Må vi købe hus, få børn og blive gift? (2024)

Spørgsmål indsendt2. november 2009

Hej.

Skriver til jer, fordi jeg sidder inde med spørgsmål, der går mig lidt på.
Ved godt banken ville kunne give det endelig svar.
Men ved også jeg vil være for opsat på det, og vil blive slået fuldstændig ud hvis det ikke kan lade sig gøre.
Derfor skriver jeg her, da det er lettere for mig, da jeg her er anonym.

Min kæreste har over en længere årrække lige fået diagnosen ADHD. Ikke den aktive form.
Udover det døjer han med sin balancenerve, social angst og stress, som han bla. har været indlagt for, da han besvimede meget :( Plus han har sukkersyge også.
Han har været på førtidpension siden 2001, og arbejdsevne varigt nedsat.
Ligesom jeg, magter han kun småting lige for tiden, og ikke for meget af gangen da han stresser utroligt let.
Udover det har han 2 tvillinge piger, vi har hver 14 dag.

I år 2008 fik jeg stillet diagnosen borderline, en diagnose der har taget hårdt på mig. I mange år har jeg lidt af meget svær socialangst og andre angste. Tvangstanker. Mentalt underudvilket og hukommelsetab. Jeg har endelig fået den hjælp jeg behøver, og både min kæreste og jeg har støttepersoner og tilknyttet en psykolog og læge der følger os begge nøje.
Planen er at der arbejdes på at jeg kommer over på førtidspension, da hverken min læge eller kontaktpersoner ikke kan forstå jeg ikke har fået den for længe siden, da de mener jeg ikke ville kunne klare det hverken psykisk eller fysisk.
Så her venter vi bare på en egentlig førtidspension.

Nu er spørgsmålet så. Vi ønsker som så mange andre, at få vores eget. I dette tilfælde vores eget hus.

Kan 2 førtidspensionister godt købe hus?
Også selvom vi står i RKI. Min kæreste har mere gæld end jeg har. Jeg har under 100.000 og han 400.000 ca regnet.
Jeg betaler støt af på min gæld, og selvom han også betaler af på hans, er der længere udsigter desværre.

Vil det betyde at et evt. huskøb vil blive beregnet kun ud fra min gæld og evt. hvor meget man kan låne i banken. Eller regner man ud fra os begge, hvor meget vi kan låne af penge til et hus.

Eller er huskøb en helt uopnåelig drøm for os.
Kender til en kvinde, hvis bekendte begge førtidspensionister, et "ungt" par sidst i 30`erne, har sparet udbetalingen op, og så fået dækket resten af banken til køb af hus.
Så ved jo det kan lade sig gøre, men hvad ville være gældende for os med det jeg bla. har skrevet.

Vi har snakket lidt om børn. Min kæreste er trods sygdom en alle tiders far, og leger med sine 2 piger, og er der for dem, akurat som en far skal være det.
Hvilket pt. også gør han bliver meget træt et par dage efter de er kommet hjem til deres mor igen.
Men jeg er ikke et sekund i tvivl om, at et nyt barn vil gøre ham til en lige så god far som han allerede er.
Vi ved godt der skal meget arbejde til, men når vi begge er på mere solid grund i vores sygdomme, må vi så godt få børn, selvom vi har de sygdomme bag os?
Eller vil de blive tvangsfjernet?

Det andet er, at vi har snakket lidt om at blive gift, engang efter min pension forhåbentlig går igennem.
Må vi blive gift, selvom man er førtidspensionist. Og hvor meget vil det skære ned i pengene når det er.

Håber du/I kan give lidt klarhed.

Mange hilsner
Blazeme.

Svaret blev lagt på DepNet10. november 2009

To førtidspensionister kan selvfølgelig købe hus som alle andre, hvis økonomien tillader det. Som du beskriver jeres situation, vil det ikke være muligt for jer indtil videre.

