Diabetische keto-acidose (DKA) en Hyperosmolair hyperglykemisch non-ketotisch syndroom (HHS) (2024)

Toon index

Terug naar zoekscherm

Algoritme

Zie tools.

Algemeen

Diabetische keto-acidose (DKA)

Verstoring van het interne milieu door hyperglykemie en door toenemende ketonenvorming op basis van absoluut insulinetekort. Cave: DKA kan ook optreden bij type 2 diabetes (m.n. bij mensen met negroïde en Caribische etniciteit).

Belangrijkste kenmerken: hyperglykemie, acidose en ketose.

De ernst van DKA wordt vooral bepaald door de mate van acidose. Een pH < 7,20 heeft schadelijke effecten op hartfunctie en microcirculatie en leidt tot bewustzijnsstoornissen en insulineresistentie.

Hyperosmolair hyperglykemisch non-ketotisch syndroom (HHS)

Ernstige hyperglycaemie met dehydratie zonder noemenswaardige ketonenproductie. De ernst wordt bepaald door de mate van hyperglycaemie, maar beter is het om de ernst te relateren aan de plasma- osmolariteit; deze is gecorreleerd met de ernst van de bewustzijnsstoornis. Bij een ernstige HHS is het plasma-glucose > 30mmol/l en de plasma-osmolariteit > 320mOsm. Een hyperosmolaire ontregeling kan gepaard gaan met een lactaatacidose.

Oorzaken

De uitlokkende factoren voor het ontwikkelen van DKA of HHS vertonen veel overlap en worden daarom in één overzicht genoemd:

  • Nieuw gediagnosticeerde DM:
    • DM type 1 (DKA);
    • DM type 2 (HHS);
    • Ketosis prone diabetes type 2 (DKA).
  • Onderbreken van insulinetoediening:
    • Niet goed functionerend insulinepompsysteem;
    • Onterecht overslaan van insuline-injecties bij niet kunnen eten;
    • Niet spuiten uit angst voor gewichtstoename (eetstoornissen);
    • Niet spuiten uit angst voor hypoglykemie;
    • Manipulatief gedrag (psychiatrie),
  • Infecties: sinusitis, pneumonie, meningitis, urosepsis et cetera.
  • Ontstekingen: appendicitis, acute pancreatitis, et cetera.
  • Cardiovasculaire aandoeningen: myocardinfarct, CVA, longembolie.
  • Medicamenten: corticosteroïden, thiazidediuretica , antipsychotica, en andere.

Differentiaal diagnose

Keto-acidose

  • Alcoholische ketoacidose: ketoacidose ten gevolge van chronisch alcoholgebruik, braken en hongeren. Belangrijkste onderscheid met DKA is het normale of hooguit iets verhoogde plasmaglucosegehalte.
  • Hongerketose: meestal leidend tot slechts lichte acidose en matig verhoogde plasmaketonen. Het bloedglucosegehalte is normaal of licht verlaagd. Dit treedt nog weleens op bij kleine kinderen.
  • Lactaatacidose: hoog lactaat, geen ketonen. Lactaatacidose kan echter gepaard gaan met DKA of met hyperosmolaire ontregeling.
  • Intoxicaties (salicylaten, methanol, polyethyleenglycol en anderen): metabole acidose zonder ketonen of hyperglykemie.

Symptomen

Zie anamnese en lichamelijk onderzoek.

Anamnese

Diabetische keto-acidose

Gericht op voorgeschiedenis en luxerend moment.

Voorgeschiedenis kan blanco zijn (eerste uiting nog niet gediagnosticeerde diabetes mellitus type 1), overgeslagen insuline-injecties, problemen met insulinepomp, bijkomende ziekte die tot (toegenomen) insulineresistentie/-behoefte leidt, bv infectie (pneumonie, sinusitis), ontstekingsproces (appendicitis, acute pancreatitis) en cardiovasculaire ziekten (myocardinfarct, CVA, longembolie).

