6 Misvattingen over SOA’s (2024)

Een goede seksuele gezondheid behoeft juiste informatie over seksualiteit. Er zijn tal van fabeltjes rondom seksuele aandoeningen (SOA’s) die rond gaan. Hier zullen we veelvoorkomende misvattingen over SOA’s ophelderen en aangeven wat wel en niet juist is.

Misvatting #1: Je kunt GEEN SOA krijgen van orale seks

Je kunt een SOA oplopen van onbeschermd oraal contact. Zowel voor degene die orale seks heeft gegeven als voor degene die orale seks heeft ontvangen. Het contact tussen beschadigd mondslijmvlies (aften, wondjes, zweertjes, tandvleesontsteking) en genitale wonden of menstruatiebloed verhoogt voornamelijk de besmettingskans. Gebruik daarom bescherming bij orale seks om dit risico te vermijden.

Misvatting #2: De pil beschermt tegen SOA’s

De pil biedt geen bescherming tegen SOA’s. De pil voorkomt een zwangerschap. Door veilig te vrijen met een condoom voorkom je het oplopen van een SOA. Behalve tegen het oplopen van een SOA beschermt een condoom ook tegen een zwangerschap.

De veiligste manier om te vrijen is de “double Dutch-methode” waarbij naast de pil ook een condoom wordt gebruikt.

Misvatting #3: Als je een keer een SOA hebt gehad, dan krijg je het nooit meer

Van een SOA wordt je niet immuun of onvatbaar. Je kunt dus opnieuw besmet worden met een SOA, dit geldt met name voor Chlamydia en Gonorroe. Indien je besmet bent met HIV of herpes draag je dit virus levenslang bij je.

Ook nadat je een keer een SOA hebt gehad blijft het belangrijk om jezelf te beschermen en een SOA-test te laten uitvoeren na risicovolle seks en/of klachten.

Misvatting #4: Als je geen klachten heb, dan heb je ook geen SOA

Seksuele overdraagbare aandoeningen geven niet altijd klachten. Je kunt dus een SOA hebben zonder dat je er iets van merkt. Onbehandelde SOA kunnen op latere termijn ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken voor zowel mannen als vrouwen.

Daarnaast ben je extra vatbaar voor andere SOA’s. De enige manier om zeker te weten of je al dan niet besmet bent, is door je te laten testen. De meeste SOA’s zijn goed te behandelen als je op tijd bent. Voor chlamydia en gonorroe gaat dat middels antibiotica.

Weetje: Bij een infectie met chlamydia heeft 70-90% van de vrouwen geen klachten, bij mannen is dit 50%. (bron: LCI).

Misvatting #5: Je kunt een SOA krijgen via de WC-bril

Een SOA kun je niet oplopen via een (vieze) WC-bril. Een SOA loop je op via seksueel contact, waarbij er direct contact is tussen de slijmvliezen en lichaamsvloeistoffen.

Uitleg: SOA’s worden door bacteriën, virussen of parasieten veroorzaakt. Deze bevinden zich in slijmvliezen (mond, anus, vagin*, penis), bloed, sperma en vocht (of afscheiding) van de penis en de vagin*. Bij directe contacten tussen de slijmvliezen en lichaamsvloeistoffen ( onderling) ontstaat er een kans op besmetting.

Hoe hoog die kans is hangt van meerdere factoren af zoals het type seksueel contact, de frequentie van het seksueel contact en de besmettelijkheid van de SOA.

Misvatting #6: Een koortslip is alleen besmettelijk bij een uitbraak

Een koortslip is ook besmettelijk als er geen symptomen zijn, maar de kans is wel aanzienlijk kleiner dan bij een uitbraak.

Uitleg: Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus. Het virus zit in het vocht van de blaasjes op de huid of in de mond. De kans op overdracht is het grootst wanneer er blaasjes zijn. De besmetting wordt veroorzaakt door direct contact met het vocht uit deze blaasjes.

Gebruik daarom eigen bestek, kopjes en lippenbalsem. Indien er geen blaasjes zichtbaar zijn is overdracht ook mogelijk, maar aanzienlijk minder.

Bronnen:Soaaids.nl,LCI

6 Misvattingen over SOA’s (2024)

FAQs

Wat zijn de 5 meest voorkomende soa's? ›

Dit zijn de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen (geslachtsziekten) in Nederland:
  • Chlamydia. Staat in Nederland met stip op 1 onder heteroseksuelen: jaarlijks wordt 60.000 keer de diagnose gesteld. ...
  • Genitale wratten. Wordt zo'n 42.000 keer per jaar vastgesteld. ...
  • Genitale herpes. ...
  • Gonorroe. ...
  • Syfilis.

