25 Salaša u Vojvodini - Najbolja Mesta za Lalinski Odmor (2024)

Od davnih vremena, salaši su vladali vojvođanskom ravnicom. Nekada salaši su bili izolovana imanja koja su, poput malih tvrđava, štitila i odgajala generacije zemljoradnika. Dolaskom sve ubrzanije urbanizacije, salaši i način života vezan za njih polako tonu u zaborav, napušteni i zarasli u korov. Ali, onda je u priču ušao turizam, koji je stvorio bajkovita mesta. Upoznajte sa nama najlepša etno-domaćinstva u Vojvodini i prepustite se odmoru iz snova. Kroz naš tekst ćete saznati:

  • O salašima
  • Salaši u Novom Sadu
  • Salaši u Bačkoj
  • Salaši u Sremu
  • Salaši u Banatu
  • Salaši u okolini Beograda
25 Salaša u Vojvodini - Najbolja Mesta za Lalinski Odmor (1)

O salašima

Salaši su nekada bili poljska imanja s kućom i propratnim ekonomskim zgradama, kao što su staje, ambari i čardaci. Salaša je od srednjeg veka bilo na području cele Panonske nizije, od Slovačke i Austrije do Rumunije i Srbije. Na našim prostorima najviše salaša je u Vojvodini. Do skora, ovaj vid stanovanja postajao je sve ređi, a mnogi stari salašarski centri i šorevi počeli su da odamiru, dok sa njima nestaje i jedan deo kulture naroda.

25 Salaša u Vojvodini - Najbolja Mesta za Lalinski Odmor (2)

U skorije vreme, na sreću, počinje talas oživljavanja ove drevne tradicije i vraćanja daha života u opsutela imanja u nepreglednim poljima Vojvodine. Njihova sudbina i svrha danas je, međutim, znatno drugačija. Postala su omiljene turističke destinacije, mesta koja čuvaju sećanja na đerme, na starinske ergele i drevne običaje koji su tavno prepušteni nemilosti zaborava.

Salaš na mađarskom znači, jednostavno, smeštaj. Vojvođanski salaši, ipak, mnogo su više od toga. Oni su čuvari daha minulih vremena i mesta na kojima se možete opustiti i nakratko uživati u mirnijem načinu života koji se rimuje s pitomom ravnicom Vojvodine. Savršeno su mesto za porodični ručak u neobičnom ambijentu ili romantičnu proslavu, rođendan ili venčanje.

Salaši u Novom Sadu

Kada se spomene Novi Sad, istog trenutka budi se beskrajni niz asocijacija. U pitanju je grad kulture, dom božanstvene Petrovaradinske tvrđave i središte najposećenijih manifestacija u regionu. U moru fascinantnih znamenitosti ovog panonskog lepotana, često se nepravedno zaboravi jedno posebno blago: čenejski salaši.Ovo maleno naselje nadomak Novog Sada, prema pričama, skriva preko stotinu salaša. Izdvojili smo neke najlepše i najposećenije od njih. U njima su danas smešteni restorani tradicionalne kuhinje koji nude prepoznatljiva vojvođanska i srpska tradicionalna jela.

Iskorstite priliku da skoknete do Novog Sada kada se uputite u neki od čenejskih salaša, a pomoć u planiranju puta potražite u našem blogu - Šta videti i raditi u Novom Sadu.

Salaš 137

Jedinstvenu oazu izvrsne tradicionalne hrane i opuštanja u prirodi nudi jedan od najpopularnijih salaša u čitavoj zemlji. Salaš 137. Tu titulu zaslužio je bogatim, raznovrsnim sadržajima koji će vas vratiti u davne epohe kada se odvijao nešto drugačiji život. U njegovom okviru nalazi se konjički klub Viking. koji godinama održava tradicionalnu ljubav Vojvođana prema ovim plemenitim životinjama. Namenjen je i ljubitelujima sportskog jahanja, ali i rekreativcima koji žele da uživaju u druženju sa životinjama.

Zanimljiva atrakcija koju nudi je vožnja starinskim fijakerom kojom se možete odvesti pšravo u neka romantičnija vremena. Zimi možete uživati i u vožnji bajkovitim saonicama. Tu su igrališta za decu, sportski tereni, degustacija vina, organizacija lova i mnogi drugi sadržaji.

Lokacija Salaša 137

Salaš je smešten u novosadskoj opštini, svega desetak kilometara od Novog Sada, u blizini međunarodnog autoputa E-75. U okviru kompleksa nalazi se i hotel u kome možete prenoćiti ukoliko želite da vojvođanska čarolija potraje duže. Cena noćenja kreće se od 4.500 dinara za jednokrevetnu sobu.

