LDH: normaalwaarden en verhoogde waarde in bloed (2024)

Last Updated on 5 april 2022 by M.G. Sulman

1 Wat is LDH in bloedonderzoek?

1.1 Wat doet LDH?

1.2 LDH bevindt zich in alle lichaamscellen

2 Waarom wordt het LDH-niveau gemeten?

4 Normaalwaarden / referentiewaarden LDH

5 Verhoogde LDH-waarde in het bloed

6 Bij welke ziekten zijn de LDH-waarden verhoogd?

6.1 Leverziekte

6.2 Hemolyse (afbraak van rode bloedcellen)

6.3 Vitamine B12-tekort / foliumzuurgebrek

6.4 Hartziekten

6.5 Spieraandoeningen

6.6 Klierkoorts (ziekte van Pfeiffer)

6.7 Kanker

6.8 Andere ziekten

6.9 Lichamelijke inspanning (sport, lichamelijke arbeid)

7 Lage LDH-waarden (LDH-tekort)

8 Video over LDH

Een verhoogde LDH-waarde in het bloed wijst op weefselbeschadiging. LDH, wat staat voor lactaatdehydrogenase, komt voor in elke cel en dus in alle organen. Het komt vooral voor in lever, hart, nieren, gestreepte spieren, lymfeklieren en erytrocyten. Erytrocyten zijn de rode bloedlichaampjes in je lichaam. LDH in serum kan electroforetisch gescheiden worden op basis van hun mobiliteit in 5 isoenzymen.Bij elke celmembraanbeschadiging en bij elke celdood komt het enzym in je bloedbaan terecht. Vanwege zijn stabiliteit hoopt het zich op in het bloed en kan het daarom worden gebruikt als laboratoriumparameter voor celbeschadiging of celschade. Een verhoogde LDH-waarde kan bijvoorbeeld duiden op een hartaanval die tot twee weken geleden heeft plaatsgevonden.

LDH: normaalwaarden en verhoogde waarde in bloed (1)

Wat is LDH in bloedonderzoek?

Wat doet LDH?

LDH is de afkorting van ‘lactaatdehydrogenase’. Dit is een enzym dat de omzetting van melkzuur naar pyrodruivenzuur regelt. Met behulp van dit proces halen cellen energie uit bloedsuiker (glucose) zonder dat er zuurstof nodig is. Lactaatdehydrogenase komt voor in alle cellen: de hoogste enzymactiviteit is terug te vinden in de skeletspieren, de hartspier, de nieren, de hersenen en de lever.

LDH bevindt zich in alle lichaamscellen

Lactaatdehydrogenase bevindt zich in de cellen en alle weefsels. En in normale omstandigheden is het ook aanwezig in het bloed. Als de cellen worden vernietigd, komt het enzym vrij en kan het in het bloed worden gemeten. Een verhoogde LDH-waarde in het laboratorium geeft aan dat cellen ergens in het lichaam zijn gestorven. Omdat lactaatdehydrogenase in zoveel weefsels wordt aangetroffen, is het een niet-specifieke marker die bij veel ziekten verhoogd kan zijn.Een hoog gehalte aanLDH kan wijzen op weefselletsels of op de aanwezigheid van kankercellen.

Waarom wordt het LDH-niveau gemeten?

Normaal gesproken zit er weinig LDH in het bloed. Als de waarden verhoogd zijn, duidt dit op celschade ergens in het lichaam waarin LDH vrijkomt. Je arts kan dit bloedonderzoek, waarbij de hoeveelheid LDH in het bloed wordt gemeten, aanvragen wanneer hij vermoedt dat er sprake is van weefselbeschadiging.

Er kunnen vijf isoenzymen ontstaan: LDH1 (HHHH), LDH2 (HHHM), LDH3 (HHMM), LDH4 (HMMM) en LDH5 (MMMM). Afhankelijk van welk isoenzym overheerst, kan het mogelijk zijn om te zien welk orgaan beschadigd is. De LDH-waarden worden vaak routinematig bepaald, maar worden bijvoorbeeld ook gemeten als er een vermoeden bestaat van spieraandoeningen, een afbraak van rode bloedcellen (hemolyse) of een hartinfarct (hartaanval). Dit laatste gebeurt thans nog zelden, aangezien er andere parameters zijn die meer indicatief zijn. Als hartschade is veroorzaakt door een hartinfarct dan blijft het stofje troponine tot 2 weken verhoogd in het bloed. Tijdens een hartinfarct komt dit stofje vrij. Het is een eiwit dat er normaal voor zorgt dat de hartspier kan samentrekken.

