Alcoholist in je omgeving? Dit kun je doen (2024)

Nederland

Ouderen drinken steeds vaker te veel, en dat is steeds meer een probleem. Wat kun je doen als een vriend of familielid te veel drinkt? Of jijzelf? We zetten de belangrijkste tips op een rij.

Belangrijk om te weten is dat het in de eerste plaats de verantwoordelijkheid is van de probleemdrinker om te stoppen met drinken. Niet van jou. Wel kun je helpen. Dit zijn belangrijkste tips volgens verslavingsinstantie Jellinek.

Tips voor familie of vrienden:

  • Alcohol levert de drinker iets op, anders zou hij of zij niet drinken. Naasten benadrukken vooral de nadelen en de negatieve gevolgen van drinken. De drinker voelt zich daardoor aangevallen en gaat in de verdediging. Hierdoor gaat de drinker niet het gevecht aan met zichzelf, maar met de omgeving.
  • Help de drinker niet. Mensen in de omgeving van de alcoholist blijven hem of haar vaak verzorgen. Zoals het opruimen van een vervuild huis, de autosleutels verstoppen zodat iemand niet kan rijden, het afbellen van afspraken of werk als hij of zij zich heeft verslapen.Doe dat niet. Wat je er onbedoeld mee bereikt, is dat de alcoholist heel lang kan doorgaan met drinken. Er is immers altijd wel iemand die de brokstukken opruimt.
  • Doel is om de drinker weer verantwoordelijk te maken voor zijn eigen gedrag. Die moet daar zelf weer de gevolgen van ervaren. Vaak is een verrassende verandering te zien in het gedrag van een drinker als de omgeving ineens een stap terug zet.

Gesprek met drinker

  • Bespreek het drinkgedrag met de alcoholist op een moment dat die nuchter is. Maak een afspraak voor dat gesprek. Heeft degene gedronken, word niet boos, maar maak een nieuwe afspraak.
  • Maak een lijst met concrete voorbeelden van gedrag of voorvallen die zijn veroorzaakt door het drinken en waar jij je aan ergert.
  • Maak ook een lijst van wat je mist aan die persoon: dingen die hij of zij vroeger wel deed, maar nu niet meer, door het drinken.
  • Geef duidelijk aan wat er moet veranderen, met voorbeelden.
  • Maak concrete afspraken met deadlines. Spreek die deadlines uit en schrijf ze op. Het niet nakomen van die afspraken moet consequenties hebben.
  • Vertel tijdens het gesprek dat het ook voor jezelf lastig is om te bespreken. Benoem het ook als duidelijk is dat het voor de drinker lastig is.
  • Heb oog voor de problemen van de drinker, maar zeg ook dat veel problemen vaak door alcohol veroorzaakt worden. Depressieve gevoelens, problemen met werk en relatieproblemen kunnen ook het gevolg zijn van veel drinken. In elk geval worden ze door alcohol vaker erger. Niet minder.
  • Als de drinker ook wil veranderen, kun je samen afspraken gaan maken.
  • De drinker onderschat vaak hoeveel hij drinkt. Bijhouden hoeveel iemand drinkt geeft (zelf-) inzicht. Dit kan met behulp van een speciaal formulier waarop wekelijks wordt opgeschreven wat iemand drinkt.

Hulp geven en vragen

  • Blijf er niet alleen mee zitten. Praat er over met mensen die je vertrouwt. Je hebt het nodig om de zaken soms van een afstand te kunnen bekijken. Je kan ook een beroep doen op professionele hulp.
  • Vraag hulp aan je huisarts. De huisarts kan u doorverwijzen voor professionele hulp.
  • Probeer de drempel naar de hulpverlening te verlagen. Veel mensen hebben allerlei vooroordelen over de verslavingszorg. Maar iedereen die wil minderen of stoppen kan er terecht.
  • ​Bezoek een zelfhulpgroep van lotgenoten. Dat zijn mensen die hetzelfde hebben meegemaakt.

Tips voor (ex-) drinkers

  • Zet één stap tegelijk. Zeg niet tegen jezelf: ik drink nooit meer, maar zeg: ik drink vandaag niet. Morgen is er weer een dag.
  • Ga naar een bijeenkomst van de AA, de Nederlandse afdeling van Anonieme Alcoholisten. Daar leer je je probleem onder ogen te zien. Contact met lotgenoten is voor veel mensen heel effectief.
  • Kom er, op bijeenkomsten waar drank wordt geschonken, ronduit voor uit dat je tegen je verslaving vecht. Daar wordt altijd begripvol op gereageerd (en mensen bieden je niet constant drankjes aan).
  • Vermijd, zeker de eerste tijd, cafés en andere plekken die voor jou altijd in het teken stonden van de drank.
  • Logisch dat je thuis voor gasten weleens een drankje inschenkt, maar ga de kat niet op het spek binden. Haal kleine hoeveelheden in huis, geef een aangebroken fles gerust mee aan je gasten.

Iedereen die zich zorgen maakt over het alcoholgebruik van een partner, kind of familielid kan op de site van de Jellinekde gratis online cursus Samen Nuchter doen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Hoogopgeleide 65-plussers zijn vaakst zware drinkers

Net binnen

Meer nieuws

Alcoholist in je omgeving? Dit kun je doen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rev. Leonie Wyman

Last Updated:

Views: 5611

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rev. Leonie Wyman

Birthday: 1993-07-01

Address: Suite 763 6272 Lang Bypass, New Xochitlport, VT 72704-3308

Phone: +22014484519944

Job: Banking Officer

Hobby: Sailing, Gaming, Basketball, Calligraphy, Mycology, Astronomy, Juggling

Introduction: My name is Rev. Leonie Wyman, I am a colorful, tasty, splendid, fair, witty, gorgeous, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.