Pro cizince (2024)

Co je modrá karta

Modrá karta vydaná Českou republikou je povolení kdlouhodobému pobytu na území České republiky za účelem výkonu zaměstnání vyžadujícího vysokou kvalifikaci. Cizinec, který má modrou kartu, je oprávněn:

  • pobývat naúzemí České republiky a
  • pracovat napracovním místě, na které byla modrá karta vydána, a případně toto místo za definovaných podmínek změnit.

Modrá karta tedy spojuje oprávnění kpobytu ioprávnění kzaměstnání.

Modrá karta se vydává pracovníkům s vysokou kvalifikací (ukončené vysokoškolské vzdělání nebo vyšší odborné vzdělání, pokud studium trvalo aspoň 3 roky) nebo vyšší odbornou dovedností (pro určitá povolání stanovená vyhláškou Ministerstva práce a sociálních věcí stačí doklad o odborné praxi srovnatelné s vysokoškolským vzděláním, která souvisí s povoláním uvedeným v pracovní smlouvě). Nicméně pokud cizinec pracoval v jiném členském státě EU jako držitel modré karty více než 2 roky, kvalifikaci dokládat nemusí (kromě výkonu regulovaných povolání).

Pro vydání modré karty je nutné uzavřít pracovní smlouvu (nebo smlouvu o smlouvě budoucí) nejméně na dobu 6 měsíců na zákonem stanovenou týdenní pracovní dobu a sjednanou hrubou měsíční nebo roční mzdu, jejíž výše odpovídá alespoň 1,5násobku průměrné hrubé roční mzdy v České republice vyhlašované sdělením Ministerstva práce a sociálních věcí.

Platnost modré karty je na dobu výkonu zaměstnání stanovenou v pracovní smlouvě plus 3 měsíce, nejdéle však na 3 roky.

Pro koho je modrá karta

Modrá karta usnadní přístup na trh práce cizincům, kteří mají vyšší kvalifikaci, po které je v České republice poptávka.

Modrá karta je určena pro cizince z tzv. třetích zemí a to včetně rodinných příslušníků občanů EU. Modrá karta není však není určena pro cizince s tzv. volným přístupem na trhu práce, tedy cizincům uvedeným v § 98 a 98a zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, s výjimkou osob, kterým byl udělen azyl nebo doplňková ochrana (tj. cizinci, kterým byl udělen azyl, doplňková ochrana, vízum za účelem sezónního zaměstnání anebo rodinní příslušníci občanů EU mohou žádat o modrou kartu).

Upozornění: Občané zemí Evropské unie, Norska, Islandu, Lichtenštejnska, Švýcarska ajejich rodinní příslušníci nepotřebují propráci vČeské republice ani zaměstnaneckou kartu, ani modrou kartu, ani povolení kzaměstnání.

Jak získat modrou kartu

Česká republika sesnaží maximálně zjednodušit proceduru vydání modré karty. Přesto je třeba několika kroky projít:

1.Najít vhodné pracovní místo

Modrá karta sevydává na konkrétní volné pracovní místo vČeské republice.

Centrální evidence míst určených promodré karty

Místa určena pro žadatele o modrou kartu můžete najít vcentrální evidenci volných pracovních míst obsaditelných držiteli modré karty (dále jen „ centrální evidence míst určených promodré karty“) přístupné nainternetu.

Můžete si zde také ověřit, jestli navolné místo, o kterém jste sedozvěděli jinde, lze modrou kartu vydat.

U každého zvolných pracovních míst najdete důležité údaje otomto pracovním místě. Najdete zde také formulář žádosti omodrou kartu.

2.Spojit se s budoucím zaměstnavatelem

K žádosti o modrou kartu se přikládá již uzavřená pracovní smlouva nebo smlouva o smlouvě budoucí. Kontaktujte zaměstnavatele a domluvte se na podmínkách uzavření smlouvy.

Kontaktní údaje zaměstnavatele naleznete uvolného místa. Strukturovaný životopis můžete vyplnit vrubrice Nabídka práce aživotopis. Můžete také použít odkaz „dotaz na volné místo“ umístěný uvětšiny nabídek.

3.Podat žádost

Žádost o modrou kartu se podává na zastupitelském úřadu České republiky v souladu s vyhláškou Ministerstva vnitra č. 429/2010 Sb. (278.86 kB), stanovící výjimky z povinnosti cizince požádat o vízum nebo povolení k pobytu na místně příslušném zastupitelském úřadu. Občané států, které jsou uvedeny v této vyhlášce, mohou podat žádost o modrou kartu na kterémkoli zastupitelském úřadu ČR.

Na území ČR, přímo na odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra, mohou žádost podat cizinci v průběhu svého pobytu v ČR na vízum k pobytu nad 90 dní nebo na povolení k dlouhodobému pobytu a dále držitelé modré karty vydané jiným státem EU, pokud požádají o modrou kartu do 1 měsíce od vstupu na území ČR.

