Symptomen alcoholverslaving | GGZ Interventie (2024)

Alcohol is legaal, overal te koop en veel mensen drinken weleens een drankje. Alcohol kan ook verslavend zijn. Wanneer drink je teveel en wanneer ben je verslaafd? Wat zijn de symptomen van een alcoholverslaving?

Alcoholisme is één van de meest voorkomende verslavingen. Maar niet iedereen wordt verslaafd aan alcohol. De reden waarom de één wel verslaafd wordt en de ander niet heeft met verschillende factoren te maken, zoals; familiaire belasting, persoonlijke omstandigheden, andere psychische aandoeningen zoals ADHD en sociale factoren bijvoorbeeld opgroeien in een omgeving waar dagelijks alcoholgebruik normaal is, etc.

Wij behandelen alcoholverslaving

Verslaving is een ziekte. De behandeling wordt vergoed door de zorgverzekering. Wij bieden ambulante, deeltijd en klinische behandelingen aan. Tevens detox, uitstekende nazorg en wij bieden extra steun aan familie en naasten met speciale familiedagen.

Direct hulp nodig? Bel: 020 – 231 00 00 of vraag direct een intake aan.

Cocaïneverslaving

Herstellen van een cocaïneverslaving doe je niet alleen. Er is professionele hulp beschikbaar en wij bieden jou die graag aan. Elk mens is anders; onze zorg is maatwerk. Samen met jou bepalen wij welke behandeling voor jouw cocaïneverslaving het beste is.

Neem contact met ons op via 020 231 00 00.

Hoe herken je alcoholverslaving?

Volgens de Gezondheidsraad heeft alcohol voor volwassenen weinig risico’s bij maximaal 1 glas per dag. Als je meer drinkt kan je alcoholgebruik al negatieve gevolgen hebben.

Belangrijk is te weten wat alcohol voor je betekent en waarom je drinkt. De reden en frequentie geeft al snel inzicht of je verslaafd bent aan alcohol of de neiging hebt tot alcoholisme. Twijfel jij of er sprake is van alcoholisme? Neem gerustcontactmet ons op voor advies.

Verder lezen over alcoholisme:
ℹ️ Alcoholverslavingstest
ℹ️ Meer informatie over alcoholverslaving
ℹ️ Afkicken van alcohol
ℹ️ Stoppen met drinken

Herken jij je zelf in de symptomen van alcoholisme of in iemand die jou dierbaar is? Schroom niet contact met ons op te nemen. Je staat er niet alleen voor!

Wat is een typische alcoholist?

Er bestaat geen “typische alcoholist”. Iedereen kan verslaafd raken aan alcohol. Hoogopgeleide mensen, laagopgeleide mensen, mensen met een goede jeugd, mensen met een slechte jeugd.

Herkenbaar is dat iemand met een alcoholprobleem dit niet makkelijk erkent. Ze verzinnen smoezen waarom ze drinken, of erkennen de ernst van de situatie niet vanwege schaamte dat het zover is gekomen. Ontkenning is dan ook een vaak voorkomend probleem bij iemand die verslaafd is. Een alcoholverslaving kan soms ongemerkt jaren in stand blijven.

Typische gedrag van een alcoholverslaafde:

  • Ontkenning en leugens om de verslaving te verbergen
  • Te laat komen op afspraken / afspraken afzeggen om te kunnen drinken
  • Slechte concentratie en aandacht
  • Plotselinge humeur veranderingen (van vrolijk naar depressief, van vriendelijk naar agressief)
  • Verbergen van drank
  • Snel drankjes achterover slaan
  • Minder contact met familie en vrienden
  • Excuses verzinnen om te kunnen drinken
  • Op ongebruikelijke tijden (willen) drinken
  • Veel kauwgom eten of op andere manieren een ‘dranklucht’ te verbergen
  • Slechte zelfzorg
Wat zijn de symptomen van alcoholisme?