LDH: normaalwaarden en verhoogde waarde in bloed (2)

Wat zijn de soorten LDH-iso-enzymen?

Zoals gezegd zijn er vijf verschillende vormen van LDH die isoenzymen worden genoemd. Ze onderscheiden zich door kleine verschillen in hun structuur. De iso-enzymen van LDH zijn LDH-1, LDH-2, LDH-3, LDH-4 en LDH-5.

Verschillende LDH-iso-enzymen worden in verschillende lichaamsweefsels aangetroffen. De gebieden met de hoogste concentratie voor elk type iso-enzym zijn:

  • LDH-1: hart en rode bloedcellen
  • LDH-2: hart en rode bloedcellen
  • LDH-3: lymfeweefsel, longen, bloedplaatjes, pancreas (alvleesklier)
  • LDH-4: lever en skeletspieren
  • LDH-5: lever en skeletspieren

Normaalwaarden / referentiewaarden LDH

Wat zijn de normaalwaarden of referentiewaarden LDH in het bloed? Oftewel, wat is de normale waarde van LDH in het bloed?

​Geslacht​Leeftijd​Referentiewaarden
Man/Vrouw225 - 600 U/l
Man/Vrouw2 - 15 jaar120 - 300 U/l
Man>15 jaar​135 - 214 U/l
Vrouw>15 jaar135 - 214 U/l

Verhoogde LDH-waarde in het bloed

Verhoogde waarden worden aangetroffen bij alle ziekten waarbij een weefsel of orgaan beschadigd is. Onder meer in de volgende gevallen raken de LDH-waarden verhoogd:

  • bij bepaalde lever- en galblaasaandoeningen
  • in het geval van een hartaanval of een darminfarct
  • wanneer rode bloedcellen afbreken (hemolyse)
  • met bepaalde spierziekten
  • bij sommige kankers
  • als bijwerking van sommige medicijnen
  • bij klierkoorts (ziekte van Pfeiffer)

Maar ook zwaar lichamelijk werk of intensieve sportbeoefening kan ervoor zorgen dat de waarden omhoogschieten. Moeilijkheden met het afnemen van bloed kunnen er in sommige gevallen toe leiden dat de LDH-spiegel onjuist stijgt. Het kan dan handig zijn om de waarde nogmaals te controleren.

Bij welke ziekten zijn de LDH-waarden verhoogd?

Leverziekte

Bij de volgende leverziekten kunnen de LDH-waarden verhoogd raken:

  • ontsteking van de lever veroorzaakt door een virus (virale hepatitis), waarbij de verhogingen lager zijn dan die van ALT en AST
  • vergiftiging (bijvoorbeeld van de doodskap en deze paddenstoel staat wetenschappelijk bekend als Amanita arocheae en dit kan leiden grote verhogingen van LDH, tot wel 10 keer de bovengrens van het referentiebereik
  • plotselinge verstoring van de bloedstroom naar de lever, bijvoorbeeld vanwege hartfalen (sterke verhogingen)
  • levermetastasen (in 70% van de gevallen verhoogde LDH, maar in 30% van de gevallen is het LDH echter normaal)
  • levertumoren (primaire leverkanker)
  • levercirrose (normale waarden of lichte stijging)
  • galwegobstructie (normale waarden of lichte stijging)
LDH: normaalwaarden en verhoogde waarde in bloed (3)

Hemolyse (afbraak van rode bloedcellen)

De toename van LDH is een teken van hemolyse, naast afname van haptoglobine, verhoogd vrij hemoglobine, verhoogd aantal reticulocyten, verhoogd bilirubine, etc.

Hemolyse komt bijvoorbeeld voor bij malaria, thalassemie (een erfelijke bloedziekte), sikkelcelziekte (een vorm van erfelijke bloedarmoede), auto-immuunvernietiging van rode bloedcellen door infecties, stofwisselingsstoornissen van rode bloedcellen, vergrote milt, etc.