  • Formulář žádosti o modrou kartu najdete nainternetu. Můžete si ji vytisknout prázdnou aručně vyplnit nebo vyplnit přímo nainternetu, vytisknout apřinést ji nazastupitelský úřad nebo pracoviště Ministerstva vnitra.
  • Do žádosti musíte napsat číslo a popis místa, na které máte uzavřenu pracovní smlouvu nebo smlouvu o smlouvě budoucí. Toto číslo zjistíte v centrální evidenci míst určených pro modré karty, nebo od svého zaměstnavatele v ČR.
  • Dále jste povinni předložit:
    1. platný cestovní doklad (platnost cestovního dokladu musí nejméně o90dnů přesahovat předpokládanou dobu platnosti modré karty)
    2. 2 fotografie , které odpovídají Vaší aktuální podobě
    3. doklad potvrzující vysokou kvalifikaci (dokončené vyšší odborné nebo vysokoškolské vzdělání, pokud studium trvalo alespoň 3 roky) nebo vyšší odborné dovednosti (pro určitá povolání stanovená vyhláškou Ministerstva práce a sociálních věcípostačí doklad o odborné praxi srovnatelné s vysokoškolským vzděláním, která souvisí s povoláním uvedeným v pracovní smlouvě),
      • to neplatí, pokud jste pracovali v jiném členském státě jako držitelé modré karty více než 2 roky.
      • doklad o vzdělání musí být nostrifikován ze strany MŠMT; předložte originály nebo úředně ověřené kopie a dále úředně ověřený překlad těchto dokumentů do českého jazyka; cizozemské veřejné listiny musí být navíc opatřeny vyšším ověřením (apostila, superlegalizace)
    4. doklad o zajištění ubytování po dobu pobytu na území
    5. pracovní smlouvu nebo smlouvu o smlouvě budoucí pro výkon zaměstnání vyžadujícího vysokou kvalifikaci na dobu nejméně 6 měsíců na zákonem stanovenou týdenní pracovní dobu (sjednaná hrubá měsíční nebo roční mzda musí odpovídat alespoň výši 1,5násobku průměrné hrubé roční mzdy v České republice vyhlašované sdělením Ministerstva práce a sociálních věcí)
    6. jde-li ovýkon regulovaného povolání, doklad o splnění podmínek pro výkon takového povolání
  • Můžete být dále požádánio:
    1. lékařskou zprávu, že netrpíte závažnou nemocí
    2. doklad obdobný výpisu zRejstříku trestů; pokud otento doklad nebudete požádáni zastupitelským úřadem, je oprávněno otento doklad požádat Ministerstvo vnitra po vstupu naúzemí České republiky
          • to naplatí, pokud máte vydanou platnou modrou kartu v jiném členském státě EU

    Na stránkách Ministerstva vnitra naleznete detailní popis jednotlivých náležitostí a všeobecné informace k modrým kartám.
Upozornění:

Pro výkon lékařského povolání na území ČR je ulékařů, zubních lékařů afarmaceutů, kteří nezískali odbornou kvalifikaci vjiném členském státě EU, nutné úspěšné vykonání aprobační zkoušky. Stejný požadavek je kladen také ipro výkon nelékařského zdravotnického povolání.
Bližší informace poskytne zaměstnavatel nebo je lze nalézt na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví: www.mzcr.cz, sekce Odborník, Zdravotník - Vzdělávání a uznávání kvalifikací.

Za přijetí žádosti zaplatíte nazastupitelském úřadu poplatek vevýši 2 500 Kč vpříslušném ekvivalentu vcizí měně.

Vaše žádost bude postoupena odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra, který ji posoudí a rozhodne, zda jí vyhoví.

4.Přijet doČeské republiky

Zastupitelský úřad Vás vyrozumí otom, zda bylo Vaší žádosti omodrou kartu vyhověno. Pokud ano, obdržíte odzastupitelského úřadu vízum kpobytu nad 90dnů za účelem převzetí modré karty amůžete přijet doČeské republiky.

(Cizinec, který je držitelem modré karty vydané v jiném členském státě, může být přijat do zaměstnání a zaměstnán již třicátým dnem od podání této žádosti).

Před vyznačením víza budete požádáni opředložení dokladu ouzavření cestovního zdravotního pojištění.

VČeské republice potom do3 pracovních dnů ode dne vstupu naúzemí:

  • Dostavte k poskytnutí biometrických prvků a následně si vyzvedněte modrou kartu napředem určeném pracovišti odboru azylové a migrační politikyMinisterstva vnitra.
  • Na příslušném regionálním pracovišti cizinecké policie, Oddělení pobytových agend (OPA) se přihlaste kpobytu . Při hlášení kpobytu předložte doklad ozajištěném ubytování (nájemní smlouva, podnájemní smlouva, apod.). Nemáte-li jej, jste povinen jej předložit dodatečně, nejpozději do 10 dnů ode dne Vašeho příjezdu do České republiky. Tuto povinnost můžete splnit i na pracovišti Ministerstva vnitra.

Po převzetí potvrzení o splnění podmínek pro vydání modré karty můžete začít pracovat, a proto se bez prodlení dostavte kesvému zaměstnavateli .

Pokud máte modrou kartu a chcete změnit zaměstnavatele nebo pracovní zařazení, musíte změnu oznámit Ministerstvu vnitra do 3 pracovních dnů od chvíle, kdy nastala. Většinou tedy do 3 pracovních dnů po nástupu do nového zaměstnání. Více informací naleznete na stránkách Ministerstva vnitra.

Poslední aktualizace: 30. 8. 2023

Pro cizince (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Clemencia Bogisich Ret

Last Updated:

Views: 5842

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Clemencia Bogisich Ret

Birthday: 2001-07-17

Address: Suite 794 53887 Geri Spring, West Cristentown, KY 54855

Phone: +5934435460663

Job: Central Hospitality Director

Hobby: Yoga, Electronics, Rafting, Lockpicking, Inline skating, Puzzles, scrapbook

Introduction: My name is Clemencia Bogisich Ret, I am a super, outstanding, graceful, friendly, vast, comfortable, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.