Emekliliğe Başvuran İşçi Ne Zaman Tekrar Çalışmaya Başlayabilir (2024)

Sigorta başlangıcı 1 Ekim 2008 tarihinden önce olanlar emekli olduktan sonra da 4/a (SSK) kapsamında çalışabilirler, 4/b (Bağ-Kur) kapsamında iş yapabilirler.

Emekli olduktan sonra 4/a (SSK) kapsamında çalışacak kişi emekli aylığının kesilmesini istemiyorsa o zaman sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışmayı tercih edebilir, bu durumda almakta olduğu emekli aylığı kesilmez.

Öte yandan, 4/a (SSK) kapsamında emekli aylığı başvurusu yapan birinin başvurusunun SGK tarafından kabul edilip işleme alınabilmesi için, kişinin çalıştığı işinden ayrılmış olması yani sigorta çıkışının verilmiş olması gerektiğinden (Bkz. Emeklilik Başvurusu İçin İşten Ayrılmak / Sigorta Çıkışı Vermek Gerekir mi ?), daha önceki uygulamalara göre emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışmaya devam etmek veya başka bir işyerinde işe başlamak isteyen işçinin beklemesi gereken bir süre vardı. Çünkü sigorta çıkışını verdirdikten sonra emeklilik başvurusu yapan kişi emeklilik işlemleri devam ediyorken tekrar çalışmaya başlarsa, SGK işten ayrılma şartını yerine getirmemiş olduğu için başvurusunu reddebiliyordu. Bu nedenle sigorta çıkışını yaptırıp emeklilik başvurusunda bulunan kişinin, SGK tarafından yapılan işlemler tamamlanıp, emekli aylığı bağlana kadar beklemesi gerekiyor, işlemler tamamlanıp kişi emekli statüsünü kazandıktan sonra sosyal güvenlik destek primine tabi olarak tekrar çalışmaya başlayabiliyordu.

Ancak bu uygulama değiştirildi, yeni uygulamaya göre çalıştığı işten ayrılıp sigorta çıkışını yaptıran veya herhangi bir yerde sigortalı çalışması olmayan kişi emeklilik başvurusunu yaptığı günden bir sonraki gün sosyal güvenlik destek primine (SGDP) tabi sigortalı olarak tekrar çalışmaya başlayabiliyor, işe girebiliyor, dolayısıyla sosyal güvenlik destek primine tabi olarak sigorta girişi yapılabiliyor.

Bu şekilde emeklilik başvurusu yapıp sosyal güvenlik destek primine tabi sigortalı olarak çalışmaya başlayan kişinin, emeklilik başvurusu emeklilik şartlarını tamamlamamış olduğu için reddedilirse, o zaman geriye dönük sosyal güvenlik destek primi kapsamında yapılmış olan sigortalı bildirimler tüm sigorta kollarına tabi sigortalı bildirim olarak düzeltiliyor. (isvesosyalguvenlik.com)

Emekliliğe Başvuran İşçi Ne Zaman Tekrar Çalışmaya Başlayabilir (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rueben Jacobs

Last Updated:

Views: 5776

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rueben Jacobs

Birthday: 1999-03-14

Address: 951 Caterina Walk, Schambergerside, CA 67667-0896

Phone: +6881806848632

Job: Internal Education Planner

Hobby: Candle making, Cabaret, Poi, Gambling, Rock climbing, Wood carving, Computer programming

Introduction: My name is Rueben Jacobs, I am a cooperative, beautiful, kind, comfortable, glamorous, open, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.