Segedin - šoping u Mađarskoj ili nešto više? - Putuj Sigurno (2024)

Segedin je poslednjih godina postao veoma popularna destinacija za šoping. Šoping u Segedinu nije namenjen isključivo za šoping odeće kao što je to slučaj u drugim evropskim šoping destinacijamaveć kao destinacija u kojoj se mogu kupiti povoljne namirnice. Ipak, čak ni to nije jedina vrednost Segedina, ovog interesantnog grada u Mađarskoj. Postoje brojne atrakcije koje možete videti kada krenete na put u Segedin, paevo koje sui šta tamo treba kupiti.

Osnovne informacije o Segedinu

Segedin se nalazi u južnom delu Mađarske, na mestu gde se Mureš uliva u Tisu. Smatra se da naziv Segedin potiče od reči szög, koja na mađarskom jeziku označava ugao. Razlog je taj što Tisa prolazi kroz grad praveći ugao. Sa druge strane, veruje se i da vodi poreklo od mađarske reči sziget, koja označava ostrvo. Glavni grad ove županije je Čongrad. Zauzima površinu od oko 280 km² i naseljava ga oko 162.000 stanovnika. S obzirom da se nalazi u središnjem delu Panonske nizije, Segedin je bogat vodom i poznat je po velikom broju sunčanih dana u godini. Klima je kontinentalna pri čemu su leta vruća a zime hladne sa malom količinom padavina.

Službeni jezik je mađarski, dok je valuta mađarska forinta, pri čemu 1 evro vredi oko 300 mađarskih forinti.

Kako stići u Segedin?

Razdaljina: Beograd – Segedin je oko 200 km. Najjednostavnije putovanje do Segedina je autoputem kroz Vojvodinu. Segedin je od Budimpešte udaljen oko 165 km putem M5. Moguće je od Budimpešte do Segedina stići i vozom pri čemu vožnja traje oko dva i po sata. Aerodrom u Segedinu je skromnih kapaciteta i prima samo manje letilice, zato nije pogodan za ovakvu vrstu putovanja, ali ni isplativ. Ukoliko putujete automobilom u Segedin potrebna Vam je i e-nalepnica, o kojima smo pisali kroz vodič za vinjete u Evropi.

Istorija

Postoje podaci prema kojima je Segedin bio naseljen još u antičko doba. Naziv Segedin prvi put se pominje 1183. godine. Nakon invazije Mongola i sticanja statusa slobodnog kraljevskog grada 1498. godine. Turcisu Segedin osvojili 1543. godine i u to vreme se u Segedinu razvila proizvodnja paprike. Oslobođen je 1686. godine dok je 1715. godine ponovo dobio status slobodnog kraljevskog grada. Grad se razvijao tako da je 1721. godine otvorena prva gimnazija, nešto kasnije oko 1854. godine Segedin je počeo da razvija svoju privredu. Na razvoj Segedina negativno se odrazila velika poplava, nakon koje je nestao skoro ceo grad. Pretrpeo je i značajne gubitke tokom Prvog i Drugog svetskog rata. Danas je Segedin četvrti po veličini grad u Mađarskoj i značajna turistička destinacija.

Atrakcije u Segedinu

Gradska kuća – Nalazi se na trgu Sečenji. Izgrađena je u neobaroknom stilu pod upravom dvojice arhitekata Ištvana Vedresa i Janoša Švorca. To je zapravo jedna žuta zgrada, koja je okružena stražarnicama, na kojima zvona zone nakon svakih 15 minuta. Zahvaljujući Mostu uzdaha, Gradska kuća je povezana sa Gradskom skupštinom.

Segedin - šoping u Mađarskoj ili nešto više? - Putuj Sigurno (1)

Trg Sečenji – Ovo je jedan od najvećih trgova u ovom delu Evrope. U okviru njega, nalazi se veliki broj statua, koje reprezentuju bogatu kulturu Segedina. Na trgu se nalazi statua Ištvana Sečenja, koji je izrađena od belog mermera i statua od bronze Pala Vašarhelija.

