Indtægter og udgifter når du er flyttet hjemmefra (2024)

De vigtigste råd til dig:

  • Få overblik over dine penge med et budget
  • Få styr på SU og SKAT så du ikke får skattesmæk
  • Tjek om du kan få boligsikring

Få styr på dine indtægter

Det er vigtigt, at du laver et overblik over hvor mange penge du får ind hver måned- altsåstørrelsen på din indtægt. Startmed at skrive alle dine indtægter ned.

Du kan evt. få overblik over dine samlede indtægter sidste år ved at klikke ind i din skattemappe på SKAT's TastSelv Borgerog se under indkomst.

Hvis du får SU

Hvis du får SU og du arbejder ved siden af, så undersøg hvor meget du må tjene og om du bør framelde SU, så du undgår at skulle tilbagebetale penge.

Hvis du modtager SU, benytter SU-styrelsen som udgangspunkt dit hovedkort. Har du et bijob/ studiejob og modtager SU, skal du huske at bede din arbejdsgiver bruge dit bi-kort til din løn.

Bruger både din arbejdsgiver og SU-styrelsen dit hovedkort, får du uberettiget et dobbelt fradrag og dermed betaler du for lidt i skat.

Det betyder at du får et skattesmæk, når SKAT kommer med årsopgørelsen.

Læs mereom SU på su.dk

Læs om tilskud til huslejen her

Kommunen kani nogle tilfælde give dig tilskud til at betale din husleje. Det hedder boligsikring.

Læs mere om mulighed for boligsikring på Borger.dk

Dine faste udgifter

Faste udgifter dækker over udgifter som du betaler fast - fx en gang hver måned, en gang hvert kvartal eller en gang om året, fx telefonregninger, vand, el osv.

Når du har et overblik over dine faste udgifter, såskriv ned hvor mange penge du bruger på hver post.

Udgifter til bolig

Din største udgift er givetvis din husleje.

Boligudgifter for én person ligger typisk på mellem 3.000-5.000 kr., alt efter om du blot har et værelse eller om duhar flere værelser.

El, vand og varme

En gennemsnitlig dansker bruger følgende på el, vand og varme:

Elforbrug: 1.423 kWh el om året. Det giver en elregning på knap 240 kr. om måneden.

Vandforbrug: 114 liter vand om dagen til ca. 5,2 øre pr. liter. Det svarer til en månedlig vandregning på ca. 180 kr.

Varme: Det er svært at give bud på et typisk forbrug på varme og opvarmning af vand. I en lejlighed på ca 55 kvm vil varme formentlig månedligt koste ca. 150-450 kr.

Lær mere om el, vand og varmeforbrug hosSparenergi.dk

Internet, telefon og tv

Når du flytter hjemmefra, har du sikkert udgifter til internet adgang, mobiltelefoni, tv-signal og evt. andre abonnementer.

Forsikringer

Når du flytter hjemmefra er det vigtigt at have en indboforsikring.Så er dine tingforsikret - og du er forsikret, hvis du kommer til at ødelægge andres ting.

Hvis du erunder 21 årog bor alene eller på kollegium, er du dækket af dine forældres indboforsikring. Er du over 21 år eller bor sammen med én skal du/I selv tegne en indboforsikring - bor I to sammen, kan I nøjes med én fælles.

Er du studerende ogmedlem af en fa*gforening, kan du spare mange penge med studieforsikringer.Kontaktdin fa*gforening for at høre om deres tilbud til dig.

Det kan også være en god idé at tegne en ulykkesforsikring, så kan du få en forsikringssum, hvis du skulle komme til skade.

Se priserne på forsikringer på forsikringsguiden.dk

Læsom relevante forsikringer, når du flytter hjemmefra på forsikringsguiden.dk

A-kasse og fa*gforening

Hvis du har arbejde, bør du også overveje at melde dig ind i en A-kasse. Så kan du få arbejdsløshedsunderstøttelse, hvis du bliver arbejdsløs.

Du kan også overveje medlemskab af en fa*gforening.

Læs mere om medlemskab af A-kasse på Borger.dk

Er du studerende?

