Krvna slika: MCV u krvi šta znači i šta nam govori o našem zdravlju (2024)

Merenje MCV (mean corpuscular volume/mean cell volume) u krvi, odnosno srednje zapremine eritrocita, lekarima daje uvid u zdravlje vaše krvi.

Krvna slika MCV pokazuje prosečnu veličinu crvenih krvnih zrnaca. Crvena krvna zrnca (eritrociti/RBC) imaju važnu funkciju u prenošenju kiseonika i hranljivih materija do tkiva. Crvena krvna zrnca koja su prevelika ili premala, mogu da budu pokazatelj nekog osnovnog zdravstvenog problema. To je i razlog zbog koga lekari proveravaju prosečnu veličinu crvenih krvnih zrnaca.

Ukoliko nalazi MCV analize krvi pokažu da je zapremina crvenih krvnih zrnaca suviše mala, to može da bude znak anemije usled nedostatka gvožđa, hroničnog gubitka krvi ili poremećaja krvi. Ako je srednja zapremina crvenih krvnih zrnaca prevelika, to može da bude simptom nedostatka vitamina B, prekomernog konzumiranja alkohola, problema sa funkcijom jetre ili nedovoljno aktivne štitne žlezde. Pojedini lekovi takođe mogu da izazovu visok nivo MCV u krvi.

Krvna slika: MCV u krvi šta znači i šta nam govori o našem zdravlju (2)

Nalazi kompletne krvne slike (KKS) koji uključuju i srednju zapreminu crvenih krvnih zrnaca, mogu da pomognu lekarima da dijagnostikuju različite bolesti i oboljenja.

U ovom članku ćete saznati šta pokazuje krvna slika MCV i šta nalaz može da nam kaže o našem zdravlju. Saznaćete i koji su to prirodni načini za normalizaciju MCV nivoa u krvi.

Šta je analiza MCV i čemu služi ?

Provera srednje zapremine crvenih krvnih zrnaca u uzorku krvi je značajan način za dijagnostikovanje različitih stanja koja mogu da utiču na vaše zdravlje. Prema Američkoj asocijaciji za kliničku hemiju, vrednost MCV koja je visoka ili niska, ukazuje na različite oblike anemije ili nedostatke vitamina.

Krvna slika: MCV u krvi šta znači i šta nam govori o našem zdravlju (3)

Ako krvna slika pokazuje vrednosti MCV koje su abnormalne, lekari će uzeti u obzir i vrednost srednje koncentracije hemoglobina u eritrocitima (MCHC) jer to može da im pomogne da tačno odrede osnovni uzrok.

Šta znače niske/normalne/visoke vrednosti MCV?

Srednja zapremina eritrocita se izražava u femtolitrima (fl). Prema dr Džeriju R. Balentajnu sa veb-sajta MedicineNet, prosečna vrednost MCV za odrasle osobe kreće se u opsegu od 80 – 100fl.

Niska vrednost MCV koja je ispod 80fl klasifikuje se kao mikrocitna anemija.

Visoka vrednost MCV koja je iznad 100fl, kod odraslih osoba se klasifikuje kao makrocitna anemija.

Vrednosti MCV u krvi za dijagnostikovanje anemije kod dece nešto niže. Prosečna vrednost MCV kod dece između 2 i 18 godina su od 81 – 88fl.

Krvna slika: MCV u krvi šta znači i šta nam govori o našem zdravlju (4)

Simptomi abnormalnih vrednosti MCV

Ukoliko nemate normalnu vrednost MCV u krvi, moguće je da ćete imati sve klasične simptome anemije. Iz tog razloga ćete se lako umarati, imati ubrzano lupanje srca i lako ostajati bez daha. Međutim, različiti oblici anemije izazivaju različite simptome.

Anemija izazvana nedostatkom gvožđa usled male vrednosti MCV, može da izazove ranice u uglovima usta. Međutim, anemija izazvana abnormalnom vrednošću MCV usled nedostatka vitamina B12, za posledicu će imati trnce u šakama i stopalima i gubitak osećaja za dodir.

Ako je nedovoljno aktivna štitna žlezda krivac za visoku vrednost MCV u krvi, moguće je da ćete imati promene raspoloženja, česte glavobolje, obilno menstrualno krvarenje. Žene koje imaju obilno menstrualno krvarenje mogu, prilikom analize krvi, da otkriju da to utiče na vrednost MCV.

Šta izaziva nizak MCV u krvi?

Pogledajmo šta može da izazove mikrocitnu i hipohromnu (anemija usled nedostatka gvožđa, ujedno i najčešći oblik anemije) anemiju koje prouzrokuje smanjena vrednost MCV.

Anemija usled nedostatka gvožđa

Jedan od razloga zbog kojih je prosečna zapremina crvenih krvnih zrnaca manja nego što bi trebalo, može da bude posledica anemije usled nedostatka gvožđa. Ukoliko vaš organizam nepravilno apsorbuje gvožđe iz hrane ili ne jedete dovoljno namirnica bogatih gvožđem, možete da dobijete anemiju usled nedostatka gvožđa.

