Co je zelená karta? A může být i bílá? | Allianz pojišťovna (2024)

Zelená karta je nejdůležitějším dokumentem pro provoz jakéhokoliv vozu. Jde o doklad potvrzující existenci pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla, který je uznáván napříč evropskými státy. Řidiči často nemají jasno v pravidlech a povinnostech, které se se zelenou kartou pojí, proto si na nejčastější otázky v tomto článku odpovíme.

Platnost zelené karty je omezena jednak časově. Obvykle se sjednává na dobu jednoho roku a přesné datum je vyznačeno přímo na zelené kartě. Pokud máte povinné ručení sjednáno čerstvě, pojišťovna Vám někdy vystaví dočasnou zelenou kartu s platností jeden měsíc, kterou Vám po uhrazení dané částky vymění za trvalou.

Dále je třeba dbát na platnost zelené karty vrámci zemí. Na zadní straně zelené karty najdete seznam zemí, ve kterých povinné ručení platí, pokud tedy registrační značka daného státu není přeškrtnutá. Většina evropských států se zavázala zelená karty uznávat automaticky, dokonce i bez kontrol na hranicích.

Seznam zemí, které uznávají zelenou kartu:

  • Státy EHP (Belgie, Bulharsko, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Chorvatsko, Itálie, Irsko, Island, Kypr, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovenská republika, Slovinsko, Spojené království Velké Británie a Severního Irska, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko)
  • Další evropské státy (Albánie, Andorra, Bosna a Hercegovina, Bývalá svazová republika Makedonie, Černá Hora, Monako, San Marino, Srbská republika, Turecko, Ukrajina, Vatikán)
  • Pokud nejsou na kartě přeškrtnuté tak i ostatní státy (Ázerbájdžán, Bělorusko, Írán, Moldavsko, Maroko, Rusko, Tunisko)

Výjimkou je například Kosovo nebo severní Kypr, kde budete při vjezdu nuceni uhradit tzv. hraniční pojištění, které Vám umožní provoz vozidla na silnicích těchto států.

Dočasná zelená karta je někdy vydávána při sjednání nového povinného ručení a obvykle platí 1 měsíc. Opravňuje Vás provozovat vozidlo od chvíle sjednání pojištění až do jeho úhrady, kdy pojišťovna vystaví trvalou zelenou kartu s platností nejčastěji jeden rok. Na Vás pak je pouze to, abyste si karty ve vozidle nezapomněli vyměnit.

Ano. Od roku 2020 se evropské státy dohodly, že budou zelenou kartu uznávat i na bílém podkladě, takže si řidiči mohou karty sami snadno vytisknout. Jde o první krok směrem k úplné digitalizaci, zatím ale kartu v kastlíku vozit musíme i nadále. Černobílé kartě se i dál říká zelená, jelikož je tak uvedena v příslušném zákoně a čeká se na jeho aktualizaci.

Co je zelená karta? A může být i bílá? | Allianz pojišťovna (2024)

FAQs

Co se stane když u sebe nemám zelenou kartu? ›

Bez zelené karty ani ránu

Rozhodně je však povinností řidiče vozit zelenou kartu v automobilu, protože při silniční kontrole hrozí pokuta od policie až ve výši 3000 Kč v případě, že ji nemáte u sebe. V ČR ji však už nějakou dobu stačí ukázat i na displeji mobilu.

Co je v zelené kartě? ›

Zelená karta je mezinárodním osvědčením o platnosti povinného ručení za provoz konkrétního vozidla. Bez ní nesmíte vyjet na veřejnou komunikaci a už vůbec ne do zahraničí. Na zelené kartě vždy musí být uvedeny následující údaje, které jsou v souladu s aktuálním stavem: Název: Mezinárodní automobilová pojišťovací karta.

Co je bílá karta? ›

července 2020 změnila na bílou kartu. Bílá podoba „zelené karty“ má však stále stejnou funkci – doklad o zaplacení pojištění odpovědnosti z provozu vozidla (povinného ručení). Česká republika spolu s dalšími státy Evropského hospodářského prostoru (EHP) se na změně podoby zelených karet dohodla v květnu.

Co je zelená karta v USA? ›

Takzvaná Green Card umožňují trvalý pobyt na americké půdě i právo legálně tam pracovat. Zelená karta přichází se širšími právy než běžná víza, ale stále se nejedná o americké občanství. Ve Státech nemůžete volit a v daných případech zelenou kartu ztratit. Třeba když se dopustíte trestného činu.

Co hrozí za jízdu bez zelené karty? ›

V případě silniční kontroly, kdy nepředložíte zelenou kartu vás čeká pokuta až 3 000 Kč. Dostanu od ČKP pokutu za nepojištěné vozidlo? Ano. Tato pokuta je určena denní sazbou podle typu vašeho vozidla a zdvihového objemu válců (od 4 Kč do 25 Kč za motocykl a pro osobní automobil od 30 Kč do 93 Kč za den).

