Fluoridi | Hammaslääkäriliitto (2024)

Paljonko fluoridia tulisi käyttää päivittäin?

Hampaat harjataan ainakin aamulla ja illalla pehmeällä hammasharjalla ja fluorihammastahnalla.

  • Alle 3-vuotiaille suositus on kahdesti päivässä sipaisu tai riisiryynin kokoinen pieni määrä tahnaa, jonka fluoridipitoisuus on 1 000–1 100 ppm (parts per million) eli 0,10–0,11 %.
  • 3–5-vuotiaille suositellaan kahdesti päivässä lapsen pikkusormen kynnen tai herneen kokoista nokaretta tahnaa, jonka fluoridipitoisuus on 1 000–1 100 ppm.
  • 6 vuoden iästä alkaen suositus on kahdesti päivässä 2 cm:n kokoinen nokare tahnaa, jonka fluoridipitoisuus on 1 450 ppm.

Jos käyttöveden fluoridipitoisuus on yli 0,7 mg/l (0,7 ppm) mutta alle 1,5 mg/l, alle 6-vuotiaille suositellaan tahnaa, jonka fluoridipitoisuus on enintään 500 ppm.

Fluorihammastahnan käyttöä ei suositella alle 6-vuotiaille, jos juomaveden fluoridipitoisuus on yli 1,5 mg/l.

Harjauksen tulisi kestää noin 2 minuuttia.

Harjauksen päätteeksi tahna syljetään pois suusta. Tarvittaessa voi kevyesti huuhdella suun pienellä määrällä vettä. Suuhun pitäisi jäädä pesun jälkeen hampaita suojaavaa fluoridia, joten voimakasta purskuttelua suurella vesimäärällä kannattaa välttää.

Karies (hallinta) Käypä hoito -suosituksen mukaan tahnan sisältämän fluoridin vaikutusta hampaistossa saadaan tehostetuksi lisäämällä harjauskertoja ja tahnan määrää. Voit myös purskutella tahna-sylkivaahtoa jonkin aikaa harjauksen jälkeen. Lue fluoridivalmisteista lisää Karies (hallinta) Käypä hoito -suosituksesta.

Kouluikäisten ja sitä vanhempien, joiden hampaiden reikiintymisriski on suurentunut, on hyvä olla harjauksen jälkeen syömättä ja juomatta noin 2 tuntia.

Milloin on syytä käyttää enemmän fluoridia?

Lisäfluoridia tarvitaan yleensä silloin, kun hampaiden reikiintymisen riski on erityisen suuri. Syynä voi olla esimerkiksi syljen erityksen pienentyminen.

Tavanomaisten hammastahnojen lisäksi fluoridia saa esimerkiksi fluoridigeeleistä, fluoridihuuhteista, fluoritableteista sekä hammashoitolassa annosteltavista vahvoista fluoridilakoista tai -liuoksista. Apteekeista on saatavana myös vahvaa, 5 000 ppm fluoridia sisältävää hammastahnaa.

Vahvalla fluoridilla on saatu hyviä tuloksia esimerkiksi sylkirauhasten alueelle sädehoitoa saaneilla ja juurikariesongelmaisilla potilailla.

Voiko fluoridi aiheuttaa kiillehäiriöitä?

Alle kouluikäisillä on tärkeä noudattaa oikeaa annostusta hammastahnan ja muiden fluoridituotteiden käytössä hammasfluoroosin ehkäisemiseksi.

Liiallisesta fluoridin saannista voi alle kouluikäisillä seurata fluoroosi, joka aiheuttaa pysyviin hampaisiin vaaleita läikkiä vielä kehittymässä olevan hampaan mineralisaatiohäiriön vuoksi.

Fluoridi | Hammaslääkäriliitto (2024)

FAQs

Mitä on fluoridi? ›

Fluoridi on mineraali, jota esiintyy luonnostaan vaihtelevassa määrin vedessä ympäri maailmaa. Sitä esiintyy myös elintarvikkeissa, kuten teessä ja kalassa. Hammastahnassa se kovettaa hammaskiillettä ja suojaa siten hammasta happohyökkäyksiltä.