Wat is de meest gevaarlijke soa? ›

De gevaarlijkste Soa's zijn HIV en Syfilis. Onbehandeld kunnen deze aandoeningen dodelijk zijn. Maar vergeet ook zeker HPV niet. Sommige HPV typen kunnen op de lange termijn namelijke leiden tot bepaalde vormen van kanker, bijvoorbeeld baarmoederhalskan*er.

Welke soa's gaan nooit meer weg? ›

Als je er eenmaal een hebt opgelopen, blijft een virale soa vaak in je lichaam aanwezig. Het gevolg is dat de klachten kunnen blijven terugkomen. Herpes genitalis, hepatitis-B en genitale wratten zijn virale soa. Het bekendste 'soa-virus is hiv, het virus dat zonder behandeling kan leiden tot aids.

Wat is de ergste geslachtsziekte? ›

De gevaarlijkste soa's zijn hiv en syfilis.

Welke soa's verdwijnen vanzelf? ›

Chlamydia kan vanzelf overgaan. Ook als je geen medicijnen slikt. Je kunt wel erge klachten krijgen.

Welke soa's blijven levenslang? ›

Van een SOA wordt je niet immuun of onvatbaar. Je kunt dus opnieuw besmet worden met een SOA, dit geldt met name voor Chlamydia en Gonorroe. Indien je besmet bent met HIV of herpes draag je dit virus levenslang bij je.

Wat gebeurt er als je te lang met een soa loopt? ›

Enkele soa kunnen ernstige gevolgen hebben als ze niet of niet op tijd worden behandeld. Zo kan een onbehandelde syfilisinfectie schade toebrengen aan de organen. Vrouwen met chlamydia of gonorroe lopen een verhoogd risico op verminderde vruchtbaarheid, onvruchtbaarheid en op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Hoe weet je dat je een soa hebt? ›

Typische symptomen van een soa-besmetting zijn: Zweertjes, wratjes of blaasjes aan de geslachtsdelen, mond of aars. Witte of geelgroene afscheiding uit de vagin*, penis of aars. Afscheiding uit de vagin* die onfris ruikt.

Hoe snel merk je dat je een soa hebt? ›

Hoe snel merk je dat je een soa hebt?
SoaIncubatietijd
Chlamydia1 - 3 weken
Gonorroe2 dagen - 3 weken (gemiddeld 5 dagen)
Trichom*onas3 dagen - 4 weken
Mycoplasma2 - 3 weken
2 more rows

Welke soa's kun je ongemerkt hebben? ›

SOA zijn besmettelijk. Je kunt een SOA hebben zonder dat je er iets van merkt. Ook dan kun je een SOA (ongemerkt) doorgeven. Voorbeelden van SOA zijn: HIV, het virus dat aids veroorzaakt, chlamydia, genitale wratten, herpes genitalis, gonorroe, hepatitis B en syfilis.

Wat zijn de 7 meest voorkomende soa's? ›

Soa's in Nederland
  • Chlamydia.
  • Gonorroe.
  • Hepatitis B.
  • Hiv.
  • HPV.
  • Syfilis.

Hoe herken je chlamydia man? ›

​Verschijnselen bij de man

afscheiding uit de plasbuis, vooral 's morgens; pijn in de balzak; irritatie of jeuk bij de anus, (bloederige) afscheiding bij de ontlasting en diarree.

Hoe weet je of je chlamydia hebt? ›

Je kunt chlamydia hebben zonder dat je het merkt. Meestal krijg je geen klachten, soms wel. Zoals pijn of een branderig gevoel bij het plassen, een veranderde afscheiding bij vrouwen of afscheiding uit de plasbuis bij mannen.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Margart Wisoky

Last Updated:

Views: 6331

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Margart Wisoky

Birthday: 1993-05-13

Address: 2113 Abernathy Knoll, New Tamerafurt, CT 66893-2169

Phone: +25815234346805

Job: Central Developer

Hobby: Machining, Pottery, Rafting, Cosplaying, Jogging, Taekwondo, Scouting

Introduction: My name is Margart Wisoky, I am a gorgeous, shiny, successful, beautiful, adventurous, excited, pleasant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.