Pajin salaš

25 Salaša u Vojvodini - Najbolja Mesta za Lalinski Odmor (3)

Već na prvi pogled, starinski izgled Pajinog salaša čini se kao da je izronio iz neke bajke. Priča o njegovom nastanku podjednako je neobična. Prema priči, mladi oficir zaljubio se u suprugu jednog starijeg i bogatijeg čoveka, a mesto za sastanke uspevali su naći jedino na skrivenom prostoru današnjeg salaša.Ušuškan u gustom zelenilu, Pajin salaš i danas obećava iskonski mir, intimu i tišinu za sve koji čeznu za kratkim begom od svakodnevnice. U njemu je smešten restoran domaće kuhinje, čija je idea da na tanjiru iznese delić srpske prošlosti. Posedno se ponosi teletinom ispod sača i izvrsnim lokalnim vinima.

Ispred restorana prostire se velika letnja bašta, a u okviru salaša nalaze se bungalovi i igrališta za najmlađe posetioce na kojim se deca mogu slobodno igrati dok se roditelji prepuštaju gastronomskim užicima.

Lokacija Pajinog salaša

Salaš se nalazi kraj prestonice salaša, mestu Čenej kraj Novog Sada. Smešten je na 15 kilometara od Novog Sada i 90 kilometara od Beograda na Međunarodnom putu 325.

Brkin salaš

25 Salaša u Vojvodini - Najbolja Mesta za Lalinski Odmor (4)

Brkin salaš poseban je po tome što je jedan od retkih koji je izdvojen daleko od svih drugih imanja. Zato pruža priliku svojim posetiocima da se prepuste potpunom odmoru sa nezaboravnim pogledom na zlatne ravnice Vojvodine i gorostasnu Frušku goru. Osnova ideja ovog neobičnog mesta je da se oživi potpuno autentičen salašarski način života, uz spavanje na starim krevetima sa ručno vezenom posteljinom, miris dunja i drugog voća.

Ukoliko se pitate kuda na odmor u Srbiji, i to aktivan i specifičan, ovo je idealno mesto za vas. Boravak na salašu obogaćuju svakodnevne salašarske proslave, rad sa pčelama i domaćim životinjama, a tu su i nešto modernije zanimacije poput malog fudbala i basketa. Moguće je i iznajmiti bicikl ili uživati u šetnji starinskim putevima Čeneja ili okolnom prirodom. U okviru salaša njmlađi se mogu oprobati u adrenalinskom parku Brkina avantura.

Lokacija Brkinog salaša

Brkin salaš se nalazi na starom putu za Suboticu, nedaleko od aerodroma na Čeneju, na svega 10 kilometara od autoputa E-75, 17 kilometara od centra Novog Sada i na devedesetak kilometara od Beograda. U blizini se nalazi zaštićeno područje prirode oko rečice Jegričke i Zmajevački ribnjaci, koji nude priliku za mali izlet van granica salaša.

Petlov salaš

25 Salaša u Vojvodini - Najbolja Mesta za Lalinski Odmor (5)

Petlov salaš u Novom Sadu obećava nezaboravan provod za čitavu porodicu. Izgled rustičnih građevina i ljupke, starinske vodenice budi sećanje na davna vremena. U lepo uređenom dvorištu nalaze se igralište namenjeno mališanima i, naravno, neizbežni petlovi po kojima je dobio ime.

Središnji deo imanja je starinski restoran domaće kuhinje, koji obećava izvrsnu lokalnu hranu i uživanje u prijatnom ambijentu uz melodije tamburaša. Zato je Petlov salaš danas postao jedno od omiljenih mesta za proslave svih vrsta, ali i kratak predah od gradske vreve u predivnom hladu imanja.

Lokacija Petlovog salaša

Salaš se nalazi u samome Novom Sadu i donosi delić rustične atmosfere u urbanu sredinu. Ne morate da se mučite i putujete daleko da biste pronašli spas od buke grada, jer je ovaj salaš od centra udaljen na samo desetak minuta vožnje.

Salaši u Bačkoj

Bačka je predeo susreta i prepleta različitih kultura, neobične gastronomske ponude i nekih od najlepših predela u zemlji. Sve to je doprinelo da se u njoj rode predivni autentični salaši, čuvari neonovljive tradicije ovih prostora. Ova regija najpoznatija je po dva predivna, turistički sve interesantnija grada, Somboru i Subotici, u blizinin koje se nalazi i Palićko jezero. U njihovoj okolini iznikli su neki od najposećenijih vojvođanski salaša.

Salaši Subotica i Palić

Najseverniji grad Srbije mesto je bajkovite arhitekture i atmosfere. U kombinaciji sa obližnjim Palićkim jezerom, koje je već godinama popularna letnja destinacija u Srbiji, sve ovo je učinilo da Subotica postane mesto koje vredi posetiti. Ukoliko ste umorni od uobičajenog hotelskog smeštaja i želite specijalan odmor, dobro rešenje predstavlaju subotički i palićki salaši.

Salaš Zvonko Bogdan

Salaš Zvonko Bogdan nalazi se blizu Subotice, a ipak dovoljno daleko od nje da pruži uživanje u snenom, ravničarskom životu i vinima. Kompleks koji izgleda kao da je izronio iz potpuno drugog sveta okružen je nepreglednim vinogradima. Dočekuje posetioce autentičnim izgledom i mirisom domaće kuhinje.