De stoornis in het gebruik van alcohol en de ernst van deze stoornis wordt gedefinieerd aan de hand van 11 criteria van de DSM-5. De 11 criteria zijn:

  1. Vaker en in grotere hoeveelheden gebruiken dan het plan was
  2. Mislukte pogingen om te minderen of te stoppen
  3. Gebruik en herstel van gebruik kosten veel tijd
  4. Sterk verlangen om te gebruiken
  5. Door gebruik tekortschieten op het werk, school of thuis
  6. Blijven gebruiken ondanks dat het problemen meebrengt in het relationele vlak
  7. Door gebruik opgeven van hobby’s, sociale activiteiten of werk
  8. Voortdurend gebruik, zelfs wanneer je daardoor in gevaar komt
  9. Voortdurend gebruik ondanks weet hebben dat het gebruik lichamelijke of psychische problemen met zich mee brengt of verergert
  10. Grotere hoeveelheden nodig hebben om het effect nog te voelen oftewel tolerantie
  11. Het optreden van onthoudingsverschijnselen, die minder hevig worden door meer van de stof te gebruiken
Wat zijn de gevolgen van een alcoholverslaving?

Een verslaving is altijd progressief. Dat wil zeggen: het wordt altijd erger. Alcoholisme is zeer schadelijk voor lichaam en geest. Zonder behandeling zullen er ernstige (gezondheids)problemen ontstaan. Te denken aan:

  • De ziekte van Korsakov
  • Levercirrose
  • Hartklachten
  • Psychische klachten
  • Sociale en financiële problemen

Zonder behandeling is alcoholisme uiteindelijk dodelijk. Doordat organen falen of zeer ernstige psychische klachten ontstaan. Daarom is een behandeling aan alcoholverslaving zo belangrijk.

Wanneer drink je teveel alcohol?

Volgens de Gezondheidsraad heeft alcohol voor volwassenen weinig risico’s bij maximaal 1 glas per dag. Als je meer drinkt kan je alcoholgebruik al negatieve gevolgen hebben.

Belangrijker is te weten wat alcohol voor je betekent en waarom je drinkt. De reden en frequentie geeft al snel inzicht of je verslaafd bent aan alcohol of de neiging hebt tot alcoholisme.

  • Drink je voor de gezelligheid? Of om je zelfverzekerder te voelen?
  • Drink je voor ontspanning? Om je minder zorgen te maken of als vorm van pijnstiller?
  • Drink je dagelijks als gewoonte, zoals altijd 1 of meerdere glazen?
  • Heb je alcohol nodig om je beter te voelen? Om bepaalde emoties en herinneringen te onderdrukken?

Doe gratis de anonieme verslavingstest online!

Een drankje tijdens een feestje voor de gezelligheid en ontspanning kan geen kwaad als je niet alcoholverslaafd bent. Je moet wel oppassen als je merkt dat je vaak drinkt voor een oplossing van iets, zoals stress, pijn, sociale situaties vergemakkelijken, gewoonte e.d. Als je twijfelt kun je altijd contact met ons opnemen voor een adviesgesprek.

Mijn dierbare is verslaafd aan alcohol. Wat kan ik doen?

Iemand die verslaafd is aan alcohol heeft vaak de neiging zijn drankgebruik te ontkennen. Vaak speelt schaamte een rol. Of de persoon denkt dat hij elk moment kan stoppen, maar wil het (nog) niet.

Het is belangrijk in gesprek te blijven en goed te beseffen dat verslaving een ziekte is, geen keuze.

📰 Lees ons artikel: Mijn naaste is verslaafd. Wat kan ik doen?

Interventie bij verslaving
Kom je er zelf niet uit met de verslaafde? Dan is een interventie een optie. Dat is een motiverende en confronterende gesprek met de verslaafde en zijn of haar naasten onder begeleiding van een ervaren interventionist.

