Krvna slika – Šta znači RDW u krvi i na koje bolesti ukazuju abnormalne vrednosti – Simptomi bolesti (2024)

Krvna slika – Šta znači RDW u krvi i na koje bolesti ukazuju abnormalne vrednosti – Simptomi bolesti (1)
U ovom članku ćete saznati više o tome šta je RDW i kako utiče na vaše zdravlje. Kontrolna analiza krvi sa RDW vrednostima, može da doprinese ranom dijagnostikovanju i uspešnom lečenju nekih zdravstvenih problema.
Šta je zapravo RDW u krvi ?

RDW, akronim poreklom iz engleskog jezika potiče od termina red cell distribution width, koji se prevodi kao mera varijabilnosti veličine eritrocita (crvena krvna zrnaca) ili koeficijent varijacije distribucije volumena eritrocita.

Krvna slika RDW pokazuje razliku u veličini i zapremini crvenih krvnih zrnaca. RDW u krvi je deo kompletne krvne slike (KKS) i pomaže lekarima da dijagnostikuju određena stanja koja utiču na zdravlje.

Merenje varijacija veličine crvenih krvnih zrnaca pomaže kod dijagnostikovanja uzroka anemije, bolesti srca, dijabetesa i bolesti jetre.

Normalne vrednosti kod merenja razlika u veličini crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) kreću se u opsegu od 11,8 i 14,6%. RDW vrednost iznad 14,5% znači da postoji visok stepen varijacija veličine crvenih krvnih zrnaca. Povišen RDW u krvi može da znači da je kod pacijenta prisutna anemija i da je izložen riziku od pojave drugih oboljenja.

Krvna slika – Šta znači RDW u krvi i na koje bolesti ukazuju abnormalne vrednosti – Simptomi bolesti (2)

Šta je RDW test?

RDW laboratorijska analiza obično je deo analize krvi koja se zove kompletna krvna slika (KKS), a zajedno sa vrednostima MCV (mean cell volume/prosečni volumen eritrocita) govori o vašem zdravlju. Lekar obično traži analizu krvi kada postoji sumnja na anemiju.

Prema medicinskim stručnjacima sa veb-sajta Medscape, same vrednosti RDW ne mogu ni da potvrde ni da isključe bilo koji oblik anemije. Lekari će u obzir uzeti i druge pokazatelje kompletne krvne slike, kao što su vrednosti MCV i MCHC u krvi (prosečni volumen eritrocita i prosečna težina hemoglobina po jedinici zapremine crvenih krvnih zrnaca).

Krvna slika – Šta znači RDW u krvi i na koje bolesti ukazuju abnormalne vrednosti – Simptomi bolesti (3)

Snižen, normalan i povišen RDW u krvi

Referentne vrednosti RDW u krvi kreću se u opsegu između 11,8 i 15,6%. Međutim, neke druge klinike daju referentne vrednosti RDW u opsegu između 11,6 i 14,6%. Referentni opseg može zavisi od laboratorije koja obavlja analizu.

Normalne vrednosti RDW kod dece mogu donekle da se razlikuju. Vrednosti RDW kod dece bi trebalo da budu između 12 i 14% u zavisnosti od uzrasta.

Krvna slika – Šta znači RDW u krvi i na koje bolesti ukazuju abnormalne vrednosti – Simptomi bolesti (4)

Šta RDW govori o zdravlju

Povišen i normalan RDW može dosta da kaže o nečijem zdravlju. Poređenje vrednosti RDW sa vrednostima drugih eritrocitnih konstanti ( MCV, MCH i MCHC), omogućavaju lekarima da provere prisustvo anemije, nedostatak vitamina B12, nizak nivo gvožđa i druge poremećaje krvi.

Vrednosti RDW u krvi mogu da pomognu da se utvrdi uzrok anemije, a time i kako da se ona leči. To je ono što krvna slika RDW, zajedno sa vrednošću MCV, govori o vašem zdravlju.

Normalna vrednosti RDW i normalna vrednosti MCV – Normalne vrednosti oba parametra (RDW i MCV) mogu da znače da imate anemiju usled hroničnog gubitka krvi ili hronične bolesti.

Normalna vrednost RDW i snižena vrednost MCV – Snižena vrednost prosečnog volumena eritrocita sa normalnom vrednošću RDW može da ukazuje na anemiju izazvanu hroničnom bolešću ili na nasledni poremećaj krvi talasemiju.

Normalna vrednost RDW i povišena vrednost MCV – Ako je vrednost RDW normalna ali je vrednost MCV previše visoka, onda to može da znači da postoje problemi sa jetrom ili da na krv uticaj vrši alkohol, antivirusni lekovi ili hemoterapija. Ako je broj limfocita (vrste belih krvnih zrnaca) mali, moguće je da pacijent pati od aplastične anemije.

Povišen RDW i normalna vrednost MCV – Analiza krvi koja pokazuje povišenu vrednost RDW ali normalnu vrednost MCV, može da znači da u organizmu postoji nedostatak gvožđa, vitamina B12 ili folata. Previsoka vrednost RDW sa normalnom vrednošću MCV može da bude i znak hronične bolesti jetre.