Et huskøb finansieres normalt ved lån i realkreditinstitut, hvor man max. kan låne 80% af købssummen. Det forudsætter, at I selv klarer restbeløbet enten ved opsparing eller evt. lån i bank.

For at komme i betragtning til lån, skal der laves et realistisk budget. Udgifter og indtægter stilles op, og ud over de faste udgifter skal der være plads til leveomkostninger, transport osv.

Både realkredit og banker er meget forsigtige med at låne ud i dag. Selv personer med gode, almindelige lønninger og uden gæld har meget svært ved at låne. For bare et par år siden var situationen helt anderledes.

Jeres gæld vil have stor betydning, selv om du arbejder ihærdigt på at nedbringe din. Men en registrering i RKI er i sig selv tilstrækkeligt til, at man overhovedet ikke kan låne.

Man kan købe hus sammen (2 ejere), og da er det begges forhold, der tages i betragtning. Teoretisk kan du også købe alene, men din indtægt alene rækker ikke til at finansiere et huskøb.

Det er kedeligt at måtte sige det, men jeg vil foreslå, at I i stedet satser på en lejebolig indtil videre. Det betyder jo også mulighed for boligtilskud, kommunalt lån til indskud og evt. tilskud til varmeudgift.

Mit forslag er, at I taler med jeres boligselskab og kommunen om mulighederne for at leje rækkehus. Mange almennyttige boligforeninger har rækkehusbebyggelser, og det behøver ikke være dyrt, men spørg jer for. Så slipper man også for vedligeholdelse og risiko for at ende med en måske livsvarig gæld, der kan blive meget stor, hvis det går galt med ejerbolig.

Endelig skal jeg sige, at ejendomsmarkedet jo kan ændre sig, og priserne kan falde. Der kan også være store prisforskelle i forskellige dele af landet.

Spørgsmålet om børn er vanskeligere. Det er dejligt og helt naturligt, at I får tanken, og (selvfølgelig) kan ingen forbyde jer at få børn. Men om tidspunktet er det rigtige, synes jeg I skal drøfte med dem, der kender jer godt. Det kunne være de professionelle, der ved meget om jeres sygdom og måde at leve med det.

Måske er det en god ide at vente på, at tingene falder lidt mere på plads. Det er meget krævende at have børn, og det kan være en stor udfordring for et parforhold, hvis der også er sygdomsbelastninger at tage hensyn til. Endelig har I jo allerede din kærestes tvillinger en del af tiden, og du skriver selv, at det trætter ham.

Som førtidspensionister kan I (selvfølgelig) også gifte jer, det bestemmer I selv. De økonomiske ydelser bliver påvirket, men det gør de også, selv om I bor sammen uden at være gift.

Du skriver, at din kæreste har førtidspension fra 2001, men ikke hvilken type. Derfor kan jeg ikke beregne for hans del. Hvis du får førtidspension, er der kun en sats, da der er nye regler fra 2003.

Som gift eller samlevende er grundsatsen 160.176 kr. årligt før skat (2009). For en enlig er grundsatsen 188.448 kr. årligt før skat.

Som gift eller samlevende med en pensionist kan I sammenlagt have andre indtægter på op til 101.700 kr. før det påvirker din pension.

Hos sin sagsbehandler kan din kæreste få nøjagtigt beregnet, hvad det vil betyde for hans pension, hvis I bor sammen eller gifter jer.

Venlig hilsen
Aase Sveistrup,socialrådgiver

Må vi købe hus, få børn og blive gift? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Trent Wehner

Last Updated:

Views: 5912

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Trent Wehner

Birthday: 1993-03-14

Address: 872 Kevin Squares, New Codyville, AK 01785-0416

Phone: +18698800304764

Job: Senior Farming Developer

Hobby: Paintball, Calligraphy, Hunting, Flying disc, Lapidary, Rafting, Inline skating

Introduction: My name is Trent Wehner, I am a talented, brainy, zealous, light, funny, gleaming, attractive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.