Mitä hammastahnaa suositellaan? ›

Alle 3-vuotiaille suositellaan hammastahnaa, jossa on 1 000–1 100 ppm fluoripitoisuus. 6-vuotiaasta eteenpäin sekä aikuisille suositellaan hammastahnaa, jossa on 1 450 ppm fluoripitoisuus.

Pitääkö hammastahna huuhdella pois? ›

Harjauksen päätteeksi sylje tahna pois suusta. Halutessasi voit kevyesti huuhdella suun pienellä määrällä vettä. Suuhun pitäisi jäädä pesun jälkeen fluoria, joten älä purskuttele voimakkaasti suurella vesimäärällä.

Pitääkö hampaiden Fluorauksen jälkeen olla syömättä? ›

Normaalisti suuhygienisti lisää hampaiden pinnalle käynnin jälkeen fluorilakan, joten syömistä suositeltaisiin vältettävän noin kahden tunnin ajan. Vettä voi juoda normaalisti.

Miksi hammaslääkärissä laitetaan fluoria? ›

Fluori ehkäisee reikiintymistä hyvin tehokkaasti, koska se estää bakteerien aiheuttamaa mineraalien liukenemista, mikä vahvistaa kiillettä. Se korjaa myös jo alkaneita kiillevaurioita. Lisäksi fluori estää bakteerien aineenvaihduntaa, mikä vaikuttaa reikiintymistä aiheuttaviin bakteereihin.

Onko Pepsodent Fluorihammastahna? ›

Miedonmakuinen Pepsodent Super Fluor on miellyttävä fluorihammastahna, joka sopii koko perheelle. Fluori auttaa säännöllisesti käytettynä ehkäisemään hampaiden reikiintymistä. Fluori vähentää hammaskiilteen liukenemista happohyökkäyksen aikana ja auttaa siten estämään kariesta.

Voiko Parodontax hammastahnaa käyttää jatkuvasti? ›

Parodontax-hammastahnaa suositellaan päivittäiseen käyttöön, sillä se sisältää fluoria, joka auttaa vahvistamaan hampaita sekä raikastaa hengitystä. *ammattilaisen suorittaman hampaiden puhdistuksen jälkeen ja kahdesti päivässä käytettynä.

Onko Elmex hammastahnassa fluoria? ›

Tämän lisäksi elmex® Anti-Caries Professional sisältää yhdistelmän fluoria ja kalsiumia, mikä auttaa palauttamaan jopa 4 kertaa enemmän mineraaleja heikentyneeseen hammaskiilteeseen*.

Mikä hammastahna poistaa hammaskiveä? ›

Suosittelemme Oral-B Pro Expert Professional Protection -hammastahnan käyttöä plakin ja hammaskiven ehkäisyyn. Plakin ja hammaskiven suhteen terveempi suu saavutetaan hyvillä harjaamistavoilla.

Kumpi ensin hammaslanka vai harjaus? ›

Lankaus suoritetaan mielellään kerran päivässä ennen hampaiden harjausta, jotta hampaiden väleistä puhdistettava bakteeripeite saadaan poistettua hampaiden pinnoilta. Hampaiden välien puhdistuksessa hammaslanka voidaan sitoa lankalenkiksi tai langan päät voidaan kiertää keskisormien ympäri.

Kannattaako juoda vettä hampaiden pesun jälkeen? ›

Ei ruokaa kahteen tuntiin pesun jälkeen

– Kun hampaat on harjattu, ideaaleinta olisi, jos olisi kaksi tuntia syömättä. Vettä voi juoda, Bjondahl sanoo. – Tärkeintä kuitenkin on, että ylipäätään harjaa hampaat sekä aamulla että illalla. Aika paljon on edelleen heitä, jotka harjaavat hampaat vain kerran päivässä.

