Hammastahna ilman fluoria vai kanssa lapselleni? Kaikki hampaat eivät tarvitse fluoria! (2024)

Hammastahnan fluori auttaa ehkäisemään reikien muodostumista, mutta se on haitallista terveydellemme. Missä määrin se painaa toisiaan ja kuinka haitallista fluoria sisältävä hammastahna oikeastaan ​​on? Ja ennen kaikkea, tarvitsevatko maitohampaat todella fluoria? Mikä on paras tapa harjata lasten hampaat? Hammastahna ilman fluoria vai hammastahna fluorilla? Mommy Knows Best tutki sen puolestasi ja antoi selkeitä, yksinkertaisia ​​vastauksia.

Mikä on fluori?

Meidän ei pidä sekoittaa fluoria fluoriin. Fluori on kemiallinen alkuaine, nimittäin kaasu ja erittäin myrkyllinen ja vaarallinen. Fluori on fluori, joka on liitetty toiseen alkuaineeseen, nimittäin natriumiin (suolaan) tai kalsiumiin, ja tämä muuttaa myös vaikutusta. Hammastahnan fluoridi on natriumiin sitoutunutta fluoria; natriumfluoridi. Fluori on alumiini- ja lannoiteteollisuuden jätetuote.

Fluoritoiminto

Fluoridilla on hampaitamme suojaava tehtävä, se estää hampaiden reikiintymistä ja reikiintymistä kiilleen. Kun harjaamme hampaitamme fluoria sisältävällä hammastahnalla, hampaille jää jonkin verran fluoria, mikä varmistaa hampaiden paremman suojan hapoilta. Fluori tekee hampaistamme vahvemmat ja kovemmat. Sokeri ja muut hiilihydraatit muuttuvat hapoiksi suun bakteerien (plakkibakteerien) toimesta, mikä vaikuttaa hammaskiilleen aiheuttaen reikiintymistä. Fluori myös vahvistaa hampaiden heikkoja kohtia, jotta ne voivat palautua. Fluori vaikuttaa vain suoraan hampaan pintaan, joten fluoritablettien ottaminen entiseen tapaan on turhaa, mutta tarvitsemme myös fluoria luiden rakentamiseen.

Fluori juomavedessä

Fluoria esiintyy luonnossa juomavedessämme hyvin pieninä pitoisuuksina, sillä ei ole vaikutusta terveyteemme. Fluoria löytyy myös kananmunista, kiinalaisesta teestä (vihreästä ja mustasta teestä) ja sardiineista. Päivittäinen ruokavaliomme sisältää kuitenkin liian vähän fluoria estämään hampaiden reikiintymistä. Joissakin osissa Yhdysvaltoja, Kanadaa ja Australiaa fluoria lisätään juomaveteen hampaiden parantamiseksi, tätä kutsutaan fluoraukseksi.

Hammastahna ilman fluoria vai kanssa lapselleni? Kaikki hampaat eivät tarvitse fluoria! (1)

Fluoripitoisuus elintarvikkeissa. Yhdysvaltain maatalousministeriö (USDA), 2005.

1960-luvulla fluoria lisättiin myös juomaveteen Alankomaissa onteloiden estämiseksi. Hollantilaiset kokivat kuitenkin yhä enemmän terveysongelmia, kuten migreeniä, suolisto- ja vatsavaivat sekä masennus. Nämä terveysongelmat olivat lisääntyneet 5 % kahdeksan vuoden aikana fluorauksen jälkeen. Tätä "massalääkitystä" vastustettiin myös paljon ja ihmiset halusivat itse päättää, onko veteensä fluoria vai ei. Esimerkiksi Alankomaissa juomaveden fluoraus poistettiin vuonna 1976. Pieni tosiasia, että Curacaolla juomaveden fluoraus loppui vasta vuonna 2017.

Kuinka paljon juomavedessämme voi olla fluoria?

Lakistandardi on, että juomavedessämme saa olla 1,1 mg fluoria litrassa. Suurin osa Alankomaiden vesijohtovedestä (vaihtelee alueittain) sisältää 0,05–0,25 mg fluoria litrassa. Löydät juomaveden tarkan koostumuksen alueittain juomavesiyhtiöiden verkkosivuilta. Juomaveden fluoripitoisuus Curacaolla on edelleen alle 0,1 mg/l Aqualectra Head of Department Laboratoryn mukaan Kentuckyssa USA:ssa juomaveden fluoripitoisuus on korkein, nimittäin paikoin jopa yli 4 mg fluoria litrassa.

Kroonisesta fluorin yliannostuksesta johtuvia haitallisia vaikutuksia

Fluori on ollut myrkyllisten aineiden luettelossa vuodesta 2014 lähtien. Vähintään 400 tutkimusta on osoittanut, että liiallinen fluori on haitallista muun muassa aivoille ja voi jopa aiheuttaa aivovaurioita. On havaittu, että alueilla, joilla juomaveden fluoripitoisuus on korkea, lasten älykkyysosamäärä on alhaisempi. Itse asiassa 12 vuotta kestäneessä Harvardin tutkimuksessa havaittiin, että naisen fluorin saanti raskauden aikana vaikuttaa vauvan älykkyysosamäärään.

Liian suuri fluoriannos on haitallista myös käpyrauhaselle, kilpirauhaselle, hermoille, munuaisille ja lihaksille. Luista tulee myös liian kovia, minkä vuoksi ne murtuvat todennäköisemmin. Liika fluori on haitallista myös hampaille, jolloin ne muuttuvat kauniin valkoisiksi, mutta hauraiksi, tällä on fluoroosi. Jos hampaissasi on valkoisia pisteitä, se on merkki liiallisesta fluorista. Tätä kirjavaa kiillettä kutsutaan myös seeprahampaiksi.