Klachten: polydipsie, polyurie, gewichtsverlies, vermoeidheid, misselijkheid, braken, soms hevige buikpijn.

Hyperosmolair hyperglykemisch syndroom

Er is veel overeenkomst met de symptomatologie van de DKA. Dorst, polyurie en polydipsie staan méér op de voorgrond dan de andere symptomen die bij DKA zijn genoemd. De symptomen bestaan vaak langer en hebben zich geleidelijker in ernst ontwikkeld.

Lichamelijk onderzoek

Uitgeputte, zieke indruk. Bewustzijn is meestal verlaagd. Tekenen van dehydratie, bloeddruk, pols, temperatuur (kan ook bij infectie normaal of verlaagd zijn), Kussmaul-ademhaling, acetongeur, infectiefocus, meningeale prikkeling, neurologische uitvalsverschijnselen, maagdilatatie, urineretentie, drukpijnlijke buik. NB: Buikpijn kan uiting van acidose zijn, maar ook van onderliggend uitlokkend moment.

Bij HHS is de ademhaling vaak normaal. Bewustzijnsstoornissen en tekenen van dehydratie kunnen ernstiger zijn dan bij DKA. Toch is er ook hier maar zelden sprake van hypovolemische shock. Bij de presentatie van de vaak oudere patiënt kunnen trombo-embolische complicaties aanwezig zijn (CVA, hartinfarct en mesenteriaal trombose), die zowel oorzaak als gevolg van de ontregeling kunnen zijn.

Laboratorium onderzoek

Zie aanvullend onderzoek.

Aanvullend onderzoek

Bij presentatie

  • Bepaal bij een verdenking op een ketoacidose / HHS zo snel mogelijk een bloedgas met kalium, natrium, glucose en zo mogelijk chloride en lactaat (of bepaal deze uit het reguliere lab). Bepaal daarnaast kreatinine, ureum, fosfaat, CRP, triglyceriden, albumine en bloedbeeld met leukocytendifferentiatie (NB: acidose kan op zichzelf leukocytose en linksverschuiving geven). Eventueel ketonen (ß-hydroxyboterzuur; met name bij alcohol) in plasma. Op indicatie lipase, troponine, CK-MB, bloedkweken, alcoholpromillage.
  • Urine: glucose, ketonen (de dipstick toont alleen aceton en acetoacetaat aan, geen β-OH-boterzuur). Op indicatie urinekweek
  • Bereken de anion-gap: [Na+] – ([HCO3-] + [Cl-]) en effectieve osmolariteit: (2x[Na])+[glucose]
  • ECG: hartritmestoornissen? Verlengde QTc-tijd? Infarct?
  • X-thorax op indicatie

Meet de vitale parameters en monitor de diurese.

Beleid

Behandel alleen patiënten met een pH < 7,30 en/of een glucose > 30 volgens dit protocol.

NB Dit protocol streeft een langzamere correctie van de verhoogde effectieve osmolariteit na. Bij te snelle daling van de effectieve osmolariteit is er een risico, zij het klein, op het ontwikkelen van hersenoedeem. Factoren bij presentatie die het risico op hersenoedeem mede bepalen zijn lange duur (>48 uur) van de ontregeling, hoge effectieve osmolariteit en de ernst van de metabole acidose. Daarnaast zijn de huidige richtlijnen met elkaar in tegenspraak. Daarom is een werkgroep ingesteld om deze richtlijn aan te passen. De adviezen in deze richtlijn zijn gebaseerd op expert opinion en zijn geaccordeerd door de Diabeteskamer.

Bij opname

Infuusbeleid

Geef in het eerste uur 1 liter NaCl 0,9%, waaraan kaliumchloride is toegevoegd mits plasma-kalium <5,5 mmol/l (zie onder).

Geef in de daaropvolgende 3 uren 250 ml/uur NaCl 0,9%. Ga daarna verder met 150 ml/uur NaCl 0,9% tot herstel van de ketoacidose / HHS (voor criteria zie verderop).

