Wat is de kans op een soa? - OneDayClinic - Anonieme SOA test (2024)

Wat is de kans op een soa? - OneDayClinic - Anonieme SOA test (1)ByDr. Amit Atwal MSc, arts

15 september 2023

Wat is de kans op een soa?

Seks zonder condoom kan ervoor zorgen dat je een SOA oploopt. Het is helemaal niet vreemd als je een condoom een keer vergeet in the heat of the moment. Je denkt tijdens seks ook niet direct aan alle mogelijke gevolgen omdat je in het moment zit. Maar erna kunnen deze vragen opspelen. Hoe groot is nu de kans dat je een SOA hebt opgelopen? Wij proberen wat dingen voor je op een rij te zetten.

Wat zijn de meest voorkomende SOA’s?

In Nederland zijn de meest voorkomende SOA’s Chlamydia en Gonorroe. In 2022 werden zo’n 25.000 diagnoses Chlamydia gesteld. Voor Gonorroe waren dat er zo’n 11.000. Gonorroe is de meest voorkomende SOA onder mannen die seks hebben met mannen, maar neemt ook fors toe onder heteroseksuele, jonge vrouwen.

Wat is de kans dat ik Chlamydia of Gonorroe heb opgelopen?

We weten nu hoe vaak Chlamydia en Gonorroe voorkwamen in 2022 in Nederland. Maar wat is nu de kans, dat je een van deze SOA’s oploopt tijdens één keer onveilig seks hebben?

Voor vrouwen geldt dat jeper keerdat je onveilige seks hebt met een besmette partner, 45% kans hebt om Chlamydia op te lopen en 80% kans hebt om Gonorroe op te lopen.
Voor mannen geldt dat jeper keerdat je onveilige seks hebt met een besmette partner 28% kans hebt om Chlamydia op te lopen en 77% kans hebt om Gonorroe op te lopen.

De kans op een SOA na onveilige seks met een besmette partner is verschillend voor mannen en vrouwen doordat vrouwen een groter slijmvlies oppervlak hebben in de vagin* en dus vatbaarder zijn voor deze SOA.

Wat is de kans dat ik HIV heb opgelopen?

Iedereen is bang voor HIV, wat veel mensen niet weten is dat de kans op HIV bij éénmalig vagin*al contact helemaal niet zo groot is. De kans op HIV die mannen lopen per keeronveilig vagin*al contact met een besmette partner is 0.014%, voor vrouwen is dit 0.2%.

Bij anaal contact is de kans op overdracht iets groter, dit heeft er mee te maken dat de anus tijdens de seks makkelijker beschadigt en er hierdoor kleine bloedinkjes kunnen ontstaan, waardoor de kans op overdracht groter wordt.

Voor anale seks is de kans op HIV per keeronveilig seksueel contact 0.06-0.2% (top) en 0,1-3% (bottom) is.

Een paar belangrijke dingen om te weten is dat HIV ook tijdens onveilige seks kan worden voorkomen door een PrEP of PEP kuur te slikken. Dit zijn medicijnen die je beschermen tegen een HIV infectie.Lees meer over PrEP.

Wat is de kans dat ik syfilis heb opgelopen?

Syfilis is een SOA die in meerdere fases verloopt. In elke fase is de kans op overdracht anders. De meest besmettelijke fase, is de eerste fase. In deze fase heeft een groot gedeelte van de mensen een zweertje op de plek waar hij/zij/hen is besmet. Dit kan in de mond/vagin*/anus zijn of op de penis. Wanneer je in contact komt met zo’n zweertje, is de kans op overdracht zo’n 30% voor zowel mannen als vrouwen.

Wanneer het zweertje weer weg gaat, meestal vanzelf, kan iemand wel besmettelijk blijven.

Better safe than sorry!

Hopelijk hebben we je een beetje gerust kunnen stellen met onze cijfers en woorden hierboven. De kans op een SOA na 1 keer onveilige seks is dus niet extreem groot, maar hij bestaat wel. En niemand weet hoe groot de kans is dat jij nét die persoon bent. Het is daarom belangrijk, wanneer je in de mogelijkheid bent met je sekspartner, het over beschermde seks te hebben. Om zo een condoom te kunnen gebruiken in the heat of the moment, wat ervoor zorgt dat jullie beiden ook achteraf geen spijt van dingen krijgen.

Dit maakt het genot vooraf, tijdens en na de seks voor iedereen het grootst.

Mocht je toch onveilige seks hebben gehad, laat je danaltijdtesten op een SOA. OneDayClinic test op alle SOA én biedt wanneer nodig directe behandeling. Tevens bieden we in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven een test aan die binnen 90 minuten al uitsluitsel kan geven over de uitslag. Deze is net zo betrouwbaar als een test via het laboratorium!

Plan directonlineeen afspraak voor een anonieme test.

Wat is de kans op een soa? - OneDayClinic - Anonieme SOA test (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Moshe Kshlerin

Last Updated:

Views: 6289

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Moshe Kshlerin

Birthday: 1994-01-25

Address: Suite 609 315 Lupita Unions, Ronnieburgh, MI 62697

Phone: +2424755286529

Job: District Education Designer

Hobby: Yoga, Gunsmithing, Singing, 3D printing, Nordic skating, Soapmaking, Juggling

Introduction: My name is Moshe Kshlerin, I am a gleaming, attractive, outstanding, pleasant, delightful, outstanding, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.