ŽIVOT V ZAHRANIČÍ - Rady a tipy | Průvodce zkušeností (2024)

Přečtěte si články:

  • JAK ZAČÍT ŽÍT V BARCELONĚ?

Už jste někdy přemýšleli o tom se vypravit na zkušenou do zahraničí? Zkusit jiný způsob života, jinou mentalitu, jiné zvyky, naučit se jazyk, poznat nové místo a lidi? Čím odlišnější země a její zvyky budou od té vaší, o to více pravděpodobně vyrostete. Záleží jaké zkušenosti si vyberete a jaké si vyberou vás. Ať už cestujete nebo se vydáte zkusit život v zahraničí, rozhodně se dostanete mimo svou komfortní zónu, někdy se prostě dostanete do situace, kterou byste si doma sami nevybrali. Protože doma většinu znáte, znáte své prostředí, jak vše funguje a můžete předpokládat určité následky událostí. Venku to může být úplně jiné.

Proč lidé chtějí žít v zahraničí?

Důvody bývají různorodé. Záleží na povaze i okolnostech. Někteří lidé hledají „lepší“ život. Opomenu teď extrémní situace jako válka, útěk ze země z důvodů bezpečnosti apod.

Za normálních okolností lidé nejčastěji odjíždějí z důvodů změny zaměstnání nebo že následují svého partnera (partner/ka je ze zahraničí nebo musí změnit místo povolání).

Ale může to být za studiem, naučit se jazyk, poznat novou kulturu, za lepším počasím, za lidmi nebo třeba i z důvodů, že už nesouhlasí s politickou situací své země (viz Brexit nebo prezidenti různých států).

Ještě pár let zpět byly u nás vlny hledání „lepšího“ života z ekonomických důvodů (nebo lepšího uplatnění), hlavně to byl odchod na západ (USA, Británie apod.). Dnes ale už Čechy v rámci Evropské Unie mají obstojnou úroveň života a mnoho lidí se ze zahraničí vrací žít zase do Čech. Samozřejmě „odliv“ lidí se děje, ale lidé také přichází.

Ještě před vstupem do EU (před rokem 2004) jsme museli skoro všude žádat o víza k pobytu a nyní žádáme o víza jen mimo EU (kromě turistických víz na dobu určitou např. 30-90 dní).

Po vstupu do EU se život u nás dost změnil. V rámci různých států máme více práv (možnost práce, vzdělání, lékařské péče apod.) a rozšiřuje se nám možné pole působnosti.

O to jednodušší je, když se člověk prostě rozhodne změnit své místo působnosti, protože se mu líbí někde jinde, jiní lidé, jiná příroda, jiné počasí apod. nebo prostě vyrazit „někam“ na zkušenou.

Život v zahraničí vs život doma

Všechno má své výhody i nevýhody. Jaké je to být doma, známe všichni, jen si mnozí z nás vlastně neuvědomují, co mají. To je normální. Proto je dobré, když člověk nasbírá alespoň nějakou zkušenost ze zahraničí během svého života (např. studium/práce v zahraničí, dlouhodobé cestování, apod.). Člověk pak dokáže „vystoupit“ ze své bubliny, ve které žije a podívat se na svůj dosavadní život jinak. Většinou je pak člověk schopen převzít lépe otěže svého života. Přestat si stěžovat a více převzít zodpovědnost za svůj život. Je dost možné, že budete více vědět, kdo jste, co dokážete, jaké jsou vaše schopnosti a kudy se chcete ubírat. Získáte inspiraci od druhých lidí a míst. Jak se mohou věci dělat a žít jinak.

Aby tohoto člověk dosáhl, samozřejmě záleží co si žijete v zahraničí. Je něco jiného odjet do země s podobnými zvyky nebo velmi rozdílnými. Je něco jiného žít v zahraničí alespoň rok či více nebo žít v zemi jen pár týdnů či měsíců. Pro někoho to může být dost, pro někoho nikoliv. Každý člověk je originál a co platí pro jednoho, nemusí platit pro vás.

Také je něco jiného žít v zahraničí a zkoušet nové věci, poznávat nové lidi a místa nebo potkávat se jen se svým okruhem přátel nebo dokonce jen se svou národností. Ani jedno není lepší nebo horší, ale dopad těchto zkušeností na váš život bude velmi rozdílný.

Zažiji stesk po domově?