Insuline

Start een intraveneuze pomp met insuline aspart (NovoRapid) 0,04-0,07 EH/kg/uur, zonder voorafgaande bolus. Kies bij milde ontregelingen voor 0,04 EH/kg/uur en bij ernstiger ontregelingen (meer uitgesproken acidose, ernstiger co-morbiditeit) voor 0,07 EH/kg/uur. Wacht bij een ketoacidose niet met het geven van insuline, ook niet als de plasma-kaliumconcentratie laag is.

Bicarbonaat

Geef in principe geen bicarbonaat. Alleen bij een pH < 6,9 kan bicarbonaatsuppletie worden overwogen, mits de ventilatie adequaat is, d.w.z. dat de pCO2 niet verhoogd is. Geef dan 100 ml natriumbicarbonaat 8,4% via een zij-infuus.

Kaliumsuppletie

Voeg, afhankelijk van de kaliumconcentratie in bloed, kaliumchloride toe aan het infuus.

  • Plasma K+ <3.5 mmol/l: 40 mmol kaliumchloride per liter infuusvloeistof
  • Plasma K+ 3.5-4.5 mmol/l: 30 mmol kaliumchloride per liter infuusvloeistof
  • Plasma K+ 4.5-5.5 mmol/l: 20 mmol kaliumchloride per liter infuusvloeistof
  • Plasma K+ > 5,5 mmol/l: geen kaliumsuppletie

Overige overwegingen

Hanteer een niets per os beleid zolang de ontregeling niet hersteld is; in geval van braken en tekenen van maagretentie maagsonde inbrengen. Een urinecatheter is noodzakelijk om de urineproductie per tijdseenheid te kunnen meten.

Opnameafdeling

Patiënten dienen te worden opgenomen op een afdeling waar frequent vitale parameters gemeten kunnen worden en tijdig laboratoriumafnames kunnen worden verricht. Afhankelijk van de ernst van de ontregeling en co-morbiditeit dient een intensive care of medium care afdeling te worden overwogen, met name in geval van een pH < 7,0, lage EMV-score (< 8), zwangerschap, noodzaak tot beademing en ernstige co-morbiditeit.

Controle tijdens behandeling

Meet de vitale parameters tenminste elke twee uur. Meet de diurese elke vier uur.

Verricht twee uur na starten van de behandeling en daarna elke vier uur een bloedgasanalyse met glucose, natrium, kalium en eventueel chloor. Bij elke aanpassing van het vocht- en/of insulinebeleid dient na twee uur i.p.v. na vier uur gecontroleerd te worden.

Bereken na elke bepaling de effectieve osmolariteit. Er wordt gestreefd naar een maximale daling van de effectieve osmolariteit van 1 mosmol/l per uur.

Te snelle daling van effectieve osmolariteit

Indien de effectieve osmolariteit sneller daalt dan de streefwaarde (1 mosmol/l per uur):

  • Halveer de pompstand van de insuline, mits de pH stijgt (maar stop bij een diabetische ketoacidose de i.v. insulinetoediening NOOIT voordat de ketoacidose is verholpen)
  • In het geval van neurologische verslechtering (m.n. daling van EMV-score), die zou kunnen duiden op hersenoedeem, geef ook 100 ml NaCl 3% in 30 minuten
  • Herhaal de laboratoriumbepalingen (zie boven) na twee uur. Indien daarna de effectieve osmolariteit opnieuw meer dan 1 mosmol/l per uur is gedaald, geef dan 100 ml NaCl 3% in 30 minuten.
  • Zie hiervoor ook het algoritme (1).

Daling van glucosewaarde

Indien de plasma-glucosewaarde daalt onder de 14 mmol/l:

  • Halveer de pompstand van de insuline (maar stop de i.v. insulinetoediening NOOIT voordat de ketoacidose is verholpen)
  • Herhaal de laboratoriumbepalingen na twee uur.
  • Streef naar een plasma-glucosewaarde tussen 10-15 mmol/l.