Vitamine B12-tekort / foliumzuurgebrek

Als er een tekort is aan vitamine B12 en/of foliumzuur, wordt de vorming van rode bloedcellen verstoord. De meeste hiervan worden vervolgens weer afgebroken in het beenmerg waar ze zijn gevormd. Dit leidt tot een verhoging van de LDH in het bloed.

Hartziekten

Je hart is een holle spier. Wanneer de hartspier beschadigd raakt, komt LDH vrij. Dit werd voorheen gebruikt voor de detectie en monitoring van myocardinfarct (verhogingen van LDH tot 4 keer, of (zeldzamer) tot 10 keer de bovengrens van het referentiebereik) en andere hartaandoeningen. Anno nu zijn er echter betere laboratoriumwaarden voor het herkennen of bewaken van hartaandoeningen (bijvoorbeeld troponine, myoglobine, CK-MB).

Spieraandoeningen

Wanneer spierweefsel beschadigd raakt, komt er LDH vrij. LDH kan dus in principe worden gebruikt om spierschade op te sporen en te monitoren. Maar de LDH is ook verhoogd bij veel andere ziekten. Het gebruik van CK (creatinekinase), een ander enzym dat voornamelijk in spieren voorkomt, is daarom meer voor de hand liggend.

Bij erfelijke spierziekten, zoals de ziekte van duch*enne, een ingrijpende spierziekte die vrijwel alleen bij jongens voorkomt, is de LDH verhoogd lang voordat de eerste tekenen optreden. Desalniettemin zijn er thans betrouwbaardere methoden om deze ziekte kort na de geboorte op te sporen (dystrofine-genanalyse).

Klierkoorts (ziekte van Pfeiffer)

Klierkoortsofwel mononucleosis infectiosa, in Nederland bekender onder de naam ziekte van Pfeiffer, is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door het Epstein-Barr-virus (EBV). Meestal worden kinderen of adolescenten erdoor getroffen. Griepachtige symptomen, tonsillitis (een ontsteking van de tonsillen of keelamandelen), zwelling van de lymfeklieren zijn veel voorkomende klachten Maar ook de lever is vaak betrokken en geelzucht kan optreden.

Een typische constellatie van bevindingen is een slechts geringe toename van leverenzymen (AST, ALT) met een sterke toename van LDH. Het LDH / AST-quotiënt is derhalve hoog.

LDH: normaalwaarden en verhoogde waarde in bloed (4)

Kanker

Een tumormarker is een bepaalde stof die in het bloed voorkomt bij kanker. Hoewel LDH een tumormarker is, wijzen verhoogde LDH-waarden niet per se op kanker. Veel vaker wijst het op weefselletsels. Het bepalen van LDH-waarden kan evenwel worden gebruikt om de behandeling van kanker te observeren of om de omvang ervan vast te stellen. Met LDH kan bekeken worden hoe iemand reageert op de behandeling van sommige kankers.

Andere ziekten

Veel andere ziekten worden in verband gebracht met verhogingen van de LDH-waarden. Elke ziekte waarbij een groot aantal cellen wordt beschadigd, leidt tot een toename van LDH.

Lichamelijke inspanning (sport, lichamelijke arbeid)

Er werden verhogingen tot wel 5 keer de bovengrens van het referentiebereik waargenomen bij intensieve sportbeoefening of zware lichamelijk arbeid. De oorzaak: LDH komt vrij uit de spieren.

Lage LDH-waarden (LDH-tekort)

Een LDH-tekort is van invloed hoe het lichaam suiker afbreekt voor gebruik als energie in cellen, met name spiercellen. Het komt zelden voor dat een persoon lage LDH-waarden heeft.

Twee soorten genetische mutaties veroorzaken lage LDH-waarden. Mensen met het eerste type ervaren vermoeidheid en spierpijn, vooral tijdens het sporten. Terwijl degenen met het tweede type helemaal geen symptomen hebben. U kunt ook lage LDH-waarden hebben als u een grote hoeveelheid ascorbinezuur (vitamine C) heeft ingenomen.

Video over LDH

LDH: normaalwaarden en verhoogde waarde in bloed (2024)

FAQs

Wat is een te hoge LDH waarde? ›

Een verhoogd LDH betekent dat er cellen van weefsel kapot zijn gegaan. Wanneer er schade aan weefsel is ontstaan zal na enige tijd het LDH in bloed te meten zijn. Verhoogde waarden worden gevonden bij alle ziekten waarbij een weefsel of orgaan beschadigd is.

