Energinet forventer uændrede eltariffer i 2022 (2024)

  1. Forside
  2. Om nyheder
  3. Nyheder
  4. Energinet forventer uændrede eltariffer i 2022

Energinet forventer uændrede eltariffer i 2022

Publiceret D. 14.9.2021 11.37

Elforbrugernes tariffer til Energinet ventes at udgøre 11,2 øre per kWh i 2022, hvilket er på samme niveau med 2021. Den grønne omstilling skaber i de kommende år store forandringer og kræver nytænkning, når danskernes strøm skal sikres. Det foreløbige skøn er derfor forbundet med usikkerhed.

Elforbrugernes betaling, for at Energinet på samfundets vegne kan drive og udvikle eltransmissionsnettet samt sikre danskerne strøm i stikkontakterne, ventes i 2022 at blive på i alt 11,2 øre pr. kilowatt-time. Det er samme niveau som i år. I 2021 udgør net- og systemtarifferne til sammen 11,0 øre/kWh og balancetarif for forbrug 0,2 øre/kWh. Balancetariffen har ikke i tidligere år indgået i de indikative udmeldinger, men det vil den fremover gøre.

Det foreløbige skøn over Energinets tariffer for næste år er dog forbundet med usikkerhed og dækker over et udfaldsrum fra 10,8 til 12,0 øre/kWh, jf. Tabel 1.

"Vi er i Danmark nået mere end halvvejen i at omstille elsystemet til grøn energi, men det betyder også, at vi er i en overgangsperiode, hvor nogle af de værktøjer, der i årtier har været med til at sikre danskerne tårnhøj forsyningssikkerhed, er på vej ud, og vi skal opfinde nye. Det udfordrer ikke blot teknikken, men giver også et ændret omkostningsbillede for Energinet", siger Signe Horn Rosted, vicedirektør og leder af Energinets Forretning og Marked.

De endelige eltariffer offentliggøres på Energinets hjemmeside i november 2021.

Energinet forventer uændrede eltariffer i 2022 (2)

Positive og negative udviklinger bag uændret tal

Bag det foreløbige skøn om uændrede tariffer er der både ting, som påvirker tariffremskrivningen positivt og negativt.

Fx trækker øgede udgifter til netudbygning i forbindelse med tilslu*tning af ny, grøn energi op. For at indfri ambitionerne om et helt grønt elsystem skal mange nye solcelleanlæg og vindmøller kobles på nettet. Rundt om i landet har mange planer om nye anlæg.

Også øgede omkostninger til at sikre, at danskerne hele tiden har strøm i stikkontakterne, stiger, da Energinets omkostninger til at balancere elnettet og sikre forsyningssikkerheden stiger.

Omvendt har Energinets indtægter fra blandt andet udlandsforbindelserne de senere år været højere end forventet. Dette vil i det nye år bidrage til at reducere tarifferne.

Desuden stiger det danske elforbrug. Når vi samlet set bruger mere strøm, stiger tarifgrundlaget for Energinet, hvilket dækker øgede udgifter og påvirker tarifbetalingen i en positiv retning.

Forsyning på en ny måde
En af de store usikkerhedsposter for både de endelige 2022-tariffer, men også tarifferne for årene derefter, er udgifterne til at opretholde forsyningssikkerheden, forklarer Signe Horn Rosted. Udgifterne til de såkaldte "systemydelser" svinger nemlig meget.

For at sikre at der altid er strøm i stikkontakterne, er det ikke nok, at der bliver produceret nok strøm, fx fra vind og sol, samt at elnettet er udbygget og kan transportere strømmen frem til forbrugerne. Elsystemet skal også være stabilt og i balance. Der skal altid være overensstemmelse mellem elproduktion og elforbrug, og derfor skal det hele tiden være muligt at justere balancen i elsystemet fx ved at skrue op og ned for produktion og forbrug.

Hidtil har de traditionelle kraftværker stået klar med reservestrøm, op- og nedregulering, frekvensregulering mv., men i takt med at de lukker eller kører i færre og færre timer, skal andre løsninger og leverandørtyper tage over for at sikre balancen i et mere grønt elsystem. De nye markeder for systemydelser, der er etableret, er præget af lav likviditet, og der er kun kommet få nye leverandører til.
I overgangsårene, indtil markederne er mere modne, er der færre til at levere systemydelser. Samtidig ser Energinet i de kommende år ind i et stigende behov for flere systemydelser. Det får omkostningerne til at stige.