Indien de plasma-glucosewaarde daalt onder de 10 mmol/l:

  • Halveer de pompstand van de insuline (maar stop de i.v. insulinetoediening NOOIT voordat de ketoacidose is verholpen)
  • Start een infuus glucose 10% 50-100 ml/uur NAAST het NaCl 0,9% infuus
  • Streef naar een plasma-glucosewaarde tussen 10-15 mmol/l.

Toename van de acidose

Bij verslechteren van de acidose (pH en bicarbonaat stijgen niet): verdubbel de insulinedosering.

Fosfaatsuppletie

Correctie van de hyperglykemie kan leiden tot een hypofosfatemie. Bepaal fosfaat één tot driemaal per 24 uur tijdens de behandeling. Suppleer fosfaat bij daling fosfaat onder 0,3 mmol/l.

Einde behandeling / Overgang naar normale insulinetherapie

DKA

Een DKA is bestreden wanneer de glucose < 14 mmol/l is en de patiënt aan tenminste nog twee van de volgende criteria voldoet:

  • pH > 7,30
  • plasmabicarbonaat > 15 mmol/l
  • normale anion gap
  • ß-OH-boterzuurspiegel < 0,5 mmol/l

Bedenk dat het totale vochttekort bij een DKA gemiddeld zes liter bedraagt. Deze ondervulling dient eerst te worden gecompenseerd voordat wordt overgegaan op subcutane insulinetoediening. Aangezien bij een ondervulde patiënt de subcutane doorbloeding laag is, bestaat het gevaar dat subcutaan toegediende insuline niet goed wordt geresorbeerd.

HHS

Een HHS is bestreden wanneer bij een glucose < 14 mmol/l de osmolariteit normaal is en er dus sprake is van een (vrijwel) normale plasma glucose- en natriumconcentratie. De nierfunctie dient te zijn hersteld tot de pre-existente waarde. Hierbij mag worden verwacht dat ook de mentale status hersteld is. Bedenk dat het totale vochtverlies bij een HHS gemiddeld negen liter bedraagt. Ook hier geldt dat de ondervulling eerst dient te worden gecompenseerd voordat wordt overgegaan tot subcutane insulinetoediening.

Complicaties

Hypotensie, hersenoedeem, rhabdomyolyse, trombo-embolische processen.

Zeldzamere complicaties: ARDS, multi-orgaanfalen, pneumomediastinum, subcutaan emfyseem, subduraal emfyseem, thyreotoxische crisis bij reeds bestaande (en onbehandelde) hyperthyreoïdie.

Terug naar boven

Diabetische keto-acidose (DKA) en Hyperosmolair hyperglykemisch non-ketotisch syndroom (HHS) (1)
Nederlandse Internisten Vereniging

Diabetische keto-acidose (DKA) en Hyperosmolair hyperglykemisch non-ketotisch syndroom (HHS) (2024)

FAQs

What is DKA in diabetics? ›

Diabetic ketoacidosis (DKA) is a serious complication of diabetes that can be life-threatening. DKA is most common among people with type 1 diabetes. People with type 2 diabetes can also develop DKA. DKA develops when your body doesn't have enough insulin to allow blood sugar into your cells for use as energy.

What is a high ketone level? ›

If you do a blood ketone test: lower than 0.6mmol/L is a normal reading. 0.6 to 1.5mmol/L means you're at a slightly increased risk of DKA and you should test again in 2 hours. 1.6 to 2.9mmol/L means you're at an increased risk of DKA and should contact your diabetes team or GP as soon as possible.

Is DKA high blood sugar? ›

Diabetic ketoacidosis, also known as DKA, is a buildup of acids in your blood. It can happen when your blood sugar is too high for too long. DKA is a serious complication of diabetes and could be life-threatening, but it usually takes many hours to become that serious. You can treat it and prevent it, too.

