DYS evrak takibi nasıl yapılır? Emekliliğim onaylandı mı? (2024)

Sigortalı çalışan herkes, ister çalışma hayatına yeni başlasın ister çalışma hayatını sonlandırmak üzere olsun emekli olduğu zaman neler yapacağını hayal eder ve emekli olmak için tüm şartları yerine getirince de gerekli başvuruları yaparak emekliliğin onaylanmasını bekler. İşte tam da bu süreçte herkesin aklına ‘emekliliğim onaylandı mı?' ‘DYS evrak takibi nasıl yapılır?' gibi sorular geliyor. Biz de bu durumda merakları gidermek ve emekliliğin sorgulanması için yapılması gerekenleri adım adım anlatarak yardımcı olmak için detaylı bir haber hazırladık. İşte yapmanız gerekenler…

DYS EVRAK TAKİBİ NASIL YAPILIR? EMEKLİLİĞİM ONAYLANDI MI?

Emekli olabilmek için öncelikle çalışırken yapılması gereken şartlar var. Prim ödemesi, yaş sınırı gibi… Tüm bu şartlar yerine getirildikten sonra başvuruda bulunulabilir. Bu başvuru sonrası birkaç ay içinde cevap gelir ve emekli olabilirsiniz. Ancak bu birkaç ay içinde neler olup bittiğini başvurunun ne durumda olduğunu sorgulamanız için iki farklı yöntem bulunmaktadır. Bunlardan biri Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) kendi sitesi. Diğeri de emeklilik ile ilgili birçok işlemi halledebileceğiniz e-Devlet Kapısı'dır.

[caption id="attachment_5968801" align="alignnone" width="1000"]DYS evrak takibi nasıl yapılır? Emekliliğim onaylandı mı? (1) Foto: shutterstock[/caption]

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ÜZERİNDEN ARAMA

Öncelikle bu adrese tıklayın ve “SGK Evrak Kaydı ve Takibi” başlığı altında başvuru dosyanızın ne durumda olduğunu öğrenebilirsiniz.

Bu sorgulama için gerekli bilgiler TC kimlik numaranız ve kayıt yılı bilginizdir.

Bu bilgileri eksiksiz girdikten sonra evrak ara butonuna basarak sorgulamayı tamamlayabilirsiniz.

E-DEVLET KAPISINDAN ARAMA

Buradaki linke tıkladıktan sonra sistem sizden kimlik doğrulaması isteyecektir.

Kimliğimi şimdi doğrula butonuna basarak doğrulama yapın.

Bunun için TC kimlik numarası ve e-Devlet şifresi gerekmektedir. Eğer e-Devlet şifreniz yoksa PTT şubelerinden temin edebilirsiniz.

Doğrulama yaptıktan sonra sizi Sosyal Güvenlik Kurumu, DYS Evrak Takip sayfasına yönlendirecek ve sorgulama için başka SGK'ya ait başka bir siteye gitmeniz gerektiğini söyleyecek. Uygulamaya git seçeneğine tıklayarak geçiş yapabilirsiniz.

Yine Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) ait olan bu siteden evrak yılı bilginizi girerek sorgulama yapabilirsiniz.

[old_news_related_template title="Tamamlayıcı emeklilik sistemi nedir? Tamamlayıcı emeklilik sistemi nasıl olacak?" desc="Bireysel Emeklilik Sistemi’nin yeniden yapılandırılmış hali olarak da adlandırılan Tamamlayıcı emeklilik (TES) sisteminin 2022'de devreye girmesi bekleniyor. Peki Tamamlayıcı emeklilik nedir? Tamamlayıcı emeklilik (TES) sistemi ile neler olacak?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/06/16/iecrop/emekli-shutter__16_9_1592294814.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/sigorta/tamamlayici-emeklilik-sistemi-nedir-tamamlayici-emeklilik-sistemi-nasil-olacak-5876946/"]