Hammastahna ilman fluoria vai kanssa lapselleni? Kaikki hampaat eivät tarvitse fluoria! (2)

fluoroosi

Akuutti fluorimyrkytys

Voit myös saada liikaa fluoria yhdellä kertaa ja voit jopa kuolla erittäin suuresta fluoriannoksesta. Lapsilla lievä akuutti myrkytys voi tapahtua jo 25 mg:n fluorin nauttimisen yhteydessä, tämä on ¼ tuubillista tavallista fluoripitoista hammastahnaa (lapsille/aikuisille) ja ½ putki taaperohammastahnaa (joka sisältää vähemmän fluoria). Akuutti fluorimyrkytys voi aiheuttaa pahoinvointia, hikoilua, oksentelua, ripulia ja vakavimmissa tapauksissa kouristuksia, kouristuksia, hengityshäiriöitä ja sydämenpysähdyksiä.

Mitä tehdä akuutin fluorimyrkytyksen sattuessa?

Pienessä fluorimyrkytyksessä lapsi tulee oksentaa työntämällä sormi kurkkuun ja antaa hänen juoda paljon maitoa, sillä maito sisältää kalsiumia. Jos maitoa ei ole saatavilla, vesi riittää, sillä juominen edistää fluorin erittymistä. Maito on parasta, koska maidosta tuleva kalsium sitoo fluoria ja estää imeytymistä mahalaukusta. Lääkäriin kannattaa kuitenkin kääntyä joka tapauksessa ja rehellisesti sanottuna soittaisimme joka tapauksessa hätänumeroon, koska paniikissa ei todellakaan tiedä tarkalleen kuinka paljon vauvasi on niellyt ja kuinka vaarallista se on. Sillä on myös merkitystä, kuinka paljon vauvasi painaa ja oliko sillä tyhjä vatsa vai ei.

Fluoriannostus hammastahnassa

Tavallisen hammastahnan fluoripitoisuus (6-vuotiaille lapsille ja aikuisille) on keskimäärin 1000-1500 ppm, "miljoonasosia" (tämä on 0,1-0,15 % fluoria). Alle 6-vuotiaiden lasten ns. hammastahna sisältää paljon vähemmän fluoria, nimittäin 500-750 ppm (0,05-0,075 %) fluoria. Lapsesi harjauskertaa kohden hammasharjassa on noin 0,66 mg fluoria (vihreän herneen kokoinen). Näin saat käsityksen siitä, mitä lapsesi nielee, kun se nielee hammastahnaa harjauskerran aikana. Ja vaikka lapsesi sylkee sen ulos, se saa silti 0,1 mg fluoria suun limakalvon kautta.

Ei enempää kuin herne!

American Pediatric Dental Association suosittelee, että alle 2-vuotiaat lapset käyttävät fluorihammastahnaa riisinjyvän kokoista hammastahnaa. 2-6-vuotiaille lapsille riittää viherherneen kokoinen fluorihammastahna, enempää ei todellakaan tarvita. Jotkut hammaslääkärit jopa väittävät, että jopa 6-vuotiaat voidaan harjata riisinjyvän määrällä.Vanhempana/hoitajana on aina suositeltavaa laittaa hammastahnaa hammasharjalle, jotta lapselle ei koskaan tule liikaa.

Hammastahna ilman fluoria vai kanssa lapselleni? Kaikki hampaat eivät tarvitse fluoria! (3)

Hammasharjan värillinen osa ilmaisee paikan ja hammastahnan määrän, kokonaista raitaa hammasharjan poikki, kuten monet tekevät, ei tarvita. Norsunluuristin neuvot ovat; alle 1-vuotiaille lapsille riittää harjaus fluorilla kerran päivässä. 2-vuotiaasta alkaen voit aloittaa harjauksen 2 kertaa päivässä. Hyvä huuhtelu ei ole välttämätön, koska on hyvä, jos hammastahnaa jää hampaille, jotta fluori voisi tehdä työnsä paremmin.

Suurin sallittu turvallinen määrä fluoria päivässä

Fluorin turvallisen saannin vuoksiEuroopan elintarviketurvallisuusviranomainen(EFSA) asettaneet niin sanotut ylärajat:

  • 1,5 milligrammaa päivässä 1–3-vuotiaille lapsille
  • 2,5 milligrammaa päivässä 4-8-vuotiaille lapsille
  • 5 milligrammaa päivässä 9-14-vuotiaille lapsille
  • 7 milligrammaa päivässä aikuisille.

Hammastahna ilman fluoria?

Kun vielä harjattiin fluorittomalla hammastahnalla, lapsilla oli keskimäärin 18 reikää, nyt kun harjaamme fluorihammastahnalla, tämä on keskimäärin 3 reikää (mutta tämä voi johtua myös parantuneesta hygieniasta). Cor van Loveren, Amsterdamin akateemisen hammaslääketieteen keskuksen (ACTA) ennaltaehkäisevän hammaslääketieteen professori, on siksi hyvin huolissaan nyt, kun fluoria sisältävää hammastahnaa vastaan ​​on edistytty. Jos harjaat hammastahnaa ilman fluoria, et voi suojata hampaitasi tarpeeksi, hän sanoo.