Wat zegt een verhoogd LD? ›

Verhoogd. De enzymactiviteit van LD 1 en LD 2 is verhoogd bij hemolyse van rode bloedcellen of na een hartinfarct. Verhoging van de enzymactiviteit van LD 3, LD 4 en LD 5 wijzen op leverziekten, maar bij leveraandoeningen is de verhoging van deze LD iso-enzymen minder sterk dan bijvoorbeeld de ALAT en ASAT .

Waarom LDH meten? ›

We meten de hoeveelheid LDH in het bloed. Uw arts kan dit bloedonderzoek aanvragen wanneer hij vermoedt dat er sprake is van weefselbeschadiging.

Wat zijn de normale bloedwaarden? ›

Lijst van laboratoriumbepalingen in bloed
NaamMetingNormaalwaarden
HDL Cholesterol"Gunstige cholesterol"M: 0,9 - 1,7 mmol/L V: 1,1 - 2,0 mmol/L
HematocrietHtM: 0,41 - 0,51 L/L V: 0,36 - 0,47 L/L
HemoglobineHbM: 8,5 - 11 mmol/L V: 7,5 - 10 mmol/L
hom*ocysteïnehom*ocysteïne< 15 µmol/L (N)
55 more rows

Waar wordt LDH gemaakt? ›

Lactaatdehydrogenase, afgekort tot LDH, is een enzym dat in verscheidene lichaamsweefsels wordt aangetroffen, zoals in het hart, de lever, de rode bloedcellen, de nieren, de spieren, de hersenen en de longen. LDH is betrokken bij de energieproductie in de weefselcellen.

Wat zegt het als er enzymen in het bloed worden aangetroffen? ›

Bij het afbreken van de afgestorven cellen komen hartenzymen vrij. Als deze in het bloed worden aangetroffen, weet men dat het hart beschadigd is. Kort na het hartinfarct is het gehalte aan hartenzymen het hoogst, waarna het in een min of meer voorspelbaar verloop afneemt in enkele dagen.

Wat is een te hoge CRP waarde? ›

De uitslag geeft aan hoeveel CRP er in uw bloed aanwezig is. Normaal is deze waarde kleiner dan 10. Een verhoging wijst op een ontsteking in uw lichaam. Als er een verdenking bestaat op een longontsteking dan wordt er bij waarden van 100 of groter meestal overgegaan tot het voorschrijven van een antibioticum.

Wat is de normale waarde van leukocyten? ›

De waarde ligt meestal tussen 4 en 10. Een lagere uitslag wijst op een verminderde aanmaak of een verhoogde afbraak van witte bloedcellen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij medicijngebruik en na een infectie.

Wat is ASAT en ALAT? ›

ALAT (Alanine-Amino-Transferase), ASAT (Aspartaat-Amino-Transferase) en het LDH (melkzuurdehydrogenase) zijn enzymen die hoofdzakelijk voorkomen in levercellen. Als levercellen beschadigd zijn, lekken de enzymen weg uit de lever. Er ontstaat dan een verhoogd gehalte van deze enzymen in het bloed.

Is een hersentumor te zien in het bloed? ›

Bloedonderzoek. Je kunt ook onderzoek doen naar de hoeveelheid stoffen in je bloed; is er precies genoeg of is er juist te veel of te weinig. Bij een hersentumor klopt soms de hoeveelheid van bepaalde stoffen niet, bijvoorbeeld als de tumor in het gebied van de hypofyse zit kan de hoeveelheid hormonen veranderen.

Wat zegt de tumormarker? ›

Een tumormarker is een stof die in het lichaam voorkomt bij kanker. Een tumormaker kan voorkomen in bloed, urine, hersenvocht en ander weefsel. Tumormarkers zijn vaak eiwitten. Het lichaam maakt deze stoffen aan als reactie op de kanker.

Welke bloedwaarden geven ontsteking aan? ›

De twee belangrijkste bloedonderzoeken om vast te stellen of er ontstekingen zijn en hoe hevig de ontstekingen zijn, zijn het onderzoek op de snelheid van de bloedbezinking en het onderzoek op de aanwezigheid van het zogeheten C-reactieve proteïne (CRP).

