Elpriser time for time | Se aktuelle strømpriser her - EWII (2024)

Ofte stillede spørgsmål om elprisen time for time

Din elpris afhænger af, hvilken elaftale du har valgt.

Har du en flexafregnet elpris, så svinger prisen time for time. Har du derimod en fastpris aftale på el, så ligger elprisen fast i en given periode. Du kan se din elpris på din seneste regning.

Er du elkunde hos EWII finder du dine regninger i selvbetjeningen.

Den aktuelle elpris udtrykker prisen for den rå elpris. Når du modtager regningen for din strøm, vil du opleve, at der er tillagt afgifter, tillæg, nettarif og moms. Der er altså forskel på den pris, som du samlet betaler for din strøm og din rå elpris fra din leverandør af el.

Fakisk er størstedelen af din samlet elpris noget, du ikke selv har indflydelse på.

Se, hvordan elprisen er sammensat

De aktuelle elpriser time for time oplyses inkl. moms, men ekskl. afgifter, tillæg for grøn strøm og den såkaldte nettarif.

Nettariffen dækker over transport af el til din stikkontakt og vedligeholdelse af elnettet. Lidt ligesom når du køber en vare på nettet, og der tillægges fragt. Nettariffen bliver betalt via din elregning til dit netselskab, og her er f.eks. moms ikke et fast beløb, men svinger afhængig af, hvornår du bruger strømmen.

Tariffen er lav, når belastningen på elnettet også er lav. Det er typisk om natten eller midt på dagen. Nettariffen er høj, når alle har brug for strøm, og belastningen på elnettet bliver derfor høj. Det er i den såkaldte 'spidslastperiode' fra kl. 17-21.

Afhængigt af hvilket elnet, der er tilknyttet din adresse, kan der også være sæsonforskel i priserne på tarifferne. Typisk er nettariffen lavere om sommeren end om vinteren.

Læs mere om nettariffer, og se hvilket netselskab din adresse hører til

Har du en elaftale med flexafregning, er en tommelfingerregel at tidsrummet kl. 17-21 om aftenen, typisk er det dyreste tidspunkt at bruge strøm på. Der er i det tidsrum de fleste lader deres elbil op, laver mad osv. Men det er med store forbehold. Der sker nemlig ting og sager på prisudviklingen for el for tiden. Den såkaldte 'spidsbelastningsperiode' er det tidsrum på dagen, hvor dit elnetselskab opkræver den højeste pris for at transportere og vedligeholde elnettet i dit område - her taler du en nettarif. Det påvirker naturligvis de samlede elpriser time for time.

F.eks. kan man ikke længere påstå, atstrøm altid er billigst om natten. Heller ikke selvom nettariffen er lav i den periode på døgnet. Det har især de svingende energipriser og den politiske uro i Europa vendt op og ned på. Til gengæld gælder det stadig, at der typisk er mere grøn strøm i elnettet om natten end om dagen.

Hvor din strøm kommer fra, har også betydning for din elpris. Øst for Storebælt importeres der meget strøm fra de nordiske lande. Vest for Storebælt eksporteres en store mængder af strøm til Tyskland. Og derfor ligger elpriserne time for time mere op ad de tyske energipriser.

Læs mere om hvad der påvirker elprisen

Den allerbedste måde er selvfølgelig helt at slukke for strømmen. Hæng for eksempel dit vasketøj op i stedet for at smide det i tumbleren. Det har tøjet alligevel bedst af.

Men nogle ting skal jo være tændt, for hvem har lyst til at komme hjem til lugten fra en slukket fryser eller køleskab? Andre ting i hjemmet er upopulære at slukke. F.eks. udløser et slukket wi-fi nok ikke en gave fra børnene på fars eller mors dag. Måske har I fået elbil. Og kan man overhovedet spare på energien, når man lader elbilen?

Men hvilke ting giver den største gevinst at for slukke for? Hvor meget strøm bruger og koster dine elapparater i dit hjem? Og hvilken del af dit elforbrug betyder mest for din elgening, at blive flyttet til et andet tidspunkt på døgnet?

Læs her, hvordan du bedst sparer på strømmen og din elregning

Bruger du også strømmen, når den er billigst?

Sætter du opvaskemaskine til at køre og elbilen til at lade i de timer, hvor prisen på el er i bund? Så er en elaftale med en variabel timepris på el lige noget for dig.

Med en variabel elpris - også kaldet en elaftale med flexafregning - betaler du som udgangspunkt den aktuelle spotpris på el, der fastsættes time for time på baggrund af prisudviklingen på elmarkedet. Hos EWII har du mulighed for at:

  • Tegne en aftale med en variabel timepris
  • Tilknytte et prisloft til de variable elpriser, så du ikke risikerer, at prisen pr. kWh stikker af, hvis elprisen pludselig stiger markant.
  • Vælge en variabel elaftale baseret på grøn strøm. Via et mindre tillæg pr. kWh, får du strøm fra 100 % certificeret vedvarende energikilder.

Valget er dit, men hvilken af elaftalerne mon passer bedst til dig? Ta' testen og få vores anbefaling:

Ta' testen: Hvilken elaftale skal jeg vælge

Elpriser time for time | Se aktuelle strømpriser her - EWII (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dong Thiel

Last Updated:

Views: 6547

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dong Thiel

Birthday: 2001-07-14

Address: 2865 Kasha Unions, West Corrinne, AK 05708-1071

Phone: +3512198379449

Job: Design Planner

Hobby: Graffiti, Foreign language learning, Gambling, Metalworking, Rowing, Sculling, Sewing

Introduction: My name is Dong Thiel, I am a brainy, happy, tasty, lively, splendid, talented, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.