Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer (2024)

Hoe werkt grensoverschrijdend gedrag?

Grensoverschrijdend gedrag hangt vaak samen met macht. Wanneer twee mensen verschillende machtsposities hebben, is er geen sprake van gelijkwaardigheid. Het is voor degene met de minste macht moeilijker om een grens aan te geven, omdat die persoon afhankelijk is van degene met de meeste macht. Dit is bijvoorbeeld het geval als een leidinggevende seksueel getinte opmerkingen maakt tegen een werknemer. Als de werknemer duidelijk maakt dit niet op prijs te stellen, neemt diegene een risico. De leidinggevende is namelijk in de positie om te beslissen over de baan van de werknemer. Binnen organisaties is er een reëel risico op grensoverschrijdend gedrag.

Wat zijn de gevolgen van grensoverschrijdend gedrag?

Als iemand slachtoffer wordt van grensoverschrijdend gedrag kan dit stressklachten opleveren. Iemand kan bijvoorbeeld spanning voelen, angstig of boos zijn, huilbuien krijgen of zich terugtrekken. Iemand kan ook last krijgen van een schuldgevoel of schaamte. Dit laatste is vaak het geval bij seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wanneer het op de werkvloer is gebeurd, kan een slachtoffer de dader of daders gaan vermijden uit angst. Het kan er ook voor zorgen dat iemand zich vaker ziek meldt. Grensoverschrijdend gedrag heeft dus niet alleen grote gevolgen voor het slachtoffer, maar ook voor de organisatie. Het kan ervoor zorgen dat er een onveilige sfeer ontstaat waarin angst overheerst.

Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer voorkomen

Er zijn verschillende acties die je kunt ondernemen om het risico op grensoverschrijdend gedrag binnen je organisatie te verkleinen.

  • Stel duidelijke omgangsregels of gedragsregels op
    Omgangsregels zijn afspraken waarin vastgelegd wordt hoe met elkaar om te gaan en welk gedrag binnen de organisatie goedgekeurd en afgekeurd wordt.
  • Gebruik een stappenplan of protocol voor incidenten van grensoverschrijdend gedrag
    Dit draagt bij aan een zorgvuldige opvolging. Als zich een incident voordoet, dan is het belangrijk snel en zorgvuldig te handelen om het slachtoffer te beschermen en incidenten in de toekomst te voorkomen.
  • Stel helder beleid op over grensoverschrijdend gedrag
    Helder beleid maakt duidelijk welk gedrag wel en niet getolereerd wordt en wat de maatregelen zijn als iemand over de grens gaat. Dit heeft vaak een afschrikkende werking. Daarnaast staat de organisatie (en het slachtoffer) sterker als er aangifte wordt gedaan.
  • Maak medewerkers actief alert op grensoverschrijdend gedrag
    Vergroot hun kennis over het ontstaan, aanwakkeren en de-escaleren van grensoverschrijdend gedrag.
  • Wees je bewust van de invloed van de bedrijfscultuur
    De kans op grensoverschrijdend gedrag is groter wanneer de machtsverschillen in de organisatie groter zijn. Hoe hiërarchischer de cultuur, hoe groter de machtsverschillen en hoe groter het risico op grensoverschrijdend gedrag. Het is belangrijk dat een organisatie zich hiervan bewust is en er bewust mee omgaat.
Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer (2024)

FAQs

Wat valt er onder grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer? ›

Grensoverschrijdend gedrag kan zich uiten in bijvoorbeeld pesterijen, discriminatie, agressie, seksuele intimidatie en zelfs seksueel misbruik. Grensoverschrijdend gedrag komt overal voor, ook binnen organisaties en bedrijven.

Wat te doen bij grensoverschrijdend gedrag collega? ›

Doe aangifte bij de politie

Gaat het om strafbaar grensoverschrijdend gedrag, zoals aanranding of verkrachting? Doe dan aangifte bij de politie. Slachtofferhulp kan u helpen met aangifte doen. U kunt ook hulp vragen aan maatschappelijk werk bij uw gemeente.