Katedrala – Gradnja je započeta 1913. godine od strane Ernesta Ferka na mestu gde se ranije nalazila crkva Svetog Dimitrija. Završena je nakon 17 godina sa visinom od 54 m sa kulama, koje su visoke oko 90 m. U crkvi se nalaze treće najveće orgulje u Evropi.

Segedin - šoping u Mađarskoj ili nešto više? - Putuj Sigurno (2)

Trg Dugonič – Nalazi se u južnom delu ulice Karaš. Ne njemu je glavna atrakcija muzička fontana, koja je posvećena stogodišnjici poplava u Segedinu. Takođe se ovde nalazi i zgrada Rektorata Univerziteta u Segedinu. Posebnu pažnju turista privlači statua Andraša Dugonjića, koji u ruci drži prvi roman na mađarskom jeziku Etelka.

Trg Arad – Na njemu se nalazi statua posvećena Ferencu Rakociju II i spom ploča-kolona Soreg bitke. Turisti na ovom trgu mogu videti i Kapiju heroja posvećenu stradalim vojnicima u Prvom svetskom ratu.

Bašta Štefanija – Nalazi se u centru grada, u okviru Bišopove palate. U njoj se nalaze retke biljne vrste, ruševine starog zamka i mnogo toga drugog.

Zsótér kuća, Kárász kuća i Vajda kuća – Atraktivnost ovih kuća leži u njihovoj arhitekturi. Nekada su pripadale bogatim i znamenitim ljudima Mađarske, a danas su svedoci istorijskog razvoja i napretka Segedina.

Segedin - šoping u Mađarskoj ili nešto više? - Putuj Sigurno (3)

Srpska pravoslavna crkva posvećena Svetom Nikoli – Građena je u periodu od 1773. do 1781. godine. Osveštana je za prenošenje moštiju Svetog Nikole. U njoj se nalaze mnogobrojne ikone iz raznih delova sveta kao što su Crna Madona iz Egipta ili Bogorodica iz Sirije. Najstarija ikona u ovoj crkvi je ruska ikona pod nazivom Nerukotvoreni obraz Isusa Hrista iz 17. veka.

Reök palata – Njenu fasadu krase zeleni i ljubičasti tonovi, ali zbog neodržavanja, nalazi se u jako zapuštenom stanju.

Anna banja – Prednost ove banje leži u lekovitoj izvorskoj vodi temperature do 52° C. Namenjena je lečenju reumatskih oboljenja, oboljenja kostiju i hroničnog artritisa. Njeni posetioci imaju mogućnost da se kupaju u bazenima, i spada u manje poznate ali vrlo lekovite banje Evrope.

Kompleks bazena Napfényfürdő Aquapolis – Prostire se na površini od 4400 m². Njegov sadržaj je vrlo raznolik i nudi za svakog određenu vrstu zabave i relaksacije. U njemu se nalaze ogromni bazeni dužine preko 200 m, na čije tornjeve se možete popeti liftom visine 30 m. Obuhvata i 7 tobogana. Uređeni su bazeni i za decu kao i za bebe sa mama. Pored zabave, ovaj kompleks poseduje i medicinski deo sa smeštajnim kapacitetima za pacijente, koji boluju od reumatskih oboljenja i koji koriste usluge podvodnih tretmana, kupku, masaža, vežbanja i dr. Dnevna ulaznica za odrasle košta 4900 mađarskih forinti.

Evo kako provesti vreme i šta raditi u Segedinu

Segedin je živopisan grad, u kome postoje različite mogućnosti za provođenje slobodnog vremena. Ukoliko želite da upoznate kulturu i istoriju Segedina, koja je poprilično bogata, možete se odlučiti za panoramsko razgledanje grada, koje uključuju pored pomenutih atrakcija i Zavetnu crkvu, katedralu Dom ter, novu Sinagogu i dr.

Segedin - šoping u Mađarskoj ili nešto više? - Putuj Sigurno (4)

Svakako možete tokom obilaska odvojiti vreme da kupite sebi i dragim ljudima suvenire i različite đakonije. Ukoliko ste ljubitelj muzike i festivala, tokom proleća i leta se u Segedinu održavaju Segedinski festival mladih, Međunarodni riblji festival, Festival segedinške paprike, Festival bundeve i dr. Tokom večeri, na raspolaganju su vam noćni klubovi poput Retro-a, Sing-Singa, Jate Kluba i dr.