What does the medical abbreviation HHS mean? ›

Diabetic hyperglycemic hyperosmolar syndrome (HHS) is a complication of type 2 diabetes. It involves extremely high blood sugar (glucose) level without the presence of ketones.

At what sugar level is diabetic coma? ›

A diabetic coma could happen when your blood sugar gets too high -- 600 milligrams per deciliter (mg/dL) or more -- causing you to become very dehydrated. It usually affects people with type 2 diabetes that isn't well-controlled. It's common among those who are elderly, chronically ill, and disabled.

How do I bring my ketones down? ›

Also try these steps to bring down your ketone levels: Drink extra water to flush them out of your body. Test your blood sugar every 3 to 4 hours. Don't exercise if you have high blood sugar and high ketones.

What is a normal ketone level? ›

The acceptable range for blood ketones is less than 0.6 mmol/L. Between 0.6 and 1.5 mmol/L Recheck blood glucose and ketones in 2-4 hours. Between 1.5 and 3.0 mmol/L May be at risk for developing ketoacidosis. More than 3.0 mmol/L Requires immediate emergency treatment.

How do I bring my blood sugar down? ›

  1. Exercise regularly. ...
  2. Manage your carb intake. ...
  3. Eat more fiber. ...
  4. Drink water and stay hydrated. ...
  5. Implement portion control. ...
  6. Choose foods with a low glycemic index. ...
  7. Try to manage your stress levels. ...
  8. Monitor your blood sugar levels.

How do you treat high ketones? ›

Treatment for high ketone levels
  1. Intravenous (IV) fluid replacement. One DKA symptom is increased urination, which can result in fluid loss. ...
  2. Electrolyte replacement. When a person has DKA, their electrolyte levels tend to be low. ...
  3. Insulin.

What level does DKA start? ›

How is DKA (diabetes-related ketoacidosis) diagnosed? Diabetes-related ketoacidosis is generally diagnosed if you have the following four conditions: Your blood glucose (sugar) level is above 250 mg/dL. (It's possible for you to be in DKA even if your blood sugar is lower than 250.

How long can you survive DKA? ›

Mortality after intensive care unit admission was 8% at 30 days, 18% at one year, and 35% at five years. A total of 349 patients survived their first intensive care unit diabetic ketoacidosis admission [mean (SD) age 42.5 (18.1) years; 50.4% women; 46.1% required ≥1 organ support].

Can DKA cause permanent damage? ›

"DKA also has long-term consequences," Rewers says. "It changes brain development and brain functioning for a long time. Kids who had DKA can show memory and learning problems going on for several years."

What causes HHS diabetes? ›

What causes hyperosmolar hyperglycemic syndrome (HHS)? People who have diabetes have too much glucose (sugar) in their blood. The glucose builds up because their bodies either don't make enough insulin, or have trouble using the insulin that they do make.

Can low blood sugar cause a coma? ›

Overview. A diabetic coma is a life-threatening disorder that causes unconsciousness. If you have diabetes, dangerously high blood sugar (hyperglycemia) or dangerously low blood sugar (hypoglycemia) can lead to a diabetic coma.

What exactly does metformin do to your body? ›

Metformin treats PCOS by lowering insulin and blood sugar levels. This can also improve ovulation and encourage regular periods, even if you do not have diabetes. Metformin is available on prescription as tablets, as a liquid that you swallow and as sachets of powder that you dissolve in a drink.

What is the most common cause of death in DKA? ›

The mortality rate of DKA is between 1% and 10%, with the most common cause of death being infection or cardiovascular-related events such as circulatory collapse and hypokalemia. Death resulting from AKA has been reported, but the overall mortality rate is low with urgent treatment.

What is the highest blood sugar level ever recorded? ›

WESTMINSTER, Ohio (AP) - A northwest Ohio man has been recognized by the Guinness Book of Records for a rather dubious world record. Michael Stuber's blood sugar reached a whopping 2,460 -- and he survived. A reading of 126 or below is considered normal. At 500, coma becomes a risk.