Drugi simptomi niske vrednosti MCV usled nedostatka gvožđa, su umor, slaba koncentracija, oslabljen imuni sistem i grčevi u nogama prilikom uspinjanja stepenicama. Postoje i drugi fizički simptomi nedostatka gvožđa, kao što su abnormalan oblik noktiju, angularni stomatitis (žvale u uglovima usana) i sjajni jezik.

Nedostatak gvožđa može da dovede i do daljih komplikacija ukoliko se osnovnom uzroku nepravilno pristupi.Anemija može da dovede do hronične bolesti bubrega usled nedostatak kiseonika koji je neophodan ovom važnom organu. U cilju provere mogućeg oboljenja bubrega, lekari obično traže analizu krvi, kao i, pored ostalih parametara, srednju zapreminu eritrocita (MCV).

Hronični gubitak krvi

Još jedan od razloga koji dovode do nižih vrednosti MCV je i hroničan gubitak krvi. Uzrok krvarenja može da bude gastrointestinalni poremećaj ili obilno menstrualno krvarenje.

Mikrocitoza (smanjen nivo hemoglobina u eritrocitima) može da nastupi usled neuobičajenog krvarenja kada organizam ne može dovoljno brzo da obnovi crvena krvna zrnca. Kod žena, najčešći uzrok je menstruacija ili trudnoća, kada bi nivo gvožđa u krvi trebalo da bude viši.

Ako imate obilno krvarenje tokom menstruacije, o tome bi trebalo da obavestite lekara. Ponekad je abnormalno vagin*lno krvarenje znak ciste na jajniku ili može da bude još ozbiljnije oboljenje reproduktivnih organa.

Talasemija

Talasemija je nasledni krvni poremećaj koji može da dovede do niske vrednosti MCV. Poremećaj dovodi do nepravilnosti u proizvodnji hemoglobina u organizmu i zdravih crvenih krvnih zrnaca.

Prema lekarima klinike Mejo, talasemija izaziva slične simptome kao i anemija, uključujući umor i bledu kožu. Međutim, moguća je i pojava oticanja trbuha i tamne boje mokraće. Deca koja imaju naslednu talasemiju, obično pokazuju znakove do 2. godine života.

Drugi uzroci niskih vrednosti MCV

Prema australijskom Kraljevskom koledžu za patologiju, u druge, manje uobičajene razloge zbog kojih se tokom analize krvi pokazuju niske vrednosti MCV, spadaju trovanje olovom, retki nedostaci enzima ili urođena sideroblastoza (sideroblastna anemija/nedovoljno ugrađivanje gvožđa u hemoglobin).

Uzroci visokih vrednosti MCV

Šta znači kada analiza krvi pokaže da imate povišenu vrednost MCV? Evo nekih od najčešćih razloga zbog kojih su vrednosti MCV više od normalnih. Medicinski naziv za veću srednju zapreminu eritrocita je makrocitoza.

Nedostatak folata (vitamina B9)

Nedostatak folata može da se, prilikom analize krvi, pokaže kao povišena vrednost srednje zapremine eritrocita. Prema Univerzitetu Merilend, folat je neophodan za pravilno funkcionisanje mozga i za produkciju DNK. Zajedno sa vitaminom B12, on pomaže da se u organizmu održava pravilan nivo gvožđa.

Studija koja se bavila uzrocima abnormalno visoke vrednosti srednje zapremine eritrocita, otkrila je da je jedan od najčešćih uzroka nedostatak folata (vitamina B9).

Nedostatak vitamina B12

Nedovoljan nivo vitamina B12 može da dovede do porasta veličine crvenih krvnih zrnaca. Kao i folat, vitamin B12 je važan za pravilni kognitivnu funkciju i održavanje zdravlja imunog sistema. U neke od najboljih izvora vitamina B12 spadaju mlečni proizvodi, meso, riba i jaja.

Nedostatak vitamina B12 može da dovede do toga da nova crvena krvna zrnca budu veća od normalnih. Ovo utiče na sintetisanje krvi i dovodi do megaloblastne anemije.

Medikamenti

Pojedini lekovi mogu da dovedu do povišene vrednosti MCV. Prema Žurnalu kliničke medicine i istraživanja, lekovi su odgovorni za značajan broj slučajeva makrocitoze, sa ili bez anemije.

Prekomerno konzumiranje alkohola

Kod osoba koje preterano konzumiraju alkohol, krvna slika često pokaže visoke vrednosti MCV. Previše alkohola oštećuje jetru i može da utiče na način na koji organizam proizvodi crvena krvna zrnca. Posledica je povišena vrednost srednje zapremine crvenih krvnih zrnaca što utiče na opšte zdravlje.

Kada je vrednost MCV veća od 100fl, često su u pitanju alkoholičari.

Bolesti jetre

Smanjena funkcija jetre podiže vrednost srednje zapremine crvenih krvnih zrnaca i može da dovede i do drugih komplikacija.

Jetra ima obilne zalihe vitamina B12. Međutim, hronične bolesti jetre mogu, tokom vremena, da osiromaše zalihe vitamina B12, što dovodi do anemije. U druge navike koje mogu da dovedu do oštećenja jetre spadaju pušenje, uzimanje nekih lekova i nedovoljno sna.