Er du under uddannelse, er det være en god idé allerede nu at tænke på at melde dig ind i en a-kasse. Mange a-kasser tilbyder gratis medlemskab mens du er studerende, og dermed kan du sikre dig hvis du bliver arbejdsløs, når du bliver færdiguddannet. Har du været medlem af en a-kasse i mere end 1 år, har du mulighed for at modtage dagpenge fra 1. ledighedsdag når du afslu*tter uddannelsen. Har du været medlem mindre end 1 år, vil du typisk få en karantæne periode på en måned.

HUSK SU er forudbetalt, mens dagpenge er bagudbetalt.

Indtægter og udgifter når du er flyttet hjemmefra (2024)

FAQs

Indtægter og udgifter når du er flyttet hjemmefra? ›

over faste udgifter til boligen som er husleje, varme, vand, forsikringer og licens. Du vil også have flere abonnementer, du pludselig selv skal betale, som fx mobilabonnement, fitness, TV og streamingtjenester. Du bør også være opmærksom på udgifter til transport og medicin.

Hvor mange penge skal man have sparet op for at flytte hjemmefra? ›

Gode råd om at flytte hjemmefra:

* Få overblik over, hvad du skal bruge af penge for at flytte hjemmefra, og begynd i god tid at spare op - det koster i gennemsnit 25.000 kr. * Læg et realistisk budget med dine indtægter og udgifter og hold dig til det - så du ved præcis, hvor meget du har til mad, tøj og fornøjelser.

Hvad skal man have af forsikringer når man flytter hjemmefra? ›

Et af de allervigtigste punkter, når du flytter hjemmefra, er altså forsikring. Hvis du er under 21 år og skal bo alene, dækker dine forældres indboforsikring stadigvæk. Hvis du er fyldt 21, skal du dog selv sørge for at have en indboforsikring, der dækker brand og tyveri og samtidig indeholder en ansvarsforsikring.

Hvad skal man gøre når man flytter hjemmefra? ›

Folkeregisteradresse

Du skal melde flytning til Folkeregistret senest fem dage efter din flytning. Du melder din flytning digitalt på hjemmesiden for den kommune, du flytter til eller på borger.dk med dit Nem-ID/MitID. Husk at registrere din flytning efter fem dage, ellers risikerer du en bøde.

Hvad koster el vand og varme i lejlighed? ›

Gennemsnitspriser for udgifter for en enkelt person

El: 275 kroner om måneden. Vand: 180 kroner om måneden. Varme: 150-450 kroner om måneden. (Bolig på ca 55 kvadratmeter).

Hvad koster det typisk at flytte? ›

En flytning koster nemlig typisk et sted mellem 50.000 og 100.000 kroner med alle forbedringer og omkostninger til indretning af den nye bolig indregnet. Det viser en analyse af det danske flyttemarked, som Dentsu Aegis Network står bag.

Kan man få støtte til at flytte hjemmefra? ›

Kommunen kan efter aktivlovens § 85 yde hjælp til en flytning, som forbedrer ansøgerens eller familiens bolig- eller erhvervsforhold. Det er en betingelse for at kommunen yder hjælp til en flytning, at hverken ansøgeren eller ægtefællen har indtægter eller formue, der kan dække behovet.

Er jeg dækket af mine forældres indboforsikring? ›

En indboforsikring dækker dine ting, fx ved indbrud, cykeltyveri og vandskade. Bor du stadig hjemme, er du dækket af dine forældres indboforsikring. Er du flyttet hjemmefra og bor ikke sammen med en kæreste eller egne børn, dækker dine forældres indboforsikring fortsat, indtil du bliver 21 år.

Hvilke forsikringer skal man have når man flytter? ›

Der er specielt 2 typer forsikring, som du skal overveje, når du flytter: Indboforsikring og husforsikring. Indboforsikringen anbefaler vi, at du altid har, uanset om du bor til leje, har købt hus eller noget helt tredje.

Hvad sker der hvis man ikke har indboforsikring? ›

Har du ikke en indboforsikring, eller dækker din egen forsikring ikke den skade, der er sket, kan skolen kun komme til at betale erstatning, hvis skaden er sket ved skolens fejl eller forsømmelser. Det kan fx være, hvis de ikke har opbevaret telefonerne forsvarligt.

