Alle kouluikäisen suunterveys | Hammaslääkäriliitto (2024)

Keskeisintä lapsen suunterveyden ylläpitämisessä ovathyvä suuhygieniaja terveelliset ruokatottumukset. Lapsen totuttaminen näihin olisi hyvä aloittaa mahdollisimman varhain. Paras tapa opettaa lapsille suunterveyden ylläpitämistä on vanhempien hyvä esimerkki.

Maitohampaiden puhkeamisaika noin 0,5–2-vuotiaana on reikiintymisen kannalta kriittinen vaihe. Yläetuhampaissa näkyvä plakki on reikiintymisriskin merkki. Ensimmäisten pysyvien poskihampaiden puhjetessa 5–7-vuotiaana vanhempien kannattaa olla erityisen tarkkana lapsen suunterveyden ylläpitämisessä.

Lapsen suuhun näkee parhaiten lapsen istuessa vanhemman sylissä rintaa vasten nojaten tai lapsen ollessa makuuasennossa. Tutustu eri harjausasentoihin Neuvolaikäisen lapsen suunhoito-oppaassa (tiedostolinkki sivun alalaidassa).

Karkkipäivän sijasta suositellaan aterian jälkeistä herkkuhetkeä kerran viikossa.

Hampaiden harjaus

Lapsille on olemassa omia pieniä, pehmeäharjaksisia hammasharjoja.

Vanhempien tulisi aloittaa lapsen hampaiden harjaus ensimmäisten maitohampaiden puhjetessa. Lapsen on hyvä harjoitella itse harjaamista pienestä pitäen. Vanhemmat harjaavat alle 6-vuotiaan lapsen hampaat kaksi kertaa päivässä. Sen jälkeenkin harjaustulos tulee tarkistaa siihen asti, kunnes lapsen motoriikka on riittävä eli noin 8–12-vuotiaaksi.

Hampaat kannattaa harjata järjestelmällisesti, jotta kaikki pinnat tulee puhdistettua. Harjaus kannattaa aloittaa hankalimmasta kohdasta eli takahampaiden sisäpinnoilta, seuraavaksi ulkopinnat, ja lopuksi harjataan purupinnat leuka kerrallaan.

Katso videot lasten hampaiden harjauksesta.

Käytä fluorihammastahnaa:

  • Alle 3-vuotiaille suositus on kahdesti päivässä sipaisu tai riisiryynin kokoinen pieni määrä hammastahnaa, jonka fluoridipitoisuus on 1 000–1 100 ppm (parts per million) eli 0,10–0,11 %.
  • 3–5-vuotiaille suositellaan kahdesti päivässä lapsen pikkusormen kynnen tai herneen kokoista nokaretta tahnaa, jonka fluoridipitoisuus on 1 000–1 100 ppm.
  • 6 vuoden iästä alkaen suositus on kahdesti päivässä 0,5–2 cm:n kokoinen nokare tahnaa, jonka fluoridipitoisuus on 1 450 ppm.

Jos käyttöveden fluoridipitoisuus on yli 0,7 mg/l (0,7 ppm) mutta alle 1,5 mg/l, alle 6-vuotiaille suositellaan tahnaa, jonka fluoridipitoisuus on enintään 500 ppm.

Fluorihammastahnan käyttöä ei suositella alle 6-vuotiaille, jos juomaveden fluoridipitoisuus on yli 1,5 mg/l.

Erikoishammastahnat kuten hammaskiveä ehkäisevät tahnat eivät sovi lapsille. Syljen kalsiumpitoisuus vähenee hammaskiveä ehkäisevää tahnaa käytettäessä, mikä ei ole hyväksi lapsen hampaan kiilteelle.

Suun terveydenhoidon ammattilainen arvioi, olisiko lapselle hyötyä mahdollisesta lisäfluoridista.

Lapsen terveelliset ruokatottumukset

Lapsen terveelliset ruokatottumukset perustuvat säännöllisiin aterioihin ja terveellisiin välipaloihin. Janojuomana paras on vesi ja ruokajuomana maito. Tutustu lapsiperheiden Syödään yhdessä -ruokasuosituksiin.