Eksterijer Salaša Zvonko Bogdan ispunjen je brojnim starim predmetima i umetničkim delima, pa predstavlja svojevrsni mali muzej vojvođanskog života. Ambijent je u neraskidivom spoju sa nekim neobičnim, pomalo zaboravljenim specijalitetima, poput domaće supe od morke, jela ispod peke, ali i nezaobilaznih tradicionalnih favorita. Štrudle s makom, višnjama ili orasima obavezan su deo autentičnog bačkog iskustva.

Lokacija Salaša Zvonko Bogdan

Salaš je izdvojen od centra Subotice i nalazi se na samoj obali jezera Ludaš, u rezervatu prirode, udaljenom 15 kilometara od grada. Zbog neobičnog spoja tradicije i elegancije, sjajna je tačka za proslave, venčanja, ručkove i večere.

Salaš Đorđević

Okružena bujnim zelenilom, na obali jezerceta preko kojeg se proteže mostić, Ribarska kuća u Salašu Đorđević dočekuje goste. Ljupki ambijent salaša u neposrednoj blizini popularnog Palića učinio ga je idealnim izborom mesta za sve vrste događaja: svadbi, krštenja, rođendana, poslovnih seminara. Uz bogatu ponudu sportskih sadržaja lepo je mesto i za turiste koji tragaju za destinacijom na kojoj mogu biti fizički aktivni. Posebnu celinu čine sportski tereni. Tu su dva teniska terena, teren za košarku, odbojku na pesku, mali fudbal, ali i boćanje. Najmlađim posetiocima dopašće se dva dečija igrališta i mali bazen.

Lokacija Salaša Đorđević

Ovaj prepoznatljivi kompleks nalazi se na zaobilaznom putu ka Paliću, na samom ulasku sa autoputa E-75 na isključenju Subotica-istok.

Salaši Sombor

Sombor, o čijoj turističkoj ponudi možete informisati na našoj stranici, je grad bogate tradicije po čijim ulicama još uvek lutaju fijakeri. Etno turizam se sve više razvija u okolini ovog grada, gde se danas obnavljaju stari, tradicionalni salaši. Upoznajte najlepše od njih.

Dida Hornjakov salaš

25 Salaša u Vojvodini - Najbolja Mesta za Lalinski Odmor (6)

Ovo simpatično zdanje izgrađeno davne 1901. godine usplo je da sačuva autentični izgled. Od drugih salaša izdvaja se po dve izložbene sobe, u kojima je prikazan originalni porodični nameštaj s početka XX veka i tradicionalne bunjevačle nošnje. Zbog toga salaš takođe predstavlja i neku vrstu malog muzeja.

Kreativcima će se dopasti i izložbeni atelje gde možete videti rukotvorine tradicionalnih starih umetničkih zanata, istrgnute od zaborava. Uz to, na salašu se vode i radionice za decu, koje mališanima dozvoljavaju da se sami oprobaju u nekom od zanata i kući ponesu mali suvenir. Čitav doživljaj može se kompletirati tradicionalnim, obilnim bačkim ručkom.

Lokacija Dida Hornjakovog salaša

Dida Hornjakov salaš udaljen je svega tri kilometra od Sombora, što je sasvim dovoljno da se do njega brzo i lako stigne, a opet sa druge strane dovoljno daleko da se nađe mir i tišina koja je svima preko potrebna. Na salaš se može doći isključivo po najavi.

Sedam dudova

Zaštitni znak ovog salaša su dudovi. Sedam starih stabala krasi njegovo lepo uređeno dvorište i upotpunjuju idilični ambijent. A u dvorištu je sve što je nekada bilo neophodno za funkcionisanje jednog salaša: ambar, čardak, štala, domaće životinje i stara kuća, u kojoj je danas smešten restoran tradicionalne kuhinje.

Od plodova dudova pravi se neobična domaća rakija. Sem nje tu su i mnogi ukusni specijaliteti, spravljeni na samom salašu. Sedam dudova lepo je mesto ukoliko želite da odete na vikend odmor u Srbiji ili se prepustite ambijentu koji kao da je izronio iz neke srpske bajke.

Lokacija Sedam dudova

Sedam dudova nalazi se u mestu Bukovac, jednom od većih salašarskih naselja u Vojvodini. Nalazi se južno i jugoistočno od grada, prema Apatinu u Prigrevici, od Apatinskog puta prema Čičovima. Bukovac je danas od Sombora fizički odvojen samo mostom preko Velikog bačkog kanala. Udaljen nekoliko kilometara od Sombora, a 12 kilometara od Apatina.

Naš salaš

25 Salaša u Vojvodini - Najbolja Mesta za Lalinski Odmor (7)

U centru pažnje je veliki restoran ukrašen etno ambijentom. Uz lagane zvuke vojvođanske tamburaške muzike, možete se prepustiti nekim od najboljih specijaliteta ovog kraja. Ovde se i danas pripremaju stara i tradicionalna jela koja su nekad pravile naše bake. Bačka krompirača, supa od fazana ili morke, petleći paprikaš, kao i neizostavne štrudle i šnenokle deo su bogatog menija.

