Konec pokut za zapomenutou či starou zelenou kartu, stačí ji ukázat v mobilu (2024)

Autor: Josef Pelikán - Zdroj: Pillow pojišťovna - Foto: Pavel Srp - 25. 12. 2021

Již před necelým půlrokem vydalo Ministerstvo financí závazné stanovisko, které potvrdilo, že při silniční kontrole není třeba listinná zelená karta. Řidič může místo papíru předložit zelenou kartu na obrazovce mobilního telefonu. Užitečné stanovisko zatím není dostatečně známé, přitom dokáže ušetřit až 3 tisíce na pokutě.

Zákonná povinnost a pokuta

Podle zákona č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla „při provozu vozidla na pozemní komunikaci je jeho řidič povinen mít u sebe zelenou kartu nebo doklad o hraničním pojištění a na požádání jej předložit příslušníku Policie České republiky“. Pokud řidič není schopen zelenou kartu při silniční kontrole předložit, hrozí mu bloková pokuta na místě ve výši až 1 500 korun nebo až 3 000 korun ve správním řízení.

Do podobné situace se dostal i řidič, který byl vlistopadu roku 2019 zastaven silniční kontrolou. Vytištěnou zelenou kartu u sebe neměl, ale hlídce předložil mobilní telefon selektronickou zelenou kartou. Policie tento doklad nechtěla uznat a řidiči uložil příslušný městský úřad pokutu. Řidič se stímto rozhodnutím nesmířil a po sérii odvolání skončil celý případ až na Ministerstvu financí ČR.

Klíčové rozhodnutí ministerstva

Prvního července tohoto roku vydalo ministerstvo závazné rozhodnutí. Konstatovalo, že zákon nijak nestanovuje formu, v jaké má být zelená karta předložena. Ve svém právním názoru přímo napsalo, že „povinnost předložit zelenou kartu podle § 17 odst. 1 zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla splněna i tehdy, jestliže řidič předloží zelenou kartu v elektronické podobě na displeji mobilního telefonu“.

Dotknete-li se ve Velké Británii při stání na semaforech telefonu, dostanete vysokou pokutu a 6 bodů

Důležité je zdůraznit, že stanovisko se týká pouze území České republiky. Na území jiných států platí odlišné zákony a při cestě do zahraničí je vždy nutné mít s sebou papírovou zelenou kartu.

Optimální řešení? Karta vmobilní aplikaci

Zelená karta ve-mailu je samozřejmostí, dostane ji každý klient při sjednání povinného ručení, který spojišťovnou komunikuje elektronicky. Pozor ale na dodatek ke stanovisku MFČR: stejně jako u papírové, je řidič povinen předložit elektronickou kartu bez zbytečného prodlení.

„Nejrychlejší a nejjednodušší řešení nabízí v současnosti Pillow mobilní aplikace,“ popisuje Martin Podávka, spoluzakladatel Pillow pojišťovny. A dodává: „Na pár kliknutí se zobrazí vždy aktuální zelená karta, kterou lze libovolně zvětšit. A co je důležité: nezapomněli jsme ani na část s argumenty pro dopravní policii, pokud by rozhodnutí MFČR ještě neznali.“ Součástí aplikace je totiž i popis závazného stanoviska Ministerstva financí, které lze ihned ukázat těm policistům, kteří o správném výkladu zákona ještě neslyšeli.

Štítky: ministerstvo financí, Pillow pojišťovna, pojišťovna, pokuta, policie, zelená karta

Konec pokut za zapomenutou či starou zelenou kartu, stačí ji ukázat v mobilu (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Ignacio Ratke

Last Updated:

Views: 5734

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Ignacio Ratke

Birthday: 1999-05-27

Address: Apt. 171 8116 Bailey Via, Roberthaven, GA 58289

Phone: +2585395768220

Job: Lead Liaison

Hobby: Lockpicking, LARPing, Lego building, Lapidary, Macrame, Book restoration, Bodybuilding

Introduction: My name is Sen. Ignacio Ratke, I am a adventurous, zealous, outstanding, agreeable, precious, excited, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.