Ravitsemusneuvoja terveelle suulle

Kaikki ruoka ja juomat (paitsi vesi) vaikuttavat hampaihimme. Teemme parhaamme kasvattaaksemme lapsemme ilman sokeria, mutta se on lähes mahdotonta. Ivory Crossin perusohjeita ravitsemuksesta pitääksemme lasten hampaat terveinä. Syö tai juo enintään 7 kertaa päivässä. Nämä ovat 3 pääateriaa (aamiainen, lounas, päivällinen) ja enintään 4 (terveellistä) välipalaa päivässä. Nyrkkisääntö: Älä ota mitään vähintään 2 tuntiin syömisen tai juomisen jälkeen. Älä syö tai juo happamia tuotteita tuntia ennen hampaiden pesua. Ei ruokaa tai juomaa hampaiden pesun tai nukkumaan viemisen jälkeen. Onteloiden estämiseksi meidän tulee välttää sokereita ja happamia juomia niin paljon kuin mahdollista. Onteloita aiheuttavat bakteerit ruokkivat sokereita, joten jos kulutat vähemmän sokeria (mukaan lukien hiilihydraatit, koska ne muuttuvat sokeriksi), onteloiden kehittyminen on pienempi. Tietysti myös hyvä suuhygienia auttaa ehkäisemään reikiintymistä ravinnon lisäksi.

Syöminen 7 kertaa päivässä kuulostaa paljon, mutta jos syöt 4 makeista yhtä aikaa, tämä on 1 ruokailuhetki ja tämä tarkoittaa happohyökkäystä kerran. Jos syöt 4 karkkia väliajoin, nämä ovat 4 syömishetkeä ja siten myös 4 happohyökkäystä. Vaikka lapsesi välillä juo kulauksen limonadia, nämä ovat useita juomahetkiä, joten näet kuinka vaikeaa on pitää kiinni ravitsemusohjeista. Voit esimerkiksi yrittää säästää limonadia vain viikonlopuksi ja makeuttaa jopa 1x päivässä.

Terveellinen välipala

Tietenkin meidän pitäisi yrittää välttää sokeria ja antaa lapsemme välipala terveellisesti. Anna esimerkiksi rypäleitä (tai puolita ne ;-)) rusinoiden sijasta (pienessä rusinoiden monisteessa on 6 tl sokeria!). Myös esimerkiksi karkkitomaatit, pienet porkkanat ja kurkku ovat maukkaita ja superterveellisiä välipaloja. Hedelmät sisältävät runsaasti C-vitamiinia, joka on tärkeä terveille ikenille. Saamme kasviksista kuituja, jotka edistävät lasten suun terveyttä. Kurpitsa, porkkana ja parsakaali sisältävät runsaasti A-vitamiinia, joka on välttämätön hammaskiilteen muodostumiselle. Jos annat lapsellesi terveellisiä välipaloja varhaisesta iästä lähtien, etkä anna hänen tottua makeisiin, hän myös kysyy harvemmin. Tietysti myös meidän vanhempien tulee näyttää hyvää esimerkkiä, olemme heidän roolimallejaan ja lapsemme tekevät mitä me teemme (ei valitettavasti sitä mitä sanomme).

Maitohampaiden hyvä hoito on tärkeää

Kun päähampaat tulevat sisään, emali ei ole kovettunut kunnolla ja siksi päähampaat ovat alttiimpia reikiintymiselle kuin pysyvät hampaat. Emme kuitenkaan voi laiminlyödä maitohampaita ja ajatella, että "kaikki hampaat putoavat pian ja muut hampaat tulevat tilalle". Maitohampaiden huono hoito voi vaikuttaa myös pysyviin hampaisiin. Jos maitohampaat menetetään ennenaikaisesti, se voi tarkoittaa pysyville hampaille vinoja hampaita. Huonot maitohampaat ovat yleensä seurausta huonoista tavoista, meidän on hylättävä nämä tottumukset pitääksemme pysyvät hampaat hyvässä kunnossa. Jos maitohampaissa esiintyy tulehdusta, se voi olla haitallista hampaille, joiden on vielä tultava läpi pysyvistä hampaista. Maitohampaiden reiät voivat vaikuttaa myös viereisiin hampaisiin tai poskihampaan. Hampaiden harjaus ensimmäisestä hampaasta on tärkeää, koska se poistaa plakkia. Plakki koostuu pääasiassa bakteereista, jotka muuttavat sokereita hapoiksi, jotka aiheuttavat onteloita.

Mene hammaslääkäriin!

95 % kaikista lapsista tulee uskollisesti neuvolaan 4. vuotiaaksi asti, mutta hammaslääkäriin ensimmäisen kerran vasta 4-vuotiaana. Silloin on usein liian myöhäistä, koska noin 10 prosentilla alle viisivuotiaista lapsista on reikiä. Miksi emme käy heti, kun lapsesi on 2-vuotias, heti hammaslääkärillä katsomassa, miten lapsemme suun terveydentila voi? Se vain korvataan sairausvakuutuksesta. Olisi erittäin hyödyllistä, jos suuhygienisti kävisi vakiona neuvolassa esimerkiksi tarkastuksessa, kun lapsesi on täyttänyt 1 vuotta, neuvomassa. 'Terveet taaperon suut' työskentelee tämän uuden lähestymistavan parissa, jossa hammashygienisti on lähetetty konsulttitoimistoon.

American Academy of Pediatric Dentistry -akatemian mukaan lapsen tulisi käydä hammaslääkärissä ensimmäistä kertaa 6 kuukautta ensimmäisen hampaan puhkeamisen jälkeen.

