Eihän lapsesi vain käytä liikaa hammastahnaa? Liiallisella fluorilla ikäviä seurauksia alle kouluikäisille (2024)

Petra Sundell

petra.sundell(at)mtv.fi

Liiallinen hammastahnan käyttö voi johtaa alle kouluikäisillä lapsilla pahimmillaan hampaidenfluoroosiin, josta voi olla terveydelle haittaa.

Mainos (artikkeli jatkuu alla)

Fluori ehkäisee hampaiden reikiintymistä, ja siksi fluoria sisältävän hammastahnan käyttöä suositellaan kaikille iästä riippumatta.

Erityisen tärkeää fluorihammastahnan käyttö on lapsille, kun hampaat ovat puhkeamisvaiheessa. Silloin hampaiden kiilteen mineralisaatio eli kovettuminen on vielä kesken, ja kiilteen liukenemisen ehkäisy on tärkeää.

Alle 3-vuotiaiden olisi hyvä pestä hampaat kerran päivässä fluoritahnalla, sitä vanhempien lasten ja aikuisten kaksi kertaa päivässä. Harjauksen tulisi kestää noin kaksi minuuttia.

Mainos(artikkeli jatkuu alla)
Mainos(artikkeli jatkuu alla)

Harjauskertojen lisäksi on tärkeää olla tarkkana sen suhteen, kuinka paljon tahnaa hammasharjalle oikein pursottaa – erityisesti lasten kanssa.

Liiallinen fluori voi johtaa esteettisiin ja terveydellisiin haittoihin

Daily Mail kertoo, että Yhdysvalloissa Centers for Disease Control and Prevention -terveysviranomainen julkaisi torstaina kyselytutkimuksen, jonka mukaan 3–6-vuotiaistalapsista jopa 40 prosenttia käytti aivan liikaa hammastahnaa.

Kyselytutkimukseen osallistui yli 5000 3–15-vuotiaan lapsen vanhemmat.

Fluoritahnan oikeaoppinen käyttö voi parhaimmillaan puolittaa reikiintymisriskin. Jos fluoritahnaa kuitenkin käyttää liikaa, voi siitä aiheutua haittoja.

Duodecim Terveyskirjaston sivuilla muistutetaan, että fluori vaikuttaa koko elimistöön, ja kehittyvälle lapselle liiallinen fluorin käyttö voi johtaa hampaiden hypomineralisaatioon.

Hypomineralisaatio tai hammasfluoroosi näkyy tavallisesti vaaleina laikkuina hampaissa, ja silloin hampaiden kiille on hauras, helposti lohkeava ja karioituva kiilteen vajavaisen mineralisaation vuoksi. Terveyskirjaston mukaan lievä versio vaivasta on vain esteettinen haitta, mutta vakavampana jo terveyshaitta.

Käytä hammastahnaa maltillisesti

Suomen hammaslääkäriliitto neuvoo, että alle 3-vuotiaiden pitäisi käyttää vain sipaisu fluorihammastahnaa. 3–5-vuotiaille suositus on lapsen pikkusormen kynnen kokeinen nokare tahnaa, ja 6-vuotiaille ja sitä vanhemmille lapsille ja aikuisille 0,5–2 senttimetrin kokoinen nokare aikuisten hammastahnaa.

Mainos(artikkeli jatkuu alla)

Ikäryhmille sopivista fluoripitoisuuksista voit lukea tarkemmin hammaslääkäriliiton sivuilta täältä. Jos asuinalueen käyttöveden fluoripitoisuus on korkea, kannattaa se ottaa huomioon lasten hammastahnan valinnassa.

Yhdysvaltalaisviranomainen suosittelee, että vanhemmat seuraisivat lasten hampaiden pesua. Monet lapset nimittäin laittavat aivan liikaa makeaa ja hyvänmakuista lasten tahnaa hammasharjaan.

– Fluorilla on mahtavia etuja, mutta sitä täytyy käyttää varovasti. Heidän [lasten] ei haluta syövän sitä kuin ruokaa. Haluamme, että vanhempi on vastuussa hampaidenharjauksesta ja hammastahnasta, kommentoi chicagolainen lastenhammaslääkäri Mary HayesDaily Mailissa.