[old_news_related_template title="Yeni tazminat sistemi nasıl olacak? Tamamlayıcı emeklilik sistemi (TES) nedir?" desc="Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tamamlayacağı emeklilik sistemi (TES) ile ilgili yeni gelişmelerin olacağını ve sistemin yakın zamanda yürürlüğe girmesi için çalışmalara başlanacağını söylemişti. Erdoğan’ın yaptığı Tamamlayıcı emeklilik sistemi açıklaması sonrası, işçilerin tazminatları tartışma konusu olmuştu. Peki, yeni tazminat sistemi nasıl olacak? Tamamlayıcı emeklilik sistemi (TES) nedir? İşte yeni emeklilik sistemi ile ilgili bazı bilgiler…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/06/15/iecrop/para_7_16_9_1592218763.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/sigorta/yeni-tazminat-sistemi-nasil-olacak-tamamlayici-emeklilik-sistemi-tes-nedir-5875441/"]

[old_news_related_template title="Emeklilik şartlarını doğrudan etkiliyor! Prim ödeme tarihine dikkat..." desc="Emekli olmak için gereken şartlar kişilerin sigorta başlangıçları ve prim ödeme tarihleriyle doğrudan bağlantılı oluyor. Peki hangi şartlar da emekli olabileceksiniz? Korkusuz Gazetesi'nin soru ve cevap köşesinden örnekle emeklilik detayı..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/06/17/iecrop/engelli-vergi-indirimi_16_9_1591954284_16_9_1592390340.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/sigorta/emeklilik-sartlarini-dogrudan-etkiliyor-prim-odeme-tarihine-dikkat-5879594/"]

DYS evrak takibi nasıl yapılır? Emekliliğim onaylandı mı? (2024)

FAQs

DYS evrak takibi nasıl yapılır? Emekliliğim onaylandı mı? ›

' 'DYS evrak takibi nasıl yapılır? ' gibi sorularına yanıt arıyor. Emeklilik başvurusu yapanlar başvuru takibini Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sitesi ya da e-Devlet Kapısı üzerinden takip edebiliyor.

Emeklilik başvurusu kabul olduğunu nasıl anlarız? ›

Bunun için SGK'nın DYS Evrak Takip sayfasına e-Devlet üzerinden ulaşılaram sorgulama yapılabilir. SGK'nın Alo 170 hattı da başvuruların ne aşamada olduğunu öğrenmek için bir diğer kaynak. Alo 170'te emeklilik işlemleri menüsünden müşteri temsilcisine ulaşılıp emeklilik başvuru durumu hakkında bilgi alınabiliyor.

Emekliliğim onaylandı mı? ›

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ÜZERİNDEN ARAMA

Öncelikle https://uyg.sgk.gov.tr/EvrakArama/ adresine tıklayın ve “SGK Evrak Kaydı ve Takibi” başlığı altında başvuru dosyanızın ne durumda olduğunu öğrenebilirsiniz. Bu sorgulama için gerekli bilgiler TC kimlik numaranız ve kayıt yılı bilginizdir.

E-Devlet emekli olup olmadığı nasıl anlaşılır? ›

E-devlet'e giriş yapıldıktan sonra arama çubuğuna “4a Hizmet Dökümü” yazılarak detaylı bir biçimde sorgulama yapılır. 4a kapsamında emekli olmak isteyen bir çalışan hizmet dökümünü alarak başvurularını tamamlayabilir. 4a emeklilik başvuru sorgulama ise yine e-devlet üzerinden takibi mümkün olan bir hizmettir.

EYT de gelen evrak beklemede ne demek? ›

"Evrak Beklemede" ifadesi, emeklilik başvurusunun belgelerinin ya da evraklarının eksik veya doğrulama sürecinde olduğunu gösterir. Sorunun Kaynağı: Eksik veya yanlış doldurulmuş evraklar: Başvuru sırasında gereken belgelerin eksik ya da hatalı olması durumu.

DYS gelen evrak dosyasına kaldırılmış ne demek? ›

"SGK gelen evrak dosyasına kaldırılmış" ifadesi, SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) ile olan yazışmalarında bir evrakın işleme alınmadan önce SGK gelen evrak dosyasına konulduğunu veya SGK tarafından işleme alınmadan önce bu dosyadan çıkarıldığını ifade eder.

EYT evrak dosyasına kaldırıldı ne demek? ›

SGK gelen evrak dosyasına kaldırılmış ne demek? Gelen evrak dosyasına kaldırıldı demek emeklilik başvurusu iptal anlamına gelmez. Evrakın sanal ortamdaki klasöre koyulduğu fakat işlemin devam ettiği anlamına gelir.