Jos menet hammaslääkäriin varhain, hammaslääkäri voi kertoa tarkalleen, mikä on lapsesi hampaiden kunto ja näin voit paremmin määrittää, haluatko harjata fluorilla vai ilman. Haluat ehkä harjata hammastahnaa ilman fluoria, ja seuraavalla tapaamisella kuuden kuukauden kuluttua voit nähdä ja keskustella hammaslääkärisi kanssa, miten asia etenee. Pinnalliset ontelot paranevat edelleen helposti, joten jos käyt hammaslääkärissä/hammashygienistissä puolen vuoden välein, voit selvittää, tarvitsevatko hampaasi fluoria vai eivät. On myös mahdollista, että sinulla on vahvat hampaat ja kuljet läpi elämän ilman reikiä ja harjaat vain fluorittomalla hammastahnalla.

Kaikki eivät tarvitse fluorihammastahnaa!

Dynaaminen demineralisaatioprosessi tapahtuu jokaisen suussa; – kalsiumin poistaminen hampaasta (tämä aiheuttaa reikiä) – ja remineralisaatio – reikien korjaaminen – tapahtuu. Fluori estää hampaan pinnan demineralisoitumista. Mukaan "Dr. Paul Vankevich; Tufts School of Dental Medicine'n yleisen hammaslääketieteen apulaisprofessori", kaikki eivät tarvitse fluorihammastahnaa. Jos jonkun hampaat ovat vastustuskykyisiä, koska hampaat sisältävät jo paljon fluoria, tämä henkilö ei tarvitse fluoria sisältävää hammastahnaa. Jos sinulla on alkavia reikiä tai alkaa hampaiden reikiintyminen, on suositeltavaa harjata päivittäin fluorilla, sanoo Dr. Vankevich. Jos hampaasi ovat herkkiä reikiintymiselle, suositellaan fluoria sisältävää hammastahnaa. Mikään ei voi korjata pinnallisia onteloita yhtä hyvin kuin fluori. Emme saa unohtaa, että maitohampaat ovat alttiimpia reikiintymiselle kuin pysyvät hampaat, joten ota yhteyttä hammaslääkäriisi.

Myös "Dr. Carlos González-Cabezas, Michiganin yliopiston hammaslääketieteen koulun apulaisprofessori väittää, että kaikkien ei tarvitse harjata kahdesti päivässä fluorihammastahnalla. Jotkut ihmiset ovat yksinkertaisesti vähemmän todennäköisiä hampaiden reikiintymiselle johtuen terveellisestä ruokavaliosta, jossa on vähän sokereita, fluoria, jota he saavat muista lähteistä tai kun heidän plakin koostumus ei ole yhtä herkkä hampaiden reikiintymiselle.

Lopetetaanko fluorihammastahnalla harjaus?

Jos harjaat aina fluoria sisältävällä hammastahnalla ja sinulla on terveet hampaat etkä koskaan reikiä ja päätät siksi vaihtaa hammastahnaan, jossa ei ole fluoria, on tietysti mahdollisuus, että hampaasi huononevat, koska hampaasi suojattiin fluorilla. Joten lopettamalla äkillisesti harjaamisen fluoria sisältävällä hammastahnalla lisäät reikiintymisen riskiä.

Harjaa fluorihammastahnalla, jos lapsesi voi sylkeä sen ulos

Kysy hollantilaiselta hammaslääkäriltä, ​​niin he valmistavat lapsellesi fluoria sisältävän hammastahnan (muuten, melkein jokainen hammaslääkäri). He suosittelevat fluoria sisältävää hammastahnaa 1ehampaat tulevat läpi. Jotkut klinikat kuitenkin neuvovat olemaan harjaamatta fluoria sisältävällä hammastahnalla ennen kuin lapsesi pystyy sylkemään sen ulos. Lapsesi on silloin noin 3-vuotias. Mutta useimmilla alle 5-vuotiailla lapsilla on taipumus niellä hammastahnaa, joten vanhempana/hoitajana pysy aina siellä, kun lapsesi harjaa hampaitaan. On myös mahdollista, että sinä vanhempana päätät harjata hammastahnaa ilman fluoria, kunnes lapsesi voi sylkeä hammastahnan ulos, valinta on sinun. Monet ei-hollantilaiset hammaslääkärit ajattelevat toisin. Kysyimme neuvoa useilta ulkomaisilta hammaslääkäreiltä (kolumbialainen hammaslääkäri, venezuelalainen hammaslääkäri, intialainen hammaslääkäri) ja he ilmoittivat, että on hyvä aloittaa lapsen hampaiden harjaus fluoria sisältävällä hammastahnalla vain, jos hammaslääkärin mielestä hampaat ovat parhaat. Joten jos lapsen hampaat ovat herkkiä karieselle (herkät reikiintymiselle) tai niillä on alkuontelo.

Mikä fluorihammastahna on paras lapselleni?

Jos päätät harjata taaperon fluorihammastahnalla tai hammaslääkäri suosittelee sitä hampaiden kunnon vuoksi, huomioi seuraavat seikat. Hammastahna ei saa sisältää yli 500 ppm fluoria, maku on myös tärkeä. Monet taaperoiden hammastahnat maistuvat makealta, kuten banaani tai mansikka. On mahdollista, että lapsesi pitää hammastahnasta niin paljon, että hän syö sen, mikä ei ole tarkoitus. On myös hyödyllistä antaa lapsen tottua mintun makuun, jolloin on helpompi vaihtaa myöhemmin tavalliseen hammastahnaan.Greenjumptutki 10 erilaista lasten hammastahnaa ja totesi, että Zendium 0-5 years on paras vauvan ja taaperon hampaille, koska se ei sisällä parabeeneja (säilöntäaine) tai natriumlauryylisulfaattia (puhdistusaine). Samasta syystä valitsisimme vanhemmille lapsille Elmex junior 5-12 vuotta. Hammaslääkärit suosittelevat Elmex taaperohammastahnaa 0-5 vuotta 500ppm fluoria.

