Waarom krijg ik een rood hoofd van alcohol? (2024)

. . . gezondheid Waarom krijg ik een rood hoofd van alcohol?

Sommige mensen krijgen een rood hoofd als ze alcohol drinken.
Op deze pagina lees je hoe dit kan komen. En of het kwaad kan.

Je bloedvaten verwijden door alcohol

Als je alcohol drinkt verwijden tijdelijk je bloedvaten.
Dit kan een warm gevoel geven en zorgen voor een rood gezicht.

Je bloeddruk kan verhogen door alcohol

Als je elke dag meerdere glazen alcohol drinkt, kun je door alcohol een hoge bloeddruk krijgen. Door de hoge bloeddruk kun je een rood gezicht krijgen of gaan blozen. Ook kun je gesprongen adertjes in je gezicht krijgen. Gesprongen adertjes herstellen niet meer en blijven zichtbaar, ook als je stopt met drinken.
> Lees meer over alcohol en bloeddruk

Je hebt misschien een alcoholintolerantie

Sommige mensen kunnen alcohol niet goed afbreken. Dat heet een alcoholintolerantie. Door alcoholintolerantie kan de giftige afbraakstof van alcohol, aceetaldehyde, zich opbouwen in het lichaam wanneer je alcohol drinkt.
Je kan hierdoor een rood hoofd krijgen. Maar ook een benauwd gevoel of hartkloppingen.
> Lees meer over alcoholintolerantie

Je hebt een Aziatische achtergrond

Mensen met een Aziatische achtergrond kunnen over het algemeen slechter tegen alcohol en hebben vaak een alcoholintolerantie. Dit is genetisch bepaald. Dit komt doordat een enzym dat alcohol afbreekt minder goed werkt, of soms zelfs afwezig is bij mensen van Aziatische komaf. Hierdoor kun je alcohol slechter verdragen en kun je snel last krijgen van een rood hoofd. Maar ook andere klachten die horen bij een alcoholintolerantie.

Is een rood hoofd van alcohol slecht voor je?

Een rood hoofd krijgen van alcohol hoeft niet slecht voor je te zijn. Maar het kan wel een teken zijn dat het goed is om op te letten hoeveel alcohol je drinkt.

Heb je snel last van een rood hoofd als je alcohol drinkt? Dan kan het goed zijn om minder te drinken. Er zijn onderzoeken die vonden dat mensen die snel een rood hoofd krijgen wanneer ze alcohol drinken een grotere kans hebben op een hoge bloeddruk door alcohol1Association between changes in facial flushing and hypertension across drinking behavior patterns in South Korean adults – Park – 2022 – The Journal of Clinical Hypertension – Wiley Online Library. Of een grotere kans hebben op sommige vormen van kanker2The alcohol flushing response: an unrecognized risk factor for esophageal cancer from alcohol consumption – PubMed (nih.gov). Dit kan komen doordat mensen die snel een rood hoofd krijgen van alcohol, de alcohol niet goed kunnen afbreken. Hierdoor blijven de schadelijke stoffen van alcohol langer in het lichaam. En dat kan zorgen voor meer schade aan het lichaam.

Of een rood hoofd van alcohol echt slecht voor je is, is nog niet zeker. Daarvoor moet eerst nog meer onderzoek worden gedaan.

> Lees meer over alcohol en kanker

Andere mensen lezen ook

AllesOverDrinken.nl: platform voor een gezonder… Alles Over Drinken is een platform voor een gezonder leven…

Wat doet alcohol met je lichaamsgewicht: 7 feiten Alcohol en gewicht: 7 feiten over de effecten van alcohol…

Wat je moet weten over alcohol op Koningsdag Er gelden andere regels als je alcohol wil drinken, kopen…

Paracetamol en alcohol Je kan in de meeste gevallen veilig paracetamol gebruiken als…

Diclofenac en alcohol Je kan beter geen alcohol drinken als je diclofenac gebruikt.…

Codeïne en alcohol Het kan gevaarlijk zijn om alcohol te drinken als je…

Waarom krijg ik een rood hoofd van alcohol? (2024)

FAQs

Waarom krijg ik een rood hoofd van alcohol? ›

Als je alcohol drinkt verwijden tijdelijk je bloedvaten. Dit kan een warm gevoel geven en zorgen voor een rood gezicht.

Waarom wordt mijn gezicht rood door alcohol? ›

Dat rode kleurtje op je gezicht krijg je, omdat de bloedvaten in het gezicht verwijden als reactie op deze gifstoffen. Bij sommige mensen gebeurt dit al na consumptie van een geringe hoeveelheid alcohol. Een rood gezicht is niet de enige bijwerking die mensen met een lage alcohol-tolerantie kunnen ervaren.

Waarom heb ik zo n rood hoofd? ›

Een rood hoofd kan simpelweg een symptoom zijn van oververmoeidheid en uitputting. Het kan natuurlijk ook zijn dat je oververmoeid raakt en een rood gezicht krijgt door een achterliggende aandoening. Hierbij kan je denken aan allergieën, astma, hoge bloeddruk, hyperventilatie en allerhande hart- en longklachten.

