Feiten en fabels over soa’s | Onedayclinic - soa kliniek (2024)

Krijg je een soa van een vieze wc-bril? Beschermt de pil tegen soa’s? En kun je een soa krijgen van orale seks? Wij zetten de bekende fabels én de bijbehorende feiten voor je op een rijtje, zodat je weet wanneer je het risico loopt om een soa te krijgen en wanneer je je geen zorgen hoeft te maken.

Kan je een soa oplopen via een vieze wc-bril?

FABEL: Je kunt een soa krijgen door op een vieze wc-bril te gaan zitten.

FEIT: Een soa is alleen overdraagbaar via contact tussen slijmvliezen en lichaamsvloeistoffen. Slijmvliezen zitten onder meer in je mond en geslachtsorganen. Kom je in aanraking met sperma, vagin*al vocht of bloed, dan loop je het risico een soa te krijgen. De organismen die soa’s veroorzaken overleven buiten het lichaam echter heel kort: van een vieze wc-bril krijg je dus geen soa.

Beschermt de pil tegen het oplopen van een soa?

FABEL: Als je de pil slikt, kun je geen soa krijgen.

FEIT: De anticonceptiepil beschermt je tegen ongewenste zwangerschappen. De hormonen in de pil zorgen dat er geen eisprong plaatsvindt, zodat je niet zwanger kunt worden. De pil beschermt je echter niet tegen soa’s, omdat deze het contact tussen slijmvliezen en lichaamsvloeistoffen niet belemmert.

Kan je een soa oplopen bij orale en/of anale seks?

FABEL: Je krijgt geen soa van orale of anale seks.

FEIT: Een soa is overdraagbaar bij contact tussen slijmvliezen die in de geslachtsdelen, endeldarm (anaal), mond en keel (oraal) zitten. Via orale of anale seks kun je dus gewoon een soa oplopen: het risico is net zo groot als bij vagin*le seks.

Als je eenmaal een soa hebt gehad, kan je dezelfde soa dan opnieuw oplopen of ben je dan resistent voor die soa?

FABEL: Je kunt een bepaalde soa maar één keer krijgen.

FEIT: Ben je besmet met hiv of herpes (soa), dan zit je daar voor de rest van je leven aan vast. Chlamydia, gonorroe en syfilis zijn prima te behandelen en kun je geheel van genezen. Na genezing blijf je echter vatbaar voor deze soa’s: heb je al eens chlamydia gehad, dan kun je dit later in je leven nogmaals oplopen.

Als je dubbele bescherminggebruikt, heb je dan ook twee keer minder kans op het oplopen van een soa?

FABEL: Twee condooms bieden twee keer zoveel bescherming tegen een soa.

FEIT: Een condoom beschermt je tegen soa’s. Gebruik je twee condooms tegelijkertijd, dan ontstaan er makkelijk scheurtjes en lekkage, doordat de lagen rubber over elkaar bewegen. Het risico op een soa wordt met twee condooms tegelijk dus juist groter. Gebruik condooms daarom altijd zoals het hoort om een soa te voorkomen.

Anonieme soa test bij Onedayclinic

Ben je bang dat je een soa hebt opgelopen? Doe dan anoniem een soa test bij een van de soa klinieken van Onedayclinic in Amsterdam, Utrecht, Den haag, Eindhoven, Nijmegen of Rotterdam. Laat je testen op hiv, gonorroe, chlamydia, syfilis en hepatitis b en c. De uitslag van de reguliere test is er in 1-3 werkdagen en de bij de sneltest heb je de uitslag al na 90 min. Lees meer over soa’s of maak direct een afspraak voor een soa test.

Feiten en fabels over soa’s | Onedayclinic - soa kliniek (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Cheryll Lueilwitz

Last Updated:

Views: 6323

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Cheryll Lueilwitz

Birthday: 1997-12-23

Address: 4653 O'Kon Hill, Lake Juanstad, AR 65469

Phone: +494124489301

Job: Marketing Representative

Hobby: Reading, Ice skating, Foraging, BASE jumping, Hiking, Skateboarding, Kayaking

Introduction: My name is Cheryll Lueilwitz, I am a sparkling, clean, super, lucky, joyous, outstanding, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.