Vaihtoehtoja fluorihammastahnoille lapsellesi

Markkinoilla on paljon fluorihammastahnavaihtoehtoja lapsellesi. Esimerkiksi ksylitolia sisältävä hammastahna. Ksylitoli on luonnollinen makeutusaine ja estää hapon tuotantoa ja edistää siten hampaiden remineralisaatiota (estää ja korjaa hampaiden reikiä). Ksylitolilla on antibakteerinen vaikutus ja siksi se toimii reikiä aiheuttavia bakteereja vastaan.Ksylitolia sisältävät lasten hammastahnat ovat mm.Neobio lasten rusketustahnasisäänJack n' Jill luonnollinen hammastahna.

Uusia hammastahnoja kehitetään, joissa on biokalsiumia vaihtoehtona fluorille. Biokalsium perustuu kaseiiniin, joka on maidossa oleva eläinproteiini. Biokalsiumia sisältävä hammastahna auttaa vahvistamaan hammaskiillettä. Lasten hammastahnaPese kehäkukka ja kalsiumIlman fluoria on sellainen hammastahna, se sisältää myös ksylitolia.Urtekram hammastahnaperustuu myös kalsiumiin ja sisältää ksylitolia.

VuonnaWeledan taaperohammastahnaon kehäkukka, joka parantaa tulehdusta ja korjaa kudosta.Harjaa vauvan ja taaperon hammastahnaperustuu myös kehäkukkaan ja ksylitoliin.

Fluorittoman Bluem-hammastahnan on erityisesti kehittänyt hammaskirurgien, hammaslääkäreiden ja implantologien tiimi. Se sisältää aktiivista happea ja ksylitolia. Onteloita aiheuttavat bakteerit eivät voi selviytyä happirikkaassa ympäristössä. Kun harjaat aktiivisella hapella, se estää tehokkaasti onteloiden muodostumista. Bluem-hammastahnaa voi käyttää 3-vuotiaasta alkaen. Se ei ole halpa hammastahna (12,50 €), mutta se valittiin kuluttajien parhaaksi tuotteeksi vuosille 2017 ja 2018. Bluem on alun perin implanttien hammastahna, koska se ei sisällä fluoria, mutta sopii kaikille.

Voit myös harjata propolisilla, mehiläisten valmistamalla aineella, joka tappaa bakteereja ja sieniä. Saatavilla on myös Neem-hammastahnaa, joka on ayurvedalainen hammastahna, joka on valmistettu neem-puusta, joka on ikivihreä puu Intiasta, Burmasta ja Sri Lankasta. Neem-puulla on lääkinnällisiä ominaisuuksia, ja sitä käytetään Intiassa estämään suun infektioita. Voit käyttää myös orgaanista Neem & Pomegranate -hammastahnaa lapsellesi ja tarvitset vain hyvin pienen määrän.

Voit myös valmistaa itse kookosöljypohjaisen hammastahnan. Kookosöljy on tehokas plakkia, suun hajua ja suussa olevia bakteereja vastaan. MyösNuby tandgelsitroganixilla (Murcia orange) on antibakteerisia ja rauhoittavia ominaisuuksia.

Joten miksi emme kaikki vaihtaisi hammastahnaan ilman fluoria?

Vaihtoehtoiset hammastahnat ovat kaikki antibakteerisia ja auttavat myös estämään reikien muodostumista, ja joillakin on myös reikiä korjaava kyky. Ne eivät kuitenkaan ole kovin tehokkaita aloitusonteloiden korjaamisessa ja koska kaikki hampaat eivät ole yhtä vahvoja, fluorittomalla hammastahnalla harjaus ei sovi kaikille. Vaihtoehtoiset hammastahnat auttavat suojaamaan hampaita ja fluori on paras korjaamaan vaurioita ja vahvistamaan hampaita. Fluori kiinnittyy ikään kuin emaliin ja muodostaa suojaavan kerroksen hampaiden päälle. Mikään aine ei tarjoa samaa suojaa ja fluoridi on siksi valitettavasti edelleen korvaamaton. Toinen hampaista on vahvempi kuin toinen ja jotkut hampaat tarvitsevat fluoria, joten keskustele tästä hammaslääkärisi kanssa.

Näitä fluorittomia hammastahnoja on useita vaihtoehtoja, mutta on olemassa monia muita fluorittomia hammastahnoja, joissa on enemmän antibakteerisia ainesosia.Tässälöydät yleiskatsauksen kaikenlaisista luonnollisista fluorittomista hammastahnoista, jotka on testannut ravitsemusasiantuntija Monique van der Vloed.

