Tips voor zuinige apparaten (2024)

Je kan dus energie besparen met apparaten die weinig energie verbruiken, maar óók door de slim te gebruiken. Draai de was bijvoorbeeld op het ecoprogramma, en hang de was ook eens aan de lijn of op een rek te drogen.

Hoeveel je met je apparaten kan besparen, hangt sterk af van hoeveel stroom je nu verbruikt. De verschillen daarin zijn enorm: 1 van de 8 huishoudens verbruikt jaarlijks minder dan 1.500 kWh. En 1 van de 7 verbruikt meer dan 5.000 kWh per jaar.

Tips voor apparaten

01

Kies een apparaat met een (donker)groen energielabel: dat is zuinig met energie.

02

Het energielabel voor wasmachines, vaatwassers, koelkasten, vriezers en beeldschermen is vernieuwd. Vanaf 1 maart 2021 loopt het van A (donkergroen) tot G (rood). Hieronder lees je meer over het nieuwe label.

03

Bij andere apparaten loopt het energielabel van A+++ (donkergroen) tot D (rood). Bijvoorbeeld bij wasdrogers, airco's en ovens. Dit energielabel wordt later pas vernieuwd.

04

Koop een apparaat op maat: een kleinere koelkast of televisie verbruikt minder energie dan een grotere met hetzelfde energielabel.

05

Gebruik elk apparaat slim: draai pas een was als de trommel vol is, en zet de tv uit als niemand kijkt. Bekijk de tips op Halveer je stroomverbruik!

06

Lever oude apparaten in bij de milieustraat van jouw gemeente: de materialen worden dan gerecycled.

Apparaat kopen? Let op energielabel

Let bij aankoop van een nieuw apparaat op het energieverbruik. Het energielabel laat zien welke apparaten het zuinigst zijn met elektriciteit. Je vindt het energielabel op bijna alle apparaten: koelkasten en vriezers, wasmachines en wasdrogers, verlichting, televisies, airconditioners, ovens en afzuigkappen. Alles over de labels vind je op Energielabel.nl.

Zuinige apparaten hebben een donkergroen energielabel. Bij sommige apparaten is dit A+++, bij andere A. Op het energielabel staat ook het gemiddeld verbruik in kWh vermeld (per jaar of per 100 wasbeurten). Zuinige apparaten zijn meestal duurder dan minder zuinige. Maar je verdient het verschil in elk geval voor een deel terug doordat ze (veel) minder stroom gebruiken.

1 maart 2021: nieuw energielabel

Sinds 1 maart 2021 hebben wasmachines, vaatwassers, koelkasten, vriezers en televisies een nieuw energielabel. Het oude label liep van A+++ tot D, het nieuwe van A tot G. Het label is vernieuwd omdat veel apparaten energielabel een A met één of meer plusjes hadden. Het verschil tussen al die plusjes was voor veel consumenten onduidelijk. Wat voorheen labelklasse A+++ was, komt in het nieuwe energielabel overeen met labelklasse B, C of zelfs D of E.

Waarom een nieuw energielabel?

Met het nieuwe label is er weer ruimte voor groei. Bij het oude label hadden veel machines al het hoogst haalbare label. Het nieuwe energielabel biedt ruimte voor groei en is zo een prikkel voor fabrikanten om nóg zuinigere apparaten op de markt te brengen.

In de winkel kan je tijdelijk nog koelkasten, vriezers, vaatwassers, wasmachines en televisies tegenkomen met het oude label met de plusjes. Dat zijn oudere modellen die nu niet meer worden gemaakt. Eind 2021 zijn die uit de winkel verdwenen.

Verlichting: nieuw label vanaf 1 september 2021

Voor lampen gaat het nieuwe label op 1 september 2021 in. Andere apparaten, zoals wasdrogers, airco's en ovens, volgen later. Die hebben voorlopig nog wel een energielabel met schaal A+++ tot en met D.

Wil je meer weten over het energielabel op apparaten? Kijk op Energielabel.nl.