"Vi arbejder benhårdt på at sikre fremtidens grønne forsyning på nye måder. Blandt andet samarbejder vi med helt nye sektorer og virksomheder. Der er mange steder i samfundet, hvor man kan skrue op og ned for produktion og forbrug, fx ved at lade elbiler op, når det blæser, eller at maskiner eller ventilationsanlæg hurtigt kan skrue op eller ned, hvis elsystemet har behov for det. Selv om det tegner positivt, så tager det tid at få nye aktører på banen og udvikle nye markeder, og i overgangsårene kan det skabe udsving og især påvirke prisen på systemydelserne", siger Signe Horn Rosted.

Energinet holder torsdag den 23. september fra kl. 14.30 til kl. 15.15 et kort informationsmøde om det foreløbige skøn for 2022-tarifferne. Alle interesserede kan tilmelde sig onlinemødet.På mødet vil Energinet forklare om baggrunden for tariffernes niveau og svare på spørgsmål.

KONTAKT

    • Signe Horn Rosted
    • Tech og Innovation
    • Energinet
    • SHR@energinet.dk
    • +4523338992
    • Marie Budtz Pedersen
    • Systemværdi og Regulering
    • Energinet Systemansvar A/S
    • MBU@energinet.dk
    • +4521785571

FAKTA

Energinet laver årligt en tidlig udmelding over skønnet af de kommende års tariffer, så elforbrugerne får en indikation af betalingen per kilowatt-time. Skønnet er dog forbundet med usikkerhed.

De endelige tariffer for det efterfølgende år fastlægges senere og meldes ud i november. Viser de endelige eltariffer sig at være stigende i forhold til den nuværende forventning, vil det blive varslet i henhold til gældende regler.

LÆS MERE
Baggrundsmaterialeom skøn over tarifferne for 2022

FREMTIDENS FORSYNING
Vil du se eksempler på Energinets arbejde med at sikre fremtidens forsyning på nye, grønne måder, så læs og se med her:

Siemens og Energinet har knækket kode til balancering af fremtidens grønne elsystem
Succes fra Lolland skal bredes ud til egne af landet med meget vind og sol

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.

Abonner

FÅ VORES NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

Energinet forventer uændrede eltariffer i 2022 (3)

Energinet forventer uændrede eltariffer i 2022 (2024)

FAQs

Energinet forventer uændrede eltariffer i 2022? ›

Energinet offentliggjorde i september forventning til de eltariffer, som forbrugerne betaler til drift og udvikling af eltransmissionssystemet. Forventningen var da uændret tarifbetaling i 2022. Nu er det endeligt afgjort, at tarifferne lander på 11,23 øre per kWh – samme niveau som i år.

Hvad er Balancetarif for forbrug? ›

Balancetarif for forbrug er en afgift til Energinet, der er ejet af Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet. Balancetariffen betaler du pr. kWh, som du bruger i den periode, regningen dækker.

Hvilke tariffer er der på el? ›

Netabonnementer
Aktuelle priser (øre/kWh)LavlastSpidslast
Sommertarif (april – september)2,81÷ 4
Indfødningstarif 1 (hele året)0,290,29
Rådighedstarif 27,957,95
Elafgift 395,1395,13
1 more row

Hvem ejer Energinet i Danmark? ›

Energinet er ejet af den danske stat med det formål at sikre offentlig kontrol med kritisk infrastruktur, høj forsyningssikkerhed, indpasse vedvarende energi og skabe velfungerende konkurrencemarkeder på el- og gasområdet. Det er energi-, forsynings- og klimaministeren, der varetager ejerskabet på statens vegne.

Hvad betaler man til Energinet? ›

Energinets omkostninger til at drive og udbygge det danske eltransmissionsnet og til at sikre danskerne strøm i stikkontakten stiger. Derfor bliver det lidt dyrere at være elforbruger i 2024: Fra nytår hæves Energinets forbrugstariffer med 1,3 øre pr. kilowatt-time, så de lander på 12,5 øre/kWh.

Hvad er et normalt forbrug? ›

En typisk dansker har ifølge Energistyrelsen et gennemsnitlig elforbrug på 1.600 kWh pr. år, mens en gennemsnitsfamilie på to voksne og to børn i et 150 m2 stort hus bruger 4.500 kWh om året.

