Landkommuner betaler prisen for flere førtidspensionister (2024)

Efter en årrække, hvor antallet af førtidspensionister har været faldende, får flere personer tildelt førtidspension sammenlignet med tidligere.

Faktisk har kommuner flere steder i landet allerede givet ligeså mange førtidspensioner i år, som de gjorde i hele 2018.

Det gælder blandt andet Morsø Kommune, der til og med juli i år har tildelt 37 borgere førtidspension. Hele sidste år gjaldt det blot 31 personer.

Det lægger pres på kommunens budgetter, og det går ud over andre velfærdsopgaver, fortæller Ellen Phillipsen Dahl fra partiet Demokratisk Balance, der er formand for kommunens beskæftigelsesudvalg.

- Det kommer til at betyde, at vi, som vi faktisk har gjort hele tiden, kommer til at gå ind i alle kroge for at finde ud af, hvor vi kan effektivisere, uden det gør for ondt, siger hun.

Flere nye førtidspensionister

På landsplan fik 10.045 personer i 2017 tildelt førtidspension.

I 2018 lå det tal på 12.760 personer, og fremskriver man de foreløbige tal for 2019, kommer antallet af tildelte førtidspension i år til at ligge på 15.112 personer.

Det viser beregninger lavet af DR på baggrund af tal fra jobindsats.dk.

Udviklingen hænger blandt andet sammen med, at mange nu afslu*tter det særlige ressourceforløb, der blev indført tilbage i 2012.

Ressourceforløbene skal hjælpe personer, der har fysiske eller psykiske lidelser af forskellig karakter og er i fare for at miste tilknytning til arbejdsmarkedet med at finde ud af, om de kan blive i job i stedet for at placere dem på førtidspension eller andre ydelser.

Men en undersøgelse fra Beskæftigelsesministeriet viste i 2017, at omkring 45 procent alligevel ender på førtidspension, når de har afslu*ttet deres forløb.

Bekymring i flere kommuner

Hos Danske Handicaporganisationer er man som udgangspunkt glad for, at flere nu får tildelt førtidspension.

- Det er vigtigt, at de mennesker, der ikke har, og ikke kan få, en tilknytning til arbejdsmarkedet, får en mulighed for at kunne leve et normalt liv og ikke bliver tvunget ud i nogle forløb, hvor de knækker nakken, bliver sygemeldt eller på anden vis ikke har det godt, siger formand Thorkild Olesen.

Men i flere kommuner er de bekymrede for udviklingen.

Ikke mindst fordi kommunernes udgifter dækkes efter en anden nøgle end førhen, hvor staten refunderede den enkelte kommunes omkostninger til førtidspensionister én til én.

I dag giver staten ganske vist et stort tilskud til kommunernes udgifter til førtidspensionister, men 80 procent af tilskuddet fordeles efter befolkningstal - ikke efter antallet af førtidspensionister.

To kommuner med samme befolkningstal får altså næsten det samme i tilskud, selvom den ene måske har dobbelt så mange førtidspensionister som den anden.

Rammer flere landkommuner

Der er samtidig store forskelle på, hvor mange førtidspensionister de enkelte kommuner har, da det blandt andet afhænger af fordelingen af unge og gamle i de enkelte kommuner samt andre faktorer, der kan variere meget på tværs af landet.

Derfor er systemet uholdbart, mener borgmester i Hjørring Kommune Arne Boelt (S), der også er formand for de nordjyske kommuners kontaktråd.

Han vurderer, at ni ud af 11 nordjyske kommuner - det vil sige alle kommuner på nær Aalborg og Rebild Kommune - vil få store udfordringer med at tackle udgifterne til førtidspension fremover.

I Hjørring Kommune viser fremskrivninger af tallene fra jobindsats.dk, at tildelingen af førtidspensioner kan stige fra 203 i 2018 til 278 i 2019. Det svarer til en stigning på 37 procent.

Derfor vil han have systemet ændret.

Løsningen er i følge ham at lave om på fordelingsreglerne, så statens tilskud dækker det reelle antal borgere på offentlig forsørgelse, mener Arne Boelt.

- Hvis ikke man gør det, så får vi et gab, der bliver større og større fremadrettet. For vores kommune ender det i år 2023 med 186 millioner kroner ekstra samlet set. Selvfølgelig vil vi få nogle af dem igen, men der er ingen, der tør gisne om, hvor mange der bliver dækket, siger han.

Var til at forudse

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) mener ikke, at det er alarmerende, at flere personer end førhen nu får tildelt førtidspension.

- Det er ikke et mål for os, at flere skal være på førtidspension. Vi vil allerhelst have, at folk ikke er så syge, at de havner der. Men de mennesker, der er syge og har krav på førtidspension, skal også have førtidspension.

Regeringen følger udviklingen tæt, siger han.

Til spørgsmålet om, hvorvidt kommunerne generelt skal have tildelt flere penge for at dække udgifterne til førtidspensionister, lydet svaret.

- Jeg tager meget gerne dialogen med kommunerne. Men der er ikke noget i de her tal, der bærer præg af, at der pludselig er en eksplosion, som de ikke kunne forudse.

- Der var afsat penge til, at det ville stige både i 2018 og 2019, så kommunerne derude burde være dækket ind, fortsætter Peter Hummelgaard.

En enlig førtidspensionist modtager 18.875 kroner før skat.

Landkommuner betaler prisen for flere førtidspensionister (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Emmett Berge

Last Updated:

Views: 6040

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Emmett Berge

Birthday: 1993-06-17

Address: 787 Elvis Divide, Port Brice, OH 24507-6802

Phone: +9779049645255

Job: Senior Healthcare Specialist

Hobby: Cycling, Model building, Kitesurfing, Origami, Lapidary, Dance, Basketball

Introduction: My name is Sen. Emmett Berge, I am a funny, vast, charming, courageous, enthusiastic, jolly, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.