Monet happamat ravintoaineet, kuten juomat ja hedelmät (tuoremehut, appelsiini, sitruuna) voivat aiheuttaa eroosiota eli hammaskiilteen liukenemista.

Lapsi voi käyttää ksylitolituotteita, kun purukumin tai pastillin syöminen sujuu. Alle 2-vuotiaille suositellaan imeskeltäviä ksylitolitabletteja.

Karkkipäivän sijasta suositellaan aterian jälkeistä herkkuhetkeä kerran viikossa. Herkkuhetken jälkeen kannattaa nauttia ksylitolia.

Myös mm. leivonnaiset, keksit ja perunalastut ovat haitallisia suunterveydelle, varsinkin jos niitä syödään usein. Perunalastuista hampaiden pintaan tarttuva tärkkelys on kariesbakteereille mieluisaa ravintoa.

Lähde: Honkala S, Heikka H, Heikkinen AM, Helenius-Hietala J, Sirviö K. Terve suu. 4., uudistettu painos. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim, 2020, s. 144–154.

Alle kouluikäisen suunterveys | Hammaslääkäriliitto (2024)

FAQs

Miksi lapsille ei suositella hammaskiveä ehkäisevää hammastahnaa? ›

Erikoishammastahnat kuten hammaskiveä ehkäisevät tahnat eivät sovi lapsille. Syljen kalsiumpitoisuus vähenee hammaskiveä ehkäisevää tahnaa käytettäessä, mikä ei ole hyväksi lapsen hampaan kiilteelle.

Onko opiskelijoilla ilmainen hammaslääkäri? ›

Suun terveydenhuolto on osa opiskeluterveydenhuoltoa

Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen opiskelijoiden suun terveydenhoidosta vastaa Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS. Alle 18-vuotiaille suun terveydenhuolto on terveyskeskuksessa maksutonta.

Minkä ikäisenä ensimmäisen kerran hammaslääkäriin? ›

Minkä ikäisenä lapsi pääsee suun terveystarkastuksiin? Ensimmäinen kutsu suun terveystarkastukseen tulee, kun lapsi on 1- tai 2-vuotias. Suuhygienisti tai hammashoitaja tutkii tällöin varovaisesti lapsen suuta. Jo ihan pienille lapsille on olemassa sopivankokoisia pehmeitä hammasharjoja.

Minkä ikäisenä aloitetaan hampaiden Lankaus? ›

Hammasvälien puhdistus hammaslangalla tai harjatikulla tulee aloittaa noin 10–12-vuotiaana. Tässä iässä sopivin väline hammasvälien puhdistukseen on yleensä hammaslanka.

Mitä jos ei poista hammaskiveä? ›

Hoitamattomana vaiva voi johtaa parodontiittiin, eli hampaan kiinnityskudossairauteen. Ientulehduksen lisäksi hammaskivi voi aiheuttaa pahanhajuista hengitystä ja pahaa makua suussa. Hammaskiveä on myös työläämpää ja epämiellyttävää puhdistaa, kun se pääsee kivettymään syvälle hampaan pintaan.

Milloin lapsi voi käyttää aikuisten hammastahnaa? ›

Varmista, että lapsi pesee hampaita kaksi minuuttia tavallisella hammasharjalla tai sähköhammasharjalla ja laittaa harjan päälle herneen kokoisen nokareen fluorihammastahnaa, jossa on 1 350 – 1 500 ppm fluoria. Lasten on turvallista käyttää aikuisten hammastahnaa lasten hammastahnan sijaan.

Voiko suuhygienisti tehdä Hammastarkastuksen? ›

Hammaskiven poisto on syytä tehdä säännöllisesti suuhygienistin vastaanotolla, koska sen poistaminen ei onnistu kotikonstein. Hammaskiveä kertyy yksilöllisesti, joten hammaslääkäri tai suuhygienisti määrittelevät juuri sinulle sopivan käyntivälin, yleisimmin suuhygienistin vastaanotolla käydään 1-2 kertaa vuodessa.

Onko YTHS gynekologi? ›

Saako YTHS:ltä gynekologin palveluita tai muita erikoislääkärien palveluita? YTHS:ltä saa naistentauteihin ja seksuaaliterveyteen liittyviä opiskeluterveydenhuollon yleislääkäritasoisia palveluja. Samoin psykiatrien palvelut ovat osa opiskeluterveydenhuoltoa.

