Zelenou kartu nově postačí mít jen v mobilu - Garáž.cz (2024)

Zelenou kartu, která již nemusí být nutně vytištěna na zeleném papíře, stačí ukázat vmobilu, papírová podoba už není nutná. Tuto zajímavou zprávu nedávno přinesla pojišťovna Pillow a své tvrzení doložila výňatkem zpravomocného rozhodnutí Ministerstva financí. Naše legislativa vtomto směru totiž hovoří jasně.

Zelenou kartu nově postačí mít jen vmobilu - Garáž.cz (1)

Foto: Pillow

Podle zákona č. 168/1999 Sb., opojištění odpovědnosti zprovozu vozidla platí, že: „při provozu vozidla na pozemní komunikaci je jeho řidič povinen mít usebe zelenou kartu nebo doklad ohraničním pojištění a na požádání jej předložit příslušníku Policie České republiky.“ Pokud řidič není schopen zelenou kartu při silniční kontrole předložit, hrozí mu bloková pokuta na místě ve výši až 1500korun nebo až 3000korun ve správním řízení.

My jen upřesníme, že od 1.července 2020už není nutné, aby předmětná karta byla zelená, může být rovněž bílá.

Co je zelená (bílá) karta?
Dříve většinou předávaná vpapírově formě, dnes obvykle zasílaná elektronicky a následně tištěná. Jde omezinárodně uznávaný doklad, který potvrzuje, že pro dané vozidlo je sjednané zákonem vyžadované pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla. Ztoho důvodu se tomuto pojištění lidově přezdívá povinné ručení.

Jak ktomuto zlomovému rozhodnutí tedy došlo? Inu musel se najít jeden průkopník, který celou věc dohnal až do nejvyšších politických pater, kde padlo ono důležité rozhodnutí.

Zelenou kartu nově postačí mít jen vmobilu - Garáž.cz (4)

Foto: Pillow

Jistý řidič, který byl vlistopadu roku 2019zastaven silniční kontrolou, usebe neměl vytištěnou zelenou kartu, ale hlídce předložil mobilní telefon selektronickou zelenou kartou. Policie tento doklad nechtěla uznat, a tak věc putovala do správního řízení, kde příslušný městský úřad uložil danému řidiči pokutu. Dotyčný šofér se stímto rozhodnutím ovšem nesmířil a po sérii odvolání skončil celý případ až na Ministerstvu financí ČR.

Prvního července roku 2020vydalo ministerstvo závazné rozhodnutí, kde konstatovalo, že zákon nijak nestanovuje formu, vjaké má být zelená karta předložena. Vydané právní stanovisko tak celou kauzu ukončilo ve prospěch řidiče: „Povinnost předložit zelenou kartu podle § 17odst. 1zákona opojištění odpovědnosti zprovozu vozidla splněna itehdy, jestliže řidič předloží zelenou kartu velektronické podobě na displeji mobilního telefonu.“

Pozor, stejně jako upapírové formy je řidič povinen předložit policistům elektronickou kartu bez zbytečného prodlení. Důležité je také zdůraznit, že se stanovisko týká pouze území Česka. Vjiných státech platí odlišné zákony, proto při cestě do zahraničí je vždy nutné mít ssebou papírovou zelenou (bílou) kartu.

Otázkou tedy zůstává, do jaké míry bude možnost předložení elektronické karty využívaná vpraxi. Přece jen vautě máme klasické „papírové“ doklady, řidičák má rovněž fyzickou podobu kartičky, takže kus přeloženého zeleného (bílého) papíru už moc místa navíc nezabere.

Zelenou kartu nově postačí mít jen vmobilu - Garáž.cz (6)

Foto: Jan Majurník

Výhodu a potenciální záchranu před pokutou budou mít ovšem ti, kteří jsou zapomnětliví, střídají vícero vozů anebo zrovna nemají možnost tisku zelené (bílé) karty, avšak potřebují ihned vyjet na pozemní komunikace.

My tento malý krůček kpostupné digitalizaci vítáme a doufáme, že se postupem času zbavíme dalších a dalších kartiček, dnes už dávno nahraditelných elektronickou formou. Myslíte si to také? Hlasujte vanketě níže a napište nám do komentářů pod článek, co si myslíte odigitalizaci osobních iautomobilových dokladů.

Měly by být doklady typu řidičák, občanka, pas, techničák aj. uznávány také v digitální formě?

Ano, všechny

83,5 %

Ano, ale pouze neosobní doklady (techničák, zelená karta apod.)

11,3 %

Ano, ale pouze osobní doklady (občanka, řidičák, pas aj.)

0,4 %

Ne, neměly

4,8 %

Celkemhlasovalo4556čtenářů.

Zelenou kartu nově postačí mít jen v mobilu - Garáž.cz (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Greg O'Connell

Last Updated:

Views: 6370

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg O'Connell

Birthday: 1992-01-10

Address: Suite 517 2436 Jefferey Pass, Shanitaside, UT 27519

Phone: +2614651609714

Job: Education Developer

Hobby: Cooking, Gambling, Pottery, Shooting, Baseball, Singing, Snowboarding

Introduction: My name is Greg O'Connell, I am a delightful, colorful, talented, kind, lively, modern, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.