Reduceret elafgift → Sådan får du nedsat elafgift i 2024 (2024)

I Danmark betaler vi nogle af verdens allerhøjeste afgifter, og det gælder ikke mindst, når det kommer til el. Derfor er mange danskere også interesserede i at reducere deres elafgifter, og det er faktisk muligt. Du kan nemlig få refusion af strøm, hvis du opvarmer din bolig med elvarme.

Her på siden kan du blive meget klogere på elafgifter, hvad reglerne er og hvordan du bærer dig ad, hvis du vil spare penge på din elregning ved at få reduceret dine elafgifter.

Hvorfor er der afgifter på el?

Reglerne om afgifter på el i Danmark er bestemt på statsligt og europæisk niveau, og det er altså derfor politiske aftaler og ikke ditelselskab, der står bag de afgifter, som du betaler. Ca. 50 % af din elregning består af afgifter, og afgifterne inddrages ved hjælp af din elregning. Du betaler altså de afgifter, du skal, når du betaler din elregning.

Reduceret elafgift → Sådan får du nedsat elafgift i 2024 (1)

Elvarme giver dig mulighed for reduceret elafgift

Det er dog muligt at reducere nogle af de afgifter, du betaler, hvis du benytter dig af en særlig form for el – nemlig elvarme.

Muligheden for reduktion af elafgifter, såfremt du benytter dig af elvarme, skyldes, at man fra politisk hånd gerne vil skabe et økonomisk incitament til, at du i højere grad forbruger elvarme og grøn energifrem for andre mindre bæredygtige og klimavenlige alternativer.

Få reduceret elafgift med varmepumpe

Hvis du derfor allerede benytter elvarme, eller har planer om at overgå til elvarme, ved f.eks at skift oliefyr til varmepumpe, bør du sætte dig ind i reglerne, da der potentielt kan være mange penge at spare på din elregning.

Vi hjælper dig på vej og sætter dig ind i de mest nødvendige forhold og regler her på siden.

Reduceret elafgift → Sådan får du nedsat elafgift i 2024 (2)

Hvad betyder reglerne for reduceret elafgift i praksis?

Reglerne for reduktion af elafgiften betyder helt konkret, at du får en lavere elafgift på den del af dit forbrug, som overstiger 4.000 kWh årligt. I praksis betyder det, at du betaler den samme elafgift som alle andre på de første 4.000 kWh, som du forbruger, hvorefter du betaler en reduceret elafgift på alt forbrug derover.

Det er forskelligt fra husstand til husstand, hvor mange kWh, man forbruger, og derfor er der selvfølgelig også forskel på, hvor store dine besparelser bliver.

Du kan med fordel gå dine seneste elregninger efter, og se nærmere på dit forbrug. Måske tilhører du den kategori af danskere, som kan spare en god sum penge på dine elpriser, med tilbuddet om reducerede elafgifter.

Reduceret elafgift i sommerhus eller fritidsbolig

Det er ikke kun på din almindelige helårsbolig, hvor du kan benytte dig af muligheden for reduceret elafgift, hvis du anvender elvarme. Du kan nemlig også benytte dig af muligheden, hvis du har et sommerhus eller en fritidsbolig.

Reglerne for forbruget er de samme, og det betyder i praksis, at du også først opnår en besparelse, når du forbruger mere end 4.000 kWh årligt i dit sommerhus eller din fritidsbolig.

Kravet om de 4.000 kWh gælder pr. bolig for at få reduceret elafgift

Selvom du har flere forskellige boliger, hvor du anvender elvarme (for eksempel en almindelig helårsbolig og et sommerhus), gælder muligheden for reducering af elafgiften først, når du overstiger et forbrug på 4.000 kWh om året pr. bolig.

Det vil altså sige, at du ikke kan lægge forbruget fra de to forskellige boliger sammen, således at du opnår en større besparelse.

Hvis du skal opnå en besparelse på dine elafgifter i dit sommerhus eller i din fritidsbolig, skal du forbruge mere end 4.000 kWh årligt i den konkrete bolig, mens det samme selvfølgelig er tilfældet, hvis du skal opnå en besparelse på dine elafgifter i din almindelige helårsbolig.