Sem hrane, Naš salaš trudi se da očuva i mnoge druge aspekte salaškog života. U njemu se zato nalazi i etno zbirka, izložbeni i prodajni prostor rukotvorina starih zanata i galerija slika. Za porodice s decom tu je prostrano dvorište salaša i lepo uređeno igralište.

Lokacija Našeg salaša

Naš Salaš se nalazi u salaškom naselju Gradina, 5 kilometara od Sombora. Smešten je odmah pored biciklističke staze Panonski put mira i u blizini Velikog bačkog kanala. Zbog blizine biciklističke staze, do njega se lako može doći ovim tipom transporta i omiljeno je mesto za predah biciklista.

Ostali salaši u Bačkoj

Subotica i Sombor svakako su najpoznatiji gradovi u Bačkoj, ali priča o salašima ne završava se s njima. U davna vremena, salaši su često i nastajali daleko od velikih gradskih centara, pa i ne čudi previše to što ih danas možete naći širom teritorije Bačke.

Bucin salaš

25 Salaša u Vojvodini - Najbolja Mesta za Lalinski Odmor (8)

Samo ime ovog salaša odmah asocira na sjajnu kuhinju. Iako izvrsna, hrana, ipak, nije sve što ovaj salaš nudi. Najzanimljiva atrakcija je poljoprivredno gazdinstvo sa dvadeset domaćih životinja. Ovde možete saznati kako je zaista nekada tekao život na salašu i oprobati se u pravom, autentičnom radu sa životinjama.

Da bi se izgubile kalorije pridobijene odličnom vojvođanskom kuhinjom, na salašu su napravljene i mogućnosti za aktivan odmor. U samom kompleksu nalazi se nekoliko terena. Prijatno iskustvo pruža i vožnja starinskim fijakerom.

Lokacija Bucinog salaša

Bucin salaš nalazi se u neposrednoj blizini grada Temerina, smeštenog u jugoistočnom delu Bačke. U blizini je međunarodni put E-75 koji vodi od Novog Sada do Subotice i dalje ka Mađarskoj, pa do Temerina nije teško doći.

Salaš Tatić

Salaš Tatić je mesto osmišljeno sa idejom da probudi uživanje svih čula. Tu je, naravno, veliki restoran, koji nudi specijalitete od proizvoda većinski spravljenih na samom salašu. U sklopu kompleksa nalazi se ribnjak, od čijih se riba spravljaju đakonije. Domaći sokovi i rakije, pekmez i kitnikez nastaju od voća gajenog u voćnjaku salaša.

Mala farma je omiljeno mesto dece, jer im omogućava da se izbliza upoznaju s mnogobrojnim domaćim životinjama. Posebnu čar salašu dodaju plaža i splav na obali Velikog Bačkog kanala koji pružaju mogućnost rekreacije u vidu kupanja, rečnog ribolova i vožnje čamcem u divnom prirodnom okruženju.

Lokacija Salaša Tatić

Salaš Tatić smešten je u selu Turija, poznatom po interesantnoj gastronomskoj manifestaciji i obaranju Ginisovog rekorda. Nalazi se u samom srcu Bačke, na obali Velikog Bačkog kanala. Od Novog Sada udaljen je 37 kilometara.

Salaš Katai

Salaš Katai nastao je prepletom mađarske i srpske tradicije, ali i spojem tradicionalnog i modernog. Najbolji primer za to je Gostinska kuća. Izgrađena je u tradicionalnom stilu, a nudi sve komfore modernog doba, poput saune i masaže. U kompleksu se nalazi i Pekarski muzej, gde posetioci mogu da se upoznaju s pekarskim zanatom i sami oprobaju u pravljenju mađarskog slatliša, kurtoškolača.

U dogovoru sa domaćinima mogu se organizovati raznovrsne aktivnosti: upoznavanje sa domaćim životinjama, jahanje konja i magaraca, vožnja kočijom sa konjskom zapregom, izrada ručnih radova raznim tehnikama, zanimljivi kvizovi. U zavisnosti od godišnjih doba mogu se organizovati pešacke ture, prikupljanje lekovitih biljaka ili klizanje i sankanje.

Lokacija Salaša Katai

Salaš se nalazi u mestu Mali Iđoš. Kroz njega prolazi internacionalni put E-75, kao i glavna železnička pruga, koji povezuju Beograd-Suboticu i državnu granicu. Udaljenost od Subotice na severu i Novog Sada na jugu zemlje je oko 50 kilomeatara, dok se glavni grad, Beograd, nalazi na oko 130 kilometara od opštine. Neophodno je unapred najaviti posetu.

