èasté otázky víza (2024)

Èasté otázky – ESTA víza a cestovní víza

Mám platné americké vízum ve svém starém pasu. Mohu jej pøevést do svého nového pasu?

  • Bohužel to nejde, vízum nelze pøenést ze starého pasu do nového cestovního pasu. Musíte si zažádat o nové vízum, nové vízum je však èasovì a administrativnì nároènìjší, proto vám doporuèujeme využít možnost elektronických víz ESTA, podrobné informace najdete oESTA vízanajdete zde nebo se registrujte doprogramu ESTA.
  • Spojené státy umožòují obèanùm Èeské republiky cestovat až do konce platnosti pasu.
  • Ano. Pokud cestujete pøes území USA a pouze pøestupujete tak potøebujeteESTA vízanebo jinécestovní vízumVíce informacíjak žádat o víza
  • Doba vyøízení víza je závislá na mnoha faktorech, bìžná doba je cca 7-14 dní, v mìsících Duben - Èervenec je doba delší pøibližnì 14 dní až 1 mìsíc. Vyøizujte si víza s pøedstihem.
  • Žádný typ víza nelze pøenést ze starého pasu do nového pasu. Musíte si požádat o nové vízum, nebo použít formuláøESTA registrace.
  • Všechny vydávané pasy v ÈR jsoubiometrické pasy.
  • Ano. Doporuèujeme sjednat termín pohovoru pro celou rodinu stejný èas.
  • V souèasné dobì je možné vyzvednou pas s vízem na výdejním místì osobnì.
  • Termín pohovoru lze zmìnit vonline aplikacipokud se nemùžete dostavit na pohovor v naplánovaném èase.

Platnost mého cestovního pasu brzy vyprší.

PotøebujivízumneboESTA vízum, když v USA pouze pøestupuji na let do jiné zemì?

Pokud pøestupujete v USA na let do jiné zemì, vždy potøebujete vízum neboi ESTA.

Jak dlouho potrvá než dostanu americké vízum?

Doba zpracování žádosti o americké vízum závisí na nìkolika faktorech, vèetnì typu víza, které si žadatel žádá, zemì, ve které žije, a vytíženosti amerického velvyslanectví nebo konzulátu v této zemi. Zpracování žádosti o vízum mùže trvat od nìkolika dní do nìkolika mìsícù.

V pøípadì žádosti o turistické vízum B-1/B-2 se vìtšina žádostí zpracovává bìhem nìkolika týdnù. Nicménì nìkteré zemì mohou mít delší èekací doby nebo vyšší míru zamítnutí žádostí, což mùže prodloužit celkový èasový rámec zpracování.

Je dùležité zaèít plánovat žádost o vízum vèas a zajistit si všechny požadované dokumenty. Také byste mìli být pøipraveni na to, že vám mùže být požadováno, abyste osobnì navštívili americké velvyslanectví nebo konzulát pro osobní pohovor.

Jak si mohu obnovit vízum?

Pokud chcete obnovit své vízum do USA, musíte postupovat podle stejných krokù jako pøi žádosti o nové vízum. Zde je nìkolik krokù, které byste mìli provést:

  1. Zkontrolujte platnost vašeho víza - Pokud již máte americké vízum, zkontrolujte jeho platnost. Pokud je vízum stále platné a odpovídá vašemu úèelu cesty, mùžete s ním cestovat.

  2. Vyplòte žádost DS-160 - Vyplòte online žádost o vízum DS-160 na stránkách amerického ministerstva zahranièí.

  3. Zaplate poplatek - Zaplate poplatek za zpracování žádosti o vízum. Poplatek se liší podle typu víza a zemì, ve které podáváte žádost.

  4. Zarezervujte si pohovor v americkém velvyslanectví nebo konzulátu - Poté, co jste vyplnili žádost o vízum a zaplatili poplatek, zarezervujte si pohovor na americkém velvyslanectví nebo konzulátu v zemi, kde žijete.

