Serum: Wat is een serum en wat doet het? | Vichy (2024)

Serum: Wat is een serum en wat doet het? | Vichy (1)

Wat is een serum, dat is een veel gestelde vraag. Een serum ofwel gezichtsserum is niet hetzelfde als een crème. In een notendop: het is geconcentreerder met actieve ingrediënten zoals vitamine C waardoor het specifieke huidproblemen – van pigmentvlekken tot puistjes of diepe rimpels – gerichter aanpakt. Een opvallend verschil tussen een serum en een crème: serums komen vaak in kleinere flacons, want je hebt slechts enkele druppels nodig voor resultaat. Van anti-huidveroudering tot extra hydratatie; een serum kan heel veel doen voor de huid. In dit artikel leggen we uit wat een serum precies doet, welk serum wellicht geschikt is voor jouw huidtype en huidproblemen en hoe je een serum van dag tot dag gebruikt.

Wat is een serum?

Wat is een serum: serums zijn huidverzorgingsproducten ontworpen om hoge concentraties van specifieke actieve ingrediënten aan de huid af te geven. Er zijn veel verschillende soorten serums op de markt die verschillende taken uitvoeren, variërend van hydratatie tot het verhelderen van de huid met pigmentvlekken. Je kunt ze vaak herkennen aan een heldere formule, op gelbasis of vloeibaar. Vaak zijn serums minder dik dan een vochtinbrengende crème. Wat een serum dus is: een concentraat met zeer doelgerichte bestanddelen om specifieke huidproblemen aan te pakken.

Serum voor het gezicht

Er zijn verschillende soorten serums voor het gezicht. Verschillende serums met een selectie van actieve ingrediënten en passende texturen die uiteenlopende voordelen bieden voor de huid.

Zo zijn er anti-aging serums voor het gezicht, vaak verrijkt met anti-aging ingrediënten zoals fruitstamcellen, teunisbloem, druivenpitextract, vitamine C, peptiden, groeifactoren en alfahydroxyzuren (AHA's). Hyaluronzuur serums zijn ook geliefd om tekenen van zichtbaar collageenverlies op de huid op te vangen. Hierdoor oogt je huid op den duur steviger. Onder anti-aging serums vallen natuurlijk ook specifiek liftende serums.

Er zijn ook verhelderende serums voor het gezicht die helpen tegen pigmentvlekken. Vaak bevat zo’n serum voor het gezicht ingrediënten zoals groene thee, grapefruit, vitamine E en vitamine C.

Er bestaan serums die specifiek acne helpen bevechten door de poriën vrij te maken, overtollige olie en talg te absorberen en roodheid of irritatie te minimaliseren. Gunstige ingrediënten voor het bestrijden van acne zijn salicylzuur, alfahydroxyzuur (AHA) en bèta-hydroxyzuur (BHA), glycolzuur, citroenzuur, zink en botanische extracten.

Hydraterende gezichtsserums werken samen met je moisturizer om de huid van voldoende vocht te voorzien. Ideaal voor een droge huid. Voor het dorstlessen van een uitgedroogde huid zoek je naar ingrediënten zoals glycerine, hyaluronzuur, aloë vera, ceramide en vitamine E.

Exfoliërende serums zijn geschikt voor elk huidtype en zorgen ervoor dat je huid weer gaat stralen. De belangrijkste ingrediënten in exfoliërende gezichtsserums zijn alfahydroxyzuren zoals glycolzuur of melkzuur, retinol, enzymen uit planten- of fruitextracten en citroenzuur.

Tot slot zijn herstellende gezichtsserums bedoeld om de natuurlijke herstelfuncties van de huid, zodat je huid in de kern kan genezen, te ondersteunen. Zo’n serum voor het gezicht werkt ook tegen vrije radicalen waardoor de huid vroegtijdig kan verouderen.

Vaak combineert één serum diverse eigenschappen, zoals anti-aging en liftend, exfoliërend en verhelderend.

Wat doet een serum?

Een serum heeft vaak meer dan één functie. En wat een serum precies doet, dat is ook afhankelijk van welk serum je kiest. Over het algemeen bevatten serums actuele antioxidanten, waaronder vitamine A, C en E. Ze bevatten ook actuele retinolen en ingrediënten die de teint egaliseren. Als laagje onder vochtinbrengende crèmes werken serums als gerichte behandeling van rimpels, pigmentvlekken en roodheid. Wat een serum dus doet: het heeft talloze anti-aging voordelen zoals het omkeren van zichtbare tekenen van huidveroudering, verhelderen, exfoliëren, het aanpakken van zichtbare tekenen van acne en het helpen herstellen van de huid. Identificeer je belangrijkste huidproblemen en kies op basis daarvan een serum.