Salaši u Sremu

Zagonetke drevnog Sirmijuma i pitome šume Fruške gore učinile su Srem uvek prijatnim i aktuelnim mestom za odmor. Ukoliko želite da upoznate autentičan Srem, oslikan tradicionalnim motivima, raspevan sremskim bećarcima i začinjen čuvenom sremskom kuhinjom, najbolje je da posetite jedan od njegovih salaša.

Salaši Fruška gora

Fruška gora je jedina planina u Vojvodini. Postala je voljena turistička destinacija zbog prepleta bogate prirode, vrednih manastira i termalnih voda. Još jedan dragulj njene krune su i salaši, nastali sa idejom da očuvaju autentičnu sremsku tradiciju, ali i stvore mesto za opuštanje.

Perkov salaš

25 Salaša u Vojvodini - Najbolja Mesta za Lalinski Odmor (9)

Salaš je dobio u čast jednog od predaka današnjih vlasnika. Uostalom, sve je u ovom bajkovitoj tački zamišljeno tako da održi počast sećanjima na prošlost i ljude koji su na ovim prostorima nekada živeli. Nekadašnja seoska kuća preobražena je u muzej koji sadrži jednu od najvećih zbirki starih odevnih i ukrasnih predmeta u Vojvodini.

Posetioci mogu prošetati kroz carstvo u kom još vladaju pravila prošlih vekova. U njemu su stari kreveti sa udobnim madracima punjenim kukuruznom ljuštikom, masivno ogledalo rađeno u duborezu i čitav niz autentičnog posuđa i predmeta za svakodnevnu upotrebu. Ambijent je upotpunjen zavesama i posteljinom starim dva veka, ali i mnogim drugim starim predmetima.Doživljaj možete upotpuniti uvek izvrsnom sremskom kuhinjom. Domaći paprikaš, paradajz čorba s tikvicama, supa, štrudla s makom ili orasima, domaća rakija, vino, prirodni sokovi i starinski kolači i slatke pite deo su đakonija koje ovde čekaju.

Lokacija Perkovog salaša

Perkov salaš nalazi se u podnožju Fruške gore, u blizini naselja Neradin. Do njega se dolazi seoskim putem uz prethodno isključenje sa asfaltnog puta Irig - Neradin.

Salaši Sremska Mitrovica

U periodu Rimskog carstva na prostoru današnje Sremske Mitrovice rođeno je deset imperatora, a osmorica od njih su boravili ovde tokom čitave svoje vladavine. Vremena rimskih careva davno su prohujala, ali je kraljevsko uživanje zauvek ostalo u Sremskoj Mitrovici. Jedan od divnih načina da osetite čari Srema je da se opustite u jednom od salaša.

Lekin salaš

Lekin salaš je, pre svega, carstvo pecaroša. U njemu se nalazi veliki ribnjak koji nudi različite vrste ribe: šarane, amure, somove, smuđa i bele ribe. Ribnjak je sam po sebi polu divlji jer ima dosta šarana vretenara koji se kreće od kilograma do 20 kila, koji se najviše peca. Sem za pecanje, ova tačka dušu je dala i za opuštajući odmor u tišini i dobar zalogaj. Ovde takođe možete uživati i u aktivnostima poput jahanja, vožnje čezama ili šetnje kroz predivnu prirodu. Na ovom salašu možete i prenoćiti, ali je potrebno blagovremeno se najaviti pre dolaska.

Lokacija Lekinog salaša

Jezero i salaš pozicionirani su na novom putu Sremska Mitrovica-Sabac, na kilometar od Mitrovačkog mosta. Put je dobro obeležen putokazima, ali do samog jezera i salaša delimično vodi zemljani put. Salaš je udaljen samo osam kilometara od centra Sremske Mitrovice.

Salaš Isailovi

25 Salaša u Vojvodini - Najbolja Mesta za Lalinski Odmor (10)

Salaš Isailovi nudi mir kakav ćete retko naći i divni, intimni ambijent savršen za različite vrste proslova. U središnju pažnje, naravno, leži izvrsna sremska kuhinja. Okruženi izgledom i duhom tradicionalnog sremskog salaša, možete se prepustiti domaćoj trpezi od sastojaka većinski proizvedenih na samom salašu. Probajte tradicionalni sremski ručak, jela pod sačem, salašarski roštilj ili meku od neodoljivih krofni, knedli ili štrudla.

Lokacija Salaša Isailovi

Salaš Isailovi se nalazi kod Sremske Mitrovice, na svega 5 kilometara od centra grada. Za sve vrste poseta potrebna je prethodna najava. Salaš ne radi po restoranskom principu, pa je potrebno najaviti posetu najmanje jedan dan ranije. Minimalna grupa je deset osoba. Salaš se nalazi na samo 50 minuta od Beograda.