  5. Sestavte potøebné dokumenty - Sestavte dokumenty, které jsou vyžadovány pro vaše konkrétní typ víza. Patøí sem pas, fotografie, doklad o zaplacení poplatku, potvrzení o schválení SEVIS (pokud se jedná o vízum F nebo J) a další dokumenty podle požadavkù vašeho víza.

  6. Podstupte pohovor - Na pohovoru pøedstavte své zámìry a doložte své vazby na vaši zemi, abyste prokázali, že máte úmysl vrátit se domù po ukonèení vašeho pobytu v USA.

Je dùležité poznamenat, že proces obnovy víza se mùže lišit v závislosti na zemi, ve které podáváte žádost, a dalších faktorech. Pokud máte jakékoliv dotazy ohlednì obnovy víza, je nejlepší kontaktovat americké velvyslanectví nebo konzulát v zemi, ve které žijete.

Budeme cestovat ve vìtší skupinì. Musíme absolvovat pohovor všichni?

Obvykle všichni žadatelé o americké vízum musí absolvovat pohovor na ambasádì nebo konzulátu USA. Pokud cestujete ve vìtší skupinì, každý èlen skupiny musí obvykle absolvovat vlastní pohovor.

Bìhem pohovoru bude každý žadatel posuzován individuálnì na základì svých vlastních okolností a úèelu cesty do USA. I když žadatelé žádají o vízum pro stejný druh cesty, mohou se jejich situace lišit, což mùže ovlivnit rozhodnutí o udìlení víza.

Výjimkou mohou být napøíklad malé dìti, které se úèastní cesty se svými rodièi nebo zákonnými zástupci. V takovém pøípadì mohou být povoleny spoleèné pohovory, pokud to ambasáda nebo konzulát umožòuje.

Nicménì, pøesné požadavky na pohovory závisí na konkrétních pravidlech a postupech daného amerického velvyslanectví nebo konzulátu. Proto byste se mìli obrátit na pøíslušnou ambasádu nebo konzulát, abyste získali aktuální informace o procesu žádosti o vízum pro vaši skupinu.

Musím použít kurýrní službu, anebo si mohu vyzvednout svùj pas s vízem odpoledne po pohovoru?

Zpùsob, jakým obdržíte svùj pas s vízem do USA, se mùže lišit v závislosti na konkrétní ambasádì nebo konzulátu a také na typu víza, které jste obdrželi.

Vìtšina amerických velvyslanectví a konzulátù vyžaduje, aby žadatelé o víza využívali služby urèené kurýrními spoleènostmi pro doruèení pasù s vízy zpìt žadatelùm. To znamená, že po schválení vaší žádosti o vízum vám ambasáda nebo konzulát nevydá vᚠpas s vízem pøímo v den pohovoru.

Pokud jde o doruèení pasu s vízem, nìkteré ambasády a konzuláty umožòují žadatelùm, aby si svùj pas s vízem vyzvedli osobnì v urèitých dnech a hodinách. Nicménì, obecnì platí, že vìtšina žadatelù o víza bude muset využít služby kurýrních spoleèností pro doruèení pasu s vízem.

V každém pøípadì byste se mìli obrátit na pøíslušné americké velvyslanectví nebo konzulát, abyste získali pøesné informace o postupu vydávání pasù s vízy v daném místì.

Mohu zmìnit termín svého pohovoru?

Ano, vìtšina amerických velvyslanectví a konzulátù umožòuje žadatelùm o víza zmìnit datum svého pohovoru v pøípadì, že to není možné v pùvodnì stanoveném termínu.

Proces zmìny termínu se mùže lišit v závislosti na konkrétním velvyslanectví nebo konzulátu, ale obecnì platí, že budete muset postupovat následovnì:

  1. Navštivte webové stránky velvyslanectví nebo konzulátu, kde jste si pùvodnì objednali pohovor.
  2. Najdìte sekci pro žadatele o víza a vyberte možnost "Zmìna termínu".
  3. Následujte pokyny k vyplnìní formuláøe pro zmìnu termínu a vyberte nový termín, který vám vyhovuje.
  4. Potvrïte zmìnu termínu a uložte si nové potvrzení o pohovoru.