Can diabetes cause brain damage? ›

Hyperglycemia and the Brain

High blood sugar over time damages blood vessels in the brain that carry oxygen-rich blood. When your brain receives too little blood, brain cells can die. This is called brain atrophy and can cause problems with memory and thinking and eventually can lead to vascular dementia.

What foods have ketones? ›

Choose low-carb keto diet foods that help your body produce ketones.
...
Eat (Only Some of) Your Vegetables
  • Asparagus.
  • Bell peppers.
  • Broccoli.
  • Brussels sprouts.
  • Cabbage.
  • Cucumber.
  • Eggplant.
  • Green beans.

What are the symptoms of high ketones? ›

High blood sugar level. High ketone levels in your urine.
...
You may notice:
  • Excessive thirst.
  • Frequent urination.
  • Nausea and vomiting.
  • Stomach pain.
  • Weakness or fatigue.
  • Shortness of breath.
  • Fruity-scented breath.
  • Confusion.
11 Nov 2020

How long does it take to recover from diabetic ketoacidosis? ›

How long does it take to recover from diabetic ketoacidosis? Finally, some good news! Once you're safely admitted to the hospital for DKA, recovery is usually complete in one to three days.

What are the 3 types of ketones? ›

The two main ketone bodies are acetoacetate (AcAc) and 3-beta-hydroxybutyrate (3HB), while acetone is the third, and least abundant, ketone body. Ketones are always present in the blood and their levels increase during fasting and prolonged exercise. They are also found in the blood of neonates and pregnant women.

What should my ketone level be to lose weight? ›

The sweet spot for weight loss is 1.5 to 3.0 mmol/l. This level of nutritional ketosis is recommended by researchers Stephen Phinney and Jeff Volek. Ketone levels of 0.5 to 1.5 mmol/l, light nutritional ketosis, is also beneficial although not to the degree of full nutritional ketosis.

What is a good amount of ketones in urine? ›

The optimal blood ketone range is 0.5 to 3.0 mg/dL. Maintaining this ketone level will help your body use stored fat in the most effective way possible without causing harm.

Can lemon water lower your blood sugar? ›

Lemon juice significantly lowered the mean blood glucose concentration peak by 30% (p < 0.01) and delayed it more than 35 min (78 vs. 41 min with water, p < 0.0001).

Are grapes good for diabetics? ›

Grapes are adored, nourishing fruits and are safe for diabetics. People can eat them and add them to their diabetic diets as they do not harm or spike glucose levels. Consuming grapes help to reduce the susceptibility to developing type 2 diabetes.

Can drinking water lower blood sugar? ›

Did you know it's Sugar Free February and that drinking water can help to lower blood sugar levels by diluting the amount of glucose (sugar) in your blood stream. By drinking water lots of water you can reduce your blood sugar as it indirectly will reduce insulin resistance and help reduce hunger.

Can DKA be treated at home? ›

DKA can only be treated with insulin and fluids.

When should you go to the hospital for ketones? ›

High levels of ketones cause the blood to become more acidic, a condition known as diabetic ketoacidosis (DKA). Ketoacidosis can make you very sick if you don't get help. Go to the ER or call 911 right away if you have symptoms of ketoacidosis like: nausea and vomiting.

What happens if you have ketones in your blood? ›

High ketone levels make your blood too acidic. This is a serious condition called ketoacidosis. The most common type of ketoacidosis is a complication of diabetes called diabetic ketoacidosis (DKA). DKA is a medical emergency that often develops quickly and can lead to a coma and be life-threatening.

What is the survival rate of diabetic ketoacidosis? ›

Diabetic ketoacidosis (DKA) is a life-threatening complication of diabetes that is most commonly seen among people with type I diabetes, although people with type II diabetes can also develop DKA. With appropriate and timely treatment, the survival rate of DKA is quite high at over 95%.