Etno salaš Sremska kuća

25 Salaša u Vojvodini - Najbolja Mesta za Lalinski Odmor (11)

Za ljubitelje ravnice i tradicije tu je i Etno salaš Sremska kuća. Zamisao ovog kompleksa bila je da se probudi autentična prava atmosfera. Ambijentom i lepo uređenim dvorištem, salaš oslikava duh starog Srema.Nema Srema bez dobre hrane. Ovde možete probati nadaleko čuvene specijalitete prepoznatljive za ovaj kraj, poput sremske kobasice, kulena, šunke, slanine, kajmaka i sira. U ponudi se nalaze još i domaći sokovi, pravljeni po recepturi naših baka, domaća rakija, kao i vina iz fruškogorskih podruma.

Lokacija Etno salaša Sremska kuća

Sremska kuća nalazi se u blizini Fruške gore, na putu za Ležimir i Manđelos. Udaljen je samo četiri kilometra od centra Sremske Mitrovice. Zbog lepog polažaja, sjajno je mesto s kog se može nastaviti put ka Fruškoj gori i svim lepotama koje nudi.

Ostali salaši u Sremu

Salaše možete pronaći u svim ćoškovima Srema. Odaberite onaj koji deluje najprimamljivije i nagradite sebe odmorom i neodoljivom sremskom trpezom.

Salaš Stojšić

U prijatnom prirodnom ambijentu vojvođanske ravnice nalazi se Salaš Stojšić. Osnovan daleke 1924. godine, kao jedinstvna celina koju čine autentična vojvođanska kuća i svi neophodni prateći objekti. Svoju originalnu funkciju je, kao i većina vojvođanskih salaša, izgubio, ali mu je turizam podario novi život.

Danas je salaš renoviran i uređen za posetu turista. Pored bogate gastronomske ponude, koja uključuje domaće proizvode sa salaša, gosti imaju priliku da uživaju u dodatnim sadržajima salaša okruženog prirodom. Tu su i neizbežni tradicionalni salaši u dvorištu koje od vreline sunca štiti stari dud, stvarajući dubok hlad.

Lokacija Salaša Stojšić

Salaš se nalazi na svega 500 metara od petlje kod Beške na autoputu E-75, te je veoma pristupačan. Od Beograda je udaljen samo 40 kilometara, a od Novog Sada 30 kilometara. Smepten je na putu Beška – Krčedin, odmah do autoputa Beograd – Novi Sad.

Salaši u Banatu

Dobro došli u jedan od najlepših gradova Vojvodine i destinaciju koja je prepoznatljiva po predivnim pejzažima i zadivljujućim prirodnim lepotama. Između okolnih rezervata prirode i ljupkih gradskih ulica Zrenjanina, sneno leže starinski salaši i dočekuju goste.

Salaši Zrenjanin

Dobro došli u Zrenjanin, jedan od najlepših gradova Vojvodine i destinaciju koja je prepoznatljiva po predivnim pejzažima i zadivljujućim prirodnim lepotama. Između okolnih rezervata prirode i ljupkih gradskih ulica Zrenjanina, sneno leže starinski salaši i dočekuju goste.

Salaš Kod stare dunje

25 Salaša u Vojvodini - Najbolja Mesta za Lalinski Odmor (12)

Salaš Kod stare dunje predstavlja još jedno zaveštanje u očuvanju tradicije i autentičnosti vojvođanske ravnice i običaja. Ime je dobio po zasadu dvadesetak stabala dunje, koja već bajkovitom imanju daju dodatni šarm.

Goste na Salaš dovode različiti razlozi. Jednima se dopada starinski banatski ambijent, okružen prirodom i mirom bez obzira na broj gostiju. Drugima je prioritetna hrana, čiju pripremu na otvorenoj vatri, ili pod sačem, mogu da nadgledaju, a posle i da se istom slade. Za porodice sa malom decom namenjen je prostrani park sa raznovrsnim sadržajima koji će obradovati najmlađe.

Lokacija Salaša Kod stare dunje

Nalazi se na petnaestom kilometru od Zrenjanina i na četrdesetpetom kilometru od Beograda. Pozicioniran je na regionalnom putu Zrenjanin-Beograd. Njegov položaj u sklopu samog Prirodnog rezervata Carska bara daje izgledu salaša dodatnu draž.

Salaš Lujza

Spoj božanstvenog položaja u netakuntoj prirodi, živopisnih krajolika i spoja različitih kultura koji vekovima na ovim prostorima obitavaju učinio je Belo Blato posebnim mestom. Poslednjih godina ono privlači sve veći broj turista i postaje sve popularnija destinacija na turističkoj mapi Srbije. Deo turističke ponude Belog Blata, uz različite manifestacije i Etno kuću koja je pretvorena u muzej, čini i sam salaš Lujza.

Ovaj salaš idealno je mesto za vikend odmor i kratak beg od rutine svakodnevnice. To je mesto na kojem možete da uživate u zelenoj oazi izvan gradske vreve i upoznate se sa brojnim domaćim životinjama. Tu su, naravno, i tradicionalni gastronomski specijaliteti Vojvodine. Zaštitni znak slaša su svinje mangulice, od čijeg se mesa prave brojni specijaliteti, kao što je gulaš.