Video: nieuw energielabel

Tips voor zuinige apparaten (1) Tips voor zuinige apparaten (2)

Je ziet deze inhoud niet omdat je onze cookies niet hebt geaccepteerd.

Instellingen wijzigen

Andere keurmerken op apparaten

Als je een apparaat koopt, is het goed om het energielabel te checken. Maar er zijn nog een paar dingen waar je op kan letten:

  • Vergelijkende tests, bijvoorbeeld van de Consumentenbond.
  • Keurmerken, bijvoorbeeld TCO en Energy Star.
  • Het vermogen (aantal Watt) zegt ook iets over het verbruik.

Lees meer over keurmerken en ander logo's op apparaten in de Keurmerkenwijzer.

Energie besparen bij gebruik

Voor het energieverbruik is niet alleen belangrijk hoe zuinig het apparaat is, maar ook hoe je het apparaat gebruikt. Je kunt op de volgende manieren op je verbruik besparen:

  • Gebruik apparaten efficiënt. Eén keer wassen met een volle trommel is zuiniger dan twee keer een halve lading wassen. Tips voor zuinig gebruik vind je bijvoorbeeld op Koelkasten en vriezers, Desktop, laptop en tablet en Wasmachine.
  • Vervang energieslurpers, zoals een oude koelkast of vriezer, door een nieuw zuinig exemplaar.
  • Ontdek hoeveel stroom een apparaat verbruikt. Dat kan met een energiemeter. Die plaats je tussen het apparaat en het stopcontact. Ze zijn te koop bij elektronicawinkels vanaf €10.
  • Lees de gebruiksaanwijzing goed door: meestal staan daarin tips voor slim gebruik van het apparaat.
  • Bij oudere apparaten kan je het sluipverbruik flink beperken door het apparaat niet stand-by maar echt 'uit' te zetten. Soms moet je daarvoor de stekker uit het stopcontact trekken, of je gebruikt een stekkerdoos met aan/uit schakelaar. Lees meer op Voorkom sluipverbruik!

Grootste verbruikers in huis

Dit zijn de grootste verbruikers in huis. We gaan uit van de meest gangbare apparaten wat betreft zuinigheid en ouderdom van apparaat.

  • Koelkast plus losse vriezer: 450 kWh/jaar
  • Verlichting: 390 kWh/jaar (€ 90)
  • Televisie en stereo met randapparatuur: 350 kWh/jaar (€ 75)
  • Computer met randapparatuur: 310 kWh/jaar (€70)
  • Wasdroger: 260 kWh/jaar (€ 60)
  • CV-ketel: 280 kWh/jaar (€60)
  • Vaatwasser: 230 kWh/jaar (€50)
  • Wasmachine: 130 kWh/jaar (€ 30)

Lees hoe je de grootste besparingen behaalt op Halveer je stroomverbruik.

Milieu Centraal rekent met een stroomprijs van 22 cent per kilowattuur (kWh). Jouw stroomprijs kan op dit moment hoger of lager zijn, en stijgen of dalen. Op Energierekening lees je meer over de stroomprijs.

Wat te doen met oude apparaten?

Wegdoen...

Sommige apparaten, zoals koelkasten, vriezers en wasdrogers, zijn de afgelopen jaren zo veel zuiniger geworden dat het voor het milieu beter is om het oude apparaat te vervangen door een zuinig model als het stuk gaat, dan om het te repareren.

... of repareren

Voor andere apparaten is repareren milieuvriendelijker dan een nieuwe kopen. Dit geldt extra voor apparaten die veel energie kosten om te maken zoals computers en audio-apparatuur. Ook voor apparaten die je maar af en toe gebruikt zoals een mixer, broodrooster of keukenmachine is repareren een stuk milieuvriendelijker dan wegdoen.

Lees meer op Repareren of vervangen.

Terug naar de winkel

Bedenk dat je bij aankoop wettelijk recht had op een deugdelijk product. Dat betekent dat een verkoper wettelijk verplicht is tot reparatie of vervanging van een apparaat als het bij normaal gebruik stuk gaat binnen een redelijke levensverwachting, ook al is de garantie verlopen. Lees hierover meer bij de Consumentenbond.