Der er desuden en række andre krav, som du skal leve op til, hvis du skal godkendes til en reduceret elafgift. Dem fortæller vi mere om længere nede på siden.

Så meget kan du spare med reduceret elafgift i 2024

Det er forskelligt, hvor meget du i sidste ende kan spare på din elregning. Det hele afhænger nemlig af dit forbrug.

Nedenfor har vi opstillet en tabel, hvor du kan danne dig et overblik over satserne for både den fulde og reducerede elafgift i 2024. Priserne er ekskl. moms.

Type elafgiftSatser for 2024

Alm. elafgift

0,761 kr. pr. kWh

Reduceret elafgift

0,008 kr. pr. kWh

Besparelse

0,769 kr. pr. kWh

Satser for reduceret elafgift

I nedenstående kan du se satserne for reduceret elafgift i 2024 og de forgangne år. Det er dét, du skal betale i afgift for den strøm, der overstiger 4.000 kWh/årligt, hvis du opvarmer med elvarme.

Elafgift ved forbrug over 4.000 kWh2021202220232024

Ekskl. moms

0,8 øre/kWh

0,8 øre/kWh

0,8 øre/kWh

0,8 øre/kWh

Inkl. moms

1 øre/kWh

1 øre/kWh

1 øre/kWh

1 øre/kWh

Kilde: Skatteministeriet.

Elafgift satser for 2021 – 2024

Nedenfor kan du danne dig et overblik over den almindelige elafgift, og dermed hvad du skal betale i afgift for forbruget op til 4.000 kWh/årligt.

Elafgift (øre/kWh)2021202220232024

-

1/1 - 31/12

1/1 - 30/6

1/7 - 30/9

1/10 - 31/12

1/1 - 30/6

1/7 - 31/12

1/1 - 31/12

Ekskl. moms

90

90,3

76,3

72,3

0,8

69,7

76,1

Inkl. moms

112,5

112,875

95,375

90,375

1

87,125

95,1

Kilde: Skatteministeriet.

Hvor meget kan jeg spare med elvarme og reduceret elafgift?

I praksis vil det betyde, at du får en samlet årlig besparelse på ca. 12.000 kr. inkl. moms, hvis din elopvarmede husstand forbruger 15.000 kWh til opvarmning årligt.

Vær opmærksom på, at ovenstående er et eksempel på en besparelse, og besparelsen afhænger også af den aktuelle kWh-pris.

Effekten bliver kun endnu større, hvis du samtidig har et sommerhus eller en fritidsbolig, hvor du også kan opnå en besparelse.

Er du på udkig efter flere besparelser på el? Så kan du med fordel indsende din elregning her, og få et uforpligtende tilbud på en bedre elaftale end din nuværende.

Hvilke kriterier skal jeg leve op til hvis jeg vil have nedsat elafgiften?

For at leve op til kriterierne for at få reduceret din elafgift er der en række kriterier, du skal leve op til. Kriterierne er centralt bestemte, og de har altså ikke noget med ditelselskabat gøre. Det er de samme kriterier, der gælder for alle.

Kriterier for reducerede elafgifter

  • Du skal anvende en godkendt elopvarmningsform – det kan enten være jordvarmeanlæg, luft til luft-varmepumpe, luft til vand-varmepumpe, elpaneler eller en anden type elvarme.
  • Din bolig skal være BBR-registreret, og den skal være registreret som enten helårsbolig, sommerhus eller feriebolig.
  • El skal være registreret som din primære varmekilde.
  • Du skal have kontaktet din elleverandør og gjort dem opmærksom på, at du benytter dig af elvarme.

Husk at underrette din elleverandør om nedsat elafgift

Hvis du opvarmer din bolig med elvarme, og du ønsker at gøre brug af muligheden for reducerede elafgifter, er det vigtigt, at du husker at underrette din elleverandør.