Lokacija Salaša Lujza

Salaš Lujza se nalazi u naselju Belo Blato u opštini Zrenjanin i posluje u sklopu poljoprivrednog gazdinstva Toškov. Belo Blato se nalazi na samom obodu Specijalnog rezervata prirode Carska bara. Omeđeno je tokovima reka, Tise i Begeja, kao i jezerima ribarskog gazdinstva Ečka. Udaljeno je 20 kilometara od Zrenjanina.

Etno selo Tiganjica

25 Salaša u Vojvodini - Najbolja Mesta za Lalinski Odmor (13)

Etno selo Tiganjica sigurno spada u najbolja etno sela u Srbiji,o kojima više možete saznati u našem blogu. Sagrađeno je u autentičnom banatskom duhu i donosi sve osobenosti autentičnog vojvođanskog načina života. Posebno je poznato po mogućnosti da i gosti sami učestvuju u spremanju vojvođanskih specijaliteta i nauče nešto novo.

U središtu kompleksa je restoran bajkovitog izgleda, zamišljen tako da vas odvede na put u neka stara, romantična vremena. Osim restorana, ovde vas očekuje i ergela sa rasnim konjima. Tu je i igralište namenjeno mališanima, a oni nešto stariji ljubitelji aktivnosti mogu iznajmiti kvad i uživati u lepotama ravnice na jedan nešto drugačiji način.

Lokacija Etno sela Tiganjica

Etno-selo Tiganjica smešteno je na samo šezdesetak kilometara od Beograda, na adresi Beogradski put BB, a u neposrednoj okolini Zrenjanina.

Ostali salaši u Banatu

Da biste osetili sve čari negdašnjeg života u Banatu ne morate ići čak do Zrenjanina. Tradicionalni banatski salaši prostiru se duž čitave teritorije, pa nije previše teško naći odgovarajući.

Banatski salaš

25 Salaša u Vojvodini - Najbolja Mesta za Lalinski Odmor (14)

U samom srcu Banata, kraj seoceta Idvor, skriva se Banatski salaš. Idvor je najpoznatiji kao mesto rođenja našeg proslavljenog naučnika, Mihaila Pupina. U mestu danas postoji muzej posvećen velikom naučniku. Postavka obuhvata rodnu kuću, zadužbinu i muzej posvećen životu i delu Mihajla Pupina i svakako je vredi posetiti.

Ukoliko se uputite u ove predele, divan predah i ručak možete napraviti u obližnjem Banatskom salašu. On nudi veliki asortiman kuvane, pečene, pržene i distane hrane koje su pripremani po dobro proverenoj recepturi naših predaka. Na salašu možete iznajmiti i smeštaj, a takođe predstavlja lepo mesto za organizovanje proslava.

Lokacija Banatskog salaša

Banatski salaš se nalazi na magistralnom putu Pančevo-Novi Sad, odmah kraj mesta Idvor. Udaljen je 45 kilometara od Pančeva, 67 kilometara od Beograda, 30 kilometara od Zrenjanina i 75 kilometara od Novog Sada. Ukoliko putujete iz glavnog grada, preko Pančeva treba krenuti ka Zrenjanjinu i Kovačici. Na izlasku iz Kovačice, na raskrsnici, treba skrenuti levo ka Idvoru. Restoran se nalazi na 300 metara iza raskrsnice Idvor–Sakule.

Etno kuća Đeram, Mokrin

25 Salaša u Vojvodini - Najbolja Mesta za Lalinski Odmor (15)

U pitomom selu Mokrinu nalazi se salaš dugogodišnje tradicije. Ceo kompleks je urađen u etno stilu, ali je prilagođen i potrebama savremenih sladokusaca i ljubitelja seoskog turizma. U ponudi su pored dobrog smeštaja uključeni i domaća hrana i piće, tamburaši, izleti, radionice, seminari, proslave i još mnogo štošta. Ideja je bila da se u Mokrinu, pre svega, stvori topla porodična i gostoljubiva atmosfera. Zato se na ovom salašu turisti očekuju kao članovi šire porodice, a jela se svakodnevno prilagođavaju njihovim ukusima.

U etno kompleksu se nalaze otvoreni restoran pod trskom, zatvoreni restoran, četiri komforne sobe za smeštaj, radionica za izradu predmeta od gline, pecara za rakiju, dečije igralište i prostrano dvorište za šetnju.

Lokacija Etno kuće Đeram

Etno kuća se nalazi u banatskom selu Mokrinu pored grada Kikinde. Udaljena je 130 kilometara od Beograda, 120 kilometara od Novog Sada, a 70 kilometara od Subotice i graničnog prelaza Horgoš prema Mađarskoj.

Salaši u okolini Beograda

Da biste osetili magiju Vojvodine ne morate ići daleko. U poslednje vreme čarolija salaša postala je sve popularnija, pa se proširila i izvan granica svoje domovine. Salaši se sve češće rađaju i otvaraju i u blizini glavnog grada, najčešće na graničnim, južnim predelima Srema i Banata.