Je dùležité si uvìdomit, že v nìkterých pøípadech mùže být pro zmìnu termínu pohovoru úètována poplatek, a že termíny jsou obvykle plné a mohou být v pøípadì zmìny termínu omezené. Proto je nejlepší se o zmìnì termínu pohovoru rozhodnout co nejdøíve.

Mùžu v USA pracovat nebo studovat, když mám turistické vízum?

  • Ne. Musíte požádat o pracovní nebo studentské vízum.
  • Žadatel má právo žádat o vízum, na kterémkoli americkém konzulátì, jednodušší je žádat o americké vízum v zemi ve které žijete.
  • Ne. Poplatek platíte za vyøízení své žádosti, nikoliv za vydání víza. Než byla vaše žádost zamítnuta, nejménì dvakrát ji posoudil americký konzulární úøedník a její pøezkoumání bylo skonèeno. Podle zákonù USA je poplatek nevratný.
  • Pøineste svùj pas na velvyslanectví, chyba bude opravena (dostavte se v odpoledních hodinách mezi 14 a 15 hodinou).
  • Každý, kdo cestuje do USA musí mít své vlastní elektronickévízum ESTAnebo jinécestovní vízum. Všechny osoby starší 14 let musejí pøijít na pohovor. Osoby mladší 14-ti let nemusí na pohovor. Jeden z rodièù musí být pøítomen. Druhý rodiè musí k žádosti dát svùj písemný souhlas.
  • Dìti už se do cestovních dokladù nezapisují.
  • Obèanùm ÈR se vydávají víza typu B1/B2/obchodní/turistická s platností 10 let a neomezeným poètem vstupù. Pøi cestì do USA,vám imigraèní úøedník v místì vstupu do USA urèí, jak dlouho mùžete v USA zùstat. Obvykle obdržíte povolení k pobytu na dobu 6-ti mìsícù, imigraèní úøedník mùže urèit i kratší dobu pobytu. Doba do kdy mùžete zùstat v USA je vyznaèena na pøíletové kartì s oznaèením I-94.
  • Vízum B1/B2 vám umožòuje úèastnit se krátkých podnikových školení trvajících ménì než 6 mìsícù. Mìli byste s sebou mít dopis s firemní hlavièkou, ve kterém je popsán úèel vaší cesty, pøibližná délka pobytu a skuteènost, že vám plat bude vyplácen èeskou firmou.

Mohu požádat o americké vízum v Èeské republice, i když nejsem držitelem èeského pasu nebo nemám v Èeské republice stálý pobyt?

Ano, mùžete požádat o americké vízum v Èeské republice, i když nejste držitelem èeského pasu nebo nemáte v Èeské republice stálý pobyt. Podmínkou pro podání žádosti o americké vízum je, že musíte mít legální pobyt v Èeské republice a být oprávnìn k pobytu zde. To znamená, že musíte mít platné vízum nebo povolení k pobytu, pokud to vyžaduje vaše státní obèanství.

Mìjte na pamìti, že pro získání amerického víza je tøeba projít procesem žádosti a podstoupit pohovor na americké ambasádì nebo konzulátu. Kromì toho budete muset splnit všechny požadavky na získání amerického víza a poskytnout všechny požadované dokumenty, vèetnì dokladu o úèelu vaší cesty, finanèních prostøedkù a platného pasu.

Mùže být také užiteèné konzultovat situaci s americkým velvyslanectvím nebo konzulátem v Èeské republice, abyste získali podrobnìjší informace o tom, jaký postup musíte podstoupit a jaké dokumenty budou vyžadovány.

Bude-li má žádost o vízum zamítnuta, bude mi vrácen poplatek?

Ne, pokud bude vaše žádost o americké vízum zamítnuta, poplatek za zpracování vaší žádosti nebo za pohovor na americké ambasádì nebo konzulátu vám nebudou vráceny. Poplatek se hradí za zpracování žádosti a pohovor na ambasádì nebo konzulátu, a to bez ohledu na to, zda bude vaše žádost schválena nebo zamítnuta.