Welke bloedwaardes wijken af bij leukemie? ›

Bij leukemie bijvoorbeeld geeft het bloedonderzoek een abnormale stijging van het aantal witte bloedlichaampjes weer, maar ook een daling van het aantal rode bloedcellen en bloedplaatjes.

Wat betekent het als je bloedwaarden niet goed zijn? ›

Bij bloedarmoede zit er te weinig hemoglobine in het bloed. Het bloed kan dan te weinig zuurstof naar de lichaamscellen brengen. Dit kan klachten geven, zoals moe zijn, duizeligheid, het gevoel hebben dat u flauwvalt of snel kortademig worden. Bloedarmoede komt bij vrouwen het vaakst door heftig ongesteld zijn.

Wat is Gamma GT in het bloed? ›

Gamma glutamyl transferase (GGT) is een carboxypeptidase, een enzym dat een glutamyl groep overdraagt van een peptide naar een ander peptide of aminozuur. Het belangrijkste extracellulaire substraat van GGT is glutathion, waarna dit belangrijk antioxidans intracellulair weer opgebouwd kan worden.

Wat is ALAT in het bloed? ›

ALAT (alanine aminotransferase) is een lever enzym dat gemeten kan worden om een leverziekte vast te stellen. Een enzym is een eiwit dat ervoor zorgt dat een bepaalde stof wordt omgezet in een andere bepaalde stof. ALAT komt in verschillende cellen in het lichaam voor, maar vooral in de lever.

Wat is MCV in het bloed? ›

MCV (Mean Corpuscular Volume) oftewel de gemiddelde grootte van rode bloedcellen. Een te hoge MCV -waarde komt voor bij bloedarmoede ten gevolge van een vitamine-B12 gebrek. Een te lage MCV -waarde komt voor bij bloedarmoede ten gevolge van een ijzergebrek.

Kun je hartproblemen zien in bloed? ›

Bloedonderzoek. Tijdens een hartinfarct komen er stoffen in het bloed vrij. Dit zijn onder andere de hartenzymen troponine en CK-MB. De hartenzymen worden gebruikt om een hartinfarct vast te stellen.

Kun je ongemerkt een hartinfarct hebben gehad? ›

Stil infarct: U ervaart geen duidelijke (pijn)klachten. Op een hartfilmpje is te zien dat een hartinfarct heeft plaatsgevonden, terwijl u het niet heeft gemerkt. Een stil infarct komt vaker voor bij vrouwen.

Wat zijn de symptomen van hartfalen? ›

Wat merk ik van hartfalen?
  • Bij inspanning wordt u snel moe. U kunt zich ook snel buiten adem voelen. ...
  • U kunt zich ook benauwd voelen, vooral als u ligt. ...
  • Uw voeten en enkels worden dikker. ...
  • U moet 's nachts vaak plassen. ...
  • Bij ernstig hartfalen kunt u ook moe en benauwd zijn zonder dat u zich inspant.
4 May 2021

Hoe hoog is CRP bij longontsteking? ›

Bij patiënten met een geregistreerde diagnose pneumonie is de uitslag van de CRP test in bijna een derde van de gevallen meer dan 100 mg/l. Voor alle aandoeningen geldt dat antibiotica het meest wordt voorgeschreven bij patiënten met een CRP van meer dan 100 mg/l.

Waardoor stijgt CRP? ›

CRP. De CRP is een acutefase-eiwit dat onder invloed staat van interleukine 6 en wordt geproduceerd in de lever. CRP is een eiwit dat na een stimulans (trauma, infectie, ontsteking) verhoogd is.

Wat zijn de eerste symptomen van leukemie? ›

De eerste symptomen (verschijnselen) van acute leukemie zijn vooral vermoeidheid en bloedarmoede. Ook kunt u vaker infecties hebben, blauwe plekken en slijmvliesbloedingen in mond en neus. Daarnaast ontstaan soms klachten als botpijnen, gezwollen tandvlees en klachten als gevolg van vergrote lymfklieren en milt.

Welke waarde trombocyten is gevaarlijk? ›

Als je te weinig bloedplaatjes hebt, ontstaan er problemen met de bloedstolling. Hierdoor heb je een groter risico op bloedingen. Bij een waarde van 20 tot 30 miljard bloedplaatjes per liter kan er al bij klein letsel een bloeding ontstaan.