Verslavingszorg alcohol in Nederland en buitenland

Wij hebben door heel Nederland locaties voor de behandeling van alcoholisme. Je kan bij ons terecht voor advies, interventie, ambulante (deeltijd) behandeling en nazorg. Verder hebben wij een eigen afkickkliniek in Bilthoven enafkickkliniek in Portugal voor klinische behandelingen van de ziekte van verslaving.

ℹ️ Behandellocaties voor verslaving

Ervaringsverhalen

  • Ervaringsverhaal van Cody
  • Ervaringsverhaal van Nils
  • Ervaringsverhaal van Cleaske
Meld je hieronder aan bij GGZ Interventie of bel voor vragen naar: 020 – 231 00 00
Symptomen alcoholverslaving | GGZ Interventie (2024)

FAQs

Hoe kan ik iemand helpen met alcoholverslaving? ›

Waar kan je terecht voor hulp of advies?
  1. Je kan anoniem beroep doen op De DrugLijn. Deze hulplijn biedt advies aan mensen met alcohol- of drugproblemen. ...
  2. Je kan ook steeds beroep doen op je huisarts. ...
  3. Op zoek naar hulp in je omgeving? ...
  4. Tele-Onthaal is 24u/24u bereikbaar om een luisterend oor te bieden op het nummer 106.

Welke behandelingen zijn er voor alcoholverslaving? ›

Medicatie. Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar die kunnen helpen bij het behandelen van een alcoholverslaving, waaronder disulfiram, acamprosaat en naltrexon. In Nederland zijn deze vaak alleen op recept verkrijgbaar, waardoor je eerst naar de huisarts moet gaan voor een consult.

Wat is een alcohol interventie? ›

Wat is interventie? Bij een interventie confronteren we jouw dierbare met de gevolgen van zijn verslaving. Dit gebeurt altijd vanuit liefde en mededogen; om te laten zien dat het ook anders kan. Een interventie is maatwerk en hoe het traject verloopt verschilt per situatie.

Wat is een interventie bij verslaving? ›

Bij een interventie wordt de hulp ingeroepen van een verslavingsdeskundige om een familielid, vriend, werknemer of collega te confronteren met zijn of haar verslaving. Het doel is dat de verslaafde hulp accepteert.

Wat als een verslaafde geen hulp wil? ›

De Jellinek Advieslijn: 088 – 505 1220, elke werkdag bereikbaar van 8:30 tot 17:00. Je laat je naam en vraag achter. Tussen 13:00 en 17:00 word je teruggebeld. Overweeg je elders hulp te zoeken?

Wat als je partner niet wil stoppen met drinken? ›

Praat alleen op een moment dat jouw naaste niet onder invloed is. Doel van het gesprek: jouw naaste te motiveren tot minderen of stoppen met drinken. Het is lastig om zo'n gesprek te voeren, omdat je als naaste vaak meer toe bent aan verandering dan degene die drinkt.

Hoe kan je iemand laten stoppen met drinken? ›

Zoek steun en erkenning

Bij zelfhulpgroepen of lotgenotencontact kun je met mensen praten die in dezelfde situatie zitten. Je kunt verhalen van anderen ook vinden op websites. Je kunt voor een anoniem gesprek ook bellen met een medewerker van de Alcohol Infolijn: 0900-1995.

Kan je genezen van alcoholverslaving? ›

Alcoholisme wordt vaak beschouwd als een chronische ziekte, wat betekent dat het nooit volledig genezen kan worden. Echter, met behandeling en ondersteuning, kan iemand met alcoholisme leren om een gezonde levensstijl te behouden zonder alcohol en hun symptomen te beheersen.

Hoe lang duurt herstel alcoholverslaving? ›

Het lichamelijk afkicken van alcohol kan drie tot zeven dagen duren. Daarna begint de mentale uitdaging om te herstellen van jouw alcoholprobleem. Onze klinische behandeling voor alcoholisme duurt gemiddeld 6 weken, terwijl je op de dagbehandeling 12 weken bezig bent met de therapie.