Wat zijn voorbeelden van grensoverschrijdend gedrag? ›

Voorbeelden van grensoverschrijdend gedrag zijn:
  • intimiderend gedrag zoals overmatige controle uitoefenen, onder druk zetten of bang maken;
  • discriminatie;
  • racisme;
  • pesten;
  • uitsluiten;
  • fysiek geweld;
  • seksuele intimidatie , en.
  • seksueel misbruik .

Wat te doen bij ongewenst gedrag op de werkvloer? ›

Werknemers kunnen op hun werk geconfronteerd worden met ongewenst gedrag, zoals pesten, seksuele intimidatie, discriminatie en agressie. Het is belangrijk dat werknemers met hun problemen terecht kunnen bij een vertrouwenspersoon binnen het bedrijf. De vertrouwenspersoon is onafhankelijk en deskundig.

Wat is strafbaar grensoverschrijdend gedrag? ›

Grensoverschrijdend gedrag kan zich manifesteren als fysieke, verbale of psychologische acties die iemands grenzen overschrijden zonder toestemming.

Wat is intimidatie op de werkvloer? ›

Wat is intimidatie op werk? Je spreekt van intimidatie als iemand anders je angstig maakt door met negatieve gevolgen te dreigen. Een dreigement op de werkvloer is bijvoorbeeld ontslag. De persoon die jou intimideert gedraagt zich boos of maakt onaardige opmerkingen.

Is grensoverschrijdend gedrag reden voor ontslag? ›

- Het gedrag moet ernstig genoeg zijn: Ontslag op basis van grensoverschrijdend gedrag moet gerechtvaardigd zijn door de ernst van het gedrag. Dit betekent dat het gedrag ernstig genoeg moet zijn om een redelijke werkgever tot het nemen van ontslagbesluit te bewegen.

Wat is een valkuil bij grensoverschrijdend gedrag? ›

'Bij grensoverschrijdend gedrag krijgen veel mensen de neiging zich terug te trekken en te isoleren van de groep. Ze gaan minder participeren in gezamenlijke activiteiten, maken zich onzichtbaar. Dat is een valkuil, omdat collega's zo eerder negatief over je gaan denken en jouw kant van het verhaal niet zien. '

Wat is niet toelaatbaar gedrag? ›

Onder grensoverschrijdend gedrag vallen alle vormen van ongewenst gedrag die je op de campus, de werkvloer en in de studieomgeving kan tegenkomen. Vaak gaat het over een vorm van verbaal of fysiek geweld, pestgedrag, ongewenste seksuele handelingen, intimidatie, racisme of discriminatie.

Is dreigen grensoverschrijdend gedrag? ›

Van Vlimmeren somt voorbeelden op van grensoverschrijdend gedrag: stalken, dreigen, intimideren, manipuleren, seksueel getinte opmerkingen maken én machtsmisbruik.

Is roddelen grensoverschrijdend gedrag? ›

Ja, het verspreiden van geruchten en roddels kan worden beschouwd als grensoverschrijdend gedrag. Het doelbewust verspreiden van onware of beschadigende informatie over iemand met de bedoeling hen te schaden, kan leiden tot emotionele schade, reputatieschade en sociale isolatie.

Wat is mentaal grensoverschrijdend gedrag? ›

Psychisch grensoverschrijdend gedrag gaat over elk incident waarbij een persoon psychisch wordt bedreigd of aangevallen. Voorbeelden zijn schreeuwen, uitschelden, kleineren, vernederen, bedreigen, chanteren, afwijzen, opsluiten, onterechte ernstige beschuldigen, …

Wat is onacceptabel gedrag op de werkvloer? ›

Pestgedrag kan direct gericht zijn tegen de persoon, bijvoorbeeld kleinerende en vernederende opmerkingen, voortdurende kritiek, fysiek aanvallen of bedreigen. Pesten kan ook minder direct: iemand isoleren, buitensluiten en negeren of roddelen, kwaadaardige geruchten, leugens en valse beschuldigingen verspreiden.