Probiootit vaihtoehtona fluorille

Probiootit edistävät hyvien bakteerien kasvua ja ovat hyviä vastustuskykyämme. Joten se vaikuttaa terveyteemme ja myös suun terveyteemme. Probiootit auttavat suussasi olevia hyviä bakteereja ja varmistavat siten, että suun kasvisto pysyy tasapainossa tai palautuu. Onteloita syntyy, kun suussasi on epätasapainoa hyvien ja huonojen bakteerien välillä; huonoja bakteereja on enemmän kuin hyviä. Ienitulehdus ja pahanhajuinen hengitys ovat myös seurausta tästä. Probiootit pitävät siis huolta suufloorastamme, mutta eivät suoraan vahvista hampaitamme, kuten fluori tekee. Probiootit ovat hyvä lisä tähän ja voivat auttaa estämään onteloita ja tulehdusta.

Vitals Microbiol0-4-vuotiaille lapsille on kehitetty probioottinen lisäravinne erityisesti vauvoille ja pienille lapsille. Annat 6 tippaa päivässä lusikalla tai korvikkeessa ja jos imetät, voit laittaa sitä myös nänneihin ruokinnan aikana. Vauvoille ja äideille (olemassa) on myös probioottinen lisäravinne – jotta vauvasi vatsassasi vastustaa paremmin raskauden aikana – probioottinen lisäOrthiflor Starthyvä probiootti. Heti kun lapsesi osaa pureskella,Orthica probiootit purutabletitsopii erittäin hyvin hyvien bakteerien edistämiseen. Bonusanissa on probiootti erityisesti suun terveyteen; 'Bonusan suullinenjolla lapsesi voi huuhdella (ja sitten niellä). Bonusan Oralia voi käyttää 5-vuotiaasta alkaen, jonka jälkeen puss*n voi puolittaa.

Lue lisää probioottien vaikutuksesta lastemme terveyteenTÄSSÄkaikki.

Jos lapsellesi tulee reikiä

Jos harjaat lapsesi hampaat fluorittomalla hammastahnalla ja hammaslääkäri havaitsee, että lapsesi hampaat ovat huonontuneet, hammaslääkäri neuvoo harjaamaan fluoria sisältävällä hammastahnalla. Valitettavasti mikään muu ei voi estää hampaiden reikiintymistä samoin kuin fluoria. Jos jätät tämän huomiotta, lapsellasi on pian ongelmia hampaiden kanssa (joka voi myös olla kipeä) ja röntgenkuvaus on otettava, lapsesi altistuu säteilylle. Tämä ei ole ongelma 1 x, mutta enemmän reikiä tarkoittaa enemmän kuvia ja siten enemmän säteilyä (ja enemmän hammaslääkärikuluja). Ei myöskään ole mukavaa täyttää reikiä hammaslääkärissä, ehkäisy on parempi kuin hoito. On myös tärkeää tietää, että kun lapsi alkaa vaihtaa maitohampaitaan, hän altistuu reikiintymiselle.

Johtopäätös ja neuvo

Fluorihammastahna auttaa vahvistamaan lasten hampaita ja ehkäisemään reikiintymistä, mutta se on haitallista terveydelle, jos käytämme sitä liikaa. Kaikkien ei tarvitse harjata fluoria sisältävällä hammastahnalla, koska toiset hampaat ovat vahvempia kuin toiset ja siten toisella on todennäköisemmin reikiä kuin toisessa. On tärkeää tietää, että maitohampaat ovat herkempiä reikiintymiselle kuin pysyvät hampaat.

Vaihtoehtoisia fluorittomia hammastahnoja on runsaasti, ja niillä on puhdistava, bakteereja tappava ja kiillettä vahvistava vaikutus. Fluori on kuitenkin valitettavasti korvaamaton sen suorassa vaikutuksessa hampaisiin. Jos aloitusreikä on, on suositeltavaa vaihtaa fluoripitoiseen hammastahnaan reiän korjaamiseksi.Probiootit ovat hyvä lisä lasten suun terveyteen ja ehkäisevät reikiä. Lisäksi terveellinen ruokavalio (ja se on edelleen vaikeaa lapsille) ja hyvä suun hoito ovat tärkeitä. Käy kuuden kuukauden välein hammaslääkärissä tarkastuksessa ja keskustele, tarvitsevatko lapsesi hampaat fluorihammastahnaa.

Jos päätät harjata fluoria sisältävällä hammastahnalla, on äärimmäisen tärkeää, että noudatat lapsen harjauksessa annettuja ohjeita, sillä fluori on myrkyllinen aine ja on haitallista, jos sitä saa liikaa joko akuutisti tai kroonisesti. Jos opetetaan oikein, voimme hyötyä fluorista. Vain riisinjyvä vauvojen hammasharjassa ja enintään vihreä herne, jos lapsesi on hieman isompi, joten se saa enintään 0,2 mg fluoria päivässä. Vanhempana / hoitajana pidä siitä aina kiinni. Käytä alle 6-vuotiaille lapsille hammastahnaa, jonka fluoripitoisuus on 500 ppm, pienempi pitoisuus ei ole tarpeeksi tehokas ja korkeampi fluoripitoisuus ei ole tarpeen. Tietenkin jokainen voi vapaasti päättää, millä harjaa lapsensa hampaat - fluoripitoisella tai ilman hammastahnaa. Joka tapauksessa toivomme, että olet nyt riittävästi perillä tehdäksesi oikean valinnan.

Puhdistusneuvoja

Harjaa 3 B:n mukaan, sisältä, ulkoa, päältä. Harjaa ensin alakerrassa; poskihampaiden sisäpuolelle, sitten ulkopuolelle ja sitten päälle. Toista sitten tämä yläosassa. Harjaa yhteensä 2 minuuttia. Älä unohda harjata kieltäsi jälkeenpäin! Kieli on pesä bakteereille, jotka voivat vahingoittaa hampaita, eikä sitä pidä unohtaa.