Gastronomija

Ako ste turista u Segedinu, izdvojite vreme da probate pikantne salame i Sekelji gulaš. Pored toga, autentičnost gastronomiji Segedina daje Halászlé, riblja čorba, koja se priprema sa više vrsta mesa, paprikom i začinima. U Segedinu postoji muzej, koji je posvećen paprici i Pik salamama kao prepoznatljivim specijalitetima ovog kraja. Ukoliko se odlučite za odlazak u restoran, preporuka je da odete u poznate mađarske restporane sa kvalitetom ponudom hrane i pića Taverna Gulyas, Horizont, Kiskörössy Halászcsárda i Fehértói Halászcsárda. Za kraj, svakako probajte doboš tortu u čuvenoj poslastičarnici Virág.

Smeštaj i hrana u Segedinu

Cene smeštaja se kreću od 15 evra za boravak u hostelu dok boravak u hotelu sa 4 zvezdicekošta oko 90 evra. Za nekih 3 evra u restoranu možete dobiti kompletan obrok, dok su restorani nacionalne kuhinje skuplji i cena obroka se kreće od 10 do 25 evra. Za jedan noćni izlazak u klub ili diskoteku, cena ulaznice dostiže iznos i do 3,5 evra.

Šoping u Segedinu i najvažnije cene

Segedin - šoping u Mađarskoj ili nešto više? - Putuj Sigurno (5)

Pored obilazaka trova i znamenitosti Segedina, vrlo čest motiv posete ovom gradu je šoping. Turisti pretežno kupuju garderobu, kozmetiku, kućne aparate ali svve češće i sveže namirnice. Ovo je posebno popularan vid šopinga za stanovnike Vojvodine pošto su cene izuzetno povoljne. Najveći i najposećeniji je Arkad šoping centar, koji obuhvata 3 nivoa sa 130 prodavnica. Nalazi se na 2 minuta vožnje od autobuske stanije na Trgu Mars-a i na 5 minuta od centra grada. Tu su i šoping centri Metro, Auchan i Praktiker.

Ukoliko vas zanima kupovina namirnica u Segedinu, savet je da posetite pijace: Tesco i Cora.

Kupci u Segedinu su proletos najavili da je trenutno veoma isplativa kupovina dečijih sedišta za kola, kao i obuća za oba pola, od kožnih cipela, preko sandala pa sve do papuča. Kada su u pitanju drugi odevni predmeti, cene se kreću od 800 do 1500 i 2000 dinara kako za košulje, tako i svečane haljine, majice i tome slično.

Kada su u pitanju cene namirnica i pića u Segedinu, veoma je jeftino vino, pa čak i po duplo jeftinije, kao i mađarski sirevi, dimljeni kačkavalji i drugi slični proizvodi.

Segedin je vrlo lep grad bogate kulture i istorije. Bez obzira na tom za koji period godine rešite da posetite Segedin, nećete pogrešiti. Svakako ga treba posetiti zbog raznovrsne kulturne ponude, velikog broja šoping centara koji odlikuju jeftine cene namirnica, odeće i tehnike u Segedinu,ali i zbog relaksacije u Akvapolisu. Ukoliko želite jedan kvalitetan produženi vikend oplemenjen šetnjama gradskim trgovima, ukusnom hranom, kulturnim znamenitostima i opuštanju u velikim bazenskim površinana, Segedin je prava destinacija za vas.

Autor: Milena Podovac |Objavljeno: 20.10.2016. | Ažurirano: 11.03.2019.

Segedin - šoping u Mađarskoj ili nešto više? - Putuj Sigurno (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duane Harber

Last Updated:

Views: 6382

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duane Harber

Birthday: 1999-10-17

Address: Apt. 404 9899 Magnolia Roads, Port Royceville, ID 78186

Phone: +186911129794335

Job: Human Hospitality Planner

Hobby: Listening to music, Orienteering, Knapping, Dance, Mountain biking, Fishing, Pottery

Introduction: My name is Duane Harber, I am a modern, clever, handsome, fair, agreeable, inexpensive, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.