Kozmetički tretmani u trudnoći i tokom dojenja: šta je bezbedno, a šta nije? (2024)

U OVOM ČLANKU:

Laser u trudnoći

Epilacija u trudnoći

Tretmani za negu kose

Solarijum i sredstva za samopotamnjivanje

Hijalironski fileri i botoks

SPA i Welness tokom trudnoće

Masaže i anticelulit masaže

Tretmani lica u trudnoći

Kada ste trudni, činite sve što je moguće da malo biće u vama raste zdravo i bezbedno. Ali, takođe želite da se i vi osećate lepo i komotno u svojoj koži tokom ovih, za telo kritičnih, meseci trudnoće i perioda posle porođaja.

Dakle, kakvi kozmetički tretmani su bezbedni, a koje biste trebali da izbegavate?

Laser u trudnoći


Laserski tretmani kože


Laser na koži u trudnoći se ne preporučuje. Tokom trudnoće, povišeni nivoi hormona su najčešće odgovorni za prirodne promene na telu, uključujući fleke, pege, popucale kapilare i pigmentaciju. Tretmani laserom bi mogli da dovedu do trajne promene boje kože.

Najbolje je da sačekate bar 6 meseci do godinu dana nakon trudnoće, jer će ove prirodne promene same izbledeti tokom vremena.

reklama

Kozmetički tretmani u trudnoći i tokom dojenja: šta je bezbedno, a šta nije? (1)

Laserska epilacija - trajna epilacija


S obzirom da ne postoje studije koje bi potvrdile bezbednost primene laserske epilacije, odnosno trajne epilacije, najbolje je da sačekate period nakon trudnoće i dojenja za ovakve tretmane.

Američka FDA je laserko uklanjanje dlačica svrstala u bezbedne tretmane, ali je činjenica da sastojci iz krema koje se koriste tokom postupka, mogu kroz kožu dospeti u krvotok, a time i do bebe, odnosno majčinog mleka.

Čim prestanete da dojite, možete se podvrgnuti tremanu trajne epilacije.

Epilacija u trudnoći


Epilacija voskom, kao i brijanje se smatraju bezbednim u trudnoći.

Proizvodi za negu kose


Šamponi, balzami i maske za kosu, su bezbedni.

Farbanje kose u trudnoći


Veoma mala količina boje za kosu može da prodre u kožu, ali nema dokaza da ovo škodi bebi.

U bojama za kosu i hemijskim sredstvima (trajna, minival) postoje hemikalije koje su toksične i koje dokazano mogu da uzrokuju kancer ili genetske mutacije.

Studije na životinjama su pokazale da može doći do oštećenja ploda kada se koriste 100 puta veće količine nego što bi bilo ko od nas koristio u uobičajenim tretmanima. Dakle, pitanje je samo koje količine su bezbedne.

Oko ovog pitanja postoje debate među frizerima, doktorima, istraživačima i trudnicama. Kako biste bile sigurne, možete bezbedno koristiti ove tretmane za kosu, ali:

  • Izbegavajte da farbate kosu i koristite hemijska sredstva u prva 3 meseca trudnoće.
  • Radije birajte prirodne boje za kosu ili kanu.
  • Koristite rukavice i otvorite prozore ukoliko se sami farbate.
  • S obzirom da se hemikalije absorbuju kroz kožu, a ne kroz kosu, sasvim je u redu šatiranje, izvlačenje pramenova ili druge tehnike nijansiranja kose kojim se farba ne stavlja na skalp, već samo na kosu.

Keratin u trudnoći


Mnogi proizvodi sa keratinom i ostali hemijski proizvodi za ispravljanje kose sadrže formaldehid koji mogu da naškode i vašem zdravlju, i zdravlju bebe. Čak i kod proizvoda koji ne sadrže formaldehid, postoje druge hemikalije koje se smatraju kancerogenima, a koje se mogu apsorbovati kroz kožu. Mnoge hemikalije mogu izazvati iritaciju kože, očiju i respiratornog trakta. Zbog ovoga je bolje da ne koristite ove proizvode dok ste u drugom stanju.

Solarijum u trudnoći


Solarijum se ne preporučuje u toku trudnoće i dojenja (a ni inače).

UV zraci lampi za sunčanje su štetni. Pored toga, telo trudnice u kapsulama za sunčanje može da se pregreje, što može da naškodi bebi.

Solarijum i dojenje


Solarijum se svakako ne prepoučuje ni tokom dojenja, zbog razloga navedenih iznad. Štetni UV zraci dokazano povećavaju rizik od razvoja kancera kože.