Kdy je potreba zelená karta? ›

Ze zákona musíte mít u sebe zelenou kartu pokaždé, když s vozidlem někam vyjedete, ať už jedete do práce či do krámu. Jestliže máte sjednané povinné ručení, ale při silniční kontrole nebo dopravní nehodě kartu nepředložíte, dopouštíte se dopravního přestupku a čeká Vás pokuta ve výši 1.500 – 3.000 Kč.

Co dělat při ztrátě zelené karty? ›

Ve skutečnosti ztráta zelené karty žádnou tragédií není. Vše, co potřebujete udělat, je nahlásit to pojišťovně, u které máte povinné ručení uzavřené. Pojišťovna vám vystaví novou zelenou kartu. Pamatujte však na to, že při jízdě bez zelené karty vám hrozí pokuta až 3000 Kč.

Kde najdu svojí zelenou kartu? ›

Aktuální Zelenou kartu si nyní můžete stáhnout ve svém profilu na webu www.leaseplango.cz. Zelenou kartu si můžete jednoduše vytisknout na bílý papír a v této podobě vám bude sloužit jako plnohodnotný doklad o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla.

Kdy končí zelená karta? ›

Řada řidičů už v posledních letech využívala elektronickou verzi potvrzení o povinném ručení a je tedy na čase se v éře digitalizace s touto “zbytečnou kartičkou” rozloučit zcela. Od 1. října 2024 končí povinnost papírové i digitální zelené karty.

Co je to černá karta? ›

Černá karta

Nejpřísnější trest, který je možné udělit za absolutně nejtěžší fauly. Mohou mezi nimi být například rasově motivované útoky Ad hominem. Celkový počet jednotlivých karet tedy vyjadřuje výkony v jednotlivých analyzovaných událostech.

Co je to zlatá karta? ›

Většinou se zlatá karta vydávala lidem, kteří měli na účtu částku kolem jednoho milionu korun. Případně na účtu otočili určitý obrat každý měsíc. Banky ale své podmínky mění. Vlastnictví zlaté karty si teď může dopřát téměř každý, kdo zaplatí za její vedení, nebo kartou měsíčně provede platby v určité hodnotě.

Jak vypadá zelená karta? ›

Od 1. července 2020 platí, že nově vydané zelené karty mají bílou barvu. Na této změně se dohodly všechny státy Evropského hospodářského prostoru. Zelenou kartu k povinnému ručení si tak bez obav můžete vytisknout na černobílé tiskárně.

Kolik stojí Zelená karta do USA? ›

Poplatek související s vyřizování zelené karty je pak 330 USD a dále také poplatek 165 USD za zpracování zelené karty.

Co je dočasná Zelená karta? ›

Zelená karta, kterou dostanete emailem, je takzvaná dočasná zelená karta a má platnost jeden nebo dva měsíce (někdy i kratší). Je dobré si ji vytisknout, protože je to naprosto legitimní doklad o povinném ručení, kterým se můžete prokázat při silniční kontrole.

Jak zustat v Americe? ›

Občanům ČR se vydávají víza typu B1/B2/obchodní/turistická s platností 10 let a neomezeným počtem vstupů. Při cestě do USA, vám imigrační úředník v místě vstupu do USA určí, jak dlouho můžete v USA zůstat. Obvykle obdržíte povolení k pobytu na dobu 6-ti měsíců, imigrační úředník může určit i kratší dobu pobytu.

Kolik je pokuta za zelenou kartu? ›

Ve chvíli, kdy se policejní hlídce nemůžete prokázat platnou zelenou kartou, hrozí vám pokuta až 1 500 korun (ve správním řízení až 3 000 korun) a v případě ztráty nebo zničení zelené karty je nutné co nejdřív kontaktovat pojišťovnu a požádat o zaslání nové zelené karty.

Co dělat když mi nepřišla zelená karta? ›

Někdy se stane, že motorista postrádá zelenou kartu čili potvrzení o úhradě povinného ručení – buď si ho poničí, anebo ztratí. Má-li platnou smlouvu s UNIQA, nemusí už náhradní zelenou kartu žádat v pojišťovně, ale jednoduše si ji sám opatří znovu na webu. Nemusí nikam volat, ani se hlásit do klientského portálu.

Co musím mít u sebe při silnicni kontrole 2024? ›

Ze zákona již tedy nemusíte mít doklady u sebe, musíte je ale vždy mít platné. Situace, kdy je však výhodou doklady u sebe mít, je dopravní nehoda, ke které není ze zákona nutné volat Policii ČR.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jerrold Considine

Last Updated:

Views: 5738

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jerrold Considine

Birthday: 1993-11-03

Address: Suite 447 3463 Marybelle Circles, New Marlin, AL 20765

Phone: +5816749283868

Job: Sales Executive

Hobby: Air sports, Sand art, Electronics, LARPing, Baseball, Book restoration, Puzzles

Introduction: My name is Jerrold Considine, I am a combative, cheerful, encouraging, happy, enthusiastic, funny, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.