Salaš Vojvodić

25 Salaša u Vojvodini - Najbolja Mesta za Lalinski Odmor (16)

Salaš Vojvodić je tačka gde se duh Beograda susreće sa specifičnom banatskom notom i ravničarskim mirom. Nema Banata bez dobre hrane, pa je ovaj salaš carstvo specijaliteta koji će probuditi i nagraditi vaša čula. Restoran na salašu Beogradu približava neodoljive specijalitete. Uz muziku, petkom i subotom goste uvek zabavlja živa muzika. Restoran je zato dobro mesto za sve tipove proslava, a takođe nudi i usluge keteringa.

Lokacija Salaša Vojvodić

Salaš se nalazi na samo 12 kilometara od centra Beograda, smešten u najvećem naselju na levoj obali Dunava, Borči. Do njega, ukoliko putujete iz glavnog grada možete doći čak i gradskim linijama 95 ili 105l. U slučaju da dolazite kolima iz pravca Beograda možete doputovati preko dve trase. Ako odaberete prvu trasu nakon silaska sa Pančevačkog mosta skrenite u Borču posle 5.5 kilometara. Na semaforu na kom se desno skreće za Ovču a levo za Borču, skrenite levo. Ako odaberete drugu trasu na 6.7 kilometara od Pančevačkog mosta naići ćete na semafor na kome treba da skrenete levo u Borču.

Salaš Stremen

Nadomak betona glavnog grada čeka još jedan salaš inspirisan duhom Vojvodine. Posle svakodnevne gradske vreve i užurbanosti, brzo i lako možete pobeći na ovaj salaš, gde na raspolaganju raznovrsni sadržaji koji pružaju priliku za uživanje i neponovljiv doživljaj. Kao i kod većine salaša, u središtu pažnje je restoran, čiji autentičan ambijent dopunjuju letnja bašta i lokalna etno muzika. Ove možete probati sremske i lovačke specijalitete poput ribića na kajmaku, svinjarskih flekica, rinflajša, salašarskog sotea, gulaša, štrudli sa makom i orasima, bundevare…

Sem restorana, ovde možete uživati i u školi jahanja, prilagođenoj i rekreativcima i sportistima, druženju sa ponijima, igralištu za decu, prijatnim šetnjama do Save, vožnjom takozvanim konjobusom ili romantična vožnjom fijakerom uz obalu reke.

Lokacija Salaša Stremen

Salaš se nalazi u Savskoj ulici bb, u opštini Jakovo koja pripada Beogradu. Smešten je sa novobeogradske strane grada, a od centra grada je udaljen oko tridesetak kilometara.

Salaš od srca

25 Salaša u Vojvodini - Najbolja Mesta za Lalinski Odmor (17)

Salaš od srca tu je da dočara duh starih vremena, ali obojen modernim elementima. Odmah kraj gužve velegrada, možete naći mesto na kome se vodi istinski seoski život. Ovde je i dalje živa tamburaška muzika, vožnja fijakerom od salaša do Golubinaca, a moguće je učestvovati i u nekim radnim aktivnostima koje se na salašu odvijaju, kao što je branje voćaka, košenje trave ili hranjenje živine.

Salaš je zatvorenog tipa i obavezna je najava dolaska. Salaš je otvoren za iznajmljivanje od aprila do oktobra.

Lokacija Salaša od srca

Salaš se nalazi u Opštini Inđija, a udaljen je 5 kilometra od centra Inđije i 3 kilometra od naselja Golubinci. Smešten je na dobroj lokaciji između dva autoputa, puta Beograd-Novi Sad i Beograd -Zagreb. Od Beograda udaljen 43 kilometara, Novog Sada 32 kilometara, Sremske Mitrovice 31kilometara i Rume 15 kilometara. Na salaš se može doći automobilom, autobusom, pa čak i vozom. Železnička stanica Golubinci udaljena od salaša samo 150 metara.

Ipak su tradicionalni salaši uspeli da odole zubu vremena i vrtoglavim promenama života. Njihova svrha danas je nešto drugačija, ali je sećanje na tradiciju i način života upleten u genetski kod Vojvodine uspešno sačuvan. Ukoliko čeznete da osetite magiju nekih drugačijih vremena, uz toplo gostoprimstvo, laganu muziku tamburaša i, naravno, izvrsnu hranu, onda se uputite ka nekom od salaša. Sigurni smo da ćete doživeti neponovljivo iskustvo.

25 Salaša u Vojvodini - Najbolja Mesta za Lalinski Odmor (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Catherine Tremblay

Last Updated:

Views: 5728

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Catherine Tremblay

Birthday: 1999-09-23

Address: Suite 461 73643 Sherril Loaf, Dickinsonland, AZ 47941-2379

Phone: +2678139151039

Job: International Administration Supervisor

Hobby: Dowsing, Snowboarding, Rowing, Beekeeping, Calligraphy, Shooting, Air sports

Introduction: My name is Catherine Tremblay, I am a precious, perfect, tasty, enthusiastic, inexpensive, vast, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.