Monteur, Repair Café of zelf doen?

Voor de reparatie kun je verder een monteur inschakelen, of je kunt het zelf proberen. Onderdelen zijn te vinden bij speciaalzaken, op internet en bij fabrikanten. Bewaar altijd de gebruiksaanwijzing van je apparaten. Een andere mogelijkheid is het bezoeken van een Repair Cafe bij jou in de buurt waar vrijwilligers in staat zijn veel apparaten te repareren. Je kunt ook advies vragen via Monteur op afstand. Je vindt daar monteurs die zonder voorrijkosten een oplossing bieden, soms is een reparatie dan overbodig.

Een tweede leven?

Misschien kan iemand anders jouw oudere, maar werkende apparaat nog gebruiken. Dat spaart afval en grondstoffen en energie voor de productie van een nieuw apparaat. Keukenapparatuur of elektrisch gereedschap, kun je prima tweedehands verkopen. Laat oude smartphones en computers liever niet langer dan nodig ongebruikt thuis slingeren. Nu heeft iemand er misschien nog iets aan. Over tien jaar is het model waarschijnlijk hopeloos achterhaald.

Uitzondering: oude energieverslindende koelkasten, vriezers en wasdrogers kun je beter niet weggeven of verkopen. Ze gebruiken zoveel energie dat hergebruik slechter voor het milieu is dan wegdoen. Zorg wel dat ze op de juiste manier gerecycled worden: breng ze naar de milieustraat of geef ze mee aan de winkelier waar je de nieuwe koopt.

Wegdoen: apart inleveren

Elektrische apparaten bevatten vaak schadelijke stoffen, zoals zware metalen. Daarom is het belangrijk om oude apparaten op de juiste manier af te danken, zodat ze milieuvriendelijk verwerkt kunnen worden. Als een apparaat kan worden gerecycled, scheelt dat bovendien grondstoffen.

Je kunt een oud/kapot apparaat gratis inleveren bij de winkelier, bij aankoop van een nieuw vergelijkbaar apparaat. Dit heet de oud-voor-nieuwregeling. De kosten van milieuvriendelijke verwerking van de oude apparaten zijn gedekt. Tot 2013 betaalde je voor sommige elektrische apparaten nog een verwijderingsbijdrage. Deze is nu voor alle elektrische apparaten afgeschaft. De kosten van verwijdering zijn nu verwerkt in de verkoopprijs.

Je kunt oude apparaten ook kwijt bij het gemeentelijke afvalscheidingsstation. Kleine apparaten kan je gratis inleveren bij grote elektronicawinkels, supermarkten of bouwwinkels, ook zonder dat je er een apparaat koopt. Kijk bij Wecycle voor inleverpunten.

Meer informatie

  • Er zijn diverse websites die apparaten vergelijken (prijzen, beoordelingen en winkels); je vindt ze via internetzoekmachines.
  • Energielabel.nl geeft informatie over energielabels op nieuwe apparaten.
  • De Consumentenbond onderzoekt zeer regelmatig allerlei elektrische apparaten, onder meer op energieverbruik en repareerbaarheid.
  • Heb je vragen over de aankoop, jouw rechten en garantie op apparatuur? Kijk op Consuwijzer.nl.
  • Kijk op Wecycle voor inleverpunten van kleine apparaten en lampen in winkels.
Tips voor zuinige apparaten (2024)

FAQs

Hoe kan ik meten welk apparaat veel stroom verbruikt? ›

Met een energiemeter kun je meten hoeveel stroom een apparaat verbruikt. Je plaatst de meter tussen het apparaat en het stopcontact. Apparaten die erg veel stroom verbruiken, kun je -als je ze niet gebruikt- uitzetten of vervangen door een zuinig apparaat.

Welke apparaten verbruiken het meeste stroom? ›

Computer met randapparatuur: verbruikt 310 kilowattuur en kost €70,- per jaar. Wasdroger: verbruikt 290 kilowattuur en kost €60,- per jaar. Cv-ketel: verbruikt 280 kilowattuur en kost €60,- per jaar. Vaatwasser: verbruikt 240 kilowattuur en kost €50,- per jaar.

