Hvad koster el? Find svaret og m.m. hos AURA ⇒ (2024)

Elprisens sammensætning

Lad os dykke ned i elprisens sammensætning. Det er naturligvis vigtigt at forstå, hvad du betaler for, når du modtager en elregning. Den består nemlig af meget mere end selve den mængde el, du bruger i dit hjem. En stor del af din regning udgøres nemlig af obligatoriske afgifter til Staten samt omkostninger til netselskabet.

Betaling til elselskabet udgør 36%

Omkring halvdelen af din elregning går til dit elselskab. Det er betaling for den rene el samt abonnement. Denne del af din elregning kan du selv påvirke. Den afhænger nemlig af, hvilken type elaftale (fastpris eller fleksibel timepris) du har valgt og hvilket elselskab, du køber din strøm hos. Det månedligt abonnement dækker omkostninger til administration.
Blive klogere på, hvad du skal være opmærksom på, når du sammenligner elaftaler

Du betaler 17% for transport af strøm

Uanset, hvilket elselskab du køber strøm hos, skal du betale for transport af strøm gennem elnettet og til din bolig. Det er cirka 17% af din elregning, der går til dette. Du betaler for transport til det statsejede Energinet.dk, som har ansvaret for det overliggende net i Danmark. Desuden betaler du for transport gennem det lokale elnet ud til din bolig. Denne del af transporten varetages af et netselskab.

Alle danske husstande er baseret på adressen tilknyttet et netselskab, der står for drift, vedligehold og udbygning af elnettet i et geografisk område. Du betaler også et abonnement til netselskabet, der blandet andet dækker over vedligeholdelse af elmålere og hjemtagning af forbrugsdata.Betaling for transport er obligatorisk. Det er dit elselskab, der opkræver betalingen på vegne af netselskabet – og denne del af din elregning vil således være den samme, uanset hvilket elselskab du har valgt.

Obligatoriske afgifter er normalt betydelig post på din elregning

Omkring 27% af din elregning går til obligatoriske afgifter, som elselskabet opkræver på vegne af Staten. Elafgiften pålægges som et beløb pr. forbrugt kWh.

Endelig skal du betale moms af alle posterne på elregningen. Det gælder både betaling til elselskab, netselskab samt afgifterne til staten.

Hvad koster el? Find svaret og m.m. hos AURA ⇒ (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Merrill Bechtelar CPA

Last Updated:

Views: 6126

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Merrill Bechtelar CPA

Birthday: 1996-05-19

Address: Apt. 114 873 White Lodge, Libbyfurt, CA 93006

Phone: +5983010455207

Job: Legacy Representative

Hobby: Blacksmithing, Urban exploration, Sudoku, Slacklining, Creative writing, Community, Letterboxing

Introduction: My name is Merrill Bechtelar CPA, I am a clean, agreeable, glorious, magnificent, witty, enchanting, comfortable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.