Onko kouluterveydenhuolto ilmaista? ›

Kouluterveydenhuolto on oppilaille maksutonta. Peruskoulun aikana oppilaalle järjestetään lukuvuosittain terveystarkastus. Tarkoituksena on tunnistaa oppilaan tuen tarpeet varhaisessa vaiheessa.

Mihin ikään asti hammaslääkäri on ilmainen? ›

Terveyskeskuksen hammashoito on maksutonta alle 18-vuotiaille. Veteraanien hammashoito on maksutonta tarkastuksen, ehkäisevän hoidon ja proteeseihin liittyvän kliinisen työn osalta. Hammashuollon maksuihin tehdään indeksitarkistukset joka toinen vuosi.

Pitääkö hampaat pestä ennen hammaslääkäriin menoa? ›

Puhdista (harjaus ja lankaus) hampaasi ja suusi huolellisesti juuri ennen käyntiä. Asiantuntijan on helpompi ja miellyttävämpi työskennellä puhtaassa kuin likaisessa suussa.

Saako ennen hammaslääkäriä juoda kahvia? ›

Ennen toimenpidettä on hyvä käyttää fluoripitoista hammastahnaa, syödä normaalisti ja juoda kupposen kahvia.

Kumpi ensin hammaslanka vai harjaus? ›

Lankaus suoritetaan mielellään kerran päivässä ennen hampaiden harjausta, jotta hampaiden väleistä puhdistettava bakteeripeite saadaan poistettua hampaiden pinnoilta. Hampaiden välien puhdistuksessa hammaslanka voidaan sitoa lankalenkiksi tai langan päät voidaan kiertää keskisormien ympäri.

Kumpi ensin hammaslanka vai hammasväliharja? ›

Voit kokeilla lankausta harjauksen jälkeen. Harjaus auttaa poistamaan ruoantähteitä ja plakkia hampaiden pinnoilta ja lankaus puhdistaa ahtaammat tilat. Jos kuitenkin koet, että suuhun jää lankauksen jäljiltä plakkia tai ruoantähteitä, voit puhdistaa hammasvälit ennen harjausta.

Miten voi itse poistaa hammaskiveä? ›

Hammaskiveä ei voi puhdistaa kotikonstein. Hammaskiven poisto on tehtävä säännöllisesti suuhygienistin tai hammaslääkärin vastaanotolla, eikä sitä saa yrittää ottaa itse pois.

Mikä hammastahna estää hammaskiven muodostumista? ›

Paras apu plakkiin ja hammaskiveen löytyy hyvistä suunhoitotottumuksista. Harjaa hampaasi perusteellisesti fluorihammastahnalla kahdesti päivässä, vähintään kahden minuutin ajan. Pepsodent-hammastahnassa on sekä fluoria että muita aktiivisia ainesosia, jotka auttavat ehkäisemään hammaskiven muodostumista.

Mikä hammastahna poistaa hammaskiveä? ›

Suosittelemme Oral-B Pro Expert Professional Protection -hammastahnan käyttöä plakin ja hammaskiven ehkäisyyn. Plakin ja hammaskiven suhteen terveempi suu saavutetaan hyvillä harjaamistavoilla.

Miten vähentää hammaskiveä? ›

Voiko hammaskiven muodostumista ehkäistä? Hammaskiven muodostumista voi estää pitämällä hampaiden pinnat vapaina hammasplakista. Siihen tarvitaan säännöllistä ja huolellisesti tehtyä hampaiden harjausta ja hammasvälien puhdistusta sopivin välinein.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Velia Krajcik

Last Updated:

Views: 6024

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Velia Krajcik

Birthday: 1996-07-27

Address: 520 Balistreri Mount, South Armand, OR 60528

Phone: +466880739437

Job: Future Retail Associate

Hobby: Polo, Scouting, Worldbuilding, Cosplaying, Photography, Rowing, Nordic skating

Introduction: My name is Velia Krajcik, I am a handsome, clean, lucky, gleaming, magnificent, proud, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.