Can DKA cause brain damage? ›

DKA can significantly affect the function of brain blood vessels. These vessels normally protect the brain by forming what is known as the blood-brain barrier and damage to that barrier can lead to a devastating complication of DKA, brain swelling (edema).

How many days can a diabetic go without insulin? ›

Conventional wisdom says the answer is roughly 3 to 4 days.

How long can a diabetic go without food? ›

Don't go more than 5 to 6 waking hours without food

As a general rule, try to minimize any long gaps during the day without fuel, Sheth says, noting that 5 to 6 hours between meals is the absolute max most people with diabetes should push it.

How long are you in hospital with DKA? ›

In some studies, the average length of stay in the hospital for patients with DKA has decreased from 5.7 to 3.4 d, being longer for patients categorized in the “severe” group[2,7]. In the authors' experience, some patients can even be discharged within 23 h of hospital admission despite an initial severe acidemia.

How does DKA affect mental status? ›

The most common symptoms of DKA-related cerebral edema include mental status changes (confusion, irritability, obtundation) associated with severe headache, recurrence of vomiting, seizures, hypertension, inappropriate slowing of heart rate, and/or signs of increased intracranial pressure.

At what sugar level should I go to the hospital? ›

Severe hypoglycemia. Hypoglycemia happens when blood sugar levels are too low, usually below 70 milligrams per deciliter (mg/dl). Without treatment, such low levels of blood sugar can lead to seizures and become life-threatening. It is a medical emergency.

How long does it take for blood sugar to go down? ›

Without a diagnosis of prediabetes or diabetes, it should take one to two hours for a blood sugar spike to come down. You can opt for a walk or a workout to accelerate the process.

How is HHS and DKA treated? ›

Early diagnosis and management is paramount to improve patient outcomes. The mainstays of treatment in both DKA and HHS are aggressive rehydration, insulin therapy, electrolyte replacement, and discovery and treatment of underlying precipitating events.

What is the lowest blood sugar level before coma? ›

Coma can occur at glucose levels in the range of 2.3–2.7 mmol/l (41–49 mg/dl) (9) as well as at lower glucose levels.

Can you wake up from a diabetic coma? ›

What Is a Diabetic Coma? This means you lose consciousness when your sugar gets very low, as in hypoglycemia, or very high, called hyperglycemia. You are alive in a diabetic coma, but you can't wake up or respond to sights, sounds, or other stimulation.

Can you survive a diabetic coma? ›

The person will start to recover quickly after treatment starts. Most people make a full recovery. However, if they do not receive treatment soon after entering the coma, there may be long-term effects, for example, a risk of irreversible brain damage. Without treatment, the coma can be fatal.

Can metformin damage liver and kidneys? ›

Metformin doesn't cause kidney damage. The kidneys process and clear the medication out of your system through your urine. If your kidneys don't function properly, there's concern that metformin can build up in your system and cause a condition called lactic acidosis.

What drugs should not be taken with metformin? ›

Other things to avoid while on metformin
  • carbonic anhydrase inhibitors, such as acetazolamide.
  • corticosteroids, such as prednisone.
  • blood pressure medication, such as amlodipine (Norvasc)
  • anticonvulsants, such as topiramate (Topamax) and zonisamide (Zonegran)
  • oral contraceptives.
  • antipsychotic drugs, such as chlorpromazine.

At what A1C should you start metformin? ›

Recent guidelines recommend considering use of metformin in patients with prediabetes (fasting plasma glucose 100-125 mg/dL, 2-hr post-load glucose 140-199 mg/dL, or A1C 5.7-6.4%), especially in those who are <60 years old, have a BMI >35 kg/m2, or have a history of gestational diabetes.

How long can you survive DKA? ›

Mortality after intensive care unit admission was 8% at 30 days, 18% at one year, and 35% at five years. A total of 349 patients survived their first intensive care unit diabetic ketoacidosis admission [mean (SD) age 42.5 (18.1) years; 50.4% women; 46.1% required ≥1 organ support].