Visok RDW i snižena vrednost MCV – Povišena vrednost RDW može da znači da imate nedostatak gvožđa, ukoliko su vrednosti MCV niže od normalnih.

Povećan RDW i povišena vrednost MCV – Ako su vrednosti i RDW i MCV previše visoke, uzrok može da bude nedostatak vitamina B12 ili folata, anemija ili hronična bolest jetre.

Pogledajte i MCV u krvi

Šta može da znači snižen, normalan ili povišen RDW u krvi

Pozabavimo se detaljnije različitim zdravstvenim stanjima koja lekari mogu da dijagnostikuju na osnovu vrednosti RDW u krvi sa ostalim bitnim vrednostima koje pokazuje krvna slika.

Anemija

Krvna slika – Šta znači RDW u krvi i na koje bolesti ukazuju abnormalne vrednosti – Simptomi bolesti (5)

Anemija je veoma čest uzrok abnormalnih vrednosti RDW u krvi. Kada je koeficijent varijacije distribucije volumena eritrocita previše nizak ili previše visok, to može da ukazuje na prisustvo anemije.

Na primer povišen RDW je povezan sa mikrocitnom hipohromnom anemijom.RDW i drugi parametri kompletne krvne slike, mogu da pomognu da se otkrije anemija izazvana nedostatkom gvožđa kod osoba koje su izložene riziku od anemije, na primer, kod trudnica.

Ako imate anemiju izazvanu nedostatkom gvožđa, moguće je da osećate bolove u grudima, da vam je koža bleda, šake i stopala hladni, da imate slab apetit i upalu jezika. Osobe koje pate od anemije izazvane nedostatkom gvožđa, mogu da imaju i niske vrednosti MCH.

Najbolji način za podizanje nivoa gvožđa u organizmu je ishrana. Neki od najboljih izvora gvožđa su govedina, morski plodovi i piletina, kao i kelj, kuvani pasulj, sem*nke bundeve i seme susama.

Krvna slika – Šta znači RDW u krvi i na koje bolesti ukazuju abnormalne vrednosti – Simptomi bolesti (6)

Neki od ovih prirodnih izvora gvožđa mogu da pomognu i da se nivo vitamina B12 popravi na prirodan način. Najlakši način sprečavanja nedostatka vitamina B12 je konzumiranje različitih vrsta mesa, morskih plodova, mleka, jaja, kao i hranljivog kvasca i namirnica obogaćenih vitaminom B12, kao što su obogaćeno bademovo mleko, ceralije i neke vrste hleba.

Bolesti srca

Krvna slika – Šta znači RDW u krvi i na koje bolesti ukazuju abnormalne vrednosti – Simptomi bolesti (7)

Lekari koriste vrednosti RDW da bi utvrdili da li ste izloženi većem riziku od dobijanja bolesti srca. Kada je koeficijent varijacije distribucije volumena eritrocita (crvenih krvnih zrnaca) iznad normalnih vrednosti, to može da znači da postoje veće šanse da ćete dobiti srčani udar (infarkt), moždani udar (šlog) ili bolest perifernih arterija (BPA).

Visok RDW u krvi je čest faktor kod pacijenata koji pate od nekog oblika kardiovaskularnih bolesti. Provera RDW je deo analiza koje daje kompletna krvna slika i takođe je od pomoći pri utvrđivanju da li je pacijent izložen riziku od rekurentnih srčanih problema, kao i kakve šanse ima za uspešan oporavak od infarkta ili šloga.

Ne bi trebalo da čekate na rezultate analize krvi da biste znali da li ste izloženi riziku od šloga ili infarkta. Trebalo bi da budete upoznati sa upozoravajućim ranim znacima infarkta i šloga, jer to može da vam spase život.

Povišeni krvni pritisak

Krvna slika – Šta znači RDW u krvi i na koje bolesti ukazuju abnormalne vrednosti – Simptomi bolesti (8)

Vrednost RDW govore mnogo i o kardiovaskularnom sistemu i riziku od pojave povišenog krvnog pritiska (hipertenzije). Mada lekari mogu brzo da provere krvni pritisak pomoću sfigmomanometra, studije pokazuju da postoji veza između RDW i hipertenzije.

Časopis Eksperimentalna i klinička kardiologija izveštava o povezanosti RDW i povišenog krvnog pritiska. Kao što povišen krvni pritisak dovodi pacijenata u veći rizik od moždanog udara, povišene vrednosti RDW mogu da ukažu i na druge srčane probleme.

Jedan od prirodnih načina za regulisanje krvnog pritiska je promena životnih navika. Tu spadaju dobro izbalansirana ishrana sa obiljem voća, povrća i integralnih žitarica, redovno vežbanje, kao i uzimanje prirodnih suplemenata.

Dijabetes

Krvna slika – Šta znači RDW u krvi i na koje bolesti ukazuju abnormalne vrednosti – Simptomi bolesti (9)

Lekari koriste koeficijent varijacije distribucije volumena eritrocita i kod dijagnostikovanja dijabetesa. Do dijabetesa dolazi kada organizam ne proizvodi dovoljno insulina ili neadekvatno reaguje na njega. Dijabetes može da izazove skok nivoa šećera u krvi, pojačano mokrenje i druge ozbiljne komplikacije.