Wat zeggen leukocyten in bloed? ›

Witte bloedcellen - ook wel leukocyten genoemd - zitten veel in je bloed en lymfeweefsel, maar zijn ook in de rest van het lichaam aanwezig. Ze beschermen je lichaam tegen lichaamsvreemde, schadelijke stoffen zoals virussen, bacteriën, schimmels, parasieten en gisten.

Welk drinken is goed voor de lever? ›

Geregeld koffie drinken wordt in verband gebracht met een goed werkende lever, wat het risico op fibrose (de eerste fase in levercirrose) vermindert. Groene thee, die als rijke bron van antioxidanten je lever soepel houdt. Honing stimuleert de lever (vooral rozemarijnhoning).

Wat zijn de symptomen van een ontstoken lever? ›

Voor de behandeling van Leverontsteking kunt u terecht bij het specialisme Maag-, Darm- en Leverziekten.
...
Veelgehoorde klachten die ontstaan door hepatitis B zijn:
  • Ernstige vermoeidheid;
  • Geelzucht;
  • Jeuk;
  • Misselijkheid of verminderde eetlust;
  • Spier- en gewrichtspijn.

Wat voel je als je last hebt van je lever? ›

Klachten en alarmsignalen lever, galwegen en galblaas
  • Regelmatig overgeven.
  • Aanhoudende misselijkheid of vaak een misselijk gevoel hebben.
  • Geelzucht; het geel zien van de huid en/of het oogwit.
  • Een ontkleurde, witgele ontlasting.
  • Hevige of aanhoudende jeuk.
  • Verminderde eetlust.

Wat zijn de symptomen van uitzaaiingen? ›

Symptomen en kwaliteit van leven
  • Buikpijn (vaak rechtsboven in de buik)
  • Verminderde eetlust.
  • Gewichtsverlies.
  • Vermoeidheid en zwakte.
  • Misselijkheid en braken.
  • Onverklaarbare bloedingen (door een stollingsprobleem)
  • Gele verkleuring van het oogwit en de huid, jeuk, grijs-witte ontlasting en/of donkere urine (geelzucht)

Wat voel je als je een tumor in je hoofd hebt? ›

Heel wat hersentumoren worden ontdekt naar aanleiding van aanhoudende, met de tijd erger wordende hoofdpijn die al dan niet gepaard gaat met misselijkheid, braken, slechter zien en bewustzijnsdalingen. Die symptomen komen hoofdzakelijk voor door een drukstijging in het hoofd.

Hoe hoog mogen de tumormarkers zijn? ›

CEA (carcino-embryonaal antigen) is een tumormarker die gebruikt wordt voor de opvolging van dikkedarmkanker. Vóór het begin van de behandeling (en voor de operatie), wordt na een bloedprik de CEA-waarde bepaald. Een normale CEA-waarde is kleiner dan 5,0 μg/L, voor rokers wordt een hogere normale waarde gehanteerd.

Hoe voelt een tumor in je buik? ›

Klachten van een wekedelensarcoom in de buik

Pas als het sarcoom tegen een orgaan of zenuwen gaat drukken, kun je klachten krijgen. Je kunt dan last hebben van een vol gevoel, een opgezette buik, darmklachten of bloed bij de ontlasting. Een wekedelensarcoom dat tegen organen aandrukt, kan pijn veroorzaken.

Hoe snel groeit een tumor in de alvleesklier? ›

Blijkbaar groeien de tumoren – die in 95 procent van alle gevallen dodelijk zijn – zeer langzaam, maar gestaag. Gemiddeld doet een enkele mutatie er 11,7 jaar over om uit te groeien tot een tumor, zo concluderen de onderzoekers. Daarna duurt het gemiddeld 6,8 jaar voordat de cellen van deze tumor zich uitzaaiden.

Kan je een ontsteking in je bloed hebben? ›

Bij een sepsis reageert uw lichaam heel heftig op een bacterie, virus, schimmel of parasiet. Ook sommige gifstoffen kunnen de oorzaak zijn van een sepsis. Soms is niet duidelijk waar de sepsis door komt. U kunt bijvoorbeeld een sepsis hebben door een blaasontsteking, zonder dat u klachten van de blaasontsteking heeft.

Wat zijn de symptomen van een bacteriële infectie? ›

Hoe herken ik infecties met bacteriën? Iedereen kan wel een infectie herkennen. Vaak zijn er algemene klachten als koorts, slap voelen en misselijkheid.