Sredstva za samopotamnjivanje u trudnoći i tokom dojenja


Sredstva za samopotamnjivanje su svakako bezbednija varijanta od solarijuma. Aktivni sastojak u ovim sredstvima je DHA (dihidroksiaceton) koji ima lokalni efekat na kožu. Minimalne količine se absorbuju kroz kožu, pa se smatra bezbednim u trudnoći.

Ipak, imajte u vidu da zbog hormonskih promena koji utiču na pigmentaciju, efekti mogu biti drugačiji od onih koje želite da postignete, zato probajte da testirate proizvod na manjoj površini kože.

Ovo testiranje takođe može da bude i provera potencijalne alergijske reakcije na proizvod koji niste ranije koristili.

Takođe, birajte kreme pre nego sprejeve, zato što udisanje aerosola nije zdravo za pluća.

Hijaluronski fileri u trudnoći i tokom dojenja


Fileri u trudnoći


Hijaluronski fileri, uključujući Juvederm, Restylane i Perlane, se ne preporučuju tokom trudnoće. Ne postoji dokazana bezbednost ovih dermatoloških procedura tokom trudnoće i dojenja, pa stručnjaci savetuju da ih izbegavate.

Botoks u trudnoći i tokom dojenja


Izbegavajte tretmane botoksom. Trenutno ne postoje nikakva istraživanja koja bi testirala efekte botoksa kod trudnica. Zato je najbolje da botoks ostavite za period posle trudnoće i dojenja. Ukoliko ste koristili botoks pre nego što ste saznali da ste u drugom stanju, porazgovarajte o tome sa svojim doktorom.

SPA i Welness tretmani u trudnoći


Parna kupatila i saune


U trudnoći je jako važno da ne podižete temperaturu tela iznad 38.9 °C. Hipertermija, odnosno pregrevanje kod trudnica povećava rizik od razvoja defekata neuralne cevi kod fetusa.

Masaže u trudnoći i tokom dojenja


Masaže kod sertifikovanog terapeuta su bezbedne. Kod omekšanih ligamenata, bolnih mišića i promena na koži tokom trudnoće, masaže mogu biti veoma blagotvorne.

Anticelulit masaža u trudnoći


Anticelulit masaže se smatraju bezbednim ukoliko ih izvodi iskusan terapeut. Preventivne anticelulit masaže pomažu u prevenciji celulita i zadražavanja vode.

Presoterapija je je još jedna efikasna metoda i, kao i bilo koja druga anticelulit masaža, savršeno je bezbedna u trudnoći kada se primenjuje samo na nogama i kukovima.

Ostali efikasni tretmani protiv celulita, kao što su ultrazvuk i radiofrekvencija, nažalost nisu bezbedni tokom trudnoće.

Anticelulit masaža i dojenje


Sve što važi u trudnoći, takođe važi i u periodu tokom dojenja. Jake masaže koje oslobađaju masnoće (kao što su radiofrekvencija i ultrazvučna terapija) ne preporučuju se tokom dojenja, zbog teoretske mogućnosti da sastojci iz preparata i toksini u oslobođenim ćelijama masnoće, dopru do majčinog mleka.

Čim prestanete da dojite, možete početi sa korišćenjem krema i sa jačim anticelulit terapijama, kako biste povećali efikasnost tretmana.

Tretmani lica u trudnoći


Kozmetička sredstva koja se koriste u tretmanima lica se uglavnom smatraju bezbednim tokom trudnoće i dojenja, osim u sledećim slučajevima:

Kreme protiv bora


Kada kupujete kozmetičke kreme, losione i serume, obavezno pročitajte sastav. Mnogi od ovih proizvoda sadrže retinoide, derivate vitamina A, koji se često koristi kod terapije akni. Različite forme sadrže retinoinsku kiselinu, retinil palmitat, retinaldehid, adapalen, tretinoin, tazaroten i izotretinoin. Bez obzira da li planirate trudnoću, ili ste već u drugom stanju ili dojite, ne bi trebalo da uzimate proizvode sa vitaminom A ili da uzimate lekove sa vitaminom A, osim ukoliko vam ih preporuči doktor. Obavezno napomenite doktoru da ste u drugom stanju, dojite ili planirate bebu.

Mikrodermoablazija


Ovu proceduru radite uz oprez. Tokom trudnoće koža žene može biti više osetljiva, a crvenilo i oticanje koji se javljaju kod nekih osoba nakon mikrodermoablazije, kod trudnica mogu biti dodatno izraženi. Ukoliko razmišljte o mikrodermoablaziji zbog melazme (tamnih fleka na koži), imajte u vidu da ona može da se ponovo vrati zbog visokog nivoa hormona koji povišavaju nivo pigmentacije.