Verschil serum en crème

Er is zeker verschil tussen een serum en een crème, want een serum is veel geconcentreerder. Zo bevatten serums in de meeste gevallen een hoger concentraat aan actieve bestanddelen. Vaak hydrateren serums bijvoorbeeld effectiever dan zelfs de zwaarste crèmes. De moleculen kunnen op het diepste niveau in de huid doordringen voor hydratatie. Terwijl zwaardere crèmes vaak op de bovenste huidlaag blijven zitten. Hydraterende serums vervangen je vochtinbrengende crème niet, maar ze kunnen de hydraterende effecten van jouw vochtinbrengende crème versterken. Dat is dus het voornaamste verschil tussen een serum en een crème voor dag of nacht.

Hoe gebruik je een serum

Met een serum en een dag- of nachtcrème breng je éérst het serum aan en daarna de crème. Een serum is zo samengesteld dat het zeer snel wordt opgenomen door de huid. Als de crème eerst wordt aangebracht, remt dat de opname van de actieve werkstoffen in het serum. De vloeibare texturen van gezichtsserums worden snel opgenomen door de huid en laten geen laagje achter. Wij adviseren om naast een hydraterend serum af te sluiten met een goede dag- of nachtcrème voor de gevoelige huid.

Wil jij zelf de producten vanVichyervaren? Shop nu in één van onze goedgekeurde Vichywebshops.

De redactie

Tag:

  • #Gezichtsverzorging
  • #Anti-huidveroudering
  • #Hydratatie, de sleutel tot een mooie huid
  • #Voeding voor een mooie huid
Serum: Wat is een serum en wat doet het? | Vichy (2024)

FAQs

Serum: Wat is een serum en wat doet het? | Vichy? ›

Wat is een serum: serums zijn huidverzorgingsproducten ontworpen om hoge concentraties van specifieke actieve ingrediënten aan de huid af te geven. Er zijn veel verschillende soorten serums op de markt die verschillende taken uitvoeren, variërend van hydratatie tot het verhelderen van de huid met pigmentvlekken.

Wat is het nut van een serum? ›

Wat doet een serum? Een serum is bedoeld om een specifiek huidprobleem aan te pakken. Zo zijn de meeste serums bedoeld om de kwaliteit van je huid te verbeteren. Hierbij kun je denken aan het tegengaan van huidveroudering, onzuiverheden behandelen of het hydrateren van je droge huid.

Is een serum echt nodig? ›

Ja, een serum is echt nodig vanaf ongeveer het 25e levensjaar, om dagelijks je huid te voorzien van extra werkstoffen. Vaak denken we genoeg te hebben aan onze dagcrème of nachtcrème en dat is natuurlijk ook heel begrijpelijk.

Wat is beter dagcreme of serum? ›

Kies altijd voor een dagcrème die gericht is op je huidtype, zoals: droog, vet, gecombineerd of normaal. Een serum daarvan is goed om je huid een extraatje te geven, dus je te richten op jouw huidbehoefte of huidprobleem. Zoals bijvoorbeeld hydratatie (in de vorm van hyaluronzuur) of een vitamine C serum.

Wat moet je doen met een serum? ›

Maak ronddraaiende bewegingen met je vingertoppen om het serum diep in de huid te laten trekken. Na gebruik van de eerste druppeltjes voelt de huid onmiddellijk zijdezacht aan en ziet ze er frisser uit. Laat, voor het beste resultaat, het serum goed intrekken voordat je een crème aanbrengt.

Kan je serum elke dag gebruiken? ›

Hoe en wanneer gebruik je een serum? In principe kun je een gezichtsserum iedere dag gebruiken, of alleen wanneer jij vindt dat je huid wel een extra boost kan gebruiken. Je kunt het zien als een extraatje voor je huid en iets wat je niet perse iedere dag hoeft te gebruiken.

