Steeds meer mensen drinken zich dood (2024)

Steeds meer mensen drinken zich dood (1)

Het aantal alcoholdoden in Europa is de voorbije vijf jaar met 20 procent gestegen. In Groot-Brittannië overlijden meer mensen aan de gevolgen van drank dan aan roken of drugs. Sinds 2000 zijn daar al de helft meer doden gevallen als gevolg van een levercirrose. Alcohol brengt het lichaam onwaarschijnlijke schade toe.

Kanker

3 procent van de kankers zijn het gevolg van alcohol. Vooral keel-, mond- en slokdarmkanker.

Hersenen

Drinken brengt de hersenen niet alleen onherstelbare schade toe. Drinken doet de hersenen ook onomkeerbaar krimpen. Zware drinkers hebben meer mentale problemen dan matige drinkers. Onder de zestien jaar heeft alcohol een heftiger effect op de hersenen, dan bij oudere jongeren. Dit kan tot directe beschadiging leiden maar ook de groei van de hersenen belemmeren.

Hart en bloed

Drinken verhoogt de bloeddruk, dat gebeurt trouwens al vanaf het tweede glas. Excessief drinken leidt tot hartziektes en -aanvallen. Na een hartaanval lopen alcoholisten het grootste gevaar op een tweede - vaak fatale - hartaanval.

Lever

Alcohol kan niet worden opgeslagen en moet daarom onmiddellijk in het lichaam worden afgebroken. Dit gebeurt in de lever, door middel van enzymen. Bij te veel alcohol treden door ophoping van afbraakproducten stoornissen in de stofwisseling op. Ongeveer 80 procent van de ziekenhuisopnames met leverklachten is het gevolg van alcoholisme. De lever blokkeert volledig wanneer een alcoholicus met levercirrose blijft drinken.

Spijsverteringsstelsel

Alcohol irriteert de maagwand en veroorzaakt zo een acute en chronische maagslijmvliesontsteking. Het gevolg hiervan is brandend maagzuur, gewichtsverlies, een gevoel van ziek te zijn, braakneigingen en maagzweren. Zware drinkers riskeren daarenboven nog eens een ontsteking aan de alvleesklier.

Zwangerschap

Wanneer een aanstaande moeder alcohol drinkt, wordt de alcohol in het bloed opgenomen en dat bloed gaat rechtstreeks via de moederkoek naar het ongeboren kind. Is een zwangere vrouw onder invloed, dan is haar kind dat ook. Tussen 10 en 15 glazen per dag drinken verhoogt de kans op een baby met ondergewicht. Zwaar drinken kan de foetus met een alcoholverslaving opzadelen.

Seksuele problemen

Impotentie bij de man en onvruchtbaarheid bij de vrouw zijn gekende neveneffecten van zwaar drinken. Alcoholmisbruik verhoogt de kans om een seksueel overdraagbare ziekte op te lopen.

Beenderen en spieren

Steeds meer studies tonen aan dat zwaar drinken op jonge leeftijd later leidt tot botontkalking. Spierverslapping en huidirritatie komen vaker voor bij drinkers. Er zijn aanwijzingen dat sport, onder invloed van alcohol, schadelijk is voor de spieren. Gewoon een paar uur wachten tot de alcohol vanzelf het lichaam verlaat, is de enige oplossing.

Steeds meer mensen drinken zich dood (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Emmett Berge

Last Updated:

Views: 5893

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Emmett Berge

Birthday: 1993-06-17

Address: 787 Elvis Divide, Port Brice, OH 24507-6802

Phone: +9779049645255

Job: Senior Healthcare Specialist

Hobby: Cycling, Model building, Kitesurfing, Origami, Lapidary, Dance, Basketball

Introduction: My name is Sen. Emmett Berge, I am a funny, vast, charming, courageous, enthusiastic, jolly, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.