Nedovoljno aktivna štitna žlezda (hipotireoza)

Poremećaj štitne žlezde kod koga ona ne proizvodi dovoljno tiroidnih hormona, može da dovede do povišene vrednosti MCV.

Prema dr Džojs Kaferle sa Univerziteta Mičigen, hipotireoza je takođe čest razlog zbog koga analize krvi pokazuju povišenu vrednost MCV. Takođe, hipotireoza koja za posledicu ima makrocitozu, obično je češća kod starijih osoba.

Šta bi trebalo da preduzmete kada su vrednosti MCV niske ili visoke

Obično, kada analiza krvi pokaže abnormalne vrednosti MCV u krvi koje su ili preniske ili previsoke, lekari će nastaviti da ispituju uzrok. U zavisnosti od razloga abnormalne vrednosti MCV, oni će preporučiti različite načine lečenja ovog stanja.

U brojnim slučajevima postoje delotvorni prirodni lekovi koji mogu da leče osnovni zdravstveni problem koji dovodi do promene srednje zapremine crvenih krvnih zrnaca.

Podizanje nivoa gvožđa

Ako analiza krvi pokazuje da je vrednost MCV niska usled nedostatka gvožđa, onda bi trebalo da se postarate da povećate unos gvožđa kroz ishranu.

Lekari klinike Mejo preporučuju konzumiranje namirnica bogatih gvožđem radi umanjenja rizika od nastanka anemije usled nedostatak gvožđa. Najbolji izvori dijetalnog gvožđa su crveno meso, svinjetina, živinsko meso i morski plodovi. Ako ne jedete meso, onda su dobri izvori gvožđa za vas pasulj i zelenolisno povrće tamne boje. Međutim, da biste povećali apsorpciju gvožđa biljnog porekla, moraćete da jedete i namirnice bogate vitaminom C.

Smokve su takođe odličan prirodni izvor gvožđa, a ujedno smanjuju i povišen krvni pritisak prirodnim putem.

Klonite se navika koje dovode do oštećenja bubrega

Trebalo bi i da se klonite navika koje mogu da oštete vaše bubrege, ako analiza krvi pokaže da imate nisku vrednost MCV. Jedna od najboljih stvari koju možete da uradite, radi zdravlja vaših bubrega, je da svakodnevno pijete dosta tečnosti. Međutim, prestanak pušenja, unos dovoljnih količina vitamina i minerala i redovno vežbanje, takođe spadaju u načine da rad bubrega održavate u dobrom stanju.

Pozitivne promene u načinu života mogu da spreče pojavu bolesti bubrega.

Pobrinite se za svaki nedostatak vitamina

Ako imate visoku vrednost MCV zbog nedostatak vitamina B9 ili B12, lekari će vam preporučiti da povećate unos ovih vitamina.

Zdrava, dobro izbalansirana ishrana je dobar način da unosite pravilne količine vitamina i minerala koji će čuvati zdravlje vašeg organizma. Jedan od dobrih načina za povećanje nivoa vitamina B je i konzumiranje spiruline.

Regulišite zdravlje štitne žlezde

Ako vaš lekar sumnja da nedovoljno aktivna štitna žlezda izaziva pojavu ćelija krvi čija je veličina veća od normalne, sledeći korak je provera nivoa tiroidnih hormona u krvi.

Da bi štitna žlezda radila dobro, važno je da se zdravo hranite i unosite puno vitamina i minerala. Ako iz ishrane izbacite proizvode od soje, nivo estrogena će vam se vratiti u normalno stanje, a funkcija štitne žlezde će se pojačati.

Izbegavajte navike koje izazivaju oštećenja jetre

Pošto je jetra povezana sa proizvodnjom crvenih krvnih zrnaca, morate da čuvate njeno zdravlje. Disfunkcija jetre ili prekomeran unos alkohola, mogu da dovedu do povećane vrednosti MCV i makrocitne anemije.

Jedan od načina da ojačate jetru je da pijete dosta zelenog čaja koji je bogat antioksidantima. Prema Međunarodnom žurnalu preventivne medicine, zeleni čaj jača funkciju jetre i čuva njeno zdravlje.

Možete i da konzumirate više belog luka kroz ishranu, radi zdravlja jetre i da joj tako pomognete da proizvodi zdrava crvena krvna zrnca. Beli luk može da zaštiti ćelije jetre od oštećenja i negativnog uticaja toksina.

Autor teksta Dr. Nada Krivokapic

Krvna slika: MCV u krvi šta znači i šta nam govori o našem zdravlju (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Barbera Armstrong

Last Updated:

Views: 5728

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Barbera Armstrong

Birthday: 1992-09-12

Address: Suite 993 99852 Daugherty Causeway, Ritchiehaven, VT 49630

Phone: +5026838435397

Job: National Engineer

Hobby: Listening to music, Board games, Photography, Ice skating, LARPing, Kite flying, Rugby

Introduction: My name is Barbera Armstrong, I am a lovely, delightful, cooperative, funny, enchanting, vivacious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.