Verbruik TV, Laptop, Computer en Lampen (2024)

Benieuwd wat de veelgebruikte apparaten in huis, zoals je lampen, computer of tv verbruiken? Het verbruik van jecomputer, lampen of tv hangt af van het gebruik en van specificaties zoals het energielabel. We zetten op een rij hoe jehet stroomverbruik van deze elektrische apparaten kunt berekenen én geven jetips om energie te besparen.

Verbruik TV, Laptop, Computer en Lampen (1)

Verbruik tv

In de tabel hieronder zetten we per type tv het verbruik en de kosten per jaar op een rij. Goed om te weten: we gaan hierbij uit van een middelgrote tv (43 inch) en gemiddeld 4 uur tv kijken per dag.

Type tvVerbruik tv in kWh per 1000 uurVerbruik tv in kWh per jaarKosten verbruik tv per jaar*
LCD tv62 kWh91 kWh€ 22,75
LED tv38 kWh55 kWh€ 13,75
OLED tv52 kWh76 kWh€ 19,-
Samsung QLED tv59 kWh86 kWh€ 21,50
Plasma tv250 kWh365 kWh€ 91,25

*De kosten in de tabel zijn gebaseerd op een stroomtarief van € 0,25per kWh (Milieu Centraal).

Goed om te weten:we gaan in de tabel uit van de SDR (Standard Dynamic Range) stand. Gebruik jede tv in HDR (High Dynamic Range), dan is het verbruik van jetv waarschijnlijk hoger.

Verbruik computer

Hieronder zetten we het verbruik van een energiezuinige computer per tijdseenheidop een rij. We gaan hierbij uit van de volgende gegevens:

  • De computer heeft een vermogen van 400 W.
  • Je gebruikt de computer alleen op werkdagen (260 dagen per jaar).
  • Tijdens werkdagen gebruik jede computer 8 uur per dag.

Bekijk in de tabel hieronder wat het verbruik van deze computer is:

PeriodeStroomverbruik pcKosten verbruik pc
Per jaar832 kWh€ 208,-
Per maand69,3 kWh€ 17,33
Per week16 kWh€ 4,-
Per dag3,2 kWh€ 0,80
Per uur0,4 kWh€ 0,10

*De kosten in de tabel zijn gebaseerd op een stroomtarief van € 0,25per kWh (Milieu Centraal).

Verbruik lampen

Het verbruik van lampen kan flink uiteenlopen per type lamp. Heb je nog oude lampen, zoals gloeilampen of halogeenlampen in huis? Als je deze vervangt voor ledverlichting, bespaar je veel stroom! We zetten het verbruik en de kosten per type lamp voor je op een rijtje:

Soort lampVerbruik per jaarKosten per jaar*
Ledlamp6,57 kWh€ 1,64
Spaarlamp13,14 kWh€ 3,28
Halogeenlamp45,99 kWh€ 11,50
Gloeilamp65,7 kWh€ 16,43

* Kosten op basis van een stroomprijs van € 0,25 per kWh (Milieu Centraal). Verbruik op basis van gemiddeld 3 uur gebruik per dag.

Stroom besparen metapparaten in huis

Weet jeal wat de grootste stroomvreters bij jou in huis zijn? Vaak vind jeeen aantal van de grotere stroomverbruikers in dekeuken of bijkeuken. Denk bijvoorbeeld aan dekoelkast, elektrische kookplaat of aan witgoed zoals dewasdroger of vaatwasser. Hoe meerinzicht jehebtin jeenergieverbruik, des te makkelijker kun jeenergie besparen! Lees hier onze beste bespaartips:

Beste energie bespaartips

Ook interessant

Verbruik TV, Laptop, Computer en Lampen (2)

Ontdek de grootste stroomvreters in huis om te besparen

> Lees meer

Verbruik TV, Laptop, Computer en Lampen (3)

Wat is sluipverbruik en hoe kun je het voorkomen?

> Lees meer

Verbruik TV, Laptop, Computer en Lampen (4)

Dit is het verbruik van je koelkast, magnetron en vaatwasser

> Lees meer

Blog homepage

Verbruik TV, Laptop, Computer en Lampen (2024)

FAQs

Wat kost het als de laptop de hele dag aanstaat? ›

Volgens onze experts kan een laptop die 8 uur per dag aanstaat 50 tot 100 kWh per jaar verbruiken, wat neerkomt op ongeveer €10 tot €20. Beperk het stroomverbruik van je computer en bespaar geld met onze 8 tips.

Wat verbruikt meer stroom tv of laptop? ›

Bovendien is een laptop 70% zuiniger in het energieverbruik. Zo kost een laptop je gemiddeld per jaar 10 euro (55 kWh), terwijl een nieuwe desktop met lcd-monitor gemiddeld toch 40 euro per jaar kost (200 kWh).

Hoeveel kost het om je tv de hele dag aan te hebben? ›

Halveer je stroomkosten met een aparte radio

Het energieverbruik van een televisie hangt sterk af van het energielabel, van het soort scherm en van de omvang van het scherm. Bij een gemiddeld aantal van 4 uur per dag variëren de stroomkosten tussen de 8 en 130 euro per jaar!