Kun je een serum als dagcreme gebruiken? ›

Een serum laat, in tegenstelling tot een dagcrème, namelijk geen beschermende toplaag op de huid achter. Een huid die enkel is behandelt met een serum blijft daardoor kwetsbaar voor invloeden van buitenaf. Het is dan ook altijd verstandig om na het gebruiken van een serum ook je oude vertrouwde dagcrème aan te brengen.

Hoe vaak mag je een serum gebruiken? ›

WANNEER EN HOE VAAK GEBRUIK JE EEN SERUM? Dat is helemaal afhankelijk van wat er precies in het serum zit. Sommige ingrediënten zoals exfolianten (bijvoorbeeld salicylzuur) kun je het beste maximaal één à twee keer in de week gebruiken. Andere ingrediënten zoals hyaluronzuur kun je prima iedere dag gebruiken.

Waarom is serum goed voor je gezicht? ›

Door hun gemakkelijke absorptie kunnen serums diep in je huid doordringen. Hierdoor wordt het huidoppervlak gladder gemaakt voor een merkbaar zachtere textuur. Een gezichtsserum maakt je huid niet alleen gladder maar ook zachter en geeft je huid een verjongende gloed.

Kun je ook alleen een serum gebruiken? ›

Kan je ook alleen een serum gebruiken? Alles kan natuurlijk, maar het is niet verstandig om alleen een serum te gebruiken en daarnaast niets. Het serum breng je na je cleanser aan en wel 's ochtends voor je dagcrème en 's avonds voor je nachtcrème.

Hoeveel tijd laten tussen serum en dagcreme? ›

Masseer het met uw vingertoppen in de huid, de hals en het decolleté. Laat het serum een paar minuten intrekken alvorens u een dag- of nachtcrème aanbrengt. Hoeveel tijd u tussen producten laat, hangt af van product tot product. Een algemene regel voor de meeste huidverzorgingsproducten is 1 minuut wachttijd.

Waar smeer je serum? ›

Een serum is een goede aanvulling op je dag- of nachtcrème en voedt de huid net dat beetje extra. Een serum is een 'activator' met geconcentreerde actieve ingrediënten en wordt aangebracht vóór de andere huidverzorgingsproducten.

Hoe lang moet een serum intrekken? ›

Is jouw huid goed gereinigd, dan zal het eerste product (een serum of een crème) dat je aanbrengt volledig ingetrokken zijn na 1-5 minuten. Daarna kun je verder gaan met een volgend product (een crème of een foundation).

Hoe vaak mag je vitamine C serum gebruiken? ›

Retinol en vitamine C zijn zeer effectieve behandelingen, maar ze kunnen vrij intensief zijn. Afhankelijk van jouw huidtype en tolerantie, kan je de ingrediënten uiteindelijk 3 keer per week gebruiken. Het kan ook voorkomen dat jouw huid het elke dag van de week prima kan verdragen.

Wat moet eerst serum of crème? ›

Waterige producten eerst

Je start met het meest 'waterige' en dunne product en die met een hoger oliegehalte en dikke, romige textuur breng je als laatste aan. Je begint dus met je reiniging, je toner en serum, dan je moisturizer of crème, en je SPF-crème ('s ochtends) of facial oil ('s nachts) is de laatste in de rij.

Hoe belangrijk is serum voor je gezicht? ›

De moleculen in een serum zijn erg klein, waardoor je huid ze eenvoudig absorbeert. Een serum kan bijvoorbeeld je huid beschermen tegen veroudering en hyperpigmentatie, maar het kan ook de elasticiteit herstellen.

Hoe vaak moet je Haarserum gebruiken? ›

Tenzij de producent anders aangeeft, kan het haarserum meerdere malen per dag worden gebruikt. Gewoonlijk wordt het serum slechts één keer per dag gebruikt, vóór het stylen van het haar. Het temt het haar, verbetert het uiterlijk van de lokken, maakt het haar gladder, beschermt het en versoepelt het stylen.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Stevie Stamm

Last Updated:

Views: 6468

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Stevie Stamm

Birthday: 1996-06-22

Address: Apt. 419 4200 Sipes Estate, East Delmerview, WY 05617

Phone: +342332224300

Job: Future Advertising Analyst

Hobby: Leather crafting, Puzzles, Leather crafting, scrapbook, Urban exploration, Cabaret, Skateboarding

Introduction: My name is Stevie Stamm, I am a colorful, sparkling, splendid, vast, open, hilarious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.