Hammastahna ilman fluoria vai kanssa lapselleni? Kaikki hampaat eivät tarvitse fluoria! (4)

Jos lepäät vauvan pään sylissäsi tai imetystyynylläsi, on helpompi harjata. Kun lapsesi on isompi, voit seistä vinosti hänen takanaan ja kääntää päänsä valoa kohti. Suun ei tarvitse olla niin pitkälle auki, koska silloin pääsee helpommin käsiksi. Harjaa hellästi ja pyörivin liikkein ja harjaa aina ikenet. Harjaa hampaat, kunnes lapsesi täyttää 10 vuotta.

Käytä myös hammaslangalla lapsesi hampaita, koska plakki jää usein hampaiden väliin. Flos-hammastikut ovat erittäin käteviä. Anna lapsesi katsoa peiliin, kun käytät hammaslankaa, jotta hän oppii käyttämään hammaslankaa oikein.

Draama hampaiden harjauksesta

Se kaikki kuulostaa erittäin hyvältä tällaiset harjausohjeet, mutta me kaikki tiedämme, että hampaiden harjaus taaperon kanssa voi olla melkoinen haaste, ellei helvetti. TheTandenland-sovellus tanssivan hammaskissan kanssaja laulu voi tehdä hampaiden harjaamisesta hauskempaa ja siten helpompaa. Kappale kestää tasan 2 minuuttia ja harjausajastin laskee alaspäin. Se sisältää myös hauskoja animaatiovideoita, jotka selittävät, miksi lapsesi pitäisi harjata hampaat, kuinka harjata ja mitä sokeri tekee hampaillesi. Lyhyesti sanottuna tämä sovellus on erittäin hyödyllinen. Sovellus on GrowthGidsin tuote, ja sen on kehittänyt GGD Amsterdam.

Haluatko tietää lisää vai onko sinulla lisäystä? Kerro sitten meille. Löysitkö tämän mielenkiintoisen artikkelin, jaa ;-).

LÄHTEET:

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/169193-schadelijke-gevolgen-van-fluoride-voor-een-lichaam.html
https://gezondnu.nl/dossiers/gezondheid/spijsverterings-aandoeningen/tanden-kiezen-en-gezond-tandvlees/fluoride-schadelijk-voor-je-gezondheid/
https://www.blabloom.com/nl/blog/algemeen/tandpasta-fluor-of-xylitol/777/
https://www.vraagdetandarts.nl/wel-of-niet-poetsen-met-fluoride/
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/fluoride.aspx
https://ehp.niehs.nih.gov/doi/10.1289/ehp655
www.plein.nl
https://jada.ada.org/article/S0002-8177(14)60225-7/fulltext#cesec90https://cdn.nimbu.io/s/yba55wt/assets/Voor-_en_nadelen_van_fluoride.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4851520/

Yhteenveto

Artikkelin nimi

Hammastahna ilman fluoria vai kanssa lapselleni? Kaikki hampaat eivät tarvitse fluoria!

Kuvaus

Lue täältä kaikki, miksi sinun pitäisi tai ei pitäisi valita lapsellesi fluorihammastahna. Mikä on fluorin tehtävä hammastahnassa ja ylittääkö se fluorin vaarat? Lue fluorin ja hammastahnan edut ja haitat ja päätä itse, minkä hammastahnan haluat ostaa lapsellesi.

Tekijä

Natasha van den Brand Horninge

Hammastahna ilman fluoria vai kanssa lapselleni? Kaikki hampaat eivät tarvitse fluoria! (2024)

FAQs

Pitääkö hammastahnassa olla fluoria? ›

Fluorin on tiedetty jo pitkään suojelevan hampaiden reikiintymistä vastaan, ja myös Suomen Hammaslääkäriliitto suosittelee fluorihammastahnan käyttöä.

Mikä hammastahna ei sisällä fluoria? ›

79 €/l. Sisältää Himalajan kristallisuolaa ja aloe veraa. Ei sisällä keinotekoisia väriaineita eikä fluoria.

Tarvitseeko hampaat fluoria? ›

Fluoridi vähentää hampaiden reikiintymistä, koska se estää bakteerien aiheuttamaa hammaskiilteen mineraalien liukenemista. Lisäksi fluoridi auttaa bakteerien jo liuottaman kiilteen uudelleen mineralisoitumista. Fluoridi ehkäisee myös hampaiden reikiintymistä aiheuttavien bakteerien aineenvaihduntaa ja happojen tuottoa.

Mitä hammastahnaa lapselle? ›

Hammaslääkäriliiton suosituksena on käyttää ihan pienille, 0-2-vuotiaille lapsille hammastahnaa, jossa on 1000-1100 ppm fluoria. Tämä on suositus. Sama suositus koskee kaikkia alle 6-vuotiaita.

Onko fluori tarpeellista? ›

Fluoria ei pidetä välttämättömänä hivenaineena ihmiselle, mutta sitä pidetään suotuisana ja terveyttä ylläpitävänä. Niillä alueilla, joilla talousvedessä fluoria on yli 1,5 mg/l, veden ja fluorihammastahnan käyttöä tulee rajoittaa (kuva Fluoripitoisen juomaveden alueet Suomessa).

Onko fluori haitallista? ›

Helsingin ylipistossa tehdyn tutkimuksen mukaan fluorimyrkytys on mahdollinen, jos nauttii fluoria 5 mg painokiloa kohden. Esimerkiksi 20 kg painavalle lapselle myrkyllinen määrä fluoria on noin 300-400 fluoritablettia, joiden vahvuus on 0,25 mg. Fluorimyrkytyksen yleisimmät oireet ovat pahoinvointi ja mahakipu.