Mainos

Lue myös:

    Eihän lapsesi vain käytä liikaa hammastahnaa? Liiallisella fluorilla ikäviä seurauksia alle kouluikäisille (2024)

    FAQs

    Voiko Parodontax hammastahnaa käyttää jatkuvasti? ›

    Parodontax-hammastahnaa suositellaan päivittäiseen käyttöön, sillä se sisältää fluoria, joka auttaa vahvistamaan hampaita sekä raikastaa hengitystä. *ammattilaisen suorittaman hampaiden puhdistuksen jälkeen ja kahdesti päivässä käytettynä.

    Voiko hammastahnaa käyttää liikaa? ›

    – Jos hammastahnaa käyttää merkittävästi vähemmän, niin ei saa fluoria tarpeeksi. Jos tahnaa käyttää liikaa, on vaarana, että hampaisiin tulee niin sanottua fluoroosia eli vaaleita laikkuja. – Jos lapsi vahingossa syö hammastahnaa, niin fluoria on mahdollista saada myrkyllinen määrä.

    Milloin lapsi voi käyttää aikuisten hammastahnaa? ›

    Lasten on turvallista käyttää aikuisten hammastahnaa lasten hammastahnan sijaan. Hampaiden pesun jälkeen lapsen on syljettävä hammastahna pesualtaaseen. Suuta ei pidä kuitenkaan huuhdella vedellä. Tämä ylläpitää hampaiden fluoripitoisuutta.

    Pitääkö hampaiden Fluorauksen jälkeen olla syömättä? ›

    Normaalisti suuhygienisti lisää hampaiden pinnalle käynnin jälkeen fluorilakan, joten syömistä suositeltaisiin vältettävän noin kahden tunnin ajan. Vettä voi juoda normaalisti.

    Voiko suuvettä käyttää jatkuvasti? ›

    Jos antibakteerisia suuvesiä käyttää jatkuvasti, bakteeritasapaino voi sotkeentua. Suussa kuuluu olla bakteereita, niin sanottu normaalifloora. Jos antibakteerisia suuvesiä käyttää jatkuvasti, bakteeritasapaino voi sotkeentua.

    Saako hammastahnaa nielaista? ›

    Koska hammastahnaa ei yleensä nielaista, hammasfluoroosin riski on hyvin pieni. Vanhempien tulisi valvoa pienten lasten hampaidenpesua, jotta lapset eivät niele hammastahnaa.

    Mitä tapahtuu jos nielaisee hammastahnaa? ›

    Fluorihammastahnat voivat olla vaarallisia suurina määrinä nieltynä ja aiheuttaa fluorimyrkytyksen. Fluorimyrkytyksen oireita ovat muun muassa vatsakipu, lisääntynyt syljen eritys, päänsärky, hengästyneisyys, heikkous ja vapina. Ota heti yhteyttä lääkäriin, jos lapsesi nielee fluoria sisältävää hammastahnaa.

    Mikä hammastahna estää hammaskiven muodostumista? ›

    Paras apu plakkiin ja hammaskiveen löytyy hyvistä suunhoitotottumuksista. Harjaa hampaasi perusteellisesti fluorihammastahnalla kahdesti päivässä, vähintään kahden minuutin ajan. Pepsodent-hammastahnassa on sekä fluoria että muita aktiivisia ainesosia, jotka auttavat ehkäisemään hammaskiven muodostumista.

    Kannattaako juoda vettä hampaiden pesun jälkeen? ›

    Ei ruokaa kahteen tuntiin pesun jälkeen

    – Kun hampaat on harjattu, ideaaleinta olisi, jos olisi kaksi tuntia syömättä. Vettä voi juoda, Bjondahl sanoo. – Tärkeintä kuitenkin on, että ylipäätään harjaa hampaat sekä aamulla että illalla. Aika paljon on edelleen heitä, jotka harjaavat hampaat vain kerran päivässä.

    Pitääkö hammastahna huuhdella pois? ›

    Harjauksen päätteeksi sylje tahna pois suusta. Halutessasi voit kevyesti huuhdella suun pienellä määrällä vettä. Suuhun pitäisi jäädä pesun jälkeen fluoria, joten älä purskuttele voimakkaasti suurella vesimäärällä.

