag på førtidspension afgjort på det foreliggende grundlag.

Hvor meget må man have stående i banken som førtidspensionist? ›

For at være berettiget til ældrecheck og helbredstillæg skal du have en tillægsprocent, der er over 0 pct., og din formue må ikke overstige formuegrænsen. Formuegrænsen er 99.200 kroner i 2024. Der er ingen formuegrænse ved beregning af varmetillæg og licens.

Hvad får en førtidspensionist pr måned? ›

3.488 kr. 3.488 kr. Førtidspensionens grundbeløb og pensionstillæg kan blive sat ned, hvis du eller din ægtefælle/samlever for eksempel har indtægter ved siden af pensionen. De ekstra tillægsydelser, invaliditetsbeløbet og førtidsbeløbet er skattefrie.

Kan man få udbetalt sin pensionsopsparing når man bliver førtidspensionist? ›

Mister du evnen til at arbejde og får tilkendt offentlig førtidspension eller seniorpension, kan du som regel også få penge fra din pension i PenSam. Bliver du tilkendt førtidspension kan der i nogle tilfælde desuden blive udbetalt et engangsbeløb.

Hvor stor opsparing må man have på førtidspension? ›

Du kan have op til 779.800 kroner i formue, før det får betydning for din boligstøtte. Det beløb gælder både for dig, der ikke er pensionist og for dig, der er kommet på førtidspension efter 2003. Er du folkepensionist eller førtidspensionist på ”gammel ordning”, før 2003, du have 913.400 kroner i formue.

Kan man selv søge om førtidspension? ›

Du har ret til selv at søge om førtidspension på det foreliggende grundlag. Det betyder, at kommunen skal træffe afgørelse om, hvorvidt du opfylder betingelserne for førtidspension ud fra de oplysninger, som er i sagen. Kommunen er ikke forpligtiget til at indhente yderligere lægeligt eller sende dig i arbejdsprøvning.

Hvem kan få den højeste førtidspension? ›

Højeste førtidspension kan tilkendes personer i alderen fra 18 til 60 år, der i ethvert erhverv må anses for kun at have ubetydelig erhvervsevne i behold. 2) personer i alderen fra 60 år til folkepensionsalderen, jf. § 1 a i lov om social pension, hvis erhvervsevne er nedsat i det omfang, der er nævnt i stk. 1.

Er der forskel på førtidspension og invalidepension? ›

Der bliver ikke modregnet i ens invalidepension, selv om man får tilkendt førtidspension. Der er de senere år indført en række æn- dringer på førtidspensions- og fleksjob- området, som muligvis har skabt usikker- hed om rettighederne til invalideydelser fra ens pensionsselskab.

Kan man få tilskud til tandlæge når man er førtidspensionist? ›

Hvis du er tilkendt førtidspension efter 01.01.2003, har du mulighed for at ansøge om en enkeltydelse til tandbehandling. Du kan som førtidspensionist søge om tilskud til tandbehandling og du skal indgive en ansøgning om enkeltydelse.

Hvem kan vurdere arbejdsevne? ›

Kommunen vurderer arbejdsevnen, jf. §§ 6-8, på grundlag af en samlet beskrivelse og vurdering af borgerens fa*glige og personlige ressourcer, udviklingsmuligheder og barrierer sammenholdt med en vurdering af hvilke konkrete jobfunktioner, som borgeren kan varetage på arbejdsmarkedet.

Hvad får jeg udbetalt i førtidspension 2024? ›

Førtidspensionsats for enlige er 20.370 kr. om månden og 244.440 kr. om året i 2024. Satsen for førtidspension for samlevende er 17.315 kr.

Hvad skal der til for at få højeste førtidspension? ›

Højeste førtidspension kan tilkendes personer under 60 år, hvis erhvervsevne er helt eller næsten helt bortfaldet på grund af fysisk eller psykisk invaliditet, se lovens § 14, stk. 1, og § 15. Nedsættelsen af erhvervsevnen skal ses i relation til ethvert erhverv.

Hvorfor har jeg ikke fået min førtidspension? ›

Det er din kommune, der vurderer, om du har ret til førtidspension. Du skal som udgangspunkt have deltaget i et ressourceforløb, før kommunen kan vurdere, om du har ret til førtidspension. I vurderingen ser din kommunen på en række forhold, fx uddannelse, erfaring fra arbejdsmarkedet og helbred.

Hvor mange danskere er på førtidspension? ›

I perioden fra 2018-2023 er det samlede antal førtidspensionister i Danmark steget fra 206.800 til 243.800 (240.700 fuldtidspersoner). Alene i de første tre kvartaler i år er der tilkendt 16.600 førtidspensioner, hvilket er det højeste antal de seneste 20 år.

Hvorfor får jeg ikke fuld førtidspension? ›

Kan jeg have ret til en del af pensionen (brøkpension)?

Du har ret til fuld førtidspension, hvis du har optjent bopælstid i Danmark i mindst 9/10 af tiden, fra du fyldte 15 år, til du kommer på førtidspension.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ms. Lucile Johns

Last Updated:

Views: 6162

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ms. Lucile Johns

Birthday: 1999-11-16

Address: Suite 237 56046 Walsh Coves, West Enid, VT 46557

Phone: +59115435987187

Job: Education Supervisor

Hobby: Genealogy, Stone skipping, Skydiving, Nordic skating, Couponing, Coloring, Gardening

Introduction: My name is Ms. Lucile Johns, I am a successful, friendly, friendly, homely, adventurous, handsome, delightful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.