Zelená karta - cestování do USA (2024)

O známé „vstupence“ do USA jste už nejspíše slyšeli. Víte ale i to, na co přesně se vztahuje, co svému držiteli umožňuje a především - jak je možné ji získat? V našem článku najdete všechny tyto informace.

Zelená karta - cestování do USA (1)

Co je to zelená karta

Zelená karta svému držiteli umožňuje dlouhodobý nebo trvalý pobyt na území USA. Zároveň zde díky ní může legálně bydlet, pracovat nebo studovat, a to i přesto, že není americkým občanem. Je proto jasné, že získat zelenou kartu není úplně snadné a každého žadatele čeká poměrně složité byrokratické kolečko. Vpřípadě, že kartu získáte, musíte ve Spojených státech i pobývat a po 5 letech od jejich získání se můžete stát i právoplatným občanem.

SPOČÍTAT CESTOVNÍ POJIŠTĚNÍ

Jak získat zelenou kartu

Běžná žádost

U této formy žádáte o zelenou kartu na základě příbuzenského vztahu. Žádost vtomto případě může podat:

  • Manžel/ka občana USA nebo držitele zelené karty
  • Potomek občana USA nebo držitele zelené karty (do 21 let věku)
  • Rodič občana USA
  • Sourozenec občana USA

I přes tyto vztahy a vazby ovšem není zaručeno, že zelenou kartu získáte.

Pracovní pozice vUSA

Vtěchto případech se jedná o pozice na vysoké úrovni, pro které není ve Spojených státech žádný vhodný uchazeč. Jde tedy o posty typu:

  • Vědecký a výzkumní pracovník
  • Lékař
  • Kvalifikovaný a diplomovaný specialista
  • Mezinárodní manager
  • Sportovec

Případně další pozice, u kterých projevíte mimořádné a zvláštní schopnosti.

SPOČÍTAT CESTOVNÍ POJIŠTĚNÍ

Investice ve Spojených státech

Zelenou lze získat i vpřípadě, kdy hodláte vUSA investovat minimálně půl milionu dolarů a zaměstnat alespoň 10 amerických občanů.

Loterie

Každý rok se vUSA koná slosování, vrámci kterého zelenou kartu získá až 50000 tisíc osob. Do této loterie je zařazeno několik zemí zcelého světa. Slosování má přesná pravidla a samotný tak probíhá elektronicky náhodným výběrem. Pro zařazení do loterie musíte splňovat tyto podmínky:

  • Musíte být občanem země zařazené do loterie.
  • Musíte mít alespoň středoškolské vzdělání smaturitou. Případně minimálně dvouletou praxi vministerstvem schváleném oboru.

Po slosování posléze probíhá pečlivé výběrové řízení a dlouhé byrokratické kolečko. Pro získání zelené karty vtomto případě není stanovená věková hranice ani zkouška zangličtiny, každopádně bez té se určitě neobejdete.

Do loterie se můžete registrovat podáním přihlášky s velkým předstihem. V roce 2022 se například registrujete do slosování, které proběhne cca za 2 roky.

Finanční stránka

Imigrační úřad u podání přihlášek kontroluje i finanční stránku žadatele. Musíte tedy svou rezervou prokázat, že nebudete závislí na americkém sociálním systému. Vzhledem kživotním nákladů vUSA se tedy bavíte o sumě vřádu statisíců korun.

Poplatek související svyřizování zelené karty je pak 330 USD a dále také poplatek 165 USD za zpracování zelené karty. Další finance pak padnou na lékařskou prohlídku a notářské ověření vašich dokumentů.

Zelená karta - cestování do USA (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Clemencia Bogisich Ret

Last Updated:

Views: 5517

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Clemencia Bogisich Ret

Birthday: 2001-07-17

Address: Suite 794 53887 Geri Spring, West Cristentown, KY 54855

Phone: +5934435460663

Job: Central Hospitality Director

Hobby: Yoga, Electronics, Rafting, Lockpicking, Inline skating, Puzzles, scrapbook

Introduction: My name is Clemencia Bogisich Ret, I am a super, outstanding, graceful, friendly, vast, comfortable, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.