Kun je een ontsteking krijgen door stress? ›

Ontstekingen: stress kan het lichaam ertoe aanzetten om een overdaad aan eiwitten (cytokines) te produceren die tot zware ontstekingen kunnen leiden.

Waar heb je pijn bij leukemie? ›

De woekering van abnormale witte bloedcellen komt vooral tot uiting in: zwelling van de lever, de milt en de lymfeklieren. bot- of gewrichtspijn, zozeer zelfs dat het kind mank gaat lopen (dit is te wijten aan de woekering van leukemische cellen in het betrokken beenmerg)

Is jeuk een symptoom van leukemie? ›

Meest voorkomende symptomen

Toename van infecties door verminderde afweer; Zwaar of pijnlijk gevoel in de bovenbuik door een vergrote lever en/of milt; Vergrote lymfeklieren, die meestal niet pijnlijk zijn; Jeuk.

Wat is ouderdoms leukemie? ›

Chronische lymfatische leukemie (CLL) is kanker in de witte bloedcellen. Het is de meest voorkomende soort leukemie. Leukemie heet ook wel bloedkanker. CLL ontwikkelt zich langzaam en hoeft vaak een tijd lang niet behandeld te worden.

Welke Hb waarde is gevaarlijk? ›

U ernstige bloedarmoede wanneer u veel van klachten heeft of uw Hb-gehalte lager is dan 6,2.

Wat zeggen bloeduitslagen? ›

De meest voorkomende bloedonderzoeken zijn om te zien of er ontstekingen zijn (BSE of bezinking), om vast te stellen of er een ontsteking is en hoe hoog de ontstekingswaarde in het bloed is (CRP), een Hb-test om een algemene indruk van je gezondheid te krijgen en om te bepalen of er sprake is van bloedarmoede, een ...

Kan stress ijzertekort veroorzaken? ›

Stress kan namelijk ook een ijzertekort veroorzaken doordat het lichaam om meer ijzer vraagt. Soms is er een andere behandeling van ijzertekort nodig. Kortom, door bloedarmoede aan te pakken, zorg je voor een betere weerstand en meer energie!

Wat is de normale waarde van leukocyten? ›

De waarde ligt meestal tussen 4 en 10. Een lagere uitslag wijst op een verminderde aanmaak of een verhoogde afbraak van witte bloedcellen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij medicijngebruik en na een infectie.

Wat betekent verhoogde ASAT? ›

Een licht verhoogde ASAT waarde (3-5 keer de bovengrens van de referentiewaarden) heeft meestal geen betekenis of kan duiden op alcoholmisbruik of spierschade. Een sterk verhoogde waarde (meer dan 10 keer de bovengrens van de referentiewaarden) wordt bijna altijd veroorzaakt door een acute virale hepatitis infectie.

Hoe hoog mag alkalische fosfatase zijn? ›

Wat betekent de uitslag? Bij volwassenen met een gezonde lever en gezond botweefsel is de hoeveelheid van het alkalische fosfatase in het bloed meestal minder dan 125 IU /l. Door de groei bij kinderen is het alkalische fosfatase waarde verhoogd t.o.v. die bij volwassenen.

Wat is de normale waarde van Gamma GT? ›

GAMMA GT (GGT)

De normale waarde voor mannen is 10-40, voor vrouwen 6-25. Gamma GT is een enzym dat onder andere voorkomt in de lever. Gamma GT geeft de leverschade aan door alcohol, meer dan de waarden op ASAT en ALAT.

Wat zijn de eerste symptomen van leukemie? ›

De eerste symptomen (verschijnselen) van acute leukemie zijn vooral vermoeidheid en bloedarmoede. Ook kunt u vaker infecties hebben, blauwe plekken en slijmvliesbloedingen in mond en neus. Daarnaast ontstaan soms klachten als botpijnen, gezwollen tandvlees en klachten als gevolg van vergrote lymfklieren en milt.

Welke bloedwaardes zijn verhoogd bij leukemie? ›

Verschijnselen. Chronisch lymfatische leukemie wordt vaak bij toeval ontdekt bij bloedonderzoek omdat de witte bloedcellen, en dan vooral de lymfocyten, verhoogd zijn. De ziekte kan vele jaren aanwezig zijn zonder klachten.