EYT başvurum kabul edildi mi? ›

EYT başvuru sonuçları e-Devlet üzerinden öğrenilebiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) DYS Evrak Takip sayfasından yılı seçip SGK'ya giden belgelerinizi kontrol edebilirsiniz.

EYT gelen evrak kayıtlı ne demek? ›

E-Devlet sistemi üzerinde "EYT Gelen Evrak Beklemede" durumu, bir işlem veya başvurunuzun henüz tamamlanmadığını ve belirli bir evrağı veya onayı beklediğini gösterir. EYT genellikle "Emeklilikte Yaşa Takılanlar" ile ilgili olabilir fakat sistem üzerinde bu durum farklı işlemler için de görülebilir.

DYS belge onaylama nasıl yapılır? ›

1-Onay sürecinin takibi için Giden Evrak İşlemleri sekmesinden Evrak Onay İşlemleri butonuna tıklanır. *Açılan ekranda Hazırlayan bölümünde yazıyı oluşturan personelin adı seçilir ve Sorgula butonu tıklanır. *Onay Durumu sekmesinden onay listesinde yazının kimde imzada beklediği görülebilir.

DYS evrak takibi kaç günde sonuçlanır? ›

Bu başvuru sonrası birkaç ay içinde cevap gelir ve emekli olabilirsiniz.

Evrak kayda alınmış ve işlem sırasını beklemektedir ne demek? ›

Sgk evrak kayda alınmış ve işlem sırasını beklemektedir ne demek ? Evrağınızın kayda alındığı, Sırası geldiğinde talebiniz ile ilgili işlem yapılmak üzere ilgili memurda beklediği anlaşışır. Evrakla ilgili işlem yapıldıktan sonra yeniden sorgulama yapıldığında evrak dosyasına kaldırıldı olarak görülecektir.

Emeklilik Servisi 7 ne demek? ›

“07-Puantaj Kayıtları” Eksik Gün Nedeninin 0 Gün ve 0 Kazançlı Bildirimler İçin Seçilememesi. Bilindiği üzere, ay içinde bazı iş günlerinde çalıştırılmadığı ve ücret ödenmediği beyan edilen sigortalıların eksik çalışma nedenleri aylık prim ve hizmet belgesinde/muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde kaydedilmektedir.

Emeklilik dilekçemi verdim nasıl takip edebilirim? ›

E-Devlet Kapısı üzerinden yada Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) DYS Evrak Takip sayfasından yılı seçip SGK'ya giden belgelerinizi kontrol edebilirsiniz.

4a emeklilik işlemleri ne kadar sürer? ›

Bu işlemler bir buçuk ay ile iki ay arasında sonuçlanır. Bununla birlikte SGK sistemlerinde yapılan işlem yoğunluğuna göre sürede değişiklik meydana gelebilir. Emeklilik işlemlerinin ne zaman sonuçlanacağını öğrenmek için ikamet edilen ildeki Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvuruda bulunmak mümkündür.

Emeklilik başvurusu yaptım ne zaman belli olur? ›

Ancak sonuçların ilk başvurusunun yapılmasının ardından 1 hafta-15 gün içinde açıklanması bekleniyor. Ayrıca emekliliğe hak kazananlar ilk maaşlarını başvuru dilekçesi verilip süreç sona erdikten sonraki ay başından itibaren alabilecekler.

Normal emeklilik başvurusu kaç günde sonuçlanır? ›

Emeklilik işlemleri emekli olduğu tarih itibariyle en geç 1 ay içinde Emekli Sandığı tarafından sonuçlandırılmaktadır(maaş bağlanmaktadır).

EYT başvurusu kaç günde onaylanır? ›

EYT başvuru sonuçları ile ilgili resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak sonuçların ilk başvuru yapıldıktan sonra 15 gün içinde açıklanması bekleniyor. Ayrıca EYT'de ilk maaşlar başvuru dilekçesi verilip süreç sona erdikten sonraki ay başından itibaren ödenecek.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kelle Weber

Last Updated:

Views: 6034

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kelle Weber

Birthday: 2000-08-05

Address: 6796 Juan Square, Markfort, MN 58988

Phone: +8215934114615

Job: Hospitality Director

Hobby: tabletop games, Foreign language learning, Leather crafting, Horseback riding, Swimming, Knapping, Handball

Introduction: My name is Kelle Weber, I am a magnificent, enchanting, fair, joyous, light, determined, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.