Často se stává, že pokud máte zkušenost se životem venku, dřív nebo později se vám může začít stýskat po vašich lidech. Mohou vám chybět některé zvyky, tradice, svátky, jídlo, pití, HUMOR i charakterové rysy lidí. Může se vám stát, že vám najednou bude strašně chybět to jídlo, co jste jako malí nesnášeli. Třeba, že to co jste na lidech viděli před tím jako negativní a vadilo vám, najednou dostává jiné rozměry a patří to k originalitě národa. Čím déle jste z domu, tím se to může měnit. Také je to člověk od člověka. Nekteří vyhledávají více spojení a kontakt se svými našinci a jejich zvyky a někteří méně nebo vůbec. A také v průběhu času se to může měnit. Je to každého věc.

Mně vždy nejvíc chyběl náš humor. Proč? Protože když mluvíte v cizí řeči, dostat se pod kůži daného jazyka a kultury nějakou dobu trvá. Pochopit a napojit se na místní humor je většinou jedna z posledních příček v osvojování si cízího jazyka a kultury.

A jestli se vám bude stýskat? Určitě to někdy může přijít. Obzvláště o svátcích pokud nejste se svou rodinou nebo pokud zažíváte nějaké krušnější chvíle, vy nebo oni doma. Jsme lidi a život vždy připraví nějaké to překvapení. Všechno se dá ale zvládnout.

Co dělat?

Vždy záleží jak žijete svůj život v zahraničí. Děláte věci, které vám přináší radost? Záleží zda máte okolo sebe pevný okruh dobrých přátel, zda udržujete kontakt se svou rodinou a svými přáteli doma. Jestli jezdíte navštěvovat svou rodinu domů, jak často, jestli oni jezdí navštěvovat vás nebo nemáte žádný osobní kontakt, ať už z ekonomických, časových, vzdálenostních nebo jiných důvodů. Tohle je pro každého dost individuální.

Co stojí za zváženou?

  • Může se vám stát, že vy máte potřebu cestovat a někde se usadíte na zkušenou v jiné zemi. Může se stát, že tam stejně nevydržíte, protože to co skutečně chcete, je cestovat, né být na jednom místě.
  • Může se vám stát, že pokud máte problémy sám se sebou (a většinou i se svým okolím), ať už je to z důvodů nějaké závislosti (alkohol, drogy, sex apod.), máte psychické nebo emocionální problémy, dožene vás to. Raději doporučuji začít s terapií a/nebo 12ti krokovými programi tam kde jste. Svým problémům neutečete, ať jste kdekoliv, ponesete si je v batohu sebou. Běh událostí se vám bude opakovat, ať jste kdekoli. Bohužel u nás je stále dojem, že vyhledat pomoc u psychoterapeuta, psychologa nebo couche či 12ti krokových skupin je ostuda, že člověk má problém. Jsou státy, které berou terapie jako dentální hygienu (psychologickou/emocionální hygienu). Kéž by to bylo i u nás. Lidé by byli dřív zdravější a rostla by i úroveň takové pomoci.
  • Je potřeba otevřít svou mysl. Pokud vás v zahraničí nic moc nezajímá nebo se ani nechcete učit jejich jazyk, zůstala bych raději doma. Proč? Budete si žít svou bublinu, i když v zahraničí. A učit se jazyk daného místa vám otevře mysl, dá nové příležitosti i zkušenosti a je to také respekt vůči místním lidem.

Velký skok

  • Pokud vaše úmysly nejsou čisté, ať už je to z důvodů manipulace, krádeží nebo jiných způsobů obohacování se na druhých nebo využívání druhých, jděte raději na terapii a zůstaňte doma. Ostudu nám ve světě dělat nemusíte. Dobrým lidem jsou většinou dveře otevřené, ať jste kdekoliv.
  • Když teď opomenu vaši bezpečnost (tu musíte řešit a posoudit jak doma, tak v zahraničí a dělat kroky, abyste neohrozili sebe ani ostatní), je normální, že občas narazíte ve svém životě na nějaké těžkosti a jste na to sami. Rodina je daleko od vás a prostě si musíte pomoci sami. V takových chvílích máte příležitost růstu. Rozhlédnout se kolem a vybrat, co je potřeba udělat, jak se o sebe postarat. Pokud se vám, ale stane, že se v tom už nějakou dobu „babráte“ a už nevíte kudy kam, přátelé ani rodina neví co s vámi, pak je možná dobré zvážit, jestli nestojí za to se vrátit. Není potřeba se nikde trápit nebo trpět.