Wat betekent het als je bloedwaarden niet goed zijn? ›

Bij bloedarmoede zit er te weinig hemoglobine in het bloed. Het bloed kan dan te weinig zuurstof naar de lichaamscellen brengen. Dit kan klachten geven, zoals moe zijn, duizeligheid, het gevoel hebben dat u flauwvalt of snel kortademig worden. Bloedarmoede komt bij vrouwen het vaakst door heftig ongesteld zijn.

Hoe hoog mag je ASAT waarde zijn? ›

Normaal: Bij gezonde mensen (zonder leverproblemen en geen spierschade) is de hoeveelheid ASAT minder dan 25 U/l.

Wat is de ziekte van Gilbert? ›

Het syndroom van Gilbert is een erfelijke, maar onschuldige leveraandoening waarbij een bepaald enzym in de lever niet goed werkt. Hierdoor kan de bilirubine, een gele afvalstof, niet door de lever worden opgelost voor uitscheiding met urine of ontlasting.

Wat is het verschil tussen ASAT en ALAT? ›

ASAT (Aspartaat-Amino-Transferase) is vergelijkbaar met ALAT (zie boven), maar is minder specifiek voor leverziekte omdat het ook wordt geproduceerd in lichaamsspiercellen. Het is meestal hoger dan ALAT in gevallen van een leveraandoening door alcohol.

Wat te doen bij slechte Leverwaarden? ›

Afwijkende leverfuncties

In eerste instantie onderneemt een arts bij licht verhoogde waardes daarom vaak nog niets. De arts zal je adviezen geven over gezonde voeding, (over)gewicht, alcohol- en medicijngebruik. Mogelijk kun je overstappen naar andere medicijnen, die minder schadelijk zijn voor de lever.

Kunnen Leverwaarden herstellen? ›

Wanneer je leverenzymen verhoogd zijn, betekent dit dat er schade is aangericht aan je lever. Wanneer je lever ernstig beschadigd is geraakt, kan het maanden duren voordat de leverenzymen naar normaal gedaald zijn, en soms herstelt je lever helemaal niet meer (je leverenzymen blijven dan verhoogd).

Wat kan de oorzaak zijn van te hoge Leverwaarden? ›

Oorzaken van acuut leverfalen

leverontsteking door een virale hepatitis; door alcohol (alcoholhepatitis) of een auto-immuunreactie (auto-immuun hepatitis); leverbeschadiging door medicijnen (paracetamol)en/of giftige stoffen; het afsterven van leverweefsel (leverinfarct);

Welke Gamma GT waarde is gevaarlijk? ›

De uitslag van de test wordt afgezet tegen de Gamma GT normaalwaarden. Bij mannen is de Gamma GT normaalwaarde < 45 U/l en bij vrouwen < 35 U/l. Blijkt uit de test dat sprake is van een verhoogd Gamma GT dan kan dit duiden op een probleem met de lever.

Wat is een sterk verhoogde Gamma GT waarde? ›

Een geïsoleerd verhoogd GGT komt voor bij alcohol of medicijn gebruik, maar ook bij leververvetting (NAFLD), galwegobstructie of leverstuwing. Een door alcoholgebruik verhoogd GGT kan tot een maand nodig hebben om te normaliseren bij onthouding, afhankelijk van de duur en hoeveelheid van inname.

Welke voeding vermijden bij leverproblemen? ›

Stoffen die de lever belasten zijn:
  • Alcohol.
  • Verzurende voeding: koffie, vlees, sinaasappelsap.
  • Suikerhoudende voeding en dranken (frisdrank, fruitsappen, energiedranken, koeken, ijs, gebak,…)
  • Zuivelhoudende voeding (melk, kaas, yoghurt)
  • Vetrijke voeding.
  • Gefrituurde voeding.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Gov. Deandrea McKenzie

Last Updated:

Views: 6121

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gov. Deandrea McKenzie

Birthday: 2001-01-17

Address: Suite 769 2454 Marsha Coves, Debbieton, MS 95002

Phone: +813077629322

Job: Real-Estate Executive

Hobby: Archery, Metal detecting, Kitesurfing, Genealogy, Kitesurfing, Calligraphy, Roller skating

Introduction: My name is Gov. Deandrea McKenzie, I am a spotless, clean, glamorous, sparkling, adventurous, nice, brainy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.