Wat kost een uur tv kijken aan stroom? ›

Volgens gegevens van Nibud is de gemiddelde prijs per kWh op dit moment € 0,4921. Op basis van het bovenstaande voorbeeld, zijn de kosten voor het stroomverbruik van een tv per uur: 0,066 kWh x € 0,3988 = € 0,0325 per uur.

Waarom stekker uit stopcontact? ›

Het is dus verstandig om, zeker als je op vakantie gaat maar eigenlijk gewoon iedere avond, de stekkers van apparaten die niet gebruikt worden uit het stopcontact te halen. Bijkomend voordeel als je de stekkers eruit trekt: je verkleint de kans op bliksemschade en brand door kortsluiting.

Wat kost een tv in standby? ›

In de 'gewone' standby-stand gebruikt een tv heel weinig stroom, namelijk maximaal 0,5 Watt (dat is 3,6 kWh per jaar). Maar het standby-verbruik kan door bepaalde functies een stuk hoger zijn. Bijvoorbeeld als je tv via een netwerkverbinding oproepbaar is of een quick-start functie heeft.

Wat zijn stille stroomvreters? ›

Veel apparaten staan op stand-by, zoals de TV, de computer of de mediabox. Maar wist u dat deze apparaten ook op stand-by redelijk wat stroom verbruiken? Vaak bent u zich er niet bewust van dat sluipverbruik een hap uit uw energierekening is! Wij noemen sluipverbruik daarom de stiekeme stroomvreter.

Wat kost het als je je oplader in het stopcontact laat zitten? ›

Een adapter die nutteloos in het stopcontact zit, verbruikt elk uur ongeveer 2 watt. Dit lijkt misschien niet zo veel. Maar als je meerdere adapters 24/7 in het stopcontact laat zitten, dan kan dit aardig oplopen.

Wat kost 5 minuten douchen aan gas? ›

Het gasverbruik bij douchen tijdens een gemiddelde douchebeurt van vijf minuten bedraagt 0,2 m³. Er is voor een douchebeurt van vijf minuten namelijk vijftig liter warm water nodig. Heb je een gezin en stapt iedereen dagelijks onder de douche dan loopt het gasverbruik al snel op.

Wat vreet het meeste stroom in huis? ›

Het is geen verrassing: de verwarming is de grootste energievreter in huis. Bijna 60% van al je energie gaat op aan warmte.

Wat kost een wasje draaien? ›

Milieu Centraal gaat per was uit van een volle wasmachinemet een was van zeven kilo. Draai je dan een standaard was, dan kost dit aan stroom maximaal 8 cent. Daarna lopen de kosten wat meer op: op 40 graden kost het 20 cent per beurt, bij 60 graden 26 cent en voor een was op 90 graden betaal je 48 cent.

Wat verbruikt een koelkast per uur? ›

Gemiddeld verbruik koelkast per uur

Het verbruik van een koelkast met energielabel D is: 0,31 kWh per dag / 24 uur = 0,013 kWh per uur en 310 Watt per dag / 24 uur = 12,92 Watt per dag.

Welke apparaten staan op standby? ›

Apparaten die op standby staan, hebben onderdelen die warm blijven. De apparaten met het meeste brandgevaar zijn wasdrogers, magnetrons, elektrische ovens, ventilatoren, computers en haarföhns.

Hoeveel stroom verbruikt klik aan klik uit? ›

Sluipverbruik, een stille energieslurper.

De overige 20 uur worden gezien als sluipverbruik. Interactieve tv – 29 watt (kan oplopen tot meer dan 56 watt!) Spelcomputer – 8,2 watt (kan oplopen tot meer dan 15,7 watt!)

Hoe zet ik mijn tv helemaal uit? ›

De meeste tv's hebben een speciale instelling waarmee je het scherm volledig verduistert. Als deze optie ontbreekt, ga je naar de beeldinstellingen en zet je de helderheid zo laag mogelijk.