Hoe voorkom je een rood hoofd? ›

Volgens psychologe Pieternel Dijkstra is je ademhaling één van de krachtigste middelen om controle over je lichaam terug te krijgen en zo blozen tegen te gaan. Zij adviseert 'blozers' om 2 seconden in te ademen, 1 seconde rust en 5 seconden rust uitademen.

Wat moet je doen als je gezicht rood is? ›

Hoe verminder je roodheid in het gezicht?
  1. Zorg dat de producten die je gebruikt de huid hydrateren. ...
  2. Gebruik milde verzorgingsproducten die zo min mogelijk parfum of alcohol bevatten. ...
  3. Gebruik een goede zonbescherming om je huid tegen de zon te weren. ...
  4. Wil je oneffenheden op je gezicht verbergen?
Feb 20, 2020

Hoe weet je dat je niet tegen alcohol kan? ›

Sommige mensen hebben ongewone reacties op alcohol. Dit is alcoholintolerantie. Bijvoorbeeld blozen, een loopneus, benauwdheid of hartkloppingen. Of hebben achteraf last van een heel stevige kater waaronder diarree, misselijkheid en hoofdpijn.

Wat doet alcohol met je gezicht? ›

Alcoholische dranken bevatten bovendien veel suiker, vooral witte wijn en co*cktails. Dit kan puistjes teweegbrengen. De suiker in alcohol kan je huidcellen letterlijk kristalliseren (glycatie genaamd), wat leidt tot minder volle, soepele cellen en een doffere teint.

Hoe gaat een rood hoofd weg? ›

Dít kun je doen tegen een rood gezicht

Zo kun je bijvoorbeeld aloë vera toevoegen aan je huidverzorging. Zeker als je last hebt van een geïrriteerde huid, kan dit helpen om de huid te verzachten. Ook werkt aloë vera verkoelend, wat fijn kan zijn als je hoofd niet alleen rood, maar ook verhit is.

Is een rood hoofd gezond? ›

Het is juist hartstikke gezond. Mensen die snel een rood hoofd krijgen hebben juist een goede doorbloeding. Onder onze wangen zitten namelijk kleine bloedvaatjes die wijder worden tijdens het sporten om zo meer bloed naar je spieren te pompen.

Waarom is mijn gezicht rood en warm? ›

Klachten bij rosacea kunnen zijn: bultjes en roodheid in uw gezicht, bloedvaatjes die te zien zijn, opeens blozen en oogklachten. De klachten kunnen erger worden door bijvoorbeeld zonlicht, warmte en alcohol. Uw huisarts kan u een crème of pillen geven. De klachten worden daardoor meestal veel minder.

Wat kun je doen tegen een rode huid? ›

Verminder roodheid in drie stappen
  1. Gebruik een gezichtsreiniger tegen roodheid.
  2. Kies voor exfolianten tegen roodheid.
  3. Gebruik een crème die roodheid tegengaat.

Wat betekent een rood hoofd? ›

Een rode huid in het gezicht kan een gevolg zijn van extreme temperatuurwisselingen. Erytheem kan ontstaan als gevolg van een overgevoelige huid die reageert op bepaalde factoren, als allergenen, temperatuurwisselingen en chemicaliën.

Waarom is mijn huid zo rood? ›

Hoe ontstaat een rode huid? Roodheid is een veel voorkomend symptoom. Het kan onder andere een uiting zijn van een gevoelige of geïrriteerde huid. De roodheid kan dan verergeren door inwendig of uitwendige triggers zoals hormonale schommelingen, stress, temperatuurswisselingen en bepaalde cosmetica.

Wat moet je doen als je snel rood wordt? ›

Dit kan op een aantal manieren:
  1. Vermijd gekruid of pittig voedsel. Vooral pepers zorgen voor blozen.
  2. Verminder de hoeveelheid alcohol die je drinkt. Sommige mensen worden snel rood na het drinken van een wijntje. Bij deze mensen werkt het enzym dat alcohol afbreekt niet goed.
  3. Beperk de inname van niacin (vitamine B3).
Oct 24, 2022

Hoe kom ik van mijn rode wangen af? ›

Wat kan je zelf doen aan altijd rode wangen? Gebruik milde producten die de huid niet irriteren. Bij rode wangen kun je het beste milde producten gebruiken die de huid kalmeren. Parfum, alcohol en parabenen (bewaarstoffen) zijn ingrediënten die je liever vermijdt maar vaak aan huidverzorgingsproducten is toegevoegd.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dong Thiel

Last Updated:

Views: 5829

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dong Thiel

Birthday: 2001-07-14

Address: 2865 Kasha Unions, West Corrinne, AK 05708-1071

Phone: +3512198379449

Job: Design Planner

Hobby: Graffiti, Foreign language learning, Gambling, Metalworking, Rowing, Sculling, Sewing

Introduction: My name is Dong Thiel, I am a brainy, happy, tasty, lively, splendid, talented, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.