Wat valt onder intimiderend gedrag? ›

Soms intimideert iemand openlijk, bijvoorbeeld door je te beschuldigen, te dreigen met negatieve gevolgen zoals lichamelijk geweld, reputatieschade, straf, ontslag,... door doelbewust heel explosief te communiceren (schreeuwen, roepen, schelden) of door te gooien met spullen.

Kan je ontslagen worden door grensoverschrijdend gedrag? ›

- Het gedrag moet ernstig genoeg zijn: Ontslag op basis van grensoverschrijdend gedrag moet gerechtvaardigd zijn door de ernst van het gedrag. Dit betekent dat het gedrag ernstig genoeg moet zijn om een redelijke werkgever tot het nemen van ontslagbesluit te bewegen.

Is schelden grensoverschrijdend gedrag? ›

Besef dat grensoverschrijdend gedrag in veel vormen voorkomt. Denk bijvoorbeeld aan pesten, kleineren, handtastelijkheden, geen aandacht geven, schelden, chanteren, fysiek uithalen, dingen stukmaken .

Top Articles
How Much CPU Usage Is Normal? Get the Answer from the Guide! - MiniTool
International Debit Card - How to Apply, Features, Benefits | DBS Bank
2016 Hyundai Sonata Refrigerant Capacity
サリスF70プッシュへのプッシュフルエクステンションヘビーデューティドロワーランナー
Nancy Caroline (Kindley) Walker - Goodwin Funeral Home
Car Parts Open Now
Fbsm Berkeley
Weather Underground Merritt Island
Random Animal Hybrid Generator Wheel
Teamsideline Manatee
New Orleans Pelicans News, Scores, Status, Schedule - NBA
O'Quinn Peebles Phillips Funeral Home
Swap Shop Elberton Ga
Indicafans
Craigslist Metal Roofing
Craigslist Cars For Sale By Owner Oklahoma City
Ella And David Steve Strange
Wayne State Dean's List
MyChart | University Hospitals
Can You Put Elvie Stride Parts In Sterilizer
Bannerlord How To Get Your Wife Pregnant
Equity Livestock Monroe Market Report
Dr. Nicole Arcy Dvm Married To Husband
Eddie Scozzare Salary
Bx9 Bus Schedule
Sold 4 U Hallie North
Thailandcupid
Craigslist Tampa: Your Ultimate Guide To Online Classifieds
Acbl Homeport
Unveiling AnonIB: The Controversial Online Haven for Explicit Images - The Technology For The Next Generation.
Search results for: Kert\u00E9sz, Andr\u00E9, page 1
Island Photography Discount Code
Dr Yakubu Riverview
We Tested and Found The Best Weed Killers to Banish Weeds for Good
Craigslist Pinellas County Rentals
Chipotle Digital Kitchen Briggs Chaney
Need flooring installation? Carpet Hardwood floor Vinyl plank Laminate - skilled trade services - craigslist
Flixtor The Meg
JPX Studios/item asylum
Skip The Games Albany
Daniel And Gabriel Case Images
Indium Mod Fabric
Quazii Plater Nameplates Profile - Quazii UI
John Deere Z355R Parts Diagram
Oriley Auto Parts Hours
Motorcycle Sale By Owner
Christina Cox Measurements
Mexican cartel leader 'El Mayo' Zambada pleads not guilty to US charges
The Marietta Times Obituaries
Panguitch Lake Webcam
Basketball Stars Unblocked 66 Ez
Ticketmaster Lion King Chicago
Latest Posts
Article information

Author: Patricia Veum II

Last Updated:

Views: 6150

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Patricia Veum II

Birthday: 1994-12-16

Address: 2064 Little Summit, Goldieton, MS 97651-0862

Phone: +6873952696715

Job: Principal Officer

Hobby: Rafting, Cabaret, Candle making, Jigsaw puzzles, Inline skating, Magic, Graffiti

Introduction: My name is Patricia Veum II, I am a vast, combative, smiling, famous, inexpensive, zealous, sparkling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.