Wat kost de hele dag tv aan? ›

Als je 365 dagen per jaar zo'n drie uur per dag televisie kijkt, betekent dit dat je op jaarbasis tussen de 65 kWh en 90 kWh verbruikt. De kosten zijn afhankelijk van je energieleverancier, maar liggen rond de 21 eurocent per kWh. Op jaarbasis betaal je dus tussen de €14 en €19 aan energietoevoer voor jouw televisie.

Wat kost het als de computer de hele dag aanstaat? ›

Een gemiddeld huishouden zal rond de 21 cent per kWh betalen (indien je je eigen prijs weet kun je die hier invoeren). Dit betekend dat een uur pc aanhebben 0,2 * 0,21 = 4,2 cent kost. En dit wordt tijdens gamen/video kijken dus mogelijk tot 2 keer duurder per uur.

Heeft waterkoker sluipverbruik? ›

Een elektrisch apparaat hoeft niet altijd een sluipverbruik te hebben, bijvoorbeeld een waterkoker. Wanneer een waterkoker is aangesloten op een stopcontact, maar de verwarmingsschakelaar niet is geactiveerd, is er geen stroomverbruik omdat er geen gesloten stroomcircuit is.

Hoe kan je gas verbruiken als je niet thuis bent? ›

Gasverbruik tijdens vakantie

De twee voornaamste gasverbruikers in de meeste huishoudens, zijn het gasfornuis en de cv-ketel, die zorgt voor de verwarming en warm water. Het spreekt voor zich dat je het gasfornuis uit zet als er niemand thuis is en de thermostaat van de verwarming laag of uit zet.

Hoeveel stroom verbruik je s nachts? ›

Hoeveel uw sluipverbruik van stroom gemiddeld is, hangt af van het aantal elektronische apparaten die u in huis heeft. Daarnaast heeft niet elk elektronisch apparaat sluipverbruik. Volgens Milieu Centraal zou een huishouden zo'n 450 kWh sluipverbruik aan stroom, gemiddeld per jaar hebben.

Hoe kan het dat ik zoveel stroom verbruik? ›

Een elektrische boiler, thuistap of airconditioner kan de energierekening flink opjagen. En ook game pc's of spelcomputers gebruiken vaak veel stroom. Het stroomverbruik zorgt voor veel klimaatimpact.

Hoe besparen op gas en elektriciteit? ›

Gratis bespaargids
  1. Zet de thermostaat een graad lager (bespaar 150 euro per jaar) ...
  2. Schaf een waterbesparende douchekop aan (bespaar 95 euro per jaar) ...
  3. Isoleer je dak (bespaar 1000 euro per jaar) ...
  4. Maak gebruik van tochtstrips (bespaar 128 euro per jaar) ...
  5. Vervang enkel glas door HR++ glas (bespaar 600 euro per jaar)

Hoeveel van ons energiegebruik is onnodig? ›

verbruikt 2,25 kWh, een warmtepompdroger (energielabel A) verbruikt 1,50 kWh en de zuinigste wasdroger (energielabel A+++) verbruikt op dit moment 0,65 kWh per droogbeurt.
...
Verbruik wasdroger.
Grootte huishoudenDroogbeurten per jaar
2 personen94
3 personen140
4 personen187
5 personen234
2 more rows
Jun 24, 2020

Wat verbruikt een modem per jaar? ›

Deze verbruikt constant zo'n 7,5 Watt, dat is omgerekend zo'n 65 kWh per jaar.

Wat kost 5 minuten douchen aan gas? ›

Het gasverbruik bij douchen tijdens een gemiddelde douchebeurt van vijf minuten bedraagt 0,2 m³. Er is voor een douchebeurt van vijf minuten namelijk vijftig liter warm water nodig. Heb je een gezin en stapt iedereen dagelijks onder de douche dan loopt het gasverbruik al snel op.