Wat zijn interventies voorbeelden? ›

Een voorbeeld van een interventie is: het creëren van tijdsdruk of een gevoel van urgentie. Bij de humanistische benadering willen mensen zelf actie ondernemen om radicaal de eigen omstandigheden te verbeteren. Mensen bevrijden van bronnen van overheersing van vervreemding en onderdrukking is hier het ideaal.

Wat is een goede interventie? ›

Kies interventies die het best passen bij uw aanpak

tijd, budget, setting, context, doel). Maak een integrale aanpak door een mix van interventies te kiezen uit de pijlers fysieke en sociale omgeving, regelgeving en handhaving, voorlichting en educatie, signalering, advies en ondersteuning.

Hoe doe je een interventie? ›

Een interventie is een confronterend gesprek met degene die een verslaving heeft met als doel dat deze persoon in behandeling gaat voor zijn/haar verslaving. Tijdens de interventie wordt de persoon met de verslaving geconfronteerd met de gevolgen van zijn/haar verslaving voor zijn/haar naasten.

Wat is een effectieve interventie? ›

Een effectieve interventie combineert algemeen werkzame factoren en kernelementen, om zo de juiste resultaten te bereiken. Interventies zijn weldoordachte, systematische aanpakken voor preventie, ondersteuning en hulp bij specifieke risico's en problemen.

Wat is een interventie traject? ›

Een interventie is een individueel traject. Het kan preventief wordt ingezet om verzuim te voorkomen of curatief om het verzuim te verkorten. Om bijvoorbeeld de terugkeer van een medewerker in eigen of passend werk, bij de eigen of een andere werkgever, te bespoedigen.

Wat is een interventie plan? ›

Een interventieplan bevat grondplannen, foto's, contactpersonen en aanwezige risico's. Het is een hulpmiddel voor de brandweer. Let op, een interventieplan is geen intern noodplan. Een intern noodplan bevat alle maatregelen en acties die genomen moeten worden door het bedrijf wanneer zich een calamiteit voordoet.

Wat zijn de signalen dat iemand teveel alcohol drinkt? ›

Typische gedrag van een alcoholverslaafde:
  • Ontkenning en leugens om de verslaving te verbergen.
  • Te laat komen op afspraken / afspraken afzeggen om te kunnen drinken.
  • Slechte concentratie en aandacht.
  • Plotselinge humeur veranderingen (van vrolijk naar depressief, van vriendelijk naar agressief)
  • Verbergen van drank.

Hoe alcoholprobleem aanpakken? ›

Tips om te minderen of stoppen met drinken
  1. Tip 1: Houd een dagboek bij. ...
  2. Tip 2: Gebruik een stoppen met drinken app. ...
  3. Tip 3: Maak een lijstje met jouw redenen om te stoppen. ...
  4. Tip 4: Beloon jezelf. ...
  5. Tip 5: Bereid je voor op moeilijke situaties. ...
  6. Tip 6: Maak afspraken en stel grenzen. ...
  7. Tip 7: Zoek steun in je omgeving.

Hoe alcoholgebruik bespreekbaar maken? ›

Vier nuttige tips:
  1. Tip 1: kies een goed moment. Begin niet over het alcoholgebruik en de problemen die jij ervaart, op een moment dat je heel erg boos bent. ...
  2. Tip 2: vraag naar de voordelen van het gebruik. ...
  3. Tip 3: wees duidelijk en concreet over waar jij last van hebt. ...
  4. Tip 4: gebruik geen loze dreigementen.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ms. Lucile Johns

Last Updated:

Views: 6149

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ms. Lucile Johns

Birthday: 1999-11-16

Address: Suite 237 56046 Walsh Coves, West Enid, VT 46557

Phone: +59115435987187

Job: Education Supervisor

Hobby: Genealogy, Stone skipping, Skydiving, Nordic skating, Couponing, Coloring, Gardening

Introduction: My name is Ms. Lucile Johns, I am a successful, friendly, friendly, homely, adventurous, handsome, delightful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.