    Mikä hammastahna ei aiheuta Aftoja? ›

    Hammaslääkärien yleisin neuvo aftojen torjumiseksi on siirtyä hammastahnaan, joka ei sisällä SLS:ää. GUM®illa on useita vaihtoehtoja sekä niille, jotka etsivät suuhygieniatuotteita ilman natriumlauryylisulfaattia että apuvälineitä aftoja vastaan. GUM BIO hammastahna sisältää aloe veraa, jota käytetään aftojen hoitoon.

    Milloin hammastahna vanhenee? ›

    Hammastahnan säilyvyys

    Yleensä hammastahna säilyy kaksi vuotta valmistuspäivästä, joka on painettu tuubin toiseen päähän. Tämä koskee ensisijaisesti fluoria sisältäviä hammastahnoja, sillä fluori on tärkein hampaiden reikiintymistä estävä ja heikentynyttä kiillettä vahvistava aineosa.

    Onko parempi pestä hampaat ennen vai jälkeen aamupalan? ›

    Aamiaisen jälkeen olisi syytä odottaa vähintään puoli tuntia ja mieluusti enemmänkin ennen hampaiden harjausta. – Jos pesee hampaat heti, voi aamupalan tuoma rasitus hampaille happojen kautta edesauttaa ongelmia. Hampailta puuttuu silloin fluorin tuoma suoja ja hapot ovat tehneet tehtäviään hampaiden pinnalla.

    Kannattaako hampaat pestä ennen aamupalaa vai aamupalan jälkeen? ›

    Syömisen ja hampaiden harjaamisen välillä on hyvä pitää puolen tunnin tauko, sillä harjaaminen happohyökkäyksen aikana kuluttaa hampaiden pintoja. Aamulla harjaus kannattaa siis tehdä ennen aamiaista.

    Pitääkö hampaat pestä ennen aamupalaa vai aamupalan jälkeen? ›

    Hammaspesu heti aamiaisen jälkeen vain kuluttaa hampaiden pintoja, etenkin jos on tapana syödä tai juoda happamia tuotteita, kuten marjoja, appelsiinimehua tai energiajuomia. Aamupalan ja hammaspesun väliin olisikin hyvä jättää ainakin noin puolen tunnin tauko.

    Onko Parodontax hammastahnassa fluoria? ›

    parodontax on kahdesti päivässä käytettävä fluorihammastahna, jonka on kliinisesti osoitettu tukevan ienverenvuodon pysäyttämistä ja estämistä. Käytä parodontax-hammastahnaa kahdesti päivässä pitääksesi ikenesi terveinä, hampaasi vahvoina ja hengityksesi raikkaana.

    Voiko hammastahnaa jättää suuhun? ›

    Aikaisemmin suositeltiin suun huuhtelua harjauksen jälkeen, mutta siitä suosituksesta on luovuttu. Riittää, kun harjauksen lopuksi sylkäistään loput hammastahnat pois suusta. Jäljelle jäävä hammastahnan määrä fluoripitoisuuksineen on niin vähäinen, ettei siitä ole haittaa vaan hammastahna jää hoitamaan hampaita.

    Mikä on hyvä hammastahna Ientulehdukseen? ›

    Esimerkiksi GUM Paroex hammastahna ja Meridol hammastahna ovat hyviä vaihtoehtoja, sillä ne ennaltaehkäisevät ientulehdusta. Hampaidenpesun lisäksi hammasvälit tulisi puhdistaa joka päivä. Hampaiden puhdistusta voi tukea käyttämällä suuvettä.

    Mitä hammastahnaa suositellaan? ›

    Alle 3-vuotiaille suositellaan hammastahnaa, jossa on 1 000–1 100 ppm fluoripitoisuus. 6-vuotiaasta eteenpäin sekä aikuisille suositellaan hammastahnaa, jossa on 1 450 ppm fluoripitoisuus.

    Top Articles
    Latest Posts
    Article information

    Author: Carlyn Walter

    Last Updated:

    Views: 5722

    Rating: 5 / 5 (70 voted)

    Reviews: 85% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Carlyn Walter

    Birthday: 1996-01-03

    Address: Suite 452 40815 Denyse Extensions, Sengermouth, OR 42374

    Phone: +8501809515404

    Job: Manufacturing Technician

    Hobby: Table tennis, Archery, Vacation, Metal detecting, Yo-yoing, Crocheting, Creative writing

    Introduction: My name is Carlyn Walter, I am a lively, glamorous, healthy, clean, powerful, calm, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.