Odvaha

  • Pokud máte strach a váháte, je to normální. Pro spoustu lidí není jednoduché opustit svůj komfort a pohodlí domova a začít úplně od nuly nový život v zahraničí. Vrhnout se do neznáma a nevědět co vás čeká. Mnoho lidí o tom ve svém životě mluví, ale nikdy si nenašetří. Aby se o sebe postarali alespoň do začátku. Nevycestují. Prostě ten skok nikdy neudělají. Nebuďte jedním z nich. Jsou lidé, které to neláká. Ale pokud vám to skáče na mysl, že byste si to rádi vyzkoušeli/zažili, jděte do toho! Ať už jde o dlouhodobé cestování nebo život v zahraničí. Pokud chcete, můžete jet s přáteli nebo mít nějaké pojítko na místo (vzdálené příbuzné, vzdělávací instituce, zaměstnání, akademie, nějakou misi či projekt, apod.). Také si můžete jet „proklepnout“ dané místo předem. Jeďte tam na dovolenou, vyzkoušejte si to. A hlavně. Věřte si.

Co bych vám doporučila?

  • Pokud si vybíráte svou svobodnou vůlí (nenásledujete partnera ani zaměstnání), vyberte si místo vám blízké, třeba máte rádi jejich kulturu, jejich přírodu, lidi, fascinuje vás jejich jazyk, vždy jste tam rádi jezdili na dovolenou, nebo máte v místě dobré přátelé někoho známého, vzdálenou rodinu apod. Ať je tam něco vašemu srdci blízké.
  • Je dobré předem alespoň trochu vědět do čeho jdete. Informujte se předem jak pro vás věci v daném místě fungují, ať už vyhledáváním informací na internetu nebo třeba zapojením se do Facebookové skupiny. Najděte si Čechy žijící v dané oblasti, můžete požádat o radu, o pomoc, zeptat se na jejich zkušenosti. Nečekejte však, že se o vás bude někdo starat jako o miminko, o to tu nejde. Používejte selský rozum.
  • Našetřete si nějaké peníze předem, ať se o sebe dokážete postarat alespoň po dobu prvních pár měsíců, než poznáte dané místo, kulturu, osvojíte si místní jazyk než si najdete práci apod. Zvažte své možnosti.
  • pokud odjíždíte na delší dobu mimo republiku, nezapomeňte se odhlásit od své zdravotní pojišťovny nebo jste stále povinni si sami hradit zdravotní pojištění. Pokud jste odhlášeni, musíte být po celou dobu pojištěni cestovním pojištěním nebo pojištěním daného státu kde pracujete a odvádíte daně. Než budete zaměstnaní, zajistěte si cestovní pojištění. Pokud by vám chyběl jen jeden den, kdy jste pojištěni nebyli vůbec, při návratu do Čech a zpětné registrace do veřejného zdravotního systému, můžete být těžce pokutováni. Pozor na to a raději se dobře informujte u své pojišťovny.

Nezapomeňte

  • Pokud chcete jet za studiem, zjistěte, zda vaše škola nemá vyměnitelné programy v zahraničí. Zda máte možnost získat stipendium na placení nákladů vašeho studia nebo pobytu. Dnes už máte tolik možností, Erasmus a podobné projekty. Využijte to, ať si pak o pár let později netrháte vlasy, že to byla promarněná šance.
  • Některé firmy mají své pobočky v zahraničí, někdy je možné se nechat přeradit do jiné země. Nebo můžete hledat podobné či jiné zaměstnání sami. Často už můžete hledat z domu.
  • Pokud už dominujete předem místní jazyk, o to jednodušší to budete mít při příjezdu. Dnes už je minimum alespoň angličtina úplně všude. Neříkám, že to nejde zvládnout i bez jazyka, časem zvládnete vše. Ale je to dost individuální, záleží na vaší nátuře, schopnostech a ochotě se učit.
  • Život nám posílá do cesty skvělé příležitosti, lidi, události, učte se z toho! Následujte svou intuici a srdce, a se špetkou selského rozumu, tím nemůžete nic zkazit. Život je krásný a je to neuvěřitelná příležitost. Užívejte si to.
Zpět na ÚVOD
ŽIVOT V ZAHRANIČÍ - Rady a tipy | Průvodce zkušeností (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kelle Weber

Last Updated:

Views: 5768

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kelle Weber

Birthday: 2000-08-05

Address: 6796 Juan Square, Markfort, MN 58988

Phone: +8215934114615

Job: Hospitality Director

Hobby: tabletop games, Foreign language learning, Leather crafting, Horseback riding, Swimming, Knapping, Handball

Introduction: My name is Kelle Weber, I am a magnificent, enchanting, fair, joyous, light, determined, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.