Istraživači su otkrili da je vrednost RDW kod pacijenata sa dijabetesom često povišena. Studija iz 2015. godine otkrila je da je vrednost RDW značajno viša kod dijabetičara. Studija je otkrila i da je ovo povezano sa hipertenzijom, kao i da regulisanje hipertenzije pomaže da se smanji vrednost RDW.

Neke osobe sa dijabetesom uspešno kontrolišu ovu bolest ishranom. Međutim, kod drugih dijabetičara su neophodne redovne injekcije insulina i stalni nadzor lekara.

Autoimuna oboljenja

Razlike u varijaciji distribucije volumena eritrocita mogu da budu povezane i sa nekim autoimunim oboljenjem.RDW je jedan od markera upale koji pomaže kod dijagnostikovanja anemije i autoimunih poremećaja. Istraživači su otkrili da osobe sa lupusom imaju povišene vrednosti RDW, bilo da imaju anemiju ili ne.

Bolesti bubrega ili jetre

Krvna slika – Šta znači RDW u krvi i na koje bolesti ukazuju abnormalne vrednosti – Simptomi bolesti (10)

Ako vaša jetra ili bubrezi ne funkcionišu pravilno, to može da se odrazi na vrednost RDW. Bubrezi i jetra imaju važnu ulogu u filtriranju toksina iz krvotoka. Međutim, ako dođe do njihovog oštećenja ili bolesti, onda RDW vrednost počinje da raste i može da izazove druge komplikacije.

Snižena, normalna ili povišena vrednost MCV mogu da budu markeri koji ukazuju na probleme sa jetrom.

Takođe, skandinavska studija je otkrila da analiza krvi kod osoba sa nepravilnom funkcijom bubrega pokazuje povišene vrednosti RDW, koje mogu da se povežu i sa kardiovaskularnim bolestima.

Veoma je važno da vodite računa o zdravlju bubrega i jetre. Stoga je važno da se upoznate sa prvim znakovima bolesti bubrega i načinom da ih zaštite. Takođe, smanjenje unosa alkohola, prestanak pušenja i održavanje zdrave telesne težine, neki su od načina koji mogu da spreče oštećenje jetre.

Povišen RDW u trudnoći

Krvna slika – Šta znači RDW u krvi i na koje bolesti ukazuju abnormalne vrednosti – Simptomi bolesti (11)

Za trudnice je uobičajeno da pate od anemije i da imaju povišenu vrednost RDW. Studija koja je objavljena u Internacionalnom žurnalu ginekologije i akušerstva, otkrila je da se tokom trudnoće događaju promene vrednosti RDW. Da bi majka i dete bili zdravi, u slučaju nedostatka gvožđa i vitamina, lekari trudnicama prepisuju odgovarajuće medikamente i suplemente. Međutim, otkriveno je i da nekoliko nedelja pre porođaja, vrednost RDW dramatično raste dok se organizam priprema za porođaj.

Bolesti pluća

U nekim slučajevima povišena vrednost RDW može da pomogne lekarima da bolje leče pacijente sa bolestima pluća. Provera KKS (kompletna krvna slika) zbog utvrđivanja koeficijenta distribucije volumena eritrocita (RDW), može da bude marker koji određuje ishod kod pacijenata sa bolestima pluća.

Kancer

Krvna slika – Šta znači RDW u krvi i na koje bolesti ukazuju abnormalne vrednosti – Simptomi bolesti (12)

Neki oblici raka izazivaju velike varijacije u veličini i zapremini crvenih krvnih zrnaca, pa lekari mogu da koriste RDW kao jedan od markera za dijagnostikovanje nekih oblika raka. Prema italijanskom časopisu Haematologica, vrednost RDW je povišena kod nekih pacijenata obolelih od raka, što može da pomogne kod utvrđivanja težine bolesti. Takođe, lekari mogu da koriste vrednost RDW kao skrining kod raka dojke i pomoć pri određivanju najbolje metode lečenja.

Međutim, trebalo bi da imate na umu da sama vrednost RDW nije određujući faktor u prisustvu raka. U većini slučajeva RDW u krvi je indikator anemije i mora da se koristi u kontekstu sa drugim rezultatima analize krvi i dijagnostičkim metodama.

Krvna slika – Šta znači RDW u krvi i na koje bolesti ukazuju abnormalne vrednosti – Simptomi bolesti (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rev. Leonie Wyman

Last Updated:

Views: 5767

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rev. Leonie Wyman

Birthday: 1993-07-01

Address: Suite 763 6272 Lang Bypass, New Xochitlport, VT 72704-3308

Phone: +22014484519944

Job: Banking Officer

Hobby: Sailing, Gaming, Basketball, Calligraphy, Mycology, Astronomy, Juggling

Introduction: My name is Rev. Leonie Wyman, I am a colorful, tasty, splendid, fair, witty, gorgeous, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.