Wat zijn de grootste stroomverbruikers in huis? ›

De koelkast & vriezer

Twee onmisbare apparaten, de koelkast en de vriezer, zijn de grootste energievreters in huis als je kijkt naar huishoudelijke apparaten. Ongeveer 18% van de stroom wordt verbruikt door de koelkasten en vriezers. Je kunt hier veel geld op besparen.

Hoeveel stroom verbruikt een computer per dag? ›

Een desktop die 8 uur per dag draait verbruikt bijna 600 kWh en heeft een CO2-uitstoot van 175 kg per jaar. (voor een computer met een vermogen van 200 W - luidsprekers en printer inbegrepen). Een laptop die 8 uur per dag draait verbruikt tussen 150 en 300 kWh en een CO2-uitstoot tussen 44 en 88 kg per jaar.

Wat kost een tv aan stroom per uur? ›

Het stroomverbruik van een televisie hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte, het type scherm en het energielabel van de televisie. Over het algemeen verbruikt een standaard televisie ongeveer 0,15 kWh tot 0,25 kWh per uur. Bij intensiever gebruik kan dit echter oplopen tot 1 kWh per dag of meer.

Hoeveel stroom verbruikt een lamp? ›

Licht. Kijken we naar het licht in huis, dan is het handig om te weten hoeveel het laten branden van één lamp kost. De gemiddelde gloeilamp zit rond de 40 watt, dus 0,04 kWh. Laat je die een uur branden, dan kost dat niet iets minder dan een cent.

Welke toestellen zijn grootverbruikers? ›

Huishoudelijke apparaten die veel stroom gebruiken
  • Wasdroger. Een wasdroger gebruikt veel stroom. ...
  • Vaatwasser. Een gemiddeld huishouden zet de vaatwasser vijf keer per week aan. ...
  • Koelvriescombinatie. ...
  • Wasmachine. ...
  • Televisie. ...
  • Warmtepomp. ...
  • Elektrische boiler. ...
  • Elektrische radiator.
Aug 7, 2022

Hoeveel stroom verbruikt een computer in slaapstand? ›

In slaapstand staan een PC in feite gewoon uit, maar het is een misvatting dat een PC als deze uit staat helemaal geen stroom meer verbruikt! Uit onze tests blijkt dat de machines zodra ze zijn uitgeschakeld nog altijd tussen de 4 en de 8 Watt verbruiken, te verklaren door lekstromen.

Wat kost een avondje tv kijken? ›

Wat dat precies betekent voor het verbruik van elektriciteit hangt af van de televisie en het kijkgedrag. Gemiddeld kan je zeggen dat voor een tv-avond van 4 uur op jaarbasis tussen de 45 en 230 kWh kost. Dat is zonder bijbehorende apparatuur zoals decoders. Het verschil zit in de grootte van het televisiescherm.

Is 3 kWh per dag veel? ›

Hoeveel kWh per dag? Volgens het NIBUD is het gemiddelde stroomverbruik van een huishouden per jaar 2.640 kWh. Als je dit aantal kWh deelt door het aantal dagen in het jaar, komt dat neer op een gemiddeld stroomverbruik per dag van 7,2 kWh.

Hoeveel stroom kost het om je telefoon op te laden? ›

Een volledige laadbeurt (als de batterij helemaal leeg is) kost aan stroom 12,41 Wh. Per jaar gebruikt het apparaat dan maximaal 12,41x365= 4,5 kWh. Doe dat maal de stroomprijs van 0,894 euro (prijspeil 25 oktober 2022), dan komen de kosten op 4,05 euro per jaar.

Wat kost een laptop per uur? ›

Energiekosten laptop

Een gemiddelde laptop heeft ongeveer 50 Watt/uur aan stroomverbruik . Per jaar (260 dgn.) : 260 x 0,4 = 104 kWh x € 0,60 = € 62.

Wat kost een computer aan stroom per jaar? ›

Een PC met een vermogen van 400 Watt wat een overeenkomt met zo'n 200 Watt/uur aan stroomverbruik (inclusief gebruik beeldscherm). PC's die ingezet worden voor grafische toepassingen hebben een veel hoger vermogen en dus ook stroomverbruik. Per jaar (260 dagen) : 260 x 1,6 = 416 kWh x € 0,60 = € 250.

Kan je je computer aan laten staan? ›

Anti-virussoftware scant namelijk alleen je computer als hij is ingeschakeld, waardoor mogelijke virussen dan ook sneller gedetecteerd en verwijderd kunnen worden als hij steeds aan staat. Kort samengevat, gaat de levensduur van je computer er niet onder lijden als je hem voortdurend ingeschakeld laat.

Is het beter om je laptop altijd op te laden? ›

Opladen eerste laptopgebruik

Het volledig opladen van de accu is slecht voor de levensduur. Het is beter om je laptop niet tot 100% vol te laden. Daarnaast is het ook niet verstandig om de laptopaccu helemaal leeg te laten lopen.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Clemencia Bogisich Ret

Last Updated:

Views: 5687

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Clemencia Bogisich Ret

Birthday: 2001-07-17

Address: Suite 794 53887 Geri Spring, West Cristentown, KY 54855

Phone: +5934435460663

Job: Central Hospitality Director

Hobby: Yoga, Electronics, Rafting, Lockpicking, Inline skating, Puzzles, scrapbook

Introduction: My name is Clemencia Bogisich Ret, I am a super, outstanding, graceful, friendly, vast, comfortable, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.