Wat zijn stille stroomvreters? ›

Veel apparaten staan op stand-by, zoals de TV, de computer of de mediabox. Maar wist u dat deze apparaten ook op stand-by redelijk wat stroom verbruiken? Vaak bent u zich er niet bewust van dat sluipverbruik een hap uit uw energierekening is! Wij noemen sluipverbruik daarom de stiekeme stroomvreter.

Wat zijn de grootste energievreters in huis? ›

De verwarming

Het is geen verrassing: de verwarming is de grootste energievreter in huis. Bijna 60% van al je energie gaat op aan warmte.

Hoe lang douchen om te besparen? ›

De gemiddelde douchetijd is 9 minuten. Een gemiddeld huishouden dat altijd 5 minuten doucht bespaart op jaarbasis meer dan 15.000 liter warm water en 60 m3 gas. Bij een gasprijs van 1 euro per m3 (prijs voor de langere termijn ) is dat bij elkaar € 90.

Waar bespaar je het meeste gas mee? ›

Gebruik tochtstrips en dicht naden en kieren.

Dan kan er geen warmte meer weglekken uit huis, waardoor u minder gas verbruikt om uw verwarming op te stoken. Koop een waterbesparende douchekop en douche korter. Het gas in huis verwarmt niet alleen uw radiatoren, maar ook het water voor onder andere de douche.

Waar verbruik je het meeste gas mee? ›

Ongeveer 80 procent van het gasverbruik gaat naar de verwarming. De overige 20 procent gaat naar warm water. Als je veel gas verbruikt zal je energierekening dus hoger zijn.

Wat kost 10 minuten douchen aan gas? ›

Gasgebruik per douchebeurt

Hij legt uit: 'Als je iedere dag tien minuten doucht, verbruik je per douchebeurt 0,4 kubieke meter gas. Dat komt uit op een jaarverbruik van 146 kubieke meter gas.

Hoe krijg ik 400 euro energie? ›

Mensen die een uitkering ontvangen, krijgen deze compensatie (als het goed is) in het eerste kwartaal van 2022 op hun rekening. De uitbetaling gaat via de gemeente waarin je woont; deze weet of je een uitkering krijgt of niet. Kom je in aanmerking, maar zit je niet in de bijstand? Meld je dan aan bij de gemeente.

Hoeveel kost het om te douchen? ›

Een douche van vijf minuten met regenknop kost nu gemiddeld 0,69 euro of 4,83 euro per week. Ter vergelijking: in maart ging het nog om 2,80 euro per week. Een spaardoucheknop reduceert de rekening tot 1,76 euro per week.

Waarom WiFi uitzetten? ›

Behalve voor energiebesparing kun je ook andere redenen verzinnen voor je wifi uitzetten tijdens je slaapperiode, zoals willen beperken van de EM-straling of de kwetsbaarheid van het netwerk. Op de meeste routers, zoals deze KPN Xperia-box, kun je wifi uitzetten en inschakelen volgens een schema.

Hoe WiFi s nachts uitzetten? ›

Een tijdschakelaar is wel degelijk de oplossing. En zeker voor iemand die aangeeft niet handig te zijn met computers. Met een tijdschakelaar zet je s'nachts de WiFi uit en daarmee is de gewenste oplossing op een eenvoudige wijze bereikt.

Wat kost een uur de oven aan? ›

De energiekosten zijn afhankelijk van het vermogen (wattage) van de oven en van het energie-abonnement (wat kost 1 kWh (kilo-Watt-uur)). Het richtverbruik voor een elektrische oven is ongeveer 1500 tot 3000 Watt. De gemiddelde prijs van 1kWh is nu (september 2020) ongeveer € 0,22 per kWh.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Annamae Dooley

Last Updated:

Views: 5800

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Annamae Dooley

Birthday: 2001-07-26

Address: 9687 Tambra Meadow, Bradleyhaven, TN 53219

Phone: +9316045904039

Job: Future Coordinator

Hobby: Archery, Couponing, Poi, Kite flying, Knitting, Rappelling, Baseball

Introduction: My name is Annamae Dooley, I am a witty, quaint, lovely, clever, rich, sparkling, powerful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.