Piling kože


Upravo zbog ove povećane osetljivosti kože u trudnoći, potreban je oprez kada se radi piling. Pronađite iskusnog kozmetičara koji dobro poznaje proizvode koje koristi i koji će koristiti one koji su bezbedni u trudnoći. Izbegavajte salicilnu kiselinu i druge jake hemijske preparate - čak i one namenjene kućnoj upotrebi. Manje od 2% salicilne kiseline bi trebalo da bude ok, ali proverite prethodno sa doktorom.

Izvor:
www.familyeducation.com
www.livestrong.com
www.lipotherapeia.com
www.sciencedirect.com
www.ncbi.nlm.nih.gov

Foto: Shutterstock

prenatalna nega Nega kože Piling Mikrodermoablazija Bore Masaža Anticelulit masaža SPA Welness Botoks Fileri Hijaluronski fileri Juvederm Solarijum Keratin Nega kose Epilacija Laserska epilacija Laser Kozmetički tretmani

Popularni alati

Kalkulator termina

Pronađite ime za bebu

Period ovulacije

Pol deteta

Spisak za porodilište

Pametan kupac

Želite da saznate kad vam je termin? Samo upišite poslednji dan menstruacije, isaznaćete i više od toga. Naš kalendar će vam ukazati i na ostale važne datume tokom trudnoće, kao štosu u kojoj nedelji trudnoće se nalazite, kada možete čuti otkucaje bebinog srca, kada možete otkriti poldeteta i još puno važnih i zanimljivih činjenica...

Bilo da tragate za unikatnim imenom za svog anđela, ili ste pobornik praktičnosti univerzalnih imena iliželite da vaše dete nosi tradicionalno ime, naš alat vam može pomoći u izboru. Trudili smo se danapravimo najveću bazu dečijih imena, a vi odaberite slovo od kog želite da počnete i birajte...

Uz pomoć našeg kalendara saznaćete koji dani su najverovatnije vaši plodni dani, i kada možeteočekivati ovulaciju. Kalendar plodnih dana uzima u obzir vašu prosečnu dužinu ciklusa i najviše jepouzdan kod redovnih ciklusa.

Želite što pre da saznate koga vam svemir šalje - devojčicu sa Venere ili dečaka sa Marsa? Sada možete isprobati našu svemirsku jednačinu i saznati rezultate i pre prvog ultrazvuka. Uživajte u odgovoru od svemira i zapamtite - ni svemir nije nepogrešiv! Uostalom ostaje mu sigurnih 50% za tačan odgovor, zar ne?

Želite da sa mirom i bez ikakve tenzije dočekate dan na koji ste se toliko dugo spremale? Mi znamo koliko je nekada teško spakovati prtljag za put, a kamoli stvari za tako važan događaj, stoga smo za vas izdvojili spisak najneophodnijih stvari po mišljenju sada već iskusnih mama koje su prolazile kroz slične teškoće sa pakovanjem za porodilište. Sa unapred pripremljenom torbom, odlazak u porodilište će biti oslobođen stresa.

Proizvođači svake godine izbacuju stotine i hiljade potpuno novih proizvoda, često stvarajućipotpuno nove potrebe kod ljudi. Maloprodajni objekti sa druge strane su mesta gde se takviproizvodi kupuju. Pokušaćemo da vam ukažemo na stvari koje će vas učiniti pametnijim kupcem- sugerisaćemo artikle, ali i porediti cene navedenih artikala u različitim maloprodajnim lancima,kako bi ako se odlučite, proizvode mogli da kupite što povoljnije. Trudnice i mame čestopauziraju sa poslom, tako da - zašto ne biste iskoristili deo vremena da uštedite neki dinar zakućni budzet?

Kozmetički tretmani  u trudnoći i tokom dojenja: šta je bezbedno, a šta nije? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dan Stracke

Last Updated:

Views: 6183

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dan Stracke

Birthday: 1992-08-25

Address: 2253 Brown Springs, East Alla, OH 38634-0309

Phone: +398735162064

Job: Investor Government Associate

Hobby: Shopping, LARPing, Scrapbooking, Surfing, Slacklining, Dance, Glassblowing

Introduction: My name is Dan Stracke, I am a homely, gleaming, glamorous, inquisitive, homely, gorgeous, light person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.