Onko Elmex hammastahnassa fluoria? ›

Tämän lisäksi elmex® Anti-Caries Professional sisältää yhdistelmän fluoria ja kalsiumia, mikä auttaa palauttamaan jopa 4 kertaa enemmän mineraaleja heikentyneeseen hammaskiilteeseen*. Hammastahnan sisältämä xylitol myös taistelee kariesta aiheuttavia bakteereja vastaan ja auttaa säilyttämään pH-tasapainon suussa.

Onko Sensodyne hammastahnassa fluoria? ›

Sisältääkö Sensodyne-hammastahna fluoria? Kaikki Sensodyne-hammastahnat sisältävät fluoria, joka on luonnossa esiintyvä mineraali, joka imeytyy nopeasti mineralisoituun kudokseen, kuten luuhun ja kehittyviin hampaisiin.

Mitä hammastahnaa hammaslääkäri suosittelee? ›

Hammaslääkärien suosittelemat Oral-B-hammastahnat.

Minkä ikäiselle Fluoritabletteja? ›

Kokonaisina nieltäviä fluoritabletteja on alle kouluikäisille suositeltu yleisesti 1970-luvulta lähtien. Suomessa on imeskelytabletteja yhä saatavilla apteekeista, ja niiden käyttöä suositellaan yksilöllisesti.

Voiko kaikki hampaat poistaa kerralla? ›

Yhdellä kerralla voidaan poistaa useampi hammas. Jos poistettavia hampaita on paljon, voidaan ne poistaa myös kahdella käynnillä. Jos hampaita poistetaan kerralla paljon, tehdään toimenpide yleensä nukutuksessa.

Miksi fluorin jälkeen ei saa syödä? ›

Hammaskiven poiston yhteydessä voidaan käyttää fluorausta. Silloin ei saa syödä, eikä juoda noin kahteen tuntiin mitään, mikä aiheuttaa happohyökkäyksen.

Miksi lapsille ei suositella hammaskiveä ehkäisevää hammastahnaa? ›

Erikoishammastahnat kuten hammaskiveä ehkäisevät tahnat eivät sovi lapsille. Syljen kalsiumpitoisuus vähenee hammaskiveä ehkäisevää tahnaa käytettäessä, mikä ei ole hyväksi lapsen hampaan kiilteelle.

Mistä johtuu lapsen keltaiset hampaat? ›

Halkeamat ja iskut voivat aiheuttaa epätasaisuutta hampaan pinnalle. Epätasaiset kohdat hampaissa voivat näyttää keltaisilta. Hammaskiilteen ja hammasluun vauriot aiheuttavat keltaisia hampaita etenkin lapsilla, joiden hampaat ovat vielä kehittymässä.

Milloin lapsi voi käyttää aikuisten hammastahnaa? ›

Suomen hammaslääkäriliitto neuvoo, että alle 3-vuotiaiden pitäisi käyttää vain sipaisu fluorihammastahnaa. 3–5-vuotiaille suositus on lapsen pikkusormen kynnen kokeinen nokare tahnaa, ja 6-vuotiaille ja sitä vanhemmille lapsille ja aikuisille 0,5–2 senttimetrin kokoinen nokare aikuisten hammastahnaa.

Mitä hammastahnassa pitää olla? ›

Hammastahnoissa suositellaan käytettäväksi fluoria, joka vahvistaa hampaita ja niiden kiillettä, ehkäisee bakteerien hapon tuottoa ja reikiintymistä eli kariesta. Lisäksi monet hammastahnat sisältävät ksylitolia, joka sekin osaltaan ehkäisee reikiintymistä. Fluori ja ksylitoli hoitavat hampaita.

Pitääkö hammastahna huuhdella? ›

Unohda vesihuuhtelu. Kun hampaat on harjattu, tahna syljetään pois eikä suuta huuhdella, Bjondahl kertoo. Tällöin tahnan jämiä jää suuhun juuri sen verran, että se vahvistaa kiillettä, mutta jäämistä ei ole nieltäessäkään haittaa. – Aikaisemmin oli ohje, että tahna huuhdellaan runsaalla vedellä kokonaan pois.

Miksi käyttää Fluoritonta hammastahnaa? ›

Fluori ehkäisee reikiintymistä hyvin tehokkaasti, koska se estää bakteerien aiheuttamaa mineraalien liukenemista, mikä vahvistaa kiillettä. Se korjaa myös jo alkaneita kiillevaurioita.

Onko sensodyne hammastahnassa fluoria? ›

Sisältääkö Sensodyne-hammastahna fluoria? Kaikki Sensodyne-hammastahnat sisältävät fluoria, joka on luonnossa esiintyvä mineraali, joka imeytyy nopeasti mineralisoituun kudokseen, kuten luuhun ja kehittyviin hampaisiin.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Catherine Tremblay

Last Updated:

Views: 5943

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Catherine Tremblay

Birthday: 1999-09-23

Address: Suite 461 73643 Sherril Loaf, Dickinsonland, AZ 47941-2379

Phone: +2678139151039

Job: International Administration Supervisor

Hobby: Dowsing, Snowboarding, Rowing, Beekeeping, Calligraphy, Shooting, Air sports

Introduction: My name is Catherine Tremblay, I am a precious, perfect, tasty, enthusiastic, inexpensive, vast, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.