What triggers diabetic ketoacidosis? ›

DKA is caused by an overload of ketones present in your blood. When your cells don't get the glucose they need for energy, your body begins to burn fat for energy, which produces ketones. Ketones are chemicals that the body creates when it breaks down fat to use for energy.

Is DKA curable? ›

Diabetes-related ketoacidosis (DKA) is a serious and life-threatening, but treatable, complication that affects people with diabetes and those who have undiagnosed diabetes.

What is DKA and how is it treated? ›

Treatment usually involves: Fluid replacement. You'll receive fluids — either by mouth or through a vein — until you're rehydrated. The fluids will replace those you've lost through excessive urination, as well as help dilute the excess sugar in your blood.

Can DKA cause sudden death? ›

In DKA, the body attempts to compensate for the metabolic acidosis by hyperventilation, so carbon dioxide is vented and pH thus maintained. If the body is unable to do this, carbon dioxide will accumulate and the pH drops rapidly and can cause death.

What organs are affected by ketoacidosis? ›

As DKA is life-threatening, it's important to seek emergency care as soon as you suspect you're suffering from the condition. Fluid loss from DKA can lead to kidney and organ damage, brain swelling that can eventually cause a coma, and fluid buildup in your lungs.

Can DKA cause brain damage? ›

DKA can significantly affect the function of brain blood vessels. These vessels normally protect the brain by forming what is known as the blood-brain barrier and damage to that barrier can lead to a devastating complication of DKA, brain swelling (edema).

Can DKA be treated at home? ›

DKA can only be treated with insulin and fluids.

When should you go to the hospital for ketones? ›

High levels of ketones cause the blood to become more acidic, a condition known as diabetic ketoacidosis (DKA). Ketoacidosis can make you very sick if you don't get help. Go to the ER or call 911 right away if you have symptoms of ketoacidosis like: nausea and vomiting.

What is the most important treatment for DKA? ›

Modern management of diabetic ketoacidosis has emphasized the use of lower doses of insulin. This has been shown to be the most efficacious treatment in both children and adults with diabetic ketoacidosis.

When can DKA patients eat? ›

When to Feed the patient. Ideally when the DKA is resolved and the patient's condition is stable (there is no n/v, and wants to eat), the 2hr bridge should be initiated and the patient allowed to eat a meal after the two hours.

What are the stages of DKA? ›

An analysis of 1000 cases of diabetic ketoacidosis has suggested to the authors their classification into four evolutive stages: incipient ketoacidosis (normal pH, decrease of total CO2, between 20--26 mMol/l and of excess bases between -2 and -5 mMol/l), moderate ketoacidosis (pH 7.31-7.35, total CO2, between 15--19.9 ...

How fast does DKA progress? ›

Diabetic ketoacidosis signs and symptoms often develop quickly, sometimes within 24 hours.

What is the survival rate of diabetic ketoacidosis? ›

Diabetic ketoacidosis (DKA) is a life-threatening complication of diabetes that is most commonly seen among people with type I diabetes, although people with type II diabetes can also develop DKA. With appropriate and timely treatment, the survival rate of DKA is quite high at over 95%.

Can stress cause ketones in urine? ›

Results: Our main finding was that social stress markedly increased concentrations of serum β-hydroxybutyrate by 454% in normal weight men. The increase in ketone bodies during stress in normal weight subjects was associated with an increase in ACTH, norepinephrine and epinephrine concentrations.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Eusebia Nader

Last Updated:

Views: 5830

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Eusebia Nader

Birthday: 1994-11-11

Address: Apt. 721 977 Ebert Meadows, Jereville, GA 73618-6603

Phone: +2316203969400

Job: International Farming Consultant

Hobby: Reading, Photography, Shooting, Singing, Magic, Kayaking, Mushroom hunting

Introduction: My name is Eusebia Nader, I am a encouraging, brainy, lively, nice, famous, healthy, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.