Mìjte na pamìti, že pokud bude vaše žádost zamítnuta, budete obdržet dopis s dùvody zamítnutí a informacemi o tom, zda máte možnost podat odvolání. Pokud se rozhodnete podat odvolání, musíte znovu zaplatit poplatek a projít celým procesem znovu.

Našel jsem ve vízu chybu. Je možné ji opravit?

Pokud jste zjistili, že ve vašem vízu je chyba, mìli byste se obrátit na americkou ambasádu nebo konzulát, který vám vízum vydal, co nejdøíve. Pøed podáním žádosti o opravu chyby se ujistìte, že se jedná o chybu a ne o zmìnu okolností, jako napøíklad zmìnu vašeho plánu cesty, která by vyžadovala nové vízum.

Proces opravy chyby v závislosti na její povaze mùže být odlišný. Pokud jde o drobnou chybu, jako napøíklad pøeklep ve jménu nebo chybu v datu narození, mùžete požádat o opravu na americké ambasádì nebo konzulátu, kde bylo vaše vízum vydáno. Pokud je chyba vážnìjší, napøíklad nesprávná kategorie víza, bude možná nutné podat novou žádost o vízum a absolvovat nový pohovor.

Je dùležité si uvìdomit, že jakékoli zmìny v existujícím vízu musí být provedeny pøed vaší cestou do Spojených státù. Pokud se chyba objeví až po vašem vstupu do USA, mùže to vést k vážným problémùm, vèetnì deportace.

V každém pøípadì vám doporuèujeme obrátit se co nejdøíve na americkou ambasádu nebo konzulát a požádat o pomoc pøi opravì chyby v vašem vízu.

Dìti, musí mít vízum k cestì do USA?

Ano, dìti musí mít vízum k cestì do USA, pokud nejsou zemìmi, které jsou zahrnuty do programu bezvízového styku. V tom pøípadì musí mít platný pas a povolení ESTA.

Pro dìti, které nejsou zahrnuty v programu bezvízového styku, platí stejná pravidla pro získání víza jako pro dospìlé osoby. Dìti musí mít vlastní pas, který musí být platný po dobu pobytu v USA, a musí projít pohovorem na americké ambasádì nebo konzulátu v zemi, kde žijí.

V závislosti na vìku dítìte a povaze cesty mùže být požadováno další dokládání, napøíklad rodný list nebo souhlas rodièù. Pro bližší informace o konkrétních požadavcích se obrate na americkou ambasádu nebo konzulát v zemi, kde žijete.

Na jak dlouhou dobu dostanu vízum?

Délka platnosti amerického víza závisí na konkrétním typu víza a na rozhodnutí konzulárního úøedníka pøi vydávání víza. Obecnì platí, že turistické vízum B-2 a obchodní vízum B-1 jsou obvykle udìlována na období šesti mìsícù a mohou být prodloužena.

Naproti tomu víza pro pracovní úèely, studijní nebo zvláštní úèely mohou být udìlena na delší dobu, v závislosti na konkrétních okolnostech a požadavcích. Nìkterá víza mohou být udìlena na dobu neurèitou, napøíklad víza pro manžela nebo manželku obèana USA.

Je dùležité si uvìdomit, že délka platnosti víza neznamená automaticky dobu, na kterou mùžete zùstat v USA. Délka povoleného pobytu v USA se urèuje na základì formuláøe I-94, který obdržíte pøi pøíjezdu do USA, a mùže být kratší než platnost víza. Proto je dùležité peèlivì plánovat svùj pobyt v USA a zajistit, aby se nekryl s platností vašeho víza.

Najdete jako: víza

Kam dál

èasté otázky víza (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ouida Strosin DO

Last Updated:

Views: 6610

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ouida Strosin DO

Birthday: 1995-04-27

Address: Suite 927 930 Kilback Radial, Candidaville, TN 87795

Phone: +8561498978366

Job: Legacy Manufacturing Specialist

Hobby: Singing, Mountain biking, Water sports, Water sports, Taxidermy, Polo, Pet

Introduction: My name is Ouida Strosin DO, I am a precious, combative, spotless, modern, spotless, beautiful, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.