Pitääkö hammastahna jättää suuhun? ›

Aikaisemmin suositeltiin suun huuhtelua harjauksen jälkeen, mutta siitä suosituksesta on luovuttu. Riittää, kun harjauksen lopuksi sylkäistään loput hammastahnat pois suusta. Jäljelle jäävä hammastahnan määrä fluoripitoisuuksineen on niin vähäinen, ettei siitä ole haittaa vaan hammastahna jää hoitamaan hampaita.

Miksi hampaat pitää pestä aamulla? ›

Yön aikana hampaiden pinnoille kertyy herkästi bakteereita, sillä syljeneritys laskee nukkumisen aikana. Bakteereita kertyy, vaikka hampaat pestään illalla ennen nukkumaanmenoa. Bakteerien aiheuttama plakkikerros kannattaa pestä pois ennen aamupalaa - tuskin haluat antaa niille lisää ravintoa!

Kannattaako hampaat pestä ennen aamupalaa vai aamupalan jälkeen? ›

Syömisen ja hampaiden harjaamisen välillä on hyvä pitää puolen tunnin tauko, sillä harjaaminen happohyökkäyksen aikana kuluttaa hampaiden pintoja. Aamulla harjaus kannattaa siis tehdä ennen aamiaista.

Pitääkö suu huuhdella Suuveden käytön jälkeen? ›

Suuvettä voidaan käyttää 1–3 kertaa vuorokaudessa esimerkiksi seuraavasti: Ota ohjeen mukainen määrä suuvettä (noin 10–20 ml) ja purskuttele sitä 30–60 sekunnin ajan. Sylje suuvesi purskuttelun jälkeen pois. Suuta ei huuhdella suuveden käytön jälkeen.

Miksi hammastahnaa ei saa syödä? ›

Nieltynä siitä ei ole hyötyä. Tämän takia onkin luovuttu aikoinaan lapsille annetuista fluoritableteista. Liikaa nieltynä fluori on myrkyllistä, kuten moni muukin aine. Mutta varsinaiseen fluorimyrkytykseen on kyllä hammastahnalla käytännössä aivan mahdotonta päästä.

Onko Colgate Hammastahnassa fluoria? ›

Colgate Karies Kontroll hammastahnan sisältämä yhdistelmä fluoria ja arginiinia antaa kaksoissuojan reikiintymistä vastaan ja vahvistaa hammaskiillettä 4 kertaa paremmin**. Hammastahna sisältää myös kalsiumia hampaiden hyväksi, ja se maistuu miedolta mintulta.

Miksi fluori kielletään hiihdossa? ›

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS on kieltänyt fluorivoiteiden käytön tulevalla kaudella. Päätöksen takana ovat ympäristösyyt sekä huoltohenkilöstön työturvallisuus, sillä fluorivoiteet sisältävät terveydelle haitallisia yhdisteitä. Uusi päätös aiheuttaa paljon lisätyötä niin huoltohenkilöstölle kuin itse urheilijoille.

Onko Hanavedessä Fluoridia? ›

Muualla Suomessa juomavettä ei ole fluorattu koskaan. Nykyään juomavettä ei fluorata eli fluoridia ei lisätä juomaveteen missään Suomessa. Suomalaiset hoitavat hampaitaan niin hyvin, että tämä ei ole tarpeellista.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Edmund Hettinger DC

Last Updated:

Views: 5689

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edmund Hettinger DC

Birthday: 1994-08-17

Address: 2033 Gerhold Pine, Port Jocelyn, VA 12101-5654

Phone: +8524399971620

Job: Central Manufacturing Supervisor

Hobby: Jogging, Metalworking, Tai chi, Shopping, Puzzles, Rock climbing, Crocheting

Introduction: My name is Edmund Hettinger DC, I am a adventurous, colorful, gifted, determined, precious, open, colorful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.