Hvad kan man ikke undvære når man flytter hjemmefra? ›

Hvad kan du ikke undvære i din husholdning, når du flytter hjemmefra?
  • Madplanen betaler sig. ...
  • Sørg for et lager af basisfødevarer. ...
  • Brug kreative rengøringsartikler. ...
  • Få styr på det basale udstyr i køkkenet. ...
  • Hvilke elektriske apparater kan du ikke undvære? ...
  • Glem ikke støvsugeren! ...
  • Smart opbevaring i små lejligheder.
Apr 29, 2021

Hvad skal man være opmærksom på når man flytter i lejlighed? ›

Huskeliste til når du flytter
  • Meld adresseændring til folkeregistret. Du skal melde din adresseændring til folkeregistret senest 5 dage efter, du har skiftet bopæl. ...
  • Skift læge. ...
  • Få posten med. ...
  • Aflæs forbrug. ...
  • Boligstøtte. ...
  • Gennemgå forsikringer. ...
  • Afmeld TV og internet.

Hvornår er det normalt at flytte hjemmefra? ›

Fra 16-17-årsalderen begynder de unge at flytte hjemmefra

Andelen, som er hjemmeboende, falder, jo ældre børnene er, men frem til 10-årsalderen er mere end 99 pct. af børnene hjemmeboende, og frem til 15-årsalderen bor mere end 98 pct. hjemme. Af de 16-årige er 3 pct.

Hvilke udgifter skal lejer betale? ›

Udover selve huslejen, skal lejer, i de fleste tilfælde, også betale for vand, el, gas og varme som udlejer leverer og lejer forbruger.

Er husleje inkl vand og varme? ›

Forbrug inkluderet i huslejen

Det er det klare udgangspunkt i lejeloven, at betaling for varme og opvarmning af vand ikke kan inkluderes i lejen. Der er dog en undtagelse for denne regel, hvis du bor i kollegieværelse, eller bor i et værelse i en lejlighed eller et hus.

Hvor meget koster varme om måneden i en lejlighed? ›

I en lejlighed på ca 55 kvm vil varme formentlig månedligt koste ca. 150-450 kr.

Hvor meget skal man spare op til bolig? ›

Som boligkøber skal du selv stille en egenbetaling på 5 procent af beløbet til hus- eller lejlighedskøb. Banker og realkreditinstitutter må ikke udlåne hele beløbet til boligkøb.

Hvornår skal unge flytte hjemmefra? ›

Gennemsnitsalderen for at flytte hjemmefra ligger på omkring 20 år i hele Skandinavien, men når det kommer til Sydeuropa, er gennemsnitsalderen for at flytte hjemmefra i lande som fx Italien, Spanien og Grækenland på 29-30 år. Kvinder flytter i gennemsnit hjemmefra to år tidligere end mænd i hele Europa.

Hvad koster det at flytte fra en lejlighed? ›

Prisen på en flytning varierer meget alt efter, om du flytter fra en leje- til en ejerbolig, eller om du flytter fra lejlighed til hus. En analyse fra det danske flyttemarked, som er lavet af Dentsu Aegis Network, har fundet ud af, at det koster mellem 50.000-100.000 kr.

Er det dyrt at flytte? ›

Det kan hurtigt koste penge at få flyttet alle sine ting til den nye bolig. Hvor mange afhænger først og fremmest af, hvor mange ting du har, hvor langt det skal flyttes, og hvor stor en del af slæbet, du selv vil stå for. Måske skal du også ud og leje eller købe flyttekasser?

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jeremiah Abshire

Last Updated:

Views: 6134

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jeremiah Abshire

Birthday: 1993-09-14

Address: Apt. 425 92748 Jannie Centers, Port Nikitaville, VT 82110

Phone: +8096210939894

Job: Lead Healthcare Manager

Hobby: Watching movies, Watching movies, Knapping, LARPing, Coffee roasting, Lacemaking, Gaming

Introduction: My name is Jeremiah Abshire, I am a outstanding, kind, clever, hilarious, curious, hilarious, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.