Hvor meget koster forbrug? ›

Gennemsnitligt forbrug og pris for el

En gennemsnitlig dansker har et årligt elforbrug på 1.423 kWh. Med en kWh-pris, der normalt ligger mellem 2-2,5 kroner, giver det en månedlig pris på cirka 240 kroner.

Hvad koster en kWh inkl afgifter i dag? ›

Det består kWh-prisen af

4 % abonnement. 11 % netselskab. 3 % Energinet. 23 % elafgift.

Hvad koster en kWh el i dag? ›

Prisen pr. kWh ligger på ca. 2,50 kr. For at finde din præcise pris, kan du finde din seneste elregning frem.

Hvor meget koster en kWh el? ›

En gennemsnitsdansker bruger omkring 1.400-1.600 kwh strøm om året. En kWh koster ca. 2,50 kr.

Hvor stor en del af Danmarks elforbrug kommer fra vindmøller? ›

Vindenergi på land stod i 2022 for at producere lidt mere end 10,3 TWh elektricitet og med et samlet elforbrug på cirka 35,5 TWh i Danmark samme år, svarede det til, at vindenergi dækkede cirka 29,3 pct. af elforbruget. Landvindmøller er, sammen med solceller, én af de billigste former for vedvarende energi i Danmark.

Hvem bruger mest strøm i Danmark? ›

Underholdningsapparater, som TV, computer, spillekonsoller, surroundsound bruger mest strøm i hjemmet.

Er Energinet statsejet? ›

Energinet er en statsejet virksomhed. På samfundets vegne arbejder vi for en effektiv udvikling af fremtidens energiforsyning. Det indebærer, at vi kan have behov for at få ret til at lægge nye gasledninger og opføre gasstationer på privat ejendom.

Hvad er det dyreste elselskab? ›

Hvilket elselskab er dyrest i Danmark? Det dyreste elselskab i Danmark er ifølge elpris.dk (d. 21.11.23) vindstød. Her er prisen 455,71 øre/kWh.

Hvem er det billigste elselskab i Danmark? ›

På nuværende tidspunkt er Nordisk Energy det billigste elselskab i kategorien for variable elpriser op til 2.000 kWh/året. Herudover er der kundeservice også helt i toppen hvad gælder elbranchen. Nettopower er kåret som et af de billigste elselskaber i Danmark ifølge dem selv.

Hvad er det billigste elselskab i Danmark? ›

Det billigste elselskab, man kan finde lige nu blandt udbyderne på FindEnergi i 2024, er Gasel. Prisen er 2,28 kr. pr. kWh, og ved et forbrug på 4.000 kWh kan man forvente en elregning på cirka 807 kr.

Hvad får man for overskudsstrøm fra solceller? ›

Når du sælger din overskudsstrøm, er de første 7.000 kr., som du har indtjent, skattefri. Når du overskrider den skattefri grænse, skal du betale 60% af den indtjening, som overstiger de 7.000 kr. Hvis du eksempelvis sælger el fra dine solceller for 8.000 kr.

Er aconto og forbrug det samme? ›

Acontobeløbet dækker over dit forventede forbrug i en given periode. Du betaler altså forud, indtil dit endelige forbrug er blevet målt, opgjort og faktureret. Det er som oftest i slu*tningen af et kvartal, at dit endelige forbrug bliver opgjort. Herefter bliver dit acontobeløbet tilpasset.

Hvor meget er elafgiften på? ›

kWh. * En typisk husstand (2 vokse og 2 børn) med et elforbrug på 4.000 kWh, betalte med sidste kvartals elafgift 2.788 kr. årligt. Dette er steget en smule til en årlig pris på 3.044 kr./året, hvilket svarer til en stigning på 256 kr.

Hvordan regner man forbrug? ›

For at udregne dit kWh-forbrug af et enkelt apparat skal du dividere watt (effekten) med 1.000 og gange dette med, hvor lang tid apparatet har været i brug. Lad os komme med et eksempel: Har du for eksempel en standerlampe, som bruger 40 W, dividerer du dette med 1.000 – dvs. 0,040 kW.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fr. Dewey Fisher

Last Updated:

Views: 5713

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fr. Dewey Fisher

Birthday: 1993-03-26

Address: 917 Hyun Views, Rogahnmouth, KY 91013-8827

Phone: +5938540192553

Job: Administration Developer

Hobby: Embroidery, Horseback riding, Juggling, Urban exploration, Skiing, Cycling, Handball

Introduction: My name is Fr. Dewey Fisher, I am a powerful, open, faithful, combative, spotless, faithful, fair person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.