På den måde ved din elleverandør nemlig, at du benytter dig af elvarme, og på den måde kan du få del i tilbuddet om de reducerede elafgifter. Hvis ikke du underretter din elleverandør, vil du ikke drage fordel af at opvarme din bolig med elvarme, når det kommer til besparelse på dineelpriser.

Sådan søger du om reduceret elafgift

Der er en række ting, som du med fordel kan tjekke op nå, inden du giver dig i kast med ansøgningsprocessen. Det er en god idé først at undersøge:

  • Om du allerede gør brug af tilbuddet om en reduceret elafgift uden, at du er bevidst om det. Dette kan du aflæse af din elregning.
  • Om din bolig er korrekt registreret i BBR-registret, og om el ligeledes er registeret som den primære varmekilde i registret.

Når du har undersøgt ovenstående ting, skal du søge om reduceret elafgift hos din elleverandør. Det er forskelligt fra husstand til husstand og fra landsdel til landsdel, hvilken elleverandør, man benytter sig af. De flesteelselskaberhar en ansøgningsformular på deres hjemmeside, som du kan udfylde, når du vil søge om reducerede elafgifter.

Du kan søge om reduceret elafgift med tilbagevirkende kraft

Det er muligt at få reduceret elafgift med tilbagevirkende kraft. Det kræver dog at du kan fremvise dokumentation for, at du har opvarmet din bolig med varmepumpe eller anden form for elvarme, som den primære varmekilde.

Reglerne for reduceret elafgift med tilbagevirkende kraft, går dog maksimalt tre år tilbage. Søger du om at for nedsat elafgiften for sommerhuse og fritidsboliger, er dette tilbage til d. 1 februar 2019.

Sådan har elafgiften har udviklet sig

ÅrSats for elafgift

2016

88,5 øre/kWh

2017

91 øre/kWh

2018

91,4 øre/kWh

2019

88,4 øre/kWh

2020

89,2 øre/kWh

2021

90 øre/kWh

2022

90,3 øre/kWh, 76,3 øre/kWh, 72,3 øre/kWh

2023

0,8 øre/kWh, 69,7 øre/kWh

2024

76,1 øre/kWh

Satserne for elafgiften er uden moms.

Refunderet elafgift til opladning af elbil

Er du elbilsejer har du ligeledes mulighed for at få refunderet noget af elafgiften. Det skyldes, at der er indgået en aftale om at udskifte fossile benzin og dieselskøretøjer til mere miljøvenlige og eldrevne køretøjer.

Dette er resulteret i, at man kan få refunderet elafgiften på den strøm, som man bruger til opladning af elbilen. Der er dog en række krav, som gør sig gældende før du kan få refusion på elafgiften.

Alt dette kan du blive klogere på ved at klikke på knappen nedenfor.

Ladeboks med refusion

Træt af høje elregninger?
Find de bedste priser her

Sammenlign elpriser

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvad koster 1 kWh med reduceret elafgift i 2024?

Hvis man opfyldte kravene for at få refusion af sine elafgifter, vil det i kroner og øre betyde, at man betaler 0,761 kr. pr. kWh uden moms, for forbruget op til 4.000 kWh./året. Den reducerede elafgift er 0,008 kr. pr. kWh. uden moms. Det giver en besparelse på 0,769 kr./kWh.

Hvad er elafgiften i 2024?

I 2024 er den almindelige sats for elafgiften på 76,1 øre/kWh ekskl. moms, og 95,1 øre/kWh inkl. moms.

Reduceret elafgift → Sådan får du nedsat elafgift i 2024 (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Maia Crooks Jr

Last Updated:

Views: 6152

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Maia Crooks Jr

Birthday: 1997-09-21

Address: 93119 Joseph Street, Peggyfurt, NC 11582

Phone: +2983088926881

Job: Principal Design Liaison

Hobby: Web surfing, Skiing, role-playing games, Sketching, Polo, Sewing, Genealogy

Introduction: My name is Maia Crooks Jr, I am a homely, joyous, shiny, successful, hilarious, thoughtful, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.