20 najboljih savjeta o SEO optimizaciji - NEOMEDIA PLUS D.O.O. (2024)

()

SEO je kratica za pojam na engleskom jeziku: Search engine optimization (optimizacija sadržaja za tražilice). Iako taj pojam zvuči banalan i kada pokušavate objasniti petogodišnjaku što je SEO, možda je najbolje reći da je to postupak u kojem izrađujemo web stranicu da je tražilice znaju pročitati, i da ju smatraju dobrom za određeni upit.

Cilj SEO optimizacije je postići bolji ranking za istu ključnu riječ od konkurencije. To je i najjednostavnija definicija SEO optimizacije.

Tvrtke sve više postaju svjesne potrebe za razumijevanjem i provođenjem barem osnovne optimizacije za tražilice (SEO). Ali ako čitate razne blogove i web stranice, brzo ćete vidjeti da postoji velika nepoznanica oko onoga što čini “osnove” SEO optimizacije. Bez savjetovanja s tvrtkama i konzultantima koji to rade već dulje vrijeme i bez puno iskustva, dolazimo u doticaj s dezinformacijama o SEO strategijama i taktikama.

Zašto je SEO važan?

Treba da imate na umu jednu bitnu stvar – optimizacija za Google je najefikasniji mogući marketing. Ako ste vi prvi na rezultatima pretrage kada neko traži ono što vi prodajete ili radite, to znači da bilo gdje na planeti Zemlji kada neko potraži da kupi vaš proizvod ili uslugu, taj dolazi do vas.

Kada objašnjavam SEO – poslužim se i drugačijom analogijom: kada imate dobro optimiziranu web stranicu, to vam je isto kao da imate poslovni prostor u centru grada, i da ne plaćate najam. Eto, u tome zapravo leži najveći dobitak SEO optimizacije.

No, da se vratimo na temu članka…

Savjeta o SEO optimizaciji ima bezbroj, a ovdje vam donosimo 20 najvažnijih:

1. SEO optimizacija je dugotrajan proces – SEO se ne radi jedan dan, to je proces koji traje bez kraja. Algoritmi po kojima Google rangira web stranice se često mijenjaju, i određena taktika ne traje predugo. Cilj promjene algoritama je da korisnicima tražilica iskustvo bude što je moguće bolje. Zato SEO optimizacija traži stalnu posvećenost.

2. Budite strpljivi. SEO se ne vodi oko instant uspjeha. Ako želite instant posjete na svoju web stranicu onda, vam treba marketing putem Google ili Facebook oglasa. Ali, to košta novac odmah. Rezultati SEO optimizacije se često vide tek nakon nekoliko mjeseci, a to je posebno slučaj ako ste mali biznis, ili novi na tržištu. To je razumljivo, jer ako primjerice imate servis za Volkswagen vozila u Osijeku, i tu se nalaze već 3 servisa, vi se prvo morate bolje pozicionirati od njih (ako je to moguće :)).

3. Puno se raspitajte kada angažirate SEO agenciju. Vrlo je važno da znate koje taktike koriste, i da vas upoznaju s procesima i tehnologijama koje koriste. Najbolje da se odmah raspitate za detalje. Isto tako, važno je i da se raspitate o rizicima. SEO optimizacija nije alkemija, to je samo naziv za skup tehnika, i nije nešto što se ne može razumjeti.

4. SEO učenik – ako radite SEO optimizaciju sami za svoju web stranice, onda budite spremni da morate puno učiti. Pod učenjem mislim na traženje članaka i resursa o različitim dijelovima SEO optimizacije. Odakle početi? Pa najbolje od baze članaka na Searchengineland.com i objašnjenju na Wikipediji, vodič kroz SEO za početnike , seo objašnjen na jednostavan način i mnogi drugi članci…

5. Od početak koristiti servise za analitiku podataka. Google Analytics i Search Console su obavezni od starta. Alati su nam potrebni jer s njima pratimo što je uspješno, a što nije.

6. Napravite vrhunsku web stranicu. Siguran sam da želite biti najbolji i da se vaša web stranica prikaže na prvom mjestu na rezultatima pretrage. Objektivno analizirajte vašu web stranicu, i ako uočite stvari koje nisu dobre, ili da je kod vaše konkurencije bolje – odmah poboljšajte.

7. Napravite mapu stranice. Tražilice ne mogu indeksirati web stranicu ako ju ne mogu pretraživati. Mapa stranice (sitemap) će pomoći tražilicama da se lakše snađu na vašoj web stranici. Također, mapu stranice ćete poslati i Google-u da vam ju pregleda. Mapa stranice služi kako bi tražilice razumjele koja je hijerarhija vaše web stranice.

8. Koristite optimizirane linkove. U svakom linku koristite ključne riječi. Primjer toga je: https://tvrtka.hr/usluga/naziv-usluge/. Posjetitelji kada vide takav link, odmah znaju o čemu se radi.

9. Istražite sve moguće ključne riječi. To zapravo znači da potražite sve pojmove za koje želite imati dobar rank, i za koje znate da će korisnici pretraživati. S tim rezultatima znate koje ključne riječi se trebaju nalaziti na vašim web stranicama. Tajna je u tome, da ako želite da vaš servis za Volkswagen vozila u Osijeku bude dobro rangiran za pojmove “auto servis Osijek”, “Volkswagen servis”, “servis auta Osijek” i slično, onda se ti pojmovi moraju nalaziti na vašoj web stranici (u naslovima, podnaslovima, u tekstu, u nazivima slika…). Istraživanje ključnih riječi možete učiniti sa nekim od slijedećih alata: https://keywordtool.io/google, https://kwfinder.com/, https://www.wordtracker.com/ i po meni osobno jako dobar -> https://neilpatel.com/ubersuggest/.

10. Počnite s PPC oglašavanjem. Top preporuka je Google AdWords, i to je sjajan način kako biste zaista saznali koji je interes za vaše ključne riječi na koje ciljate. Da, to košta, ali ako vaš proračun to dopušta, onda je vrijedna investicija. Također, to je i rješenje ako želite izbjeći točku 2 (budi strpljiv) i tražite rezultate brzo.

11. Koristite unikatne i relevantne naslove i opise svake podstranice. Naslov stranice je najvažnija stvar kod on-page SEO optimizacije. Opis stranice vam neće pomoći da se bolje rangirate za određeni pojam, ali je važan jer se pojavljuje kod rezultata pretrage i važno je da sadrži relevantne ključne riječi i da na neki način potiče posjetitelje da kliknu na link.

20 najboljih savjeta o SEO optimizaciji - NEOMEDIA PLUS D.O.O. (1)

12. Pišite za korisnike, ne za tražilice. Google, kao i ostale tražilice imaju poprilično pametne algoritme i mogu razumjeti da li je web stranica napisana na jednostavnom jeziku za ljude, ili je napravljena samo kako bi se što bolje pozicionirala na rezultatima pretrage. Web stranica treba biti napravljena za ljude, i da je ljudima korisna, a ne za tražilice.

13. Sadržaj treba biti koristan, i jedinstven. To znači da nema smisla ako ćete tekst kopirati s druge web stranice. Ono što ima smisla je pronaći tekst, uvidjeti kako se može napraviti da je bolji, i napisati novi članak s boljim sadržajem. Isto je primjer kada imate webshop, pa svi samo kopiraju opis proizvoda od dobavaljača, umjesto da napišete svoj, unikatan opis, i učinite ga zanimljivim kupcima.

14. Koristite ključne riječi kao tzv. anchor tekst kada ga povezujete s nekim drugim. Kada pišete članak na vašoj web stranici i u članku se pojavljuje pojam o kojem ste već pisali u nekom drugom članku, onda taj pojam koristite kao link.

15. Postupno gradite poveznice prema vašoj web stranice. Dakle, od starta je dobro da je vaša web stranica linkana s imenika, foruma, društvenih mreža, drugih blogova i s vašeg bloga. Dobra je taktika pisati blog o temi u kojoj ste stručnjaci i onda poslije objave svakog članka podijeliti članak u newsletteru čitateljima, na društvenim mrežema, po forumima, i poslati ga webmasterima drugih blogova i zamoliti za link na vaš web.

16. Press release (ili plaćeni članak). Ovo se pokazalo kao jako dobro za dugoročni SEO rezultat. Naime, recimo da pokrećete gore spomenuti auto servis, dobro je da se o vama piše u lokalnim portalima, jer kada ljudi i budu čuli za vas, često će pretraživati vašu tvrtku na internetu i takav članak će biti na vrhu rezultata pretrage. Dobra stvar je što je to plaćeni članak, i praktični 100% kontrolirate sadržaj 🙂 Press release je uvijek dobar za početno informiranje potencijalnih kupaca vaših usluga o vama.

17. Blog, i članci o vašoj industriji. Ovo mi se pokazalo nebrojeno puta kao jako dobar alat. Zašto? Pa, pretpostavimo da vi dajete besplatne savjete o održavanju limenih ljubimaca, vi zapravo imate skupinu čitatelja koji su vaša interesna skupina i svakii blog članak može biti reklama na neku vašu uslugu. Ili.. ispod svakog članka možete napisati promotivni tekst da se za sva ostala pitanja o održavanju i servisiranju automobila jave vama.

18. Koristite društvene mreže. Ovo je važno prvenstveno iz razloga kako bi vaši klijenti lakše ostvarili komunikaciju s vama. Facebook, LinkedIn, YouTube ili Twitter, koju mrežu odabrati ovisi o vama, točnije o interesnoj skupini, ali bih svakako savjetovao da budete svugdje prisutni.

20 najboljih savjeta o SEO optimizaciji - NEOMEDIA PLUS D.O.O. (2)

19. Iskoristite prednost lokalnih pretraga. Za praktički svaku firmu bih preporučio Google Business, unos na Google karte, Facebook places, i LinkedIn i Twitter business račun. Također, poželjno je da što više korisnika ostavlja recenzije kod vaše tvrtke i tako kod potencijalnih budućih klijenata odmah u startu stvorite pozitivan dojam. Osim toga, preporuka je da se i vaša tvrtka nalazi u lokalnim web imenicima (pr. web popis poduzetnika u vašoj županiji ili gradu).

20. Izvor prometa na vašu web stranicu treba biti iz što više izvora. Svako malo se događa neko ažuriranje algoritma kod društvenih mreža kako plasiraju sadržaj korisnicima, i ako ovisite samo o jednom izvoru, onda kod neke negativne promjene vaš poslovni model može pasti u vodu. Zato je dobro, ako paralelno možete održavati organske pretrage, posjete s društvenih mreža, pretrage lokalnih poduzeća, posjete preko PPC kampanja itd..

Za kraj… uvijek trebamo testirati SEO taktike. Testiranje nam daje uvid koliko smo dobro napravili posao 🙂

Nadam se da će vam savjeti iz članka pomoći da i sami optimizirate stranicu za tražilice.

Ako želite profesionalne, optimizirane, moderne i funkcionalne web stranice koje ćete kasnije sami ažurirati, pošaljite nam upit.

Da li vam je ovaj članak koristan?

Ocjenite članak, i pomognite nam pisati što kvalitetnije tekstove!

20 najboljih savjeta o SEO optimizaciji - NEOMEDIA PLUS D.O.O. (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Melvina Ondricka

Last Updated:

Views: 5859

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Melvina Ondricka

Birthday: 2000-12-23

Address: Suite 382 139 Shaniqua Locks, Paulaborough, UT 90498

Phone: +636383657021

Job: Dynamic Government Specialist

Hobby: Kite flying, Watching movies, Knitting, Model building, Reading, Wood carving, Paintball

Introduction: My name is Melvina Ondricka, I am a helpful